Πέμπτη 28 Μαϊου 2020  00:41:02

Η αλήθεια και οι έρευνες για τους τέσσερις νεκρούς στα Ελληνικά Πετρέλαια. Η συζήτηση στη Βουλή και οι εξηγήσεις του αρμόδιου υπουργού Παν. Σκουρλέτη. Οι καταγγελίες του ΚΚΕ. Οι 3.000 εργαζόμενοι. Κύριο

Εκδήλωση διαμαρτυρίας μοτοσικλετιστών από τον αντιεξουσιαστικό χώρο στην κατοικία της οικογένειας Λάτση στην Εκάλη.

Οι νεαροί πέταξαν φυλλάδια, διαμαρτυρόμενοι για το δυστύχημα στα στο διυλιστήρια και προξένησαν ζημιές στην περίφραξη και στην σκοπιά
Φθορές στην περίφραξη σπιτιού στην Εκάλη, προξένησαν το απόγευμα της Πέμπτης νεαροί, για να διαμαρτυρηθούν για το δυστύχημα με τους τέσσερις νεκρούς εργάτες στα ΕΛΠΕ.

Περίπου στις 18:30 το απόγευμα, δέκα μηχανάκια έφτασαν στην οδό Πεντέλης, στην πλατεία Βασ. Παύλου, στην Εκάλη όπου βρίσκεται η οικία Λάτση, ιδιοκτήτη των ΕΛΠΕ μαζί με το Ελληνικό Δημόσιο.

Εκεί, οι νεαροί πέταξαν φυλλάδια, διαμαρτυρόμενοι για το δυστύχημα στα στο διυλιστήρια και προξένησαν ζημιές στην περίφραξη και στην σκοπιά. Κατόπιν απομακρύνθηκαν από το σημείο.

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΧΘΕΣ ΠΕΜΠΤΗ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ (βουλευτής ΚΚΕ)

Κύριε Υπουργέ, αρχίζοντας, θα θέλαμε να εκφράσουμε εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ τα θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των τεσσάρων νεκρών εργατών, θύματα ενός ακόμη εργοδοτικού εγκλήματος στα ΕΛΠΕ και να ευχηθούμε πλήρη ανάρρωση στους άλλους δύο τραυματίες εργάτες και γρήγορα να γυρίσουν στις δουλειές τους.

Το νέο εργοδοτικό έγκλημα, κύριε Υπουργέ, έγινε στις 8/5/2015 στα ΕΛΠΕ και ήταν συνέπεια της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων και των μέτρων ασφαλείας σε μια επιχείρηση με κυρίαρχο ρόλο στον κλάδο της διύλισης και γενικότερα στην ελληνική καπιταλιστική οικονομία, προκειμένου να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα, δηλαδή την κερδοφορία της.

Στα ΕΛΠΕ έφτασαν να δουλεύουν σήμερα μόλις 1.600 μόνιμοι εργαζόμενοι, όταν το 2003 ήταν 2.700. Στην πλειοψηφία του το έμπειρο και καταρτισμένο εργατικό δυναμικό αντικαταστάθηκε από φτηνότερους εργαζόμενους εργολαβικών συνεργείων, που σήμερα φτάνουν στους 700. Γι' αυτό εκεί παρατηρούμε εντατικοποίηση της δουλειάς που έχει χτυπήσει ταβάνι με εκατοντάδες χιλιάδες ώρες υπερωρίας, εξοντωτικά ωράρια, με το δωδεκάωρο και την υποχρεωτική εργασία τις μέρες των ρεπό, τη χαλάρωση των μέτρων ασφαλείας, την έλλειψη στοιχειωδών υλικών και εργαλείων, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Ζ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ)
Η χρονική συγκυρία της πυρκαγιάς δεν είναι τυχαία, κύριε Υπουργέ. Από τις 12/4 στο διυλιστήριο γίνονται εργασίες συντήρησης. Πάνω από 3.000 εργαζόμενοι δουλεύουν ο ένας πάνω στον άλλο, υπό την πίεση της εργοδοσίας να τελειώσει η δουλειά γρήγορα και να μπει ξανά σε λειτουργία το διυλιστήριο. Η πλειοψηφία αυτών των εργαζομένων δουλεύει μέσω εργολαβικών συνεργείων. Πρόκειται για εργάτες Έλληνες και μετανάστες που με ευθύνη της εταιρείας δουλεύουν όσο διαρκούν οι εργασίες συντήρησης, χωρίς να έχουν την απαιτούμενη γνώση του χώρου, εμπειρία και ειδίκευση. Αμείβονται ακόμα και με 3,8 ευρώ την ώρα και δουλεύουν εξαντλητικά ωράρια σε δωδεκάωρες, δεκατετράωρες έως και δεκαεξάωρες βάρδιες.

Απουσιάζουν, κύριε Υπουργέ, μέτρα ασφαλείας σε έναν χώρο με χιλιάδες εργαζόμενους. Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, δεν ακούστηκε η σειρήνα του συναγερμού και δεν υπήρχε σχέδιο εκκένωσης στην ίδια την επιχείρηση. Κατά τη διάρκεια της φωτιάς, οι εργαζόμενοι, κύριε Υπουργέ, στοιβάχτηκαν σε έναν από τους χώρους στάθμευσης χωρίς να τους επιτρέπεται να μετακινηθούν.

Το νέο εργοδοτικό έγκλημα αποδεικνύει ξανά ότι δεν συμβαδίζουν κέρδη και δικαιώματα των εργαζομένων. Είναι τεράστιες οι ευθύνες όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και της σημερινής, αφού η ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία παρέχουν απλόχερα στα μονοπώλια όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που κατακρεούργησε την όποια προστασία υπήρχε στην ασφάλεια της ζωής των εργαζομένων, τις εργασιακές σχέσεις, ώστε να θεριεύουν τα κέρδη των μονοπωλιακών επιχειρήσεων και στο χώρο των πετρελαίων.

Ερωτάσθε, κύριε Υπουργέ: Τι μέτρα θα πάρετε σαν Κυβέρνηση έτσι ώστε να σταματήσει η εργοδοτική ασυδοσία και αυθαιρεσία, να υπάρχουν και να τηρούνται σύγχρονα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, προστασίας της ζωής των εργαζομένων, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας σε όλους τους τόπους δουλειάς, με μόνιμη σταθερή δουλειά και πλήρη εργασιακά δικαιώματα;

Επίσης, τι μέτρα θα πάρετε ώστε να στελεχωθούν οι υπηρεσίες του ΣΕΠΕ και του ΚΕΠΕΚ και να ενταθούν οι έλεγχοι στις βιομηχανίες;
Είναι γνωστό -και το ξέρετε πολύ καλά- ότι το ΚΕΠΕΚ έχει ευθύνη από τον Πειραιά μέχρι και τα Μέγαρα να ελέγξει όλες τις επιχειρήσεις και ζήτημα είναι αν μπορεί να ελέγξει μια επιχείρηση το χρόνο.

Και βέβαια ερωτάσθε τι θα κάνετε έτσι ώστε να καλυφθούν όλα τα έξοδα περίθαλψης των εργατών που τραυματίστηκαν, όπως και των οικογενειών των θανόντων για τις ανάγκες τους, που βέβαια θα είναι αρκετές από εδώ και πέρα, αφού λείπει αυτός που δούλευε και λείπουν και από τη ζωή τους βέβαια συνολικά οι εργαζόμενοι που είναι τελικά νεκροί.
Σε αυτά τα ερωτήματα θα θέλαμε να μας απαντήσετε, κύριε Υπουργέ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝΟΣ) ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ (Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κύριε Κατσώτη, θέλω να εκφράσω και εγώ με τη σειρά μου εκ μέρους της Κυβέρνησης τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των τεσσάρων νεκρών εργαζομένων. Δυστυχώς αυτό το νέο εργατικό ατύχημα στις 8/5 είχε αυτή την μοιραία κατάληξη.
Θέλω, όμως, να κάνω μερικές επισημάνσεις από εκεί και πέρα.

Γνωρίζετε πολύ καλά -και το γνωρίζετε γιατί είστε καλά πληροφορημένος για τα τεκταινόμενα και στην επιχείρηση και στον κλάδο και από όσο ξέρω είστε και σε απευθείας επαφή με τα αντίστοιχα συνδικάτα- ότι από την πρώτη στιγμή η Επιθεώρηση Εργασίας βρέθηκε εκεί με μια διαφορετική αντίληψη για τα πράγματα. Υπήρξε επιτόπιος έλεγχος από την Επιθεώρηση Άνω Λιοσίων αμέσως και στην ΕΛΠΕ και στους εμπλεκόμενους εργολάβους και αυτό νομίζω ότι έχει ξεχωριστή σημασία, δηλαδή ο έλεγχος στους εμπλεκόμενους εργολάβους.

Διότι όσα επισημάνατε έχουν μία ορθότητα διότι πηγή τέτοιων ατυχημάτων, δυστυχώς είναι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλεύουν οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες, οι οποίες είναι συνθήκες που ξεπερνούν κατά πολύ τις ανθρώπινες αντοχές. Τα ωράρια πια σχετικοποιούνται, ενώ πράγματι έχουν υποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από ανειδίκευτο προσωπικό ειδικευμένοι άνθρωποι, σε μια τόσο κρίσιμη, αυξημένης και σύγχρονης τεχνολογικής οργάνωσης μονάδα.
Από μεριάς, λοιπόν, της Επιθεώρησης Εργασίας επιβλήθηκε πρόστιμο στα ΕΛΠΕ που σχετίζεται με το χρόνο οργάνωσης εργασίας, ύψους 22.500 ευρώ.

Ζητήσαμε τις συμβάσεις εργασίας με τις εργολαβικές επιχειρήσεις και αυτές ελέγχονται. Στις 23/5, δηλαδή λίγες ημέρες μετά, υπήρξε ξανά έλεγχος και στις τρεις εργολαβικές εταιρείες που βρήκαμε να εργάζονται την ίδια ώρα και στα ΕΛΠΕ. Στις 28/5 πάλι υπήρξε έλεγχος, ενώ γνωρίζετε πολύ καλά ότι από την πρώτη στιγμή βρέθηκε εκεί ο Ειδικός Γραμματέας, ο κ. Καψάλης, ο οποίος ήρθε σε συνεννόηση και με την Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας και με το επιχειρησιακό σωματείο και με το συνδικάτο και κάλεσε τις εργολαβικές εταιρείες να τηρήσουν τη νομιμότητα και τους είπε ότι εν πάση περιπτώσει θα είμαστε άτεγκτοι στο να πατάξουμε οποιαδήποτε παραβατικότητα υπάρχει.

Με τα λίγα μέσα που διαθέτουμε -τα λίγα, εννοώ, σε σχέση με την Επιθεώρηση Εργασίας- προσπαθούμε -και θεωρώ ότι έχουν δοθεί και διαφορετικά δείγματα γραφής, αλλά έχει έως έναν βαθμό αποδώσει και έργο μικρό- ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε καλά τη δουλειά μας. Όλα αυτά είναι πολύ κρίσιμα ζητήματα. Δεν αφορούν μόνο τα ΕΛΠΕ.

Θα σας πω κάτι ακόμη και τελειώνω: Κύριε Κατσώτη, η Κυβέρνηση έχει υπ' όψιν της να πάρει συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες που ακριβώς θα έρθουν να κάνουν όχι σύμφορη τη χρησιμοποίηση των εργολαβικών εταιρειών. Σε αυτήν, λοιπόν, την προσπάθεια, όσοι έχουν τις ευαισθησίες, δεν μπορούν να είναι αμέτοχοι. Πρέπει να διαλέξουν πλευρά.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να σας παραπέμψω σε ένα αποκλειστικό που έχει σήμερα ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ για το έγκλημα αυτό στα ΕΛΠΕ.
Λέει ένας εργάτης, στις 7 Μαΐου, μία ημέρα πριν το εργοδοτικό έγκλημα: «Ήμασταν ένα συνεργείο περίπου δεκαπέντε ατόμων. Οι μισοί ήμασταν μέσα σ' έναν από τους φούρνους της μονάδας και μεταφέραμε σωλήνες. Οι άλλοι μισοί έκαναν άλλες εργασίες έξω από το φούρνο. Ξαφνικά, ένιωσα έντονες αναθυμιάσεις από νάφθα και άρχισα να ζαλίζομαι. Αμέσως παράτησα τα εργαλεία και άρχισα να φωνάζω στους συναδέλφους μου να κάνουν το ίδιο και να βγούμε όλοι μαζί έξω. Πράγματι, προλάβαμε έγκαιρα να βγούμε από το φούρνο. Εκεί μάθαμε από τους υπεύθυνους των ΕΛΠΕ ότι είχε γίνει διαρροή σε κοντινό σημείο, περίπου 20 μέτρα μακριά από εκεί που βρισκόμασταν εμείς, όταν άλλο συνεργείο έβγαλε ένα επιστόμιο από τον σωλήνα.

Δεν μπορώ να υπολογίσω ακριβώς πόσο υλικό διέρρευσε, αλλά σίγουρα δεν ήταν μικρή η ποσότητα, αν σκεφτεί κανείς ότι οι αναθυμιάσεις έφτασαν στο σημείο που δουλεύαμε εμείς, μέσα στο φούρνο. Καθίσαμε περίπου μισή ώρα και ύστερα συνεχίσαμε κανονικά τη δουλειά.

Όλα αυτά γύρω στις 4 μ.μ. Περίπου στις 7 μ.μ. η δουλειά που ήταν να κάνουμε στους φούρνους τελείωσε και ο εργολάβος μάς ενημέρωσε ότι δεν χρειαζόμασταν πια στο συνεργείο και έτσι με «σχόλασε». Την άλλη μέρα –λέει ο ίδιος εργάτης- πρωί πρωί, έμαθα ότι στην ίδια μονάδα που κοντέψαμε να την «πατήσουμε» εμείς, πιθανότατα και στο ίδιο σημείο, έγινε ξανά διαρροή, όμως οι συνάδελφοι δεν στάθηκαν το ίδιο τυχεροί και έγιναν παρανάλωμα.

Βέβαια, και την προηγούμενη μέρα θα μπορούσε να είχε γίνει το κακό, αν την ώρα της διαρροής είχαν ξεκινήσει οι εργασίες συγκόλλησης με χρήση φλόγας».
Τι λέτε εσείς, κύριε Υπουργέ; Τα ΕΛΠΕ γνώριζαν γι' αυτό το ατύχημα στις 7 του μήνα; Τι μέτρα πήραν στις 7 του μήνα, προκειμένου στις 8 να μην έχουμε αυτό το έγκλημα;

Ποια είναι η ευθύνη τους;

Κύριε Υπουργέ, επειδή θα πείτε πολλά πράγματα για το ΚΕΠΕΚ κλπ, σημασία έχει η πρόληψη. Το να πάει το ΚΕΠΕΚ να κάνει τον έλεγχο μετά, για να διαπιστώσει ποια ήταν η αιτία του εγκλήματος, έχει μικρή σημασία. Οι εργάτες έχασαν τη ζωή τους.

Πώς μπορεί να γίνει, όμως, αυτός ο προληπτικός έλεγχος με μια τέτοια σύνθεση του ΚΕΠΕΚ, με τόσο προσωπικό που υπάρχει σήμερα, που δεν φτάνει για να ελέγξουν την επιχείρηση ούτε μια φορά το χρόνο, πόσο μάλλον τέτοιες επιχειρήσεις στις οποίες ένα ατύχημα δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους της ίδιας της επιχείρησης, αλλά μια ολόκληρη περιοχή, ολόκληρο το Θριάσιο; Φανταστείτε, λοιπόν, ένα πολύ μεγάλο ατύχημα στην περιοχή τι κινδύνους θα είχε για τους κατοίκους ολόκληρης της πόλης.

Οι κίνδυνοι για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία δεν πρόκειται να εξαφανιστούν όσο θα συνεχίζει ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, τον οποίο, κύριε Υπουργέ, και εσείς υπηρετείτε. Σε αυτό τον δρόμο θυσιάζονται οι λαϊκές ανάγκες και οι ζωές των εργατών στο βωμό, βέβαια, της υπέρτατης αξίας, που είναι το κέρδος. Ο βασικός παράγοντας που καθορίζει κάθε επιλογή του εργοδότη σε σχέση με τις συνθήκες εργασίες, την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και την προστασία του περιβάλλοντος είναι η επίδραση που θα έχει η επιλογή αυτή στο κέρδος της επιχείρησης.

Ο κάθε επιχειρηματικός όμιλος μετρά από τη μια το κόστος της ζωής και της υγείας των εργαζομένων, κόστος που μετριέται σε πρόστιμα, αποζημιώσεις, καθώς και κόστος χαμένων εργατοωρών λόγω ατυχήματος ή ασθένειας. Από την άλλη τι βάζει; Βάζει το κόστος των μέτρων προστασίας, δηλαδή το κόστος των τεχνικών μέτρων, όπως κατάλληλων εξοπλισμών, προληπτικής συντήρησης, το κόστος της εκπαίδευσης, το κόστος από την καθυστέρηση των εργασιών για να γίνουν οι διαδικασίες με ασφάλεια και να υπάρχει κατάλληλο σχέδιο έκτακτης ανάγκης, το κόστος απασχόλησης επαρκούς προσωπικού.

Κύριε Υπουργέ, τελικά το κόστος των μέτρων προστασίας είναι πολύ μεγαλύτερο από το κόστος που θα έχει ο εργοδότης αν δεν πάρει τα μέτρα. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι η ευθύνη μιας κυβέρνησης ως προς αυτή τη λογική που έχει η εργοδοσία απέναντι στους εργάτες είναι πολύ μεγάλη. Γι' αυτό, λοιπόν, λέμε ότι οι ευθύνες είναι μεγάλες.

Τι θα πει ότι οι εργολαβίες θα είναι ασύμφορες; Πείτε μας ποια είναι τα μέτρα που παίρνετε, όταν ο εργολάβος παίρνει μια εργολαβία στα ΕΛΠΕ και κοστίζει στα ΕΛΠΕ πολύ λιγότερο από ό,τι να προσλάβει η ίδια η επιχείρηση τους εργαζόμενους, γιατί πληρώνονται ακόμη και με 3,8 ευρώ την ώρα; Μιλάμε για έναν εργάτη που δουλεύει κάτω από τέτοιες συνθήκες. Ποιοι είναι οι έλεγχοι; Πότε γίνονται αυτοί οι έλεγχοι και ποιο είναι αυτό το εργαλείο που έχετε για να τους υποχρεώσετε να εφαρμόσουν τις συμβάσεις; Συμβάσεις δεν υπάρχουν. Το νομοσχέδιο δεν το φέρατε ακόμη, γιατί -λέει- είναι και αυτό στη διαπραγμάτευση.

Πάει και αυτό στο μέλλον.

Στο μέλλον θα δούμε αν θα υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις, αν θα υπάρχει καθολικότητα, υποχρεωτικότητα και ένας μισθός τέτοιος που θα μπορεί πράγματι ο εργαζόμενος με μία δουλειά να τα βγάζει πέρα και να μην υπάρχει όλη αυτή η εργασιακή ζούγκλα. Αυτά, όμως, δεν «συμφέρουν» την ίδια την ανάπτυξη.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝΟΣ) ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ (Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κατ' αρχήν, θα ήθελα να σας ενημερώσω, σε συνέχεια όσων σας είπα πριν, ότι ήδη έχει συσταθεί μόνιμο γραφείο της Επιθεώρησης Εργασίας στο χώρο, μετά το ατύχημα.
Θα μου πείτε «δεν θα έπρεπε να υπήρχε πριν;». Βεβαίως, γιατί σημασία έχει η πρόληψη και το αναγνωρίζουμε αυτό. Και πολύ σωστά λέτε ότι το κόστος της πρόληψης είναι τελικά πολύ μικρό μπροστά στο τι μπορεί να συμβεί.

Όσον αφορά αυτό που θέσατε στην ερώτησή σας, ότι αν στη συγκεκριμένη επιχείρηση υπάρξει ένα μεγάλο ατύχημα αυτό δεν αφορά μόνο τους εργαζομένους της συγκεκριμένα, αλλά μια ολόκληρη περιοχή, γι' αυτό έχει ενσωματωθεί και η συγκεκριμένη Οδηγία Seveso για τη συγκεκριμένη επιχείρηση.

Από εκεί και πέρα, εμείς θα είμαστε άτεγκτοι στο να αποδοθούν οι ευθύνες. Ήδη, έχουν βγει κάποια από τα πορίσματα. Δεν θα υπάρξει κανενός είδους συγκάλυψη. Γίνονται έλεγχοι αυτή τη στιγμή στη συγκεκριμένη επιχείρηση και όχι μόνο, είναι σε διαδικασία shutdown, ανεξάρτητα αν κάποιοι θεωρούν ότι αυτό μπορεί να έχει οικονομικό κόστος στη λειτουργία. Είναι απαραίτητο να γίνουν.

Κυρίως, έχουμε συνείδηση ότι τελικά οι εργολαβίες υποκρύπτουν μορφή ενοικίασης εργαζομένων. Με αυτή την έννοια, σας λέω ότι έχει τεράστια σημασία να υπάρξουν νομοθετικές αλλαγές, οι οποίες να δημιουργήσουν αντικίνητρο στη χρησιμοποίηση εργολαβικών εταιρειών. Και βεβαία, το νομοσχέδιο που εσείς κατά καιρούς λέτε ότι το εξαγγέλλουμε και δεν το φέρνουμε, αντιλαμβανόμαστε όλοι τώρα την τεράστια σημασία του.

Προσέξτε να δείτε. Επειδή πολλές φορές ο χώρος σας και το δημοσιογραφικό όργανο που σας εκφράζει λένε ότι η Κυβέρνηση δεν εννοεί αυτά που λέει, τι πιστεύετε; Θα είχαμε φτάσει σήμερα σε αυτή τη σκληρή διαπραγμάτευση, η οποία βλέπετε με τι όρους διεξάγεται; Διότι υπάρχει ένας ακήρυκτος πόλεμος.
Αυτός ο πόλεμος δεν γίνεται με κανονιοφόρους, δεν γίνεται με στρατεύματα στα σύνορα, αλλά γίνεται με όλους τους σύγχρονους τρόπους που διαθέτει ο επιθετικός καπιταλισμός. Απέναντι σε αυτόν τον πόλεμο, τον ακήρυχτο αλλά πραγματικό, δεν έχετε το δικαίωμα να έχετε τη στάση του τιμητή και του παρατηρητή.

Σας παρακαλώ, λοιπόν, και εσάς προσωπικά και το κόμμα σας, ταχθείτε με τις δυνάμεις που υπερασπίζονται τα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline