Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020  07:00:57

Μάλλον σε 36 δόσεις, με μικρή προκαταβολή οι οφειλές ηλεκτρικού στη ΔΕΗ. Λαφαζάνης: Την επόμενη εβδομάδα οι διευκολύνσεις για τις οφειλές. Και για τα φωτοβολταϊκά. Κύριο

Σύνολο οφειλών 1,9 δις, ευρώ από τα οποία τα 200 εκατ. χρέη του Δημοσίου και ΟΤΑ. Θα δώσει λύση σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Ρύθμιση που θα δίνει γενναία και ουσιαστική λύση σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στη ΔΕΗ, θα ανακοινωθεί αρχές της εβδομάδας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Απαντώντας, σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Νικόλαου Μαυραγάνη ο κ. Λαφαζάνης, δήλωσε ότι το υπουργείο βρίσκεται ήδη σε ουσιαστικό διάλογο με τη ΔΕΗ για το θέμα αυτό.

«Το ενεργειακό κόστος για εμάς είναι κόκκινη γραμμή και πρέπει να μειωθεί τόνισε από την πλευρά του ο κ. Μαυραγάνης, χαρακτηρίζοντας μονόδρομο της ΔΕΗ να προχωρήσει στη διευκόλυνση χιλιάδων καταναλωτών που αδυνατούν να πληρώσουν.

Όπως τόνισε ο κ. Λαφαζάνης, η ΔΕΗ κάνει ήδη κάποιες ρυθμίσεις όμως είναι ανεπαρκείς και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το οξύτατο πρόβλημα που υπάρχει για χιλιάδες νοικοκυριά.

«Χρειάζεται να δούμε πιο ριζοσπαστικά μέτρα. Το υπουργείο βρίσκεται σε ουσιαστικό διάλογο με τη διοίκηση της, ΔΕΗ και αρχές της εβδομάδας, Δευτέρα, Τρίτη, θα είναι έτοιμη η ρύθμιση. Είμαστε στη τελική φάση της επεξεργασίας, και θα προτείνουμε ένα νέο σχέδιο που θα ρυθμίζει με γενναίο, ουσιαστικό και αποτελεσματικό τρόπο, το πρόβλημα αυτό, ώστε να δώσει την ευκαιρία να κάνουν νέα αρχή χιλιάδες νοικοκυριά», υπογράμμισε ο κ. Λαφαζάνης και πρόσθεσε:

«Πιστεύουμε ότι θα είναι μια μεγάλη ανάσα και για τη ΔΕΗ και για τα νοικοκυριά. Θα δώσει παράλληλα ρευστότητα στη ΔΕΗ και θα τη βοηθήσει αυτή την ώρα που δοκιμάζεται για να εφαρμόσει πιο αποτελεσματικά την πολιτική της και να βελτιώσει την προοπτική της».

«Ευτυχώς η ΔΕΗ συνεχίζει και θα συνεχίσει για πάντα τουλάχιστο αυτή είναι η διάθεση από πλευρά μας να είναι δημόσια. Το δημόσιο είναι ο βασικός μέτοχος και οφείλουμε να στηρίξουμε αυτόν τον μεγάλο γίγαντα που πάνω του στηρίζεται η Ελλάδα» κατέληξε ο κ. Λαφαζάνης.

Λαφαζάνης: Σχέδιο για ελάφρυνση επενδυτών στα φωτοβολταϊκά
Απάντηση σε ερώτηση του βουλευτή με το Ποτάμι Ν. Ορφανού.

«Επεξεργαζόμαστε ένα σχέδιο με στόχο να μειώσουμε συνολικά το βάρος το οποίο έχουν επωμιστεί όσοι έχουν μικρομεσαίες δραστηριότητες στα φωτοβολταϊκά και ιδιαίτερα στα φωτοβολταϊκά στέγης». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του «Ποταμιού» κ. Νίκου Ορφανού.

Τόνισε ωστόσο ότι δεν είναι σε θέση να ανακοινώσει ένα πλήρες σχέδιο, αλλά σύντομα θα «μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε ένα πρόγραμμα ανακούφισης όλων αυτών των ανθρώπων που πράγματι χρειάζονται στήριξη».

Όπως σημείωσε ο υπουργός, χρειάζεται μια μεγάλη και γενναία αναδιανομή όσων επωφελούνται από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), οι οποίοι είναι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Πρόσθεσε παράλληλα ότι «χρειάζεται μια μεγάλη ανακατανομή, για να ανακουφιστούν από την άποψη της εισοδηματικής τους θέσης οι μικρομεσαίοι και ιδιαίτερα οι πιο μικροί».

«Αυτή είναι η λογική μας, αυτή είναι η κατεύθυνσή μας, μαζί με πολλά άλλα βεβαίως που χρειάζεται να γίνουν, ώστε να απαλλαγεί ο χώρος της ενέργειας από τη ληστρική συμπεριφορά μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων που συνεχίζουν να λυμαίνονται τον χώρο και πρέπει αυτά τα συμφέροντα να πληγούν και να πληγούν προγραμματισμένα και σχεδιασμένα, σε όφελος συνολικά των καταναλωτών και της μείωσης του ενεργειακού κόστους στη χώρα μας» επεσήμανε ο κ. Λαφαζάνης.

Επιπλέον κατά τη δευτερομιλία του ο κ. Λαφαζάνης επισήμανε ότι από τις ΑΠΕ δεν επωφελήθηκε όσο θα έπρεπε η ελληνική οικονομία και η εθνική ενεργειακή πολιτική.«Δυστυχώς, επωφελήθηκαν πάρα πολλά ξένα συμφέροντα. Δυστυχώς, επωφελήθηκαν σε μεγάλο βαθμό οι τράπεζες. Δυστυχώς, αιχμαλωτίστηκε πολύς κόσμος με τις οικονομίες του στον χώρο των ΑΠΕ, ο οποίος τώρα βλέπει μπροστά του μεγάλα προβλήματα και μεγάλα αδιέξοδα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο κ. Ορφανός υπογράμμισε ότι η αιτία του προβλήματος δεν είναι μόνο οι μνημονιακές πολιτικές, αλλά η έλλειψη σχεδιασμού και προοπτικής και επέμεινε ότι θα μπορούσαν να γίνουν παρεμβάσεις με φοροελαφρύνσεις και άλλες διευκολύνσεις για να ανακουφιστούν οι οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα. Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση σηκώνει τα χέρια ψηλά σε προβλήματα που προεκλογικά είχε υποσχεθεί ότι θα έλυνε αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας. Δυστυχώς, η απόδοση και μετάθεση ευθυνών σε άλλους τείνει να γίνει ο κανόνας στην άσκηση εξουσίας από την κυβέρνηση, αναβάλλοντας την επίλυση των καθημερινών προβλημάτων των πολιτών που βρίσκονται σε απόγνωση.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Σχετικά Άρθρα

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline