Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020  08:09:37

Στρατούλης- Ρωμανιάς- Μητρόπουλος: Διαβεβαιώσεις ότι πρόκειται να εφαρμοσθεί από προχθές η απόφαση ΣτΕ για 800.000 δικαιούχους. Με κανονική καταβολή για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις. Κύριο

Οι συγκαταβατικές δηλώσεις τους και η γενική αξία της ιστορικής απόφασης για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα και των ΝΠΙΔ.

Στρατούλης: Σεβαστή η απόφαση του ΣτΕ για τις συντάξεις

«Η κυβέρνησή μας έχει πει και έχει διακηρύξει και το κάνει μέχρι τώρα, ότι θα σεβαστεί τις όποιες δικαστικές αποφάσεις», δήλωσε την Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης από την Πάτρα, μια ημέρα μετά την απόφαση του ΣτΕ με την οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές που έγιναν το 2012 στις συντάξεις.

Σχετικά με την διαπραγμάτευση, ο κ. Στρατούλης τόνισε ότι «η κυβέρνηση δίνει μεγάλη μάχη να αποκρούσει τις μεγάλες πιέσεις και τους εκβιασμούς των λεγόμενων εταίρων, που στην πράξη όλους αυτούς τους μήνες έχουν λειτουργήσει ως αδίστακτοι και αμείλικτοι δανειστές, ώστε να πετύχουμε μια συμφωνία, που να μην ακυρώνει βασικές πλευρές των προγραμματικών μας δηλώσεων και δεσμεύσεων απέναντι στον ελληνικό λαό».
Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι «απαιτήσεις όπως αυτές για νέες μειώσεις συντάξεων, κατάργηση του ΕΚΑΣ, νέες φορομπηχτικές πολιτικές και για ξεπούλημα κυριολεκτικά της δημόσιας περιουσίας, δεν περνάνε».

«Αυτές τις μέρες και η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ, δίνουμε την μάχη για μια συμφωνία η οποία θα απεμπλέκει τον λαό μας από τα δεσμά του μνημονίου. Κατά τα άλλα, πάντα στο ΣΥΡΙΖΑ έχουμε πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις, γιατί δυστυχώς είναι το μόνο κόμμα στη χώρα μας που έχει έναν εσωτερικό δημοκρατικό διάλογο για τα πάντα», κατέληξε ο υπουργός.
-Η καταβολή των αυξήσεων στις συντάξεις, που το άθροισμά τους -κύρια και επικουρική- ξεπερνάει τα 1.000 ευρώ, θα γίνει σταδιακά, δήλωσε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς.

Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στο MEGA και αναφερόμενος στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, τόνισε πως αυτή θα ισχύσει από τις 9 Ιουνίου, διευκρίνισε ωστόσο ότι η καταβολή των αυξήσεων θα γίνει σύμφωνα με τις δυνατότητες του προϋπολογισμού.

Παράλληλα, ο κ. Ρωμανιάς σημείωσε πως εντός του Ιουλίου θα καλέσει τους εκπροσώπους των συνταξιοδοτικών οργανώσεων, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για το πώς και πότε θα γίνει η καταβολή των αυξήσεων που προβλέπει η απόφαση του ΣτΕ.

Ανέφερε, δε, ότι έχει ήδη έρθει σε επαφή με τους εκπροσώπους των συνταξιοδοτικών οργανώσεων που έχουν συμφωνήσει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων διευκρίνισε ότι το συνολικό κόστος από τις αυξήσεις των συντάξεων αναμένεται να φτάσει το μισό δισ. ευρώ και ότι η απόφαση δεν θα έχει αναδρομική ισχύ.

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε την Τετάρτη ότι οι περικοπές σε συντάξεις που έγιναν με τον νόμο του 2012 είναι αντισυνταγματικές, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι περίπου 800.000 συνταξιούχοι του ΙΚΑ και των ΔΕΚΟ με συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ θα πάρουν αυξήσεις.

Οι αυξήσεις ανά κλιμάκιο σύνταξης (άθροισμα κύριας & επικουρικής) θα έχουν ως εξής:
- από 1.000 έως 1.500 ευρώ: 5%
- από 1.500 έως 2.000 ευρώ: 10%
- από 2.000 και πάνω: 15%.

-Ως τη «συγκλονιστικότερη δικαστική εξέλιξη» χαρακτήρισε ο Αλέξης Μητρόπουλος, την απόφαση του ΣτΕ που κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές σε συντάξεις που έγιναν με τον νόμο του 2012.

Μιλώντας στην τηλεόραση του MEGA, ο αντιπρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι η απόφαση έχει αναδρομική ισχύ, μόνο για όσους προσέφυγαν μέχρι χθες και ότι είναι αμετάκλητη.

Ερμηνεύοντας τη δικαστική απόφαση, ο κ. Μητρόπουλος σημείωσε πως έχει τρεις σημαντικές διαστάσεις. Καταρχάς, ότι όλες οι συντάξεις, κύριες και επκουρικές, θα πρέπει να γυρίσουν στα επίπεδα προ των περικοπών, δεύτερον ότι εφεξής δεν μπορεί να συντελεστεί καμία περικοπή επί των κύριων και επικουρικών συντάξεων και τρίτον ότι καταργεί ουσιαστικά τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

Η δικαστική απόφαση, τόνισε ο κ. Μητρόπουλος, λέει ότι δεν πρέπει να ισχύσει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, γιατί την θεωρεί ως μηχανισμό μείωσης συντάξεις και πως εάν η κυβέρνηση υποχρεωθεί να την εφαρμόσει θα πρέπει να βρει τα χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να καταργήσει τις ρυθμίσεις, που κρίθηκαν αντισυνταγματικές, πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και σχολίασε ότι «μόνο τιμή πρέπει στους δικαστές, που όρθωσαν το ανάστημά τους και έστειλαν μήνυμα στους δανειστές».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Σχετικά Άρθρα

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline