Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020  21:56:23

Φόρος μόνο 15% για νομιμοποίηση καταθέσεων του εξωτερικού. Προωθείται η ανήθικη ρύθμιση, για όσους απέφυγαν την εθνική φορολογία με 40% και περισσότερο. Κύριο

Δεν απέδωσε τίποτα το ίδιο μέτρο επί εποχής Γ. Αλογοσκούφη εξαιτίας της ανασφάλειας αλλά και της ατιμωρησίας.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης στην ενημέρωση των συντακτών του ΥΠΟΙΚ περιέγραψε-με τη γνωστή μεγαλοστομία αλλά και προχειρότητα σε δηλώσεις- το φορολογικό πλαίσιο για τη νομιμοποίηση καταθέσεων του εξωτερικού με φόρο 15%.Πρόκειται για καταθέσεις που δεν έχουν δηλωθεί, δεν έχουν εξαχθεί νόμιμα, δεν έχουν φορολογηθεί κανονικά ως εισοδήματα, τα οποία σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία θα κατέβαλαν ως φόρο το 40% περίπου. Βεβαίως με εξαίρεση τα χρήματα από ξέπλυμα μαύρου χρήματος και ποινικές συναλλαγές.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως η Ελλάδα θα έρθει σε συμφωνία με την Ελβετία, η οποία θα προβλέπει τη νομιμοποίηση των καταθέσεων. Η ελληνική πρόταση είναι για συντελεστή ύψους 15%, ούτε πολύ χαμηλός, ούτε υψηλός, όπως είχε κάνει και η Ιταλία.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, ανέφερε πως θα γίνεται μέσω internet η δήλωση και οι καταθέτες θα πληρώνουν τον φόρο που τους αναλογεί. Στη συνέχεια θα παίρνουν έναν κωδικό τακτοποίησης και θα απαλλάσσονται από το αδίκημα της φοροδιαφυγής.

Η πλευρά της Ελβετίας θα μεριμνήσει και θα δεσμεύεται ότι οι ελβετικές τράπεζες θα στείλουν επιστολές σε όλους τους Έλληνες πολίτες που έχουν λογαριασμό για τη συμφωνία εθελοντικής αποκάλυψης και θα τους ζητούν να προσκομίσουν εντός λίγων μηνών το πιστοποιητικό τακτοποίησης ή άλλο πιστοποιητικό κατά περίπτωση.

Η συμφωνία θα καθιστά σαφές ότι αν δεν προσκομιστεί αυτό το πιστοποιητικό, ο λογαριασμός θα κλείσει και ο δικαιούχος δεν θα έχει δικαίωμα να ξανανοίξει λογαριασμό στην Ελβετία.

Ο φορολογικός συντελεστής που προτείνει η Αθήνα είναι στο 15%. Οσον αφορά στη νομιμοποίηση εγχώριων «αδήλωτων» καταθέσεων στο εσωτερικό είτε σε Τράπεζες είτε στα σπίτια, η κυβέρνηση προτείνει έναν πολύ υψηλότερο φορολογικό συντελεστή 30%.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σε συμφωνία με την Ελβετία θα προχωρήσει η Ελλάδα για την «αυτοαποκάλυψη εισοδημάτων» στην Ελβετία. Εντός των ημερών θα υπάρξει και κοινή ανακοίνωση των δύο χωρών. Συγκεκριμένα στο πλαίσιο της «συμφωνίας εθελοντικής αποκάλυψης» (voluntary disclosure agreement) οι Έλληνες πολίτες που έχουν καταθέσεις στην Ελβετία θα μπορούν να τις νομιμοποιήσουν χωρίς την υποχρέωση να τις επαναπατρίσουν, χρησιμοποιώντας διαδικτυακή εφαρμογή της ΓΓΔΕ. Στην εφαρμογή θα δηλώνουν τις καταθέσεις αυτές, θα πληρώνουν φόρο και θα λαμβάνουν κωδικό τακτοποίησης για τις καταθέσεις τις οποίες δήλωσαν.

Η πλευρά της Ελβετίας θα μεριμνήσει και θα δεσμεύεται ότι οι ελβετικές τράπεζες θα στείλουν επιστολές σε όλους τους Ελληνες πολίτες που έχουν λογαριασμό για την συμφωνία εθελοντικής αποκάλυψης και θα τους ζητούν να προσκομίσουν εντός λίγων μηνών το πιστοποιητικό τακτοποίησης ή άλλο πιστοποιητικό σε περίπτωση.

Η συμφωνία θα καθιστά σαφές ότι αν δεν προσκομιστεί αυτό το πιστοποιητικό ο λογαριασμός αυτός θα κλείσει και ο άνθρωπος δεν θα έχει δικαίωμα να ξανανοίξει λογαριασμό στην Ελβετία.

Ο φορολογικός συντελεστής που προτείνει η Αθήνα είναι στο 15%.

Οσον αφορά τη νομιμοποίηση εγχώριων «αδήλωτων» καταθέσεων, η κυβέρνηση προτείνει έναν πολύ υψηλότερο φορολογικό συντελεστή 30%.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline