Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020  09:06:11

Ο Α. Φλαμπουράρης αποκάλυψε τον κρυφό συμβιβασμό της Κυβέρνησης: Τα μέτρα της πρότασης Τσίπρα είναι η.... ρεαλιστική βάση της τελικής συμφωνίας. Τα ίδια υποστήριξε και ο Πρωθυπουργός για να δεχθεί ειρωνική κριτική από τον Α. Σαμαρά. Κύριο

Μονομερής η διαφωνία και πολεμική τους : μόνο κατά των απαράδεκτων μέτρων του πακέτου Γιούνκερ- Τρόικας.


Απαράδεκτο χαρακτήρισε το κείμενο των δανειστών- το λεγόμενο πακέτο Γιούνκερ- ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα πει "ναι" σε υφεσιακά μέτρα .Στο κλίμα των τοποθετήσεων του πρωθυπουργού σχετικά με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, κινήθηκε η ενημέρωση που έκανε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ κατά την σημερινή συνεδρίαση του οργάνου.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, ο κ. Φλαμπουράρης είπε ότι το κείμενο των δανειστών είναι απαράδεκτο και δεν θα μπορούσε να γίνει δεκτό και πρόσθεσε ότι το μόνο ρεαλιστικό κείμενο είναι η ελληνική πρόταση. Δηλαδή τα πρωτοφανή σκληρά μέτρα, με περικοπές και μειώσεις, που πρότεινε η ίδια η Κυβέρνηση του Τσίπρα εν κρυπτώ μάλιστα ,μέχρι που αποκαλύφθηκε πριν τέσσερις ημέρες από τις Βρυξέλλες. Αποκαλυπτήρια για τον συμβιβασμό και των υποχωρητικότητα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα και ερήμην όσων δήλωναν( η διέψευδαν οι αρμόδιοι υπουργοί). «Ρεαλιστικό πλαίσιο λύσης », όπως το χαρακτήρισε στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρα και μοναδική βάση για σοβαρή διαπραγμάτευση..Για να δεχθεί τις ειρωνικές παρατηρήσεις του προέδρου της ΝΔ Α. Σαμαρά.

Ο κ. Φλαμπουράρης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν θα συναινέσει σε μέτρα που θα επιβαρύνουν τα λαϊκά στρώματα εξωραΐζοντας τις προτάσεις Τσίπρα και κρυπτόμενος ηρωικά πίσω από τα απαράδεκτα μέτρα της πρότασης των δανειστών. Στην ίδια συμβιβαστική, εξωραιστική γραμμή και ο Παν. Λαφαζάνης.
Αυτό είναι το προσχέδιο συμφωνίας που απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση στους δανειστές, οι λεγόμενες «προτάσεις Τσίπρα»

Μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα συνολικού ύψους 1,9 δισ. ευρώ για το 2015 περιλαμβάνει το προσχέδιο συμφωνίας που απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση στους δανειστές και το οποίο διέρρευσε σήμερα. Η ελληνική πρόταση προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 0,6% του ΑΕΠ για το 2015, 1,5% το 2016, 2,5% το 2017 και 3,5% από το 2018 έως και το 2022

Μαρίνα Φούντα
Ιούνιος 04 2015 17:05

To 47σέλιδο προσχέδιο συμφωνίας που απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση στους δανειστές από τη Δευτέρα 1η Ιουνίου δόθηκε στη δημοσιότητα
Μεταξύ άλλων αναφέρει:

Μακροπρόθεσμοι Δημοσιονομικοί Στόχοι
2015 - πρωτογενές πλεόνασμα 0,6%
2016 - πρωτογενές πλεόνασμα 1,5%
2017 - πρωτογενές πλεόνασμα 2,5%
2018 - πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%
2019 - πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%
2020 - πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%
2021 - πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%
2022 - πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%
Δημοσιονομικά μέτρα 2015 -2016
ΦΠΑ

Οι υφιστάμενοι συντελεστές του ΦΠΑ 6,5%, 13%, 23% πρέπει να αλλάξουν και να καθιερωθούν ως εξής: 6%, 11%, 23%.
Συντελεστής 6% για φάρμακα, βιβλία, θέατρα
Συντελεστής 11% για εφημερίδες, περιοδικά, βασικά είδη διατροφής, ενέργεια, νερό, ξενοδοχεία και εστιατόρια.
Συντελεστής 23% για όλα τα υπόλοιπα αγαθά και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των επεξεργασμένων ειδών διατροφής, όπως μεταξύ άλλων θαλασσινά (όχι ψάρια), γλυκά και μαρμελάδες, ζυμαρικά, σάντουιτς, σοκολάτες.

Μέτρα άμεσης εφαρμογής
Εισφορά αλληλεγγύης

0% για εισοδήματα έως 11.999 ευρώ
0,7% για εισοδήματα από 12.000 έως 20.000 ευρώ
1,4% για εισοδήματα από 20.001 έως 30.000 ευρώ
2% για εισοδήματα από 30.001 έως 50.000 ευρώ
4% για εισοδήματα από 50.001 έως 100.000 ευρώ
6% για εισοδήματα από 100.001 έως 500.000 ευρώ
8% για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ

*Έκτακτος φόρος στις μεγάλες επιχειρήσεις
*Έκτακτος φόρος στα κέρδη των μεγαλύτερων επιχειρήσεων
*Φορολογία τηλεοπτικών διαφημίσεων
*Φόρος πολυτελείας

Προβλέπεται αύξηση του φόρου από το 10% στο 13% για τα κάτωθι:
Οχημάτων κυβισμού άνω των 2.500 κυβικών

Αεροπλάνων
Ελικοπτέρων
Ανεμοπτέρων
Σκάφη αναψυχής
Πισίνες

Στην ελληνική πρόταση περιλαμβάνεται και point system για τη συλλογή αποδείξεων.
Αποκρατικοποιήσεις

Σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προβλέπει την άντληση εσόδων ύψους 10,8 δισ. ευρώ μέχρι το 2020.
Ειδικά για το 2015 και το 2016 προβλέπονται έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις ύψους 3,1 δισ. ευρώ, ενώ στόχος είναι να προκύψουν ακόμη 2,1 δισ. ευρώ κατά την περίοδο 2017 - 2019.

Αναλυτικότερα, τα έσοδα των ιδιωτικοποιήσεων θα προέλθουν μεταξύ άλλων από:

- Άδειες κινητής τηλεφωνίας
- Πωλήσεις ακινήτων του δημοσίου
- Περιφερειακά αεροδρόμια
- ΤΡΑΙΝΟΣΕ
- ΟΛΠ, ΟΛΘ
- ΔΕΣΦΑ

Μόνο για το 2015 τα συνολικά έσοδα του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων εκτιμώνται στα 1,56 δισ. ευρώ.
Από αυτά τα 1,23 δισ. ευρώ προέρχονται από τα περιφερειακά αεροδρόμια και τα υπόλοιπα από πωλήσεις ή παραχωρήσεις που έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια (το τίμημα καταβάλλεται σταδιακά).

Για το 2016 προβλέπονται έσοδα περί 500 εκατ. ευρώ από την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ, καθώς και μικρά έσοδα από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ (μόλις 50 εκατ. ευρώ), αλλά και 250 εκατ. ευρώ από πώληση ποσοστού που κατέχει το Δημόσιο στην εταιρεία διαχείρισης του αεροδρομίου Σπάτων (Αερολιμήν Αθηνών).

Προβλέπεται, επίσης, πως το 2016 το ΤΑΙΠΕΔ θα εισπράξει 95 εκατ. ευρώ από την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης.
Το ίδιο ισχύει και για την πώληση του ΔΕΣΦΑ, από την οποία προβλέπεται πως θα εισπραχθούν τα 188 εκατ. ευρώ, καθώς και 50 εκατ. ευρώ από την Εγνατία Οδό.

Στην ελληνική πρόταση αναφέρεται πως τμήμα των εσόδων του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, που δεν θα ξεπεράσουν τα 10,8 δισ. ευρώ μέχρι το 2020, θα κατευθύνεται για τη στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ ένα ποσοστό από το μερίδιο που θα παραμένει στο δημόσιο θα αξιοποιηθεί για τη στήριξη της Αναπτυξιακής Τράπεζας που θα ιδρυθεί.

Εργασιακά - ασφαλιστικό

Σε ό,τι αφορά το σκέλος των εργασιακών η ελληνική πρόταση προβλέπει σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού.
Για το ασφαλιστικό, προβλέπεται αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για δύο έτη, μέχρι τα τέλη του 2016, καθώς και σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Αποπληρωμή του χρέους

Αποπληρωμή των ομολόγων της ΕΚΤ από τον ESM και αναδιάρθρωση δανείου ΔΝΤ.
Η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει την αποπληρωμή των ομολόγων της ΕΚΤ από τα 10,9 δισ. ευρώ του ESM.
Προτείνει επίσης την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους προς το ΔΝΤ, με στόχο αυτό να να πληρωθεί σε δύο φάσεις, στις 30/6/2015 η πρώτη και η δεύτερη ανάλογα με την χρηματοδότηση της χώρας.

Η ελληνική κυβέρνηση στοχεύει στον δανεισμό της χώρας από τις αγορές από τις 31/3/2016 μετά από αναδιάρθρωση χρέους.

Σύσταση αναπτυξιακής τράπεζας

Η ελληνική πρόταση προβλέπει τη σύσταση ειδικής επιτροπής για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, υπό την εποπτεία του υπουργού Ανάπτυξης.
Το έργο της επιτροπής θα στηριχθεί από συμβουλευτικές ιδιωτικές εταιρείες προκειμένου να αναζητηθούν τρόποι διαχείρισης των κόκκινων δανείων.

Πάγωμα πλειστηριασμών

Η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει προσωρινό πάγωμα πλειστηριασμών με εισοδηματικά κριτήρια.

Επιπλέον παρεμβάσεις

Η πρόταση της Αθήνας προς τους δανειστές περιλαμβάνει επίσης σειρά παρεμβάσεων, με στόχο την ενίσχυση της δικαιοσύνης, την πάταξη της διαφθοράς και τη χρηματοδότηση των κομμάτων.
Κείμενο συμβιβασμού» χαρακτήρισε τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Κληθείς να σχολιάσει το σχετικό κείμενο από βουλευτές της ΝΔ ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης έκανε λόγο για ένα κείμενο «το οποίο αποτελεί απόρροια συμβιβασμού κατόπιν πολύμηνων συζητήσεων με τους θεσμούς» απάντησε ο κ. Λαφαζάνης και πρόσθεσε: «Είναι μια πρόταση της κυβέρνησης κατ΄ ελάχιστον προκειμένου να βρεθεί μια επωφελής συμφωνία για την ελληνική πλευρά. Αυτά τα πλαίσια της συμφωνία θα τα συζητήσουμε στη Βουλή και στα πολιτικά κόμματα. Δεν είναι όμως της ώρας διότι περιμένουμε την τελική συμφωνία» είπε ο Υπουργός.

Πάντως νωρίτερα, ο κ. Λαφαζάνης ξεκαθάρισε ότι την πολιτική της κυβέρνησης δεν την υπαγορεύει ούτε η τρόικα ούτε κηδεμόνες. «Ούτε οι Αμερικάνοι ούτε οι Γερμανοί καθορίζουν την πολιτική μας. Την καθορίζουν τα συμφέροντα της χώρας και του ελληνικού λαού» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline