Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020  12:41:56

Νέα καθυστέρηση- εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών. Δεν πήγε καλά η δεύτερη συνάντηση Γιούνκερ- Τσίπρα. Γύρισαν πίσω στην Ελλάδα οι Παππάς- Τσακαλώτος και στις ΗΠΑ οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ. Κύριο

Δύο ώρες αλλά χωρίς «καλά αποτελέσματα» διήρκεσε η συνάντησή του Τσίπρα- Γιούνκερ στις Βρυξέλλες - Εργαζόμαστε για συμφωνία που θα φέρει την ανάκαμψη της Ελλάδας δήλωσε ο άκεφος Πρωθυπουργός.

Διεκόπησαν αιφνιδιαστικά οι διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων ανάμεσα στις ελληνικές Αρχές και τους εκπροσώπους των θεσμών. Μετά την αποχώρηση της ομάδας του ΔΝΤ, και οι έλληνες διαπραγματευτές πήραν το αεροπλάνο για την Αθήνα. Πολλά δημοσιεύματα για οικονομική καταστροφή και ότι οι ημέρες των διαπραγματεύσεων φθάνουν στο τέλος. Μόλις μια εβδομάδα ακόμα.

Ερωτηθείς σχετικά με τις ανησυχίες που δημιουργήθηκαν από την αναχώρηση των διαπραγματευτών του ΔΝΤ και της Ελλάδας από τις Βρυξέλλες, ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε:

«Αν η διαδικασία λειτουργούσε σωστά, ο πρόεδρος δεν θα έπρεπε να έχει σήμερα μια συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Τσίπρα. Ο πρόεδρος Γιούνκερ έκανε μια τελευταία προσπάθεια για να καταστήσει δυνατή μια συμφωνία».

Στο μεταξύ, κλίμα ρήξης και σοβαρών αποκλίσεων στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα περιέγραψε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, τονίζοντας από την Ουάσιγκτον πως οι μεγάλες διαφορές σε κρίσιμα θέματα όπως το ασφαλιστικό, ο ΦΠΑ και τα πρωτογενή πλεονάσματα παραμένουν και ότι δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος στο να περιορισθούν.

Όπως αποκάλυψε, η τεχνική ομάδα του ΔΝΤ και ο επικεφαλής του Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα Ρίσι Γκογιάλ αποχώρησαν από τις Βρυξέλλες και επέστρεψαν στην Ουάσιγκτον, κάτι που συνέδεσε με το γεγονός ότι οι ελληνικές Αρχές συζητάνε σε πολιτικό επίπεδο. «Δεν είμαστε πολιτικός θεσμός, είμαστε τεχνικός θεσμός (technical institution)», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ράις χρησιμοποίησε πρωτόγνωρα σκληρή φρασεολογία και για πρώτη φορά έκανε συγκεκριμένες αναφορές στα ζητήματα που το ΔΝΤ θεωρεί πως πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στην Ελλάδα. «Υπάρχουν μεγάλες διαφορές (major differences) μεταξύ μας σε πολλούς τομείς. Δεν έχει υπάρξει πρόοδος στο να περιορισθούν οι διαφορές αυτές», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα και περιέγραψε τους λόγους που το ΔΝΤ επιμένει στο να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, στο ΦΠΑ, αλλά και διασφάλιση της χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος.

Όπως τόνισε το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδος είναι «μη βιώσιμο», καθώς μεταξύ άλλων λαμβάνει επιχορήγηση ίση με το 10% του ΑΕΠ της χώρας. «Η μέση σύνταξη στην Ελλάδα είναι ίδια με την Γερμανία, ενώ ο μέσος συνταξιούχος στην Ελλάδα συνταξιοδοτείται έξι χρόνια πριν από το Γερμανό», είπε και προσέθεσε πως παρά τα όσα διατυπώνονται, πάγια επιδίωξη του Ταμείου είναι η προστασία των αδύναμων και των χαμηλοσυνταξιούχων.

Ο κ. Ράις ερωτήθηκε για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές συντάξεων, αλλά δεν ήταν σε θέση να απαντήσει.

Αναφερόμενος στους φόρους ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είπε πως είναι σημαντικό να διευρυνθεί η φορολογική βάση και επεσήμανε πως το Ταμείο εξαρχής ζητούσε τη μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης. Όπως είπε, η Ελλάδα έχει τα μεγαλύτερα κενά στην είσπραξη του ΦΠΑ στην Ευρώπη, κάτι που απέδωσε στην πολυπλοκότητα του συστήματος. Στη βάση αυτή ανέφερε πως απαιτείται απλοποίηση του καθεστώτος ΦΠΑ ώστε να αυξηθούν τα έσοδα κατά 1% του ΑΕΠ ετησίως.

Ο Ράις ερωτηθείς για τη χρηματοδότηση του προγράμματος την συνέδεσε με τα πρωτογενή πλεονάσματα. «Υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των δημοσιονομικών στόχων και των επιπέδων χρηματοδότησης», είπε, ωστόσο δεν θέλησε να αναφερθεί στους υπό συζήτηση στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ο Ράις ξεκαθάρισε πως το ΔΝΤ δεν φεύγει από το τραπέζι των συζητήσεων, λέγοντας πως το Ταμείο είναι πλήρως δεσμευμένο στο να δουλέψει με τους ευρωπαίους εταίρους και τις ελληνικές αρχές για μια λύση. «Έχουμε πλήρη συναίσθηση του πόσο επείγουσα είναι η κατάσταση» είπε.

Ο Ράις είπε πως δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την κατάληξη των συζητήσεων και αποσαφήνισε πως η «μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας». Εκτίμησε δε πως η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει νέες προτάσεις στους πιστωτές.

Ερωτηθείς για το εάν το ΔΝΤ είναι «εξοργισμένο» με τους Ευρωπαίους και για το εάν έχουν διαφορές μεταξύ τους οι θεσμοί στις διαπραγματεύσεις ο Ράις δεν επιβεβαίωσε τις σχετικές πληροφορίες. «Θα επισημάνω ότι η πρόταση που κατατέθηκε προ εβδομάδος στις ελληνικές αρχές ήταν μια κοινή πρόταση των τριών θεσμών», είπε. Ερωτηθείς για το εάν εκτίμα ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να πληρώσει τη δόση των 1,56 δισ. ευρώ στο τέλος του Ιουνίου ο εκπρόσωπος του Ταμείου υπογράμμισε πως «οι ελληνικές αρχές έχουν δημόσια δηλώσει ότι θα εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους».

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν το ΔΝΤ θα δώσει λεφτά στην Ελλάδα, είπε ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για να απαντηθεί αυτό.

Δύο ώρες διήρκεσε η συνάντησή του Τσίπρα- Γιούνκερ στις Βρυξέλλες - Εργαζόμαστε για συμφωνία που θα φέρει την ανάκαμψη της Ελλάδας δήλωσε ο Πρωθυπουργός

Εργαζόμαστε μαζί με τους δανειστές για μια λύση κατάλληλη για τον ελληνικό λαό που θα φέρει την Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης, δήλωσε ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την ολοκλήρωση της δίωρης συνάντησής του με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σημαντική, ενδιαφέρουσα και φιλική χαρακτήρισε τη συνάντηση ο κ. Γιούνκερ και πρόσθεσε ότι είναι εφικτή μέσα στις επόμενες ημέρες μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να βρίσκονται σε στενή επαφή το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με πηγή της Κομισιόν, ο Γιούνκερ εξήγησε στον Αλ.Τσίπρα την πιθανή διαδικασία με τους εταίρους για μια αμοιβαία επωφελή λύση έγκαιρα.

Νωρίτερα, μήνυμα για επίσπευση των διαπραγματεύσεων είχε στείλει ο πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ, λέγοντας ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος για παιχνίδια, οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ολοκληρωθούν και να υπάρξει συμφωνία άμεσα.

Εκτιμάται ότι η δήλωση Γιούνκερ βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με αυτήν του Τουσκ, θέτοντας νέο ορόσημο για μια συμφωνία στο Eurogroup της 18ης Ιουνίου.

Κατά πληροφορίες, στη συνάντηση συζητήθηκε το χρηματοδοτικό και το δημοσιονομικό σκέλος της συμφωνίας. Το επόμενο βήμα είναι η εξειδίκευση των προτάσεων στα τεχνικά κλιμάκια.

«Βόμβα» από το ΔΝΤ

Ωστόσο, στην καθιερωμένη εβδοαμαδιαία ενημέρωση από το ΔΝΤ, ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις δήλωσε ότι οι διαφορές με την Ελλάδα είναι τεράστιες (major differences) και ότι δεν έχει υπάρξει πρόοδος στο να μειωθεί η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών.

Δηλώσεις πριν τη συνάντηση

Ο Μ. Σχοινάς ανέφερε ότι ο σκοπός της συνάντησης των δύο ανδρών είναι να εξετάσουν πώς θα συνεχίσουν να εργάζονται προς την κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης. Μιας λύσης, η οποία, όπως είπε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, θα βασίζεται στη δήλωση του Eurogoroup της 20ης Φεβρουαρίου, αλλά και στις εντατικές συνομιλίες που είχαν ο Ζ.Κ. Γιούνκερ και ο Αλ. Τσίπρας την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

Όσον αφορά τη χθεσινή συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού και του Προέδρου της Επιτροπής, ο Μ. Σχοινάς ανέφερε ότι ήταν σύντομη και ότι οι δύο άνδρες είχαν τη δυνατότητα να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους.

Ερωτηθείς, τέλος, για την πορεία των διαπραγματεύσεων και αν θα γίνουν υποχωρήσεις, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και απάντησε με μια γερμανική παροιμία που χρησιμοποίησε σήμερα το πρωί ο Ζ.Κ.Γιούνκερ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

Η παροιμία αυτή περιγράφει μια αγελάδα που κάνει για πολύ ώρα πατινάζ πάνω σε λεπτό πάγο.

Επαφές Τσίπρα με ηγέτες και αξιωματούχους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής

Λίγο μετά τις 12:20 το μεσημέρι της Πέμπτη ο ελληνας πρωθυπουργός συναντάται με τον πρωθυπουργό της Φινλανδίας Γιούχα Σίπιλα, ενώ έχουν προηγηθεί συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με ηγέτες και υψηλόβαθμους αξιωματούχους άλλων χωρών.

Ο κ. Τσίπρας έχει ήδη συνομιλήσει με την πρόεδρο της Βραζιλίας Ντιλμα Ρούσεφ και τον αντιπρόεδρο της Κούβας, Μιγκέλ Νριάζ Κανέλ, ενώ αναμένεται να έχει συναντήσεις και με την πρόεδρο της Χιλής Μισέλ Μπασελέ, τον πρόεδρο της Βολιβίας Εβο Μοράλες και τον πρόεδρο του Ισημερινού Ραφαέλ Κορά καθώς και τον υπουργό Εξωτερικών της Αργεντινής Έκτορ Τίμερμαν.

Μέρκελ κάνει νέες συστάσεις : Διάθεση στενής συνεργασίας με τους Θεσμούς από την Ελλάδα
«Στην τριμερή των Βρυξελλών συμφωνήσαμε ότι η Αθήνα θα προσπαθήσει να εργαστεί εντατικά για να κλείσουν όλα τα ανοιχτά θέματα» - Στόχος να κλείσει η συμφωνία στο Eurogroup της 18ης Ιουνίου - Τουσκ: Η Ελλάδα δεν έχει άλλο χρόνο για να «τζογάρει»

Τη δέσμευση της Ελλάδας να εντατικοποιήσει τις συζητήσεις με τους θεσμούς προκειμένου να κλείσουν όλα τα ανοιχτά θέματα εξέφρασε η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή της στη συνάντηση μεταξύ των αρχηγών της ΕΕ και της Λατινικής Αμερικής.

«Στο τέλος των συνομιλιών υπήρξε απόλυτη συμφωνία ότι η Ελλάδα θα εργαστεί εντατικά και με υψηλή πίεση με τα τρία θεσμικά όργανα κατά τις προσεχείς ημέρες για να λύσει όλα τα ανοικτά ζητήματα» δήλωσε η Μέρκελ.

Στην τριμερή συνάντηση της Τετάρτης, που κράτησε δύο ώρες οι τρεις ηγέτες, Αλέξης Τσίπρας, Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ, συμφώνησαν να εντατικοποιηθεί η διαδικασία γεφύρωσης των διαφόρων που απομένουν, με στόχο την έγκαιρη επίτευξη συμφωνίας που θα επιτρέπει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή και βιώσιμο χρέος.

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να εντατικοποιηθούν. «Συμφωνήθηκε ομοφώνως ότι οι συνομιλίες ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους Θεσμούς πρέπει να συνεχιστούν με μεγάλη ένταση» δήλωσε ο Γερμανός εκπρόσωπος.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με Μέρκελ και Ολάντ τόνισε την ανάγκη να δοθεί μία βιώσιμη λύση. Δήλωσε ότι το κλίμα στη συνάντηση ήταν πολύ καλό και φιλικό. «Αποφασίσαμε να εντατικοποιηθούν οι συζητήσεις για να γεφυρωθούν οι διαφορές», συμπλήρωσε.
Ολα δείχνουν ότι έχει ανοίξει πλέον το παράθυρο για συμφωνία στο Eurogroup της 18ης Ιουνίου, η οποία θα περιλαμβάνει την εννεάμηνη παράταση με χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας αλλά και νέα μέτρα.

Η Ελλάδα και οι πιστωτές της θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία στις διαπραγματεύσεις για οικονομική βοήθεια με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις την επόμενη εβδομάδα, εγκαίρως για την επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, του Eurogroup, στις 18 Ιουνίου, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ.

Οι συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών θα συνεχιστούν σήμερα με το βάρος να δίνεται στις μεταρρυθμίσεις για τις συντάξεις, το ΦΠΑ και τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος, είπαν αξιωματούχοι με γνώση των συζητήσεων.

«Όλα αυτά και πολλά ακόμα θα είναι στο τραπέζι. Ωστόσο, δεν νομίζω ότι θα υπάρξει καθοριστική πρόοδος σήμερα, αλλά νομίζω ότι υπάρχουν καλές πιθανότητες η επόμενη εβδομάδα να φέρει μια συμφωνία που μπορεί να επικυρωθεί από το Eurogroup» είπε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

Τουσκ: Η Ελλάδα δεν έχει άλλο χρόνο για να «τζογάρει»

Η Ελλάδα δεν έχει άλλο χρόνο για να «τζογάρει». Πρέπει να πάρει άμεσα αποφάσεις καθώς η συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο, θα είναι ζωτικής σημασίας», δήλωσε σήμερα Πέμπτη ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Ο Τουσκ, ο οποίος συναντήθηκε με τον ελληνα Πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες την Τετάρτη σε συνέντευξη Τύπου τόνισε ότι «είναι προφανές ότι χρειαζόμαστε αποφάσεις, όχι διαπραγματεύσεις».

«Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για να τζογάρει. Πλησιάζει η ημέρα που κάποιος θα πει ότι το παιχνίδι έληξε» τόνισε.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline