Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020  00:56:00

Έμποροι και εισαγωγείς αυτοκινήτων: Τα μέτρα του ΥΠΟΙΚ θα φέρουν νέο «πάγωμα της αγοράς». Οι έξι προθέσεις του ΥΠΟΙΚ για αύξηση των φορολογιών σε παλαιά και σε νέα αυτοκίνητα. Κύριο

Δυσφορία σε εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες για τις διάφορες μεθοδεύσεις για περισσότερες εισπράξεις από το Δημόσιο.

Ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΑΑ), Δημήτρης Πάτσιος, κρίνει καταρχήν θετικά τα μέτρα, αλλά εκφράζει τις επιφύλαξη των εισαγωγέων αντιπροσώπων αυτοκινήτων για περαιτέρω «πάγωμα» της αγοράς. Απόδειξη της πολύχρονης κρίσης είναι τα 600.000 αυτοκίνητα που είναι σε ακινησία, αλλά και η πτώση της αγοράς των καινούργιων αυτοκινήτων κατά -74%, όπως επισημαίνει.

Από την άλλη πλευρά τάσσεται κατά της κατάργησης της απόσυρσης.
Ο κ. Πάτσιος μιλώντας στο in.gr ανέφερε πως το αυτοκίνητο είναι ένα προϊόν που έχει υπερφορολογηθεί εδώ και τέσσερα χρόνια, έχοντας υποστεί 38 φορολογικές μεταβολές, ενώ κάθε φορολογική επιβάρυνση φέρνει μειωμένα έσοδα για το κράτΕξι αλλαγές στη φορολόγηση των αυτοκινήτων

Εξι αλλαγές με στόχο την αποτελεσματικότερη φορολόγηση στον τομέα του αυτοκινήτου ετοιμάζει το Υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, οι αλλαγές σχεδιάζονται στο πλαίσιο της προσπάθειας «για τη δημιουργία και παγίωση μιας δικαιότερης και αποτελεσματικότερης φορολόγησης των αυτοκινήτων και ενός γενικότερου εξορθολογισμού του τομέα της αυτοκίνησης».

1. Κατάργηση του κριτήριου του κυβισμού των οχημάτων ως βάση της φορολόγησής τους. Αντί γι' αυτό προτείνεται υπολογισμός της φορολογίας στη βάση της λιανικής τιμής (προ φόρων), με προοδευτική αναπροσαρμογή των συντελεστών του τέλους ταξινόμησης.

2. Καταβολή ΦΠΑ, έλεγχο στοιχείων και υπαγωγή στις διατάξεις της σχετικής φορολογίας των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων τα οποία προέρχονται από χώρες του εξωτερικού.

3. Θέσπιση αντικινήτρων στην κυκλοφορία παλαιών και ρυπογόνων οχημάτων (π.χ. για οχήματα άνω της 20ετίας) με ένα «τέλος περιβάλλοντος».

4. Αντικατάσταση του συστήματος απόσυρσης από ένα δικαιότερο σύστημα φορολόγησης το οποίο θα επιδοτεί τα οχήματα χαμηλής τιμής αγοράς.

5. Ανάλογη προσαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης σχετικά με τα αυτοκίνητα.

6. Αλλαγή του τρόπου ελέγχου ανασφάλιστων και ανέλεγκτων από ΚΤΕΟ οχημάτων (π.χ. με ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων τους)».
Στελέχη του υπουργείου αναμένεται να έχουν συναντήσεις με φορείς από τον χώρο του αυτοκινήτου. Σε αυτή αναμένεται να τους γίνουν προτάσεις, προκειμένου οι δύο πλευρές από κοινού να φτάσουν στη διαμόρφωση του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline