Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020  14:15:46

Τσακαλώτος ειλικρινής και ανησυχητικός: «Ζητάμε πολιτική λύση για να αποφύγουμε τη χρεοκοπία». Επιφυλακτικός για τους τελικούς όρους της συμφωνίας. Κύριο

Στον αντίποδα των εύκολων αισιόδοξων δηλώσεων Φλαμπουράκη, Βαρουφάκη, Σταθάκη, Σακελλαρίδη, Φίλη, Στρατούλη κ.α.

Ισως ο πιο αξιόπιστος υπουργός της Κυβέρνησης για τις οικονομικές εξελίξεις και την αληθινή εικόνα των συζητήσεων στις Βρυξέλλες. Για την αγωνία αναζήτησης της τελικής συμφωνίας με τους μάλλον δυσάρεστους όρους.
Ετσι, την ανάγκη να υπάρξει παρέμβαση σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο τονίζει ο επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στον Guardian.

Η Ελλάδα χρειάζεται μια παρέμβαση στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο στην Ευρώπη για να αποσοβήσει μια χρεοκοπία, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και επικεφαλής της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας Ευκλείδης Τσακαλώτος, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Guardian, αφού αναγνώρισε ότι η εν εξελίξει διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες δεν θα φθάσουν σε τελική συμφωνία.

Ο κ. Τσακαλώτος διευκρίνισε πως οι δύο πλευρές πλησιάζουν η μία την άλλη, όμως η τελική συμφωνία θα πρέπει να λάβει χώρα μεταξύ πολιτικών προσωπικοτήτων. «Οι δύο πλευρές ποτέ δεν θα συγκλίνουν πλήρως, όμως η γενική εντύπωση είναι ότι συγκλίνουν», δήλωσε ο έλληνας υπουργός στη βρετανική εφημερίδα. «Υπάρχει τώρα μια εύλογη πιθανότητα, η όποια σύγκλιση εξακολουθεί να πρέπει να γίνει μετά το Brussels Group, να γίνει σ' ένα υψηλότερο επίπεδο, στο οποίο πολιτικοί θα κληθούν για την τελική συναλλαγή και θα γεφυρώσουν το κενό», πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως «το Brussels Group εργάζεται με κουτάκια, τσεκάροντας τα θέματα, δεν υπάρχει εκεί συναλλαγή».

Καθηγητής Οικονομικών με σπουδές στην Οξφόρδη, ο κ. Τσακαλώτος επέρριψε μέρος της ευθύνης για την έλλειψη προόδου στη σκληρή στάση του ΔΝΤ. «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι πολύ, πολύ σκληρό σε όλα τα θέματα και δεν συμμετέχει πραγματικά σε μια συζήτηση», εξήγησε.

Ο έλληνας αναπληρωτής υπουργός επανέλαβε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για μια συμφωνία που θα εξασφαλίζει ρευστότητα μόνο για τον Ιούνιο, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη μ' ένα βαρύ πρόγραμμα αποπληρωμών στην ΕΚΤ ύψους 6,7 δισεκ. ευρώ μόνο για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. «Οι δύο διαπραγματεύσεις [η μακροπρόθεσμη και η βραχυπρόθεσμη] συγκλίνουν εκ των πραγμάτων, δεδομένου ότι σήμερα είναι 28 Μαΐου", δήλωσε. "Εξετάζουμε τώρα μια μεσοπρόθεσμη συμφωνία, ίσως για ένα χρόνο, ώστε να μας δοθούν κάποια μακροοικονομικά περιθώρια για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας».

ΠΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ

Ειδικότερα, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων σημειώνει ότι η διαβούλευση σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο είναι αναγκαία για να μην χρεοκοπήσει η Ελλάδα, καθώς, εκτιμά ότι το Brussels Group δεν θα φτάσει σε οριστική συμφωνία.

Μιλώντας από τις Βρυξέλλες, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι στο Brussels Group υπάρχει σύγκλιση, αλλά οι δύο πλευρές δεν πρόκειται να συγκλίνουν απόλυτα. «Τώρα είναι πιο ξεκάθαρο ότι η οποιαδήποτε σύγκλιση χρειαστεί μετά το Brussels Group θα γίνει σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, όπου οι πολιτικοί θα κληθούν να συμφωνήσουν και να γεφυρώσουν το κενό» δηλώνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Σημειώνει, παράλληλα, ότι η συνάντηση του Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ στη Ρίγα πήγε πολύ καλά, επαναλαμβάνοντας ότι οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες μπορούν να φθάσουν μέχρι ενός σημείου.

«Το Brussels Group δουλεύει με μικρά κουτάκια εξετάζοντας θέματα, αλλά δεν μπορεί να ολοκληρωθεί ο συμβιβασμός εκεί» τονίζει ο επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης υπογραμμίζοντας ότι «Για την Αθήνα οι διαπραγματεύσεις σχετίζονται με το τι είμαστε πρόθυμοι να δώσουμε, ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές μας και τι πρόκειται να πάρουμε».
Κατηγορώ κατά ΔΝΤ
Ο Guardian σημειώνει πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έφερε έναν πιο ήρεμο τόνο στις συζητήσεις από την ημέρα που ανέλαβε και προσθέτει ότι ο αναπληρωτής υπουργός ασκεί κριτική στο ΔΝΤ για την σκληρή στάση που τηρεί στις διαπραγματεύσεις.

«Το ΔΝΤ είναι πάρα πολύ σκληρό σε όλα τα θέματα και δεν συμμετέχει ιδιαίτερα στις συζητήσεις».
Μάλιστα, ο Guardian σημειώνει ότι η Ελλάδα, ανάλογα και με την πορεία των συζητήσεων, ίσως ζητήσει έκτακτο Eurogroup στις 3 ή 5 Ιουνίου, μία ημέρα πριν ξεκινήσει μια σειρά πληρωμών προς το Ταμείο, τις οποίες πρέπει να καταβάλει μέσα στον μήνα.

«Θέλουμε ρευστότητα και για μετά τον Ιούνιο»

Ερωτηθείς για το αν η Ελλάδα στοχεύει σε μια βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη συμφωνία ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για μια συμφωνία που θα εξασφαλίζει ρευστότητα μόνο για τον Ιούνιο, ιδιαίτερα από τη στιγμή που έχει να πληρώσει ομόλογα ύψους 6,7 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Μεσοπρόθεσμη συμφωνία ενός έτους

«Οι δύο διαπραγματεύσεις (βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη) είναι πλέον ενσωματωμένες δεδομένου ότι φθάσαμε στις 28 Μάη» λέει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και προσθέτει ότι «Τώρα κοιτάμε προς μια μεσοπρόθεσμη συμφωνία, ίσως ενός έτους, ώστε να μας δοθεί κάποιος χώρος μακροοικονομικά για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline