Τετάρτη 1 Απριλίου 2020  10:22:00

Ακριβότερα από Δευτέρα τα ταξί για όλες τις διαδρομές και περιπτώσεις. Λόγω αύξησης ΦΠΑ. Σύντομα και αύξηση στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών. Μάλλον 1.3 το εισιτήριο. Κύριο

Το νέο επίσημο τιμολόγιο Στα 1,29 ευρώ η πτώση σημαίας, στα 3,44 ευρώ η ελάχιστη διαδρομή. Η κατάσταση στους συγκοινωνιακούς φορείς είναι δραματική, όπως σημειώνουν στελέχη των εταιρειών, τα οποία παραδέχονται ότι η «τρύπα» των εταιρειών του ΟΑΣΑ ενδέχεται να φτάσει ως το τέλος του έτους και τα 100 εκατ. ευρώ.

Ήδη η ΟΣΥ (λεωφορεία - τρόλεϊ) τουλάχιστον μέχρι πριν από λίγα 24ωρα αδυνατούσε να βρει χρήματα για να πληρώσει τη μισθοδοσία των υπαλλήλων της και την προμήθεια πετρελαίων για τα λεωφορεία. Κατά πληροφορίες, η εταιρεία αναζητεί εσπευσμένα περί τα 21 εκατ. ευρώ μόνο για να βγει ο Ιούλιος. Μάλιστα, κατά ασφαλείς πληροφορίες ο ΟΑΣΑ έχει «στραγγίξει» τα αποθεματικά του για να υποστηρίξει την ΟΣΥ και έχει ζητήσει κατεπείγουσα βοήθεια από το πρώην υπουργείο Υποδομών.

Ακριβαίνουν οι μετακινήσεις με ταξί, λόγω της αύξησης του ΦΠΑ στο 23% που τίθεται σε εφαρμογή από την Δευτέρα 20 Ιουλίου, με την ελάχιστη διαδρομή να αυξάνεται στα 3,44 ευρώ.

Όπως ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ιδιοκτητών Αυτοκινητιστών Ταξί και Αγοραίων (ΠΟΕΙΑΤΑ), το νέο τιμολόγιο έχει ως εξής:

Πτώση Σημαίας 1,29 €

Τιμολόγιο 1 0,74 €

Τιμολόγιο 2 1,29 €

Χρονοχρέωση ανά ώρα 11,81 €

Απλή Κλήση ή Ραντεβού 0,00 εως 6,15 €

Από & Προς Αεροδρόμιο Αθήνας 4,18 €

Από & προς Αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης 3,44 €

Από & προς Αεροδρόμια Περιφέρειας 2,83 €

Από Λιμάνια Σ.Σ. Σταθμοί Λεωφορείων 1,17 €

Νυχτερινό Τιμολόγιο 1,29 €

Για κάθε αποσκευή άνω των 10kg 0,43 €

Ελάχιστη Αποζημίωση Αθήνα-Θεσσαλονίκη 3,44 €

Ελάχιστη Αποζημίωση Περιφέρεια 3,69 €

Από Δευτέρα σε ισχύ οι αυξήσεις στα κόμιστρα των ταξί

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ιδιοκτητών Αυτοκινητιστών Ταξί και Αγοραίων (ΠΟΕΙΑΤΑ), αναλυτικά και συγκριτικά το νέο τιμολόγιο έχει ως εξής:

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΑΛΑΙΑ ΤΙΜΗ ΝΕΑ ΤΙΜΗ

ΦΠΑ 13% ΦΠΑ 23%
πτώση σημαίας 1,19 1,29

μονή ταρίφα 0,68 0,74

διπλή ταρίφα 1,19 1,29

ελάχιστη χρέωση 3,16 3,44

ραδιοταξί 0-5 0-6,15

από & προς
αεροδρ. Αθήνας 3,87 4,18

αποσκευή
(άνω10κ.) 0,40 0,43

από & προς
λιμάνια, σ.σ 1,07 1,17

Αναπόφευκτη η αύξηση εισιτηρίων στις αστικές συγκοινωνίες, ενώ υπόσχονταν μειώσεις.

Δραματική η κατάσταση από τα αλλεπάλληλα ελλείμματα και την κακοδιοίκηση

Άμεσα καλείται να λάβει αποφάσεις το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Τουρισμού και Ναυτιλίας, προτού ψηφιστεί το νέο μνημόνιο, προκειμένου να καλυφθεί η «τρύπα» στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας.

Όπως αποκάλυψε «Το Βήμα», το σύστημα των δημόσιων μεταφορών της πρωτεύουσας ήδη καταγράφει το 2015 ένα έλλειμμα λειτουργίας που προσεγγίζει τα 20 εκατ. ευρώ, τα οικονομικά των εταιρειών υπέστησαν καθίζηση λόγω του μέτρου της δωρεάν μετακίνησης, τα συναρμόδια υπουργεία δεν καταβάλλουν την επιδότηση για τα κοινωνικά εισιτήρια, ενώ η ΟΣΥ (λεωφορεία - τρόλεϊ) αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα και αναζητεί διακαώς άνω των 20 εκατ. ευρώ για να εξασφαλίσει την καταβολή μισθών και την προμήθεια πετρελαίου τον Ιούλιο.

Οι εταιρείες του ΟΑΣΑ ήδη βρίσκονται ενώπιον ενός σημαντικού προβλήματος, για το οποίο ζητούν «γραμμή» από το πρώην υπουργείο Υποδομών και το οποίο δεν είναι άλλο από την αύξηση του ΦΠΑ, σε εφαρμογή των έκτακτων μέτρων της κυβέρνησης για την υπογραφή της νέας συμφωνίας με τους δανειστές.

Οι συγκοινωνιακοί φορείς καλούνται άμεσα να λάβουν αποφάσεις για το εάν θα απορροφήσουν τον ΦΠΑ ή για το εάν θα μετακυλήσουν το κόστος στον επιβάτη.

Στην πρώτη περίπτωση, σύμφωνα με στελέχη των εταιρειών, αυτό θα σημαίνει την επέκταση της «τρύπας» κατά τουλάχιστον 25 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Στη δεύτερη περίπτωση, τονίζουν, το απλό εισιτήριο θα αυξηθεί σε 1,3 ευρώ, ενώ η μηναία κάρτα στα 33 ευρώ, σε εφαρμογή των έκτακτων μέτρων της κυβέρνησης.

Παράλληλα, κατεπείγοντα χαρακτήρα έχει ο προσδιορισμός της επιδότησης που θα λάβει ο ΟΑΣΑ από τον ΟΕΑΔ για την κάλυψη της δωρεάν μετακίνησης των ανέργων, την οποία ανακοίνωσε πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών κ. Χρήστος Σπίρτζης.

Μάλιστα, προκειμένου να εφαρμοστεί σωστά, πρέπει το διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΣΑ να εγκρίνει το μέτρο και στη συνέχεια να εκδοθεί κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ).

Στο μεταξύ, το Δημόσιο θα πρέπει άμεσα να καλύψει τη ζημιά που προκλήθηκε στις εταιρείες από το μέτρο της δωρεάν μετακίνησης των πολιτών, καθώς η κατάσταση είναι οριακή για τη ΣΤΑΣΥ και έχει ξεπεράσει τις «κόκκινες γραμμές» για την ΟΣΥ.

Ο επικεφαλής της ΟΣΥ κ. Γιάννης Οικονόμου, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην προσωπική του ιστοσελίδα στο facebook, αναγνώρισε τα σημαντικά προβλήματα της εταιρείας.

«Η εταιρεία ΟΣΥ αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια σημαντικά οικονομικά προβλήματα. Η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας, η τεράστια μείωση στην κρατική επιχορήγηση και η κατάσταση του στόλου που απαιτεί αυξημένες δαπάνες σε ανταλλακτικά και συντήρηση, είναι οι βασικές αιτίες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε» τόνισε.

«Επιπλέον τον φετινό Ιούλιο η απόφαση για δωρεάν μετακίνηση έχει οδηγήσει σε μια απώλεια εσόδων μέχρι στιγμής της τάξεως των 6-7 εκατ. ευρώ, γεγονός που για το μήνα αυτό δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Την πραγματικότητα αυτή δεν επιχειρήσαμε ούτε να την κρύψουμε ούτε να την ωραιοποιήσουμε. Αντίθετα την αναδείξαμε, την τελευταία 2ετία, με παρεμβάσεις σε όλες τις αρμόδιες θεσμικές αρχές και ταυτόχρονα με την συνεργασία των υπηρεσιών και των εργαζομένων προσπαθήσαμε - και σε πολλές περιπτώσεις πετύχαμε (καύσιμα - ασφάλιστρα) - να μειώσουμε τις δαπάνες και να αυξήσουμε τα έσοδα από το συγκοινωνιακό έργο» πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου.

«Έτσι, ενώ το 2014 ο στόχος που μας είχε τεθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ήταν το έλλειμμά μας να μην ξεπεράσει τα 27 εκατ., περιορίσαμε το έλλειμμα στα 15 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι η κρατική επιχορήγηση στην εταιρεία για το 2014 ήταν κατά 66 εκατ. ευρώ μικρότερη σε σχέση με το 2013 (το 2013 είχαμε λάβει τακτική επιχορήγηση 143 εκατ. ευρώ και έκτακτη επιχορήγηση για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων 23 εκατ., ενώ το 2014 τακτική επιχορήγηση 100 εκατ. ευρώ)» συνέχισε.

-Παράλληλα, σύμφωνα με άλλη εκτίμηση ενώπιον θεαματικής αύξησης των κομίστρων στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας ενδέχεται να βρεθεί το επιβατικό κοινό εάν το Δημόσιο δεν καλύψει μία μεγάλη οικονομική «τρύπα» που έχει δημιουργηθεί στις εταιρείες του ΟΑΣΑ και εκτιμάται ότι θα κλιμακωθεί ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια του 2015.

Η κατάσταση στους συγκοινωνιακούς φορείς είναι δραματική, όπως σημειώνουν στελέχη των εταιρειών, τα οποία παραδέχονται ότι η «τρύπα» των εταιρειών του ΟΑΣΑ ενδέχεται να φτάσει ως το τέλος του έτους και τα 100 εκατ. ευρώ.

Ήδη η ΟΣΥ (λεωφορεία - τρόλεϊ) τουλάχιστον μέχρι πριν από λίγα 24ωρα αδυνατούσε να βρει χρήματα για να πληρώσει τη μισθοδοσία των υπαλλήλων της και την προμήθεια πετρελαίων για τα λεωφορεία. Κατά πληροφορίες, η εταιρεία αναζητεί εσπευσμένα περί τα 21 εκατ. ευρώ μόνο για να βγει ο Ιούλιος. Μάλιστα, κατά ασφαλείς πληροφορίες ο ΟΑΣΑ έχει «στραγγίξει» τα αποθεματικά του για να υποστηρίξει την ΟΣΥ και έχει ζητήσει κατεπείγουσα βοήθεια από το πρώην υπουργείο Υποδομών.

Ειδικότερα, η ΟΣΥ είχε το 2014 ζημιές ύψους 40 εκατ. ευρώ, μετά την επιδότηση των 100 εκατ. ευρώ την οποία εισέπραξε, καθ' ολοκληρίαν, καθώς η ΣΤΑΣΥ (μετρό, τραμ, ηλεκτρικός) δεν λαμβάνει πλέον κρατική επιδότηση. Ωστόσο η κρατική επιχορήγηση μειώνεται το 2015 κατά 15 εκατ. ευρώ, στα 85 εκατ. ευρώ, κάτι που δυσχεραίνει την κατάσταση.

Παράλληλα, η μείωση του κομίστρου, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ρίξει τα έσοδα του συστήματος των αστικών συγκοινωνιών κατά περίπου 20%, το οποίο εκτιμάται ότι θα κλείσει με περίπου 40 εκατ. ευρώ λιγότερα έσοδα από πωλήσεις κομίστρου.

«Κερασάκι» σε αυτές τις εξελίξεις είναι ο Ιούλιος του 2015, καθώς το κλείσιμο των τραπεζών, που οδήγησε και στη λήψη του μέτρου της δωρεάν μετακίνησης των πολιτών, οδήγησε σε κατάρρευση των πωλήσεων των συγκοινωνιακών φορέων.

Και αυτό διότι ενώ τον Ιούλιο του 2014 το σύστημα είχε εισπράξεις άνω των 20 εκατ. ευρώ, φέτος έχει έσοδα μόλις 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι δεν θα καταφέρει να ξεπεράσει τα 6 εκατ. ευρώ, αφού περί τα 10 εκατ. ευρώ περίπου είναι τα μηνιαία έσοδα από κάρτες. Και φυσικά, τον Ιούλιο ελάχιστοι πολίτες αγόρασαν κάρτες απεριορίστων διαδρομών.

Η άλλη δυσάρεστη εξέλιξη έρχεται από την οικονομική κρίση, καθώς το 2015 προχωρά με ύφεση, που συνεπάγεται λιγότερη κινητικότητα για τους πολίτες και επομένως χαμηλότερες εισπράξεις για τις συγκοινωνίες.

Αποκορύφωμα της κατάστασης είναι ότι το 2015 τα υπουργεία που επιδοτούν το κοινωνικό εισιτήριο για ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού (περί τα 16 εκατ. ευρώ κατ' έτος) και τους ένστολους δεν έχουν αποδώσει παρά ελάχιστα χρήματα στον ΟΑΣΑ, κάτι που έχει αποτέλεσμα τη διεύρυνση της «τρύπας».

Μάλιστα, όσο δεν κλείνει το θέμα της κάλυψης του κόστους για τη δωρεάν μετακίνηση των ανέργων απο τον ΟΑΕΔ, «κανείς άνεργος δεν θα πληρώνει, αλλά και κανείς ελεγκτής δεν θα κόβει πρόστιμο» τονίζουν πηγές των συγκοινωνιακών φορέων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», το σύστημα των αστικών συγκοινωνιών το 2015 είναι «μέσα» 18 εκατ. ευρώ εξαιτίας της μη απόδοσης της επιδότησης των υπουργείων (περί τα 7,5 εκατ. ευρώ), της μείωσης του κομίστρου και των έκτακτων μέτρων του Ιουλίου, όπως αναφέρεται σε κατεπείγουσα έκκληση των συγκοινωνιακών φορέων προς το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Τουρισμού και Ναυτιλίας.

Όπως αναφέρουν στελέχη των συγκοινωνιακών φορέων, το Δημόσιο θα πρέπει να καλύψει την «τρύπα» που δημιουργήθηκε αυτό το διάστημα, καθώς πολύ σύντομα θα υπάρξει μείζον πρόβλημα λειτουργίας.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Σχετικά Άρθρα

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline