Πέμπτη 28 Μαϊου 2020  02:02:13

«Φιλικός» αλλά ιδιαίτερα πιεστικός προς την Ελλάδα ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ. Χωρίς ιδιαίτερα κέρδη ακόμα, οι διαρκείς επαφές Τσίπρα- Χιου, ως προς τη στάση του ΔΝΤ και τους όρους της συμφωνίας. Κύριο

Λιου (ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ): Η Ελλάδα να πάρει σκληρές αποφάσεις. Συστάσεις προς όλους τις πλευρές για συνεννόηση.

Με ηχηρά μηνύματα κυρίως προς τη γερμανική και την ελληνική πλευρά, έκλεισε την παρουσία του στους G7 o υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, μετά το πέρας των εργασιών, αναφέρθηκε αρκετά στο ελληνικό ζήτημα. «Οι επιπτώσεις ενός Grexit είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Είναι φανερό πως κάποια στιγμή η Ελλάδα δεν θα μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και να πληρώνει τις οφειλές της, αλλά, είναι πιθανό, η πραγματική διορία που έχει μπροστά της να μην είναι η 5η Ιουνίου. Από τον Ιανουάριο έχει χαθεί πάρα πολύς χρόνος χωρίς να παραχθεί αποτέλεσμα. Επομένως, θα πρέπει και οι δύο πλευρές [Ελλάδα και δανειστές] να συζητήσουν σοβαρά και να βρουν μια λύση το γρηγορότερο δυνατό. Από την μεριά της, η Ελλάδα πρέπει να πάρει σκληρές αποφάσεις και να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με ένα αξιόπιστο και ρεαλιστικό πλάνο μεταρρυθμίσεων, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος της συμφωνίας».

Νέα παρέμβαση της αμερικανικής κυβέρνησης
Οι ΗΠΑ προειδοποιούν για ατύχημα και Grexit αν η συμφωνία καθυστερήσει.

Η 5η Ιουνίου ίσως να μην είναι κρίσιμη ημερομηνία για την Ελλάδα, είπε ο Τζακ Λιου - Ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ είπε πως η Αθήνα πρέπει να πάρει σκληρές αποφάσεις και κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να μετακινηθούν από τις θέσεις τους για να αποτραπεί μια κρίση
Την πεποίθησή του ότι η 5η Ιουνίου ίσως να μην είναι κρίσιμη ημερομηνία για την Ελλάδα εξέφρασε την Παρασκευή ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου, ο οποίος από τη Δρέσδη όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο της G7, ζήτησε την επίλυση της ελληνικής κρίσης «το συντομότερο δυνατό».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο κ. Λιου ανέφερε πως οι G7 συμφώνησαν να αποφευχθεί μια ελληνική κρίση, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η Αθήνα πρέπει να πάρει σκληρές αποφάσεις.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος κάλεσε και τις δύο πλευρές να προχωρήσουν με τις συνομιλίες, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία, ενώ την ίδια ώρα επανέλαβε ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις συνέπειες που θα έχει για την Ευρωζώνη και την παγκόσμια οικονομία ένα ενδεχόμενο Grexit.

«Όλα τα εμπλεκόμενα μέρη» στις συνομιλίες για το ελληνικό ζήτημα πρέπει «να μετακινηθούν» από τις θέσεις τους για να αποφευχθεί μια «κρίση» δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών.

Ο Λιού υπογράμμισε πως η ταχεία επίτευξη μιας συμφωνίας θα μείωνε τις πιθανότητες ενός «ατυχήματος» και πως θέλει να δει ένα ρεαλιστικό αποτέλεσμα στην παρατεταμένη κρίση.

«Πρέπει να υπάρξει ευελιξία εκ μέρους των θεσμών», όμως ταυτόχρονα «πολύ δύσκολες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν από την Αθήνα, ώστε να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τη χρηματοδότηση της Ελλάδας», πρόσθεσε, απευθύνοντας έκκληση να «επιλυθεί» το πρόβλημα «προς το συμφέρον όλων και της παγκόσμιας οικονομίας».

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στα χρονοδιαγράμματα, τόνισε ότι η καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας αυξάνει την απειλή ενός ατυχήματος. «Αν θέλεις να το αποφύγεις (σσ. το ατύχημα), όσο νωρίτερα κάνεις μια σοβαρή συζήτηση, τόσο το καλύτερο».

Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Λιου, το να περιμένεις μέχρι την ημέρα ή την προηγουμένη μιας οποιασδήποτε προθεσμίας είναι ένας τρόπος για να «φλερτάρεις με το ατύχημα».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline