Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020  13:34:33

Νέο μπαράζ ότι «τελειώνουμε ως Κυριακή, Δευτέρα» αλλά Βρυξέλλες και Βόννη διαψεύδουν. Αμφίβολο εάν τελειώσουμε οριστικά την επόμενη εβδομάδα. Κύριο

Οι μισοί υπουργοί παριστάνουν τους σκληρούς και οι άλλοι μισοί τους αισιόδοξους. Χαμένοι στις διαρροές: Η Αθήνα μιλά για ξαφνική πρόοδο, η Κομισιόν διαψεύδει.

Αντιφατικά μηνύματα εκπέμπονται από Βρυξέλλες και Αθήνα σχετικά με την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις. Παράλληλα με τις αντιφατικές δηλώσεις μεταξύ των Υπουργών και τις αντιφατικές προβλέψεις ημερομηνιών λήξης.

Κυβερνητικές πηγές, έκαναν λόγο για «ξαφνική, θετική αλλαγή στην τελική ευθεία για την επίτευξη συμφωνίας». Πρόσθεταν μάλιστα ότι «απομένουν ελάχιστα στοιχεία στα οποία πρέπει να βρεθεί ουσιαστική λύση, ώστε να υπάρξει συμφωνία» εξειδικεύοντας πως τα «αγκάθια» έχουν να κάνουν με θέματα φορολογίας των ακινήτων και με το ύψος των συντελεστών του ΦΠΑ.

Αντιθέτως, κύκλοι της Κομισιόν διαψεύδουν το θετικό κλίμα και χαρακτηρίζουν τα περί «ξαφνικής, θετικής αλλαγής» ως ευχολόγιο. «H πρόοδος είναι μέτρια. Δεν υπάρχουν αρκετές προτάσεις» υποστηρίζει πηγή της Κομισιόν.

Προσέθετε μάλιστα ότι όχι μόνο δεν υπάρχει αλλαγή του κλίματος αλλά και ότι «αδυνατούν να κατανοήσουν γιατί ελληνικές πηγές σε τακτά χρονικά διαστήματα προσπαθούν να φτιάξουν κλίμα».

Οι ίδιες πηγές της Κομισιόν, παραπέμπουν, στο χθεσινό ΕuroWorking Group, το οποίο διαπίστωσε πως υπάρχει χάσμα μεταξύ αυτών που συζητούνται στο Brussels Group και των προτάσεων που τελικά καταθέτει η ελληνική πλευρά.
Χθες επίσης, υπήρξε η εικόνα ότι η πλευρά των δανειστών έστειλε τελεσίγραφο στην Αθήνα, καθώς ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά.

El Mundo: Λύση, με παρέμβαση Μέρκελ

Ωστόσο, σήμερα, η ισπανική εφημερίδα El Mundo, υποστηρίζει ότι η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ έκανε παρέμβαση ώστε να υπάρξει πρόοδος και να κλείσει η συμφωνία.

Οι πληροφορίες της εφημερίδας προέρχονται από ανώτερη διπλωματική πηγή και στο ρεπορτάζ τονίζεται ότι με πρωτοβουλία Μέρκελ, θα επέλθει συμφωνία για να μπορέσει να πληρώσει η Ελλάδα τη δόση στο ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου.

Από την ημέρα που ανέβηκε στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνει η El Mundo, οι διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας γίνονταν στα χαρακώματα. Η Αθήνα, ακολουθώντας τις εντολές του Αλέξη Τσίπρα, προσπάθησε ακούραστα να υπάρξει πολιτική συμφωνία, δηλαδή σε υψηλό επίπεδο». Η εφημερίδα συνεχίζει: «Οι υπουργοί Οικονομικών, με επικεφαλής τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επέμεναν ότι το ελληνικό θέμα θα έπρεπε να λυθεί σε επίπεδο Eurogroup».

Η εν λόγω πηγή αναφέρει χαρακτηριστικά πως «Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν ήδη πάρει εντολές από τους ανώτερούς τους για να κλείσουν τη συμφωνία τις επόμενες ημέρες». Σε ορισμένες περιπτώσεις οι υπουργοί Οικονομικών έχουν πάρει και συγκεκριμένες οδηγίες, ενώ τις τελευταίες ημέρες υπήρξε μπαράζ τηλεφωνικών επαφών κυρίως ανάμεσα σε ηγέτες και αξιωματούχους που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
Χαρακτηριστικά η εφημερίδα επισημαίνει ότι η Ανγκελα Μέρκελ, έπειτα μήνες διαπραγματεύσεων και αντιλαμβανόμενη ότι η Αθήνα δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις οικονομικές της υποχρεώσεις είπε «Αρκετά» και ανέλαβε πρωτοβουλία.

«Θα είναι μια πολιτική συμφωνία, η απόφαση ήδη ληφθεί» αναφέρει η διπλωματική πηγή η οποία προσθέτει ότι οι επιλογές είναι οι ακόλουθες: Θα κλείσει η αξιολόγηση του προγράμματος ώστε να αποδεσμευτούν τα χρήματα και στη συνέχεια θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας.
Έκτακτο Eurogroup τις επόμενες εβδομάδες

Όπως επισημαίνει η El Mundo πρόκειται για μια πλήρη αλλαγή προσέγγισης, ωστόσο, η επικείμενη πολιτική συμφωνία που τέθηκε για πρώτη φορά στο τραπέζι δεν συνεπάγεται και Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Άλλωστε ήδη είναι μια προγραμματισμένη στα τέλη του Ιουνίου. Το πιο πιθανό είναι να υπάρξει άμεσα ένα έκτακτο Eurogroup, ίσως στις 18 Ιουνίου, αλλά ίσως και την επόμενη εβδομάδα.

Χθες, άλλωστε, ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεδιάσκεψη μίας ώρας με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ στην οποία συζήτησαν τους όρους, τις προϋποθέσεις και τις δυνατότητες μιας συμφωνίας πέρα από τη βιωσιμότητα του χρέους.

Το Eurogroup θέλει συμφωνία αλλά με τους δικούς του κανόνες

Όπως τονίζει η εφημερίδα το Eurogroup γνωρίζει ότι πρέπει να φθάσει σε μια συμφωνία, αλλά θέλει αυτή να έλθει με τους δικούς του κανόνες. Ένα άλλο στοιχείο είναι ότι και οι δύο πλευρές θέλουν να «πουλήσουν» τη συμφωνία ως νίκη και όχι συμβιβασμό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει υποστήριξη εάν φανεί ότι υπαναχωρεί και οι Βρυξέλλες θα χάσουν κύρος εάν παραμείνουν προσκολλημένες σε ένα τρίτο πρόγραμμα, αλλά και απέναντι σε εκείνους που πήραν προγράμματα βοήθειας και εκπλήρωσαν όλους τους όρους που είχαν υπογράψει.
Αυτό το γεγονός εκνευρίζει ιδιαίτερα τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς και το 2012 η Ελλάδα ήταν έτοιμη να καταρρεύσει και σώθηκε ξανά από τη Μέρκελ.

«Αυτή είναι το αφεντικό και αυτή αποφασίζει» σχολιάζουν πηγές.
Παρά την ξαφνική στροφή, πάντως, πηγές υψηλά ιστάμενες παραμένουν προσεκτικές σημειώνοντας «Ένα ατύχημα μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή. Σε τρεις ή τέσσερις μήνες που θα πρέπει να συζητηθεί το τρίτο πρόγραμμα, θα βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο».

ΟΙ ΝΕΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ

Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης. "Συζητάμε συνολική συμφωνία με παρεμβάσεις σε εργασιακά-ασφαλιστικό", είπε μεταξύ άλλων

Η 30η Ιουνίου, δηλαδή η ημέρα που λήγει το τρέχον πρόγραμμα, είναι η καταληκτική ημερομηνία για τη συμφωνία κυβέρνησης-εταίρων, δήλωσε στον ΒΗΜΑ 99.5 ο Γιάνης Βαρουφάκης, έχοντας δηλώσει προχθές ότι τελειώνουμε έως το Σάββατο, σήμερα δηλαδή..

Ο υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε ότι έχει επέλθει συμφωνία ως προς το μοντέλο που θα εφαρμοστεί για τον ΦΠΑ, προσθέτοντας ότι η πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι να εισρεύσουν 900 εκατ. ευρώ από την αλλαγή των συντελεστών στα δημόσια ταμεία.
Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι ο ΦΠΑ στην εστίαση δεν πρόκειται να αυξηθεί και αντιθέτως θα μειωθεί, όπως και στα τρόφιμα. Ωστόσο, θα αυξηθεί στα ξενοδοχεία.

Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε, εξάλλου, ότι έχει κλείσει οριστικά το θέμα της επιβολής φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές ή στις αναλήψεις μέσω ΑΤΜ. Είπε ότι η πρόταση έγινε από την πλευρά των Θεσμών, αλλά απορρίφθηκε από την ελληνική κυβέρνηση.

Χαρακτήρισε τον ΕΝΦΙΑ άδικο φόρο, αλλά διευκρίνισε ότι θα πρέπει να παραμείνει για ένα μικρό χρονικό διάστημα, προκειμένου να αποφευχθούν - όπως είπε - μεγαλύτερες αδικίες.

Ο κ. Βαρουφάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής πρόσθετου φόρου στα πετρελαιοκίνητα ΙΧ, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν ύστερα από διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς.

Ο υπουργός Οικονομικών ήταν επικριτικός έναντι των εταίρων, κάνοντας λόγο για "διαρροές που έχουν αμαυρώσει την εικόνα της Ευρώπης" και προσχηματικές διαφωνίες από την πλευρά τους. Πρόσθεσε χαρακτηριστικά: "Όταν μια διαπραγμάτευση φτάνει στο τέλος της, ακούγονται πολλά από τη μία πλευρά, ιδίως από τους εταίρους μας, που θέλουν να αποσπάσουν τα περισσότερα".

Η συμφωνία, για την οποία ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι είναι "πολύ κοντά", θα περιλαμβάνει εργασιακά και ασφαλιστικά, αλλά και τη ρύθμιση του χρέους, για να μπορέσει, όπως είπε, να είναι βιώσιμο.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline