Τρίτη 26 Μαϊου 2020  23:27:57

Με έγκριση Τσίπρα οι αμετροεπείς και αήθεις επιθέσεις της Ζωής κατά Στουρνάρα και Γιούνκερ. Θεσμικές αδεξιότητες από την ομόθυμα εκλεγμένη ως Πρόεδρο της Βουλής, με αφέλεια όλων των κομμάτων. Κύριο

Πρωτοφανές: Η Ζωή έστειλε πίσω την έκθεση της ΤτΕ ως απαράδεκτη, απειλεί τον Γ. Στουρνάρα, χυδαιολογεί πολιτικά κατά του προέδρου της Κομισιόν και προκαλεί πως θα ελέγξει την.. Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Πρωτοφανής επίθεση της Ζωής Κωνσταντοπούλου στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος αλλά και κατά όλων των Ευρωπαίων ηγετών σημειώθηκε σε ένα πρωτόγνωρο πολιτικό σκηνικό. Με σαφή κάλυψη από το Μαξίμου, μετά μήνυμα συμπαράστασης του υπουργού κ.Ν. Παππά και ενώπιον του Πρωθυπουργού στη Βουλή, που μάλιστα τη χειροκρότησε στο τέλος της ομιλίας του. Επιπλέον με έγκριση του Πρωθυπουργού βγήκε ανακοίνωση κάλυψης των θρασύτατων «καταγγελιών» της Ζωής από τον επίσημο ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρόεδρος της Βουλής απασφάλισε ξανά και προχώρησε σε μία απίστευτη και άνευ προηγουμένου επίθεση κατά του Γιάννη Στουρνάρα, στέλνοντας πίσω στην ΤτΕ το στικάκι με την έκθεση για την οικονομία, χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα «απαράδεκτη». Αλλά η επίθεση δεν σταμάτησε εκεί, αφού η κυρία Κωνσταντοπούλου απαίτησε από τον Γιάννη Στουρνάρα να της φέρει την έκθεση της ΤτΕ τυπωμένη και όχι σε στικάκι.
«Αυτή η Βουλή δεν εχει στικάκια. Άλλοι είχαν στικάκια στα γραφεία και τις τσέπες τους», είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται πως ο διοικητής της ΤτΕ κατέθεσε στη Βουλή την ετήσια έκθεσή του για τη Νομισματική Πολιτική (2014-2015), προκαλώντας την οργή της προέδρου της Βουλής. Βέβαια πρέπει να σημειωθεί πως η έκθεση της ΤτΕ κρούει το καμπανάκι του κινδύνου και κάνει λόγο ακόμα και για Grexit στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν τα βρει με τους Θεσμούς και δεν υπάρξει συμφωνία.

Κατηγόρησε τον κεντρικό τραπεζίτη για «ωμή παρέμβαση»

Από το προεδρείο της Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος, η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε τον κεντρικό τραπεζίτη για «ωμή παρέμβαση» στο έργο της Επιτροπής, καθώς, όπως υποστήριξε, «ο κ. Στουρνάρας έσπευσε στα κλεφτά με αντιθεσμική κίνηση να στείλει την έκθεση σήμερα στις 10:40 και την ώρα που η Επιτροπή Αλήθειας παρουσίαζε τα πρώτα της συμπεράσματα».

Πρόσθεσε πως «ο κ. Στουρνάρας έχει συμπράξει στην οικονομική πολιτική, έχει συμπράξει στη μνημονιακή πολιτική και έχει παραβιάσει τις υποχρεώσεις του, όταν επιχείρησε ωμή παρέμβαση κατά τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και παρεμβαίνει σήμερα, επιχειρώντας αντιδημοκρατικά να δημιουργήσει τετελεσμένα και να αποτρέψει την ουσιαστική διεκδίκηση της διαγραφής του χρέους».

Η απάντηση της ΤτΕ στην Κωνσταντοπούλου

Ουδέν σχόλιον από την Τράπεζα της Ελλάδος για την επίθεση που εξαπέλυσε κατά του Γιάννη Στουρνάρα η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Υψηλόβαθμα στελέχη της Τράπεζας ανέφεραν στην ΕΡΤ ότι ο κ Στουρνάρας δεν σκοπεύει να κάνει κάποιο σχόλιο. Εξάλλου ο διοικητής της ΤτΕ βρίσκεται στη Φρανκφούρτη για τη συνεδρίαση της ΕΚΤ. Μάλιστα υποστηρίζουν πως σεβόμενος το θεσμό ο κ.Στουρνάρας έστειλε όπως όφειλε την έκθεση πρώτα στην πρόεδρο της βουλής και μετά από δύο ώρες δημοσιοποιήθηκε στην ιστοσελίδα της ΤτΕ.

Η έκθεση της ΤτΕ προειδοποιεί για πτώχευση και έξοδο από το ευρώ

Η ΤτΕ προειδοποιεί πως μια αποτυχία στις διαπραγματεύσεις θα είναι «η αρχή μιας επώδυνης πορείας που θα οδηγήσει αρχικά σε πτώχευση και τελικά στην έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ και –πιθανότατα– από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Μια ελεγχόμενη κρίση χρέους, όπως αυτή που διαχειριζόμαστε σήμερα με τη βοήθεια των εταίρων, θα μετατραπεί σε ανεξέλεγκτη κρίση, με μεγάλους κινδύνους για το τραπεζικό σύστημα και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Η έξοδος από το ευρώ θα προσθέσει στο ήδη βεβαρημένο περιβάλλον μια νέα οξύτατη συναλλαγματική κρίση που θα εκτινάξει τον πληθωρισμό», τονίζει η ΤτΕ, προσθέτοντας πως όλα αυτά σημαίνουν βαθιά ύφεση, δραματική μείωση των εισοδημάτων, πολλαπλασιασμό της ανεργίας και κατάρρευση όσων έχει πετύχει η ελληνική οικονομία στα χρόνια της ένταξης στην Ε.Ε. και κυρίως στην περίοδο του ευρώ.

«Η Ελλάδα από ισότιμο μέλος στον πυρήνα των ευρωπαϊκών χωρών θα μετατραπεί σε μια φτωχή χώρα της Νότιας Ευρώπης», προειδοποιεί η ΤτΕ, η οποία υποστηρίζει ακράδαντα ότι «η συμφωνία με τους εταίρους είναι ιστορική επιταγή που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε».

Η επίθεση στον Γιούνκερ

Την ώρα που η διαπραγμάτευση βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού και τα πάντα κρέμονται από μια κλωστή, η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου επιτέθηκε προσωπικά στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Η επίθεση έγινε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης στη Βουλή των αποτελεσμάτων της Επιτροπής για το Χρέος, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι την ομιλία της προέδρου της Βουλής παρακολουθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου, στην οποία άλλωστε ανήκει και η πρωτοβουλία για τη συγκρότηση της επιτροπής και του συντονισμού του έργου της για την έρευνα της νομιμότητας του δημόσιου χρέους, στην εισαγωγική της τοποθέτηση επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά του κ. Γιούνκερ με αφορμή τις τελευταίες του δηλώσεις για τις διαπραγματεύσεις.

«Ο κ. Γιούνκερ αξιώνει την υποταγή του λαού», είπε η πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε σε ακόμη υψηλότερους τόνους: «Παρασιωπά ότι επί πρωθυπουργίας του συγκροτήθηκε ένα σκανδαλώδες πλαίσιο φοροδιαφυγής που προσφάτως αποκαλύφθηκε με τα Luxleaks και επέτρεψε σε εκατοντάδες επιχειρήσεις –πολλές δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα– να φοροδιαφεύγουν. Αποτέλεσμα η απώλεια εκατοντάδων εκατομμυρίων για το ελληνικό δημόσιο».
«Με ποιο ηθικό επιχείρημα και νομιμοποίηση επιχειρείται να κανοναρχηθεί ένας λαός που δεν έφταιξε, να υποταχθεί στο όνομα του χρέους που διόγκωσαν οι ίδιοι εκείνοι που αναλαμβάνουν να υποδείξουν τους τρόπους αποπληρωμής τους;» αναρωτήθηκε η πρόεδρος της Βουλής.

Το «παρών» στην παρουσίαση των προκαταρκτικών πορισμάτων της Επιτροπής Αλήθειας Χρέους δίνει, όπως προαναφέρθηκε, ο κ. Τσίπρας, με την κυρία Κωνσταντοπούλου να τον προσφωνεί και να τον ευχαριστεί για την τιμητική του παρουσία. Επισήμανε, μάλιστα, ότι η παρουσία του στη συγκεκριμένη συνεδρίαση σηματοδοτεί πολλά.

ΣΥΡΙΖΑ με συμπαράσταση στη Ζωή: Ξεπερνά τα όριά του ο Στουρνάρας

Η τελευταία εξέλιξη, ωστόσο, πηγαίνει την σύγκρουση ένα βήμα παραπέρα, καθώς, δεν είναι μόνο πρωτοβουλία της Ζωής Κωνσταντοπούλου η ευθεία επίθεση στον Διοικητή της ΤτΕ, αλλά αποτελεί και κομματική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Κουμουνδούρου εξέδωσε το απόγευμα ανακοίνωση με την οποία εγκαλεί τον Γιάννη Στουρνάρα τονίζοντας ότι «Με τη σημερινή του έκθεση για τη νομισματική πολιτική ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος όχι μόνο ξεπερνά τα όρια της θεσμικής του ιδιότητας, αλλά προσπαθεί να συμβάλει στη δημιουργία ενός ασφυκτικού πλαισίου στις κινήσεις και τα διαπραγματευτικά περιθώρια της Ελληνικής Κυβέρνησης. Και είναι απορίας άξιον πως συμβαίνει αυτό όταν υποτίθεται ότι ρόλος της Τράπεζας της Ελλάδος είναι η διασφάλιση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος».

Οργή κομμάτων – Σκληρές ανακοινώσεις

Μετά από την πρωτοφανή επίθεση της Κωνσταντοπούλου στον Στουρνάρα ακολούθησε πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση με ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ να κάνουν λόγο για απαράδεκτη συμπεριφορά καλώντας τον πρωθυπουργό να σταματήσει να ανέχεται παρόμοια συμπεριφορά και να παρέμβει.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραγκούνης σε γραπτή δήλωση του τονίζει χαρακτηριστικά: «Ως πότε θα παρατηρεί άφωνος και άβουλος ο κ. Τσίπρας το παραλήρημα της κας Κωνσταντοπούλου; Ως πότε θα ανέχεται στην πιο κρίσιμη στιγμή των διαπραγματεύσεων την πρόεδρο της Βουλής να κατηγορεί με εμπάθεια τον πρόεδρο της Κομισιόν και να προσβάλλει με πρωτοφανή τρόπο τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος; Ως πότε ο κ. Τσίπρας θα σιωπά στον ευτελισμό του Κοινοβουλίου και στο διασυρμό των θεσμών από την κα Κωνσταντοπούλου που ακόμα και υπουργοί του, την έχουν από καιρό αποδοκιμάσει;»

Από την πλευρά του, το ΠΟΤΑΜΙ σημειώνει: «Η Πρόεδρος της Βουλής πρόλαβε να επιτεθεί προσωπικά κατά του Ζ.Κ.Γιούνκερ και των ευρωπαίων ηγετών που συναντά ο κ.Τσίπρας, ο οποίος παρακολούθησε μάλιστα το νέο παραληρηματικό show της κυρίας Κωνσταντοπούλου. Το παιχνίδι της εξεύρεσης "εσωτερικών εχθρών" και "διεθνών συνωμοσιών" είναι το αγαπημένο σπορ στελεχών των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οι οποίοι αντιγράφουν πρακτικές του σκοτεινού παρελθόντος. Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, ο κ.Τσίπρας θα έπρεπε να βρει το θάρρος να υποδείξει στους "δικούς του ανθρώπους" ότι η χώρα έχει ανάγκη από συμμάχους και εθνική συνεννόηση. Οι προειδοποιήσεις πάντως του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας για το ενδεχόμενο να βρεθεί η χώρα εκτός του ευρώ είναι πολύ σοβαρές για να χαθούν στον ορυμαγδό ενός καυγά, από αυτούς που καθημερινά στήνει η πρόεδρος της Βουλής».

Το ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει ότι «Η συμπεριφορά της δεν έχει καμία σχέση με τα καθήκοντά της και το σεβασμό που οφείλει να έχει στο αξίωμά της. Ο κ. Τσίπρας, οφείλει να διαχωρίσει τη θέση του και να μην καλύπτει την απαράδεκτη συμπεριφορά της, η οποία κάνει μεγάλη ζημιά στη χώρα σε μια κρίσιμη περίοδο για το μέλλον της».

Ραχήλ σε παραλήρημα κάνει μήνυση στον διοικητή της ΤτΕ

Μετά την άνευ προηγουμένου αντίδραση της κας Κωνσταντοπούλου τη «σκυτάλη» πήρε η «κυρία των τιμών» Ραχήλ Μακρή η οποία προτίθεται, λέει. να καταθέσει μήνυση σε βάρος του Γιάννη Στουρνάρα .
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το «ΒΗΜΑ», κατηγορεί τον κεντρικό τραπεζίτη ότι προωθεί το Grexit και πως με τις δηλώσεις του διασαλεύει το δημοκρατικό πολίτευμα.

Σε μία απίστευτη και χαμηλού επιπέδου, σχεδόν πεζοδρομιακού πολιτικά ανακοίνωση που εξέδωσε η κ. Μακρή υπενθυμίζει στον κ. Στουρνάρα ότι «οι Γερμανοί εκτελούσαν τους ταγματασφαλίτες όταν πλέον δεν τους χρειάζονταν» και ζητεί από τις εισαγγελικές αρχές να διερευνήσουν την ύπαρξη ενδεχόμενου δόλου εκ μέρους του κ. Στουρνάρα στο σύνολο των δηλώσεών του που «διακυβεύουν την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και υποκινούν άμεσα ή έμμεσα τους πολίτες σε πράξεις πανικού».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, όπως φαίνεται από την ανακοίνωσή της, ενοχλήθηκε από τα όσα ανέφερε ο κ. Στουρνάρας στην έκθεσή του- την οποία μάλιστα... έστειλε πίσω η κ. Κωνσταντοπούλου- πως η αποτυχία συμφωνίας θα οδηγούσε σε χρεοκοπία και Grexit. Η κ. Μακρή σχολίασε για αυτές τις θέσεις πως «ούτε στην ανάσχεση της εκροής καταθέσεων συμβάλει, ούτε στην ηρεμία στο τραπεζικό σύστημα προάγει, αλλά αντίθετα δύναται να θεωρηθεί ότι προκαλεί αστάθεια στο τραπεζικό σύστημα».

Τι είπε το μεσημέρι η Κωνσταντοπούλου

Η πρόεδρος της Βουλής, σε μια κίνηση που δεν έχει ξαναγίνει στα χρονικά της ελληνικής δημοκρατίας (ίσως και πουθενά σε σύγχρονες χώρες) έστειλε πίσω στην ΤτΕ το στικάκι με την έκθεση για την οικονομία, χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα «απαράδεκτη». Αλλά η επίθεση δεν σταμάτησε εκεί, αφού η κυρία Κωνσταντοπούλου απαίτησε από τον Γιάννη Στουρνάρα να της φέρει την έκθεση της ΤτΕ τυπωμένη και όχι σε στικάκι.
«Αυτή η Βουλή δεν έχει στικάκια. Άλλοι είχαν στικάκια στα γραφεία και τις τσέπες τους», είπε χαρακτηριστικά.

Από το προεδρείο της Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος, η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε τον κεντρικό τραπεζίτη για «ωμή παρέμβαση» στο έργο της Επιτροπής, καθώς, όπως υποστήριξε, «ο κ. Στουρνάρας έσπευσε στα κλεφτά με αντιθεσμική κίνηση να στείλει την έκθεση σήμερα στις 10:40 και την ώρα που η Επιτροπή Αλήθειας παρουσίαζε τα πρώτα της συμπεράσματα».

Πρόσθεσε πως «ο κ. Στουρνάρας έχει συμπράξει στην οικονομική πολιτική, έχει συμπράξει στη μνημονιακή πολιτική και έχει παραβιάσει τις υποχρεώσεις του, όταν επιχείρησε ωμή παρέμβαση κατά τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και παρεμβαίνει σήμερα, επιχειρώντας αντιδημοκρατικά να δημιουργήσει τετελεσμένα και να αποτρέψει την ουσιαστική διεκδίκηση της διαγραφής του χρέους».

Η απάντηση της ΤτΕ στην Κωνσταντοπούλου

«Ουδέν σχόλιον» ήταν η απάντηση από την Τράπεζα της Ελλάδος για την επίθεση που εξαπέλυσε κατά του Γιάννη Στουρνάρα η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Υψηλόβαθμα στελέχη της Τράπεζας ανέφεραν στην ΕΡΤ ότι ο κ Στουρνάρας δεν σκοπεύει να κάνει κάποιο σχόλιο. Εξάλλου ο διοικητής της ΤτΕ βρίσκεται στη Φρανκφούρτη για τη συνεδρίαση της ΕΚΤ. Μάλιστα υποστηρίζουν πως σεβόμενος το θεσμό ο κ.Στουρνάρας έστειλε όπως όφειλε την έκθεση πρώτα στην πρόεδρο της βουλής και μετά από δύο ώρες δημοσιοποιήθηκε στην ιστοσελίδα της ΤτΕ.

Πρέπει να σημειωθεί πως η έκθεση της ΤτΕ κρούει το καμπανάκι του κινδύνου και κάνει λόγο ακόμα και για Grexit στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν τα βρει με τους Θεσμούς και δεν υπάρξει συμφωνία.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Σχετικά Άρθρα

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline