Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020  15:36:17

Στα όρια κατάρρευσης τα Ασφαλιστικά Ταμεία με νέα στοιχεία: Σημάδια για σοβαρές δυσκολίες τους επόμενους μήνες για κύριες και επικουρικές συντάξεις. Κύριο

Έλλειμμα 738 εκατ. το πρώτο πεντάμηνο με ορίζοντα να χειροτερεύσουν τα πράγματα εξαιτίας της ανεργίας, της μαύρης εργασίας και των σοβαρών ελλειμμάτων.

Σε ελλείμματα που αγγίζουν επικίνδυνα τα εκτιμώμενα ετήσια επίπεδα, «βούλιαξαν» τα ασφαλιστικά ταμεία πριν καν συμπληρωθεί το πρώτο πεντάμηνο, δυσχεραίνοντας τη διαπραγματευτική θέση της Αθήνας στο πεδίο μάχης για το Ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το ίδιο το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους(που εποπτεύεται από τον υπουργό κ.Μαρδά αλλά και τον κ.Βαρουφάκη), οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης είχαν πρωτογενές έλλειμμα 738 εκατ. ευρώ στο τέλος Απριλίου, έναντι πλεονάσματος 438 εκατ. ευρώ στην αντίστοιχη περσινή περίοδο, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι τα Ταμεία έκαναν μια «βουτιά» 1,176 δισ ευρώ!

Σημειώνεται ότι με βάση τον Προϋπολογισμό, στο σύνολο του 2015 προβλέπεται έλλειμμα 968 εκατ. ευρώ.

Τις πταίει για την κατάσταση; Αν και οι δαπάνες είναι περίπου 500 εκατ. ευρώ χαμηλότερες από πέρσι, αυτό δεν φτάνει για να απορροφήσει την απίστευτη απώλεια εσόδων. Και δεν είναι μόνο οι μικρότερες κατά 1 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, είναι και οι απώλειες από τις ασφαλιστικές εισφορές, που «βούλιαξαν» στα 5,210 δισ. ευρώ από 6,103 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, καθώς η μείωση των σχετικών κρατήσεων δεν αντισταθμίστηκε από άλλες πηγές, όπως διαβεβαίωναν υπηρεσιακοί και κυβερνητικοί παράγοντες όταν ψηφίζονταν οι σχετικές διατάξεις.

Ως εκ τούτου δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το ότι τα χρέη των Ασφαλιστικών Ταμείων προς τους ιδιώτες έχουν εκτιναχθεί στα 2,165 δισ. ευρώ, καλύπτοντας το 50% των οφειλών του Δημοσίου απέναντι στους προμηθευτές του! Από αυτά τα 1,515 δισ. ευρώ βαραίνουν τον ΕΟΠΥΥ, ενώ άλλα 400 εκατ. ευρώ είναι τα χρωστούμενα εφάπαξ από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline