Σάββατο 6 Ιουνίου 2020  00:15:18

Πέρασε το τριήμερο χωρίς συναίνεση. Εθνική κόπωση εκνευρισμός. Θα χρειαστούν αρκετές ημέρες μέχρι την (προσωρινή) συμφωνία. Οι τελευταίες πληροφορίες για τις μεγάλες διαφορές και σε ποιά σκληρά μέτωπα φορολογίας και περικοπών. Κύριο

Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η τηλεδιάσκεψη Τσίπρα-Μέρκελ- Ολάντ το βράδυ της Κυριακής. Συνομίλησαν για 35 λεπτά. Κοινή θέληση για να φτάσει η Ελλάδα σε συμφωνία με τους δανειστές της. Όμως δεν λύθηκαν αμέσως και μάλιστα με πολιτική βάση οι διαφωνίες που υπάρχουν.

Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με την καγκελάριο όπως Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο όπως Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.

Η τηλεδιάσκεψη άρχισε όπως 20:00 και κράτησε 35 λεπτά και έγινε σε καλό κλίμα. Όπως οι πλευρές επαναβεβαίωσαν τη βούληση να βρεθεί λύση σύντομα.
Η κυβέρνηση στηρίζει πολλά, ιδιαίτερα στην Γερμανίδα καγκελάριο για την επίτευξη όπως συμφωνίας. Οι προσδοκίες έρχονται και ως συνέχεια όπως δέσμευσης που υπήρχε στη Ρίγα όπως Λετονίας πως θα υπάρξει πολιτική απεμπλοκή.
Σύμφωνα με όπως τελευταίες πληροφορίες, αν τελικά επιτευχθεί η συμφωνία δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να πραγματοποιήσει ένα ταξίδι «αστραπή» όπως Βρυξέλλες προκειμένου να συζητήσει την «επόμενη ημέρα» που αφορά κυρίως την χρηματοδότηση όπως ελληνικής
οικονομίας.

Σε αγώνα δρόμου επιδίδονται Αθήνα και Θεσμοί ούτως ώστε η συμφωνία μεταξύ όπως να επέλθει όπως επόμενες ημέρες.
Τα μηνύματα από το Brussels Group είναι αντιφατικά, καθώς, και οι δύο πλευρές, με διαρροές εκατέρωθεν, παρουσιάζουν διαφορετικές εκτιμήσεις για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων.

Το μόνο σίγουρο παραμένει πως υπάρχουν αρκετά ζητήματα ανοικτά, ενώ, όπως φαίνεται, τα κλιμάκια θα φθάσουν σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο σύγκλισης και τη... σκυτάλη θα πάρουν οι πολιτικοί. Ανγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ και Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να έχουν αναλάβει τα ηνία για να φέρουν εις πέρας την τελική συμφωνία.

Τσίπρας, Μέρκελ και Ολάντ κρατούν το κλειδί

Το απόγευμα όπως Κυριακής πραγματοποιήθηκε νέα τηλεδιάσκεψη μεταξύ των τριών ηγετών, η οποία κράτησε περίπου 35 λεπτά, και έγινε, σύμφωνα με το Μαξίμου, σε καλό κλίμα. Τσίπρας, Μέρκελ και Ολάντ συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία και μάλιστα άμεσα, όπως επόμενες ημέρες.
Ο πρωθυπουργός δεν θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση τη Δευτέρα με την καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο, όπως είχε ακουστεί αρχικά, ωστόσο αυτό δεν αποκλείεται να συμβεί όπως επόμενες ημέρες. Σε κάθε περίπτωση οι τρεις όπως θα είναι σε συνεχή επικοινωνία.

Τρία προσχέδια από Αθήνα και Θεσμούς

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα... προσχέδια δίνουν και παίρνουν όπως Βρυξέλλες, καθώς, η Αθήνα έχει το δικό όπως, αλλά και οι Θεσμοί έχουν δύο.

Το κείμενο όπως ελληνικής πλευράς (σημεία του οποίου έχουν δει το φως όπως δημοσιότητας την περασμένη εβδομάδα) καταγράφει όπως προτάσεις όπως κυβέρνησης και τα σημεία στα οποία υπάρχει (κατά την Αθήνα) σύγκλιση με όπως εταίρους.
Στον αντίποδα, οι Θεσμοί φέρεται να έχουν ετοιμάσει δύο κείμενα, τα οποία προσπαθούν να «ενώσουν», καθώς, ανάμεσα σε ΔΝΤ και Κομισιόν υπάρχουν αγεφύρωτες διαφορές.

Στόχος είναι τα τρία προσχέδια να ενωθούν και να δημιουργηθεί ένα ενιαίο που θα αποτελέσει το πάτημα για την τελική συμφωνία.
Τα «αγκάθια» πάντως παραμένουν αρκετά και η σύγκλιση μεταξύ των δύο πλευρών δεν είναι ξεκάθαρη.

Διαφορετικές αναγνώσεις

Αθήνα και δανειστές φαίνεται πως ερμηνεύουν με διαφορετικό τρόπο όπως συζητήσεις στο Brussels Group, καθώς η ελληνική πλευρά «βλέπει» συμφωνία εντός των ημερών, ωστόσο, οι εκπρόσωποι των Θεσμών επιμένουν πως «έχουμε ακόμη δρόμο».
«Κλειδί» χαρακτηρίζεται η συμφωνία των δύο πλευρών για το πρωτογενές πλεόνασμα, αφού από αυτό θα εξαρτηθεί η έκταση και η ένταση των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν. Η Αθήνα επιδιώκει συμφωνία για πλεόνασμα 0,7- 1% του ΑΕΠ, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να φτάσει στα 1,28 με 1,84 δις. Ευρώ, δηλαδή περίπου 3,7 δις. Ευρώ χαμηλότερα από τον αρχικό στόχο του 2015, απομακρύνοντας το ενδεχόμενο σκληρών περικοπών ή και αυξήσεων φόρων.

Όσον αφορά, δε, στην επόμενη τριετία (2016 – 2018), τα πλεονάσματα θα κινούνται σταδιακά όπως το 3% του ΑΕΠ άρα θα είναι 4,6 ως 2,8 δις. Ευρώ χαμηλότερα ανά έτος από τον αρχικό στόχο. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Πέρα από το «φρένο» στη λιτότητα θα πρέπει να ανοίξει ο δρόμος για την αναθεώρηση και των στόχων για το Χρέος, όπως έχει υποδείξει το ΔΝΤ, με δεδομένο ότι οι τελευταίες παραδοχές βασίζονται σε σενάριο ετήσιων πρωτογενών πλεονασμάτων 4,5% του ΑΕΠ ως το 2022.

Σημείο τριβής ο ΦΠΑ

Τρία τα μεγάλα θέματα των διαφορών. Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, ο ΦΠΑ παραμένει το πρώτο σημείο τριβής με την ελληνική πλευρά. Η Αθήνα υποστηρίζει ότι μπορεί να επέλθει συμφωνία για 3 συντελεστές: 6-7% ο χαμηλός, 11- 12% ο μεσαίος και 23% ο βασικός. Η συμφωνία θα επισφραγιστεί με την κατάργηση των ειδικών συντελεστών στα νησιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι έπεσε την τελευταία στιγμή πρόταση για 4 συντελεστές, με το χαμηλότερο στο 7%, όπου θα υπάγονται όλα τα τρόφιμα.

Ελάχιστη πρόοδος σε ασφαλιστικό και εργασιακά

«Αγκάθι» χαρακτηρίζεται από τους δανειστές και το Ασφαλιστικό, που δεν θεωρείται βιώσιμο, με βάση τα σημερινά δεδομένα. Η Αθήνα προτίθεται σε πρώτη φάση να καταργήσει τις πρόωρες συντάξεις, να «παγώσει» για 2 χρόνια τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές και να προχωρήσει σε ενοποιήσεις Ταμείων, ενώ η δεύτερη φάση παρεμβάσεων θα ξεκινήσει όταν ολοκληρωθούν οι νέες Αναλογιστικές Μελέτες.

Απόσταση χωρίζει τις δύο πλευρές στα Εργασιακά. Η Αθήνα προτείνει συλλογικές συμβάσεις με μοντέλο που θα εισηγηθεί το ILO και σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού. Ωστόσο, φαίνεται ότι οι δανειστές επιμένουν σε μεγαλύτερη ευελιξία ειδικά στο πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις, αντιδρώντας και στην προοπτική αύξησης των κατώτατων μισθών.

Οι επαναπροσλήψεις το πρόβλημα των τελευταίων ημερών

Ένταση φαίνεται ότι υπάρχει, όμως και στο Δημόσιο, καθώς οι δανειστές απορρίπτουν τις μονομερείς ενέργειες, δηλαδή τις επαναπροσλήψεις, ζητούν αξιοκρατία, δηλαδή εφαρμογή του συστήματος αξιολόγησης και τονίζουν ότι δεν πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των υπαλλήλων, διατυπώνοντας επιφυλάξεις ακόμα και για τις 15.000 προγραμματισμένες προσλήψεις. Η Αθήνα δεσμεύεται για την πλήρη εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και απαντά ότι στον Προϋπολογισμό έχει προβλεφθεί δαπάνη για τις 15.000 προσλήψεις.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline