Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020  14:32:48

Το πρωτοφανές ποσόν των 50,5 δισ. ευρώ «σήκωσαν» από τράπεζες και έχουν κρυφά στα σπίτια τους οι Έλληνες. Φαινόμενο μεγάλης αβεβαιότητας στην οικονομία. Μάταια τα προσκλητήρια της Λούκας Κατσέλη να ξαναβάλουν τις καταθέσεις τους στις Τράπεζες. Κύριο

Σχεδόν τα τριπλάσια ποσά υπολογίζονται τα ποσά που υπάρχουν σε ξένες Τράπεζες και θυρίδες τα τελευταία χρόνια.

Για άλλη μια φορά προσκλητήριο και παράκληση, χωρίς αντίκρισμα ακόμα. Μέχρι να ηρεμήσει η κατάσταση στην οικονομία και η ασφάλεια στη λειτουργία των Τραπεζών. Έκκληση πάλι-και σε πολλά ΜΜΕ ταυτόχρονα- απηύθυνε προς τους πολίτες, η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη, να επιστρέψουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, τα χρήματα που πήραν από τις τράπεζες και τα κρατούν «σε σεντούκια» στο σπίτι τους. Τεράστια πράγματι ποσά.

«Αν βγάλουμε τα χρήματά μας από τα σεντούκια και τα σπίτια μας – όπου σε κάθε περίπτωση δεν είναι ασφαλή – και τα καταθέσουμε στις τράπεζες, θα ενισχύσουμε την ρευστότητα», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ η Λούκα Κατσέλη και δήλωσε ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως φερέγγυες. Σημείωσε ωστόσο ότι θα ήταν ακόμη πιο ισχυρές αν δεν είχαν εκταμιευθεί 40 δισ. ευρώ μέσα στην τελευταία περίοδο.
Τόνισε ότι «δεν θα χρειαστεί κανένα κούρεμα καταθέσεων στο μέλλον εάν όλοι ενεργήσουμε υπεύθυνα», προτρέποντας «αύριο που θα ανοίξουν οι τράπεζες και θα επανέλθει η κανονικότητα, ας βοηθήσουμε όλοι την οικονομία μας».

-Ξεπέρασε κάθε ιστορικό προηγούμενο ο αριθμός των τραπεζογραμματίων που κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά.

Στο τέλος Ιουνίου, λίγο πριν επιβληθούν οι περιορισμοί στις αναλήψεις από τις τραπεζικές καταθέσεις, η αξία των τραπεζογραμματίων που κυκλοφορούσε στην ελληνική αγορά, είχε φθάσει τα 50,5 δισ. ευρώ από 45,2 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Μαΐου.

Όπως αποδεικνύεται πλέον από τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, οι εκροές των καταθέσεων, οι οποίες εντάθηκαν περί τα τέλη Ιουνίου, δεν κατευθύνθηκαν προς το εξωτερικό, αλλά τα χρήματα παρέμειναν στο εσωτερικό της χώρας.

Οι καταθέτες προτίμησαν την ασφάλεια των μετρητών -με όποιους κινδύνους τούτο συνεπάγεται- παρά να διατηρήσουν τις οικονομίες τους στις τράπεζες. Έτσι, από τον Μάιο έως τον Ιούνιο, μέσα σε έναν μήνα δηλαδή, η αξία των μετρητών που δημοκρατείται από τους πολίτες αυξήθηκε κατά περίπου 5 δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ, η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τον ELA αυξήθηκε στο τέλος Ιουνίου στα 126,5 δισ. ευρώ από 116,4 που ήταν στο τέλος Μαΐου.

Συγκεκριμένα, η χρηματοδότηση των πιστωτικών ιδρυμάτων απο το Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας ανήλθε στα 86,7 δισ. ευρώ απο 77,6 δισ. ευρώ τον Μάιο, ενώ η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ διαμορφώθηκε για το ίδιο διάστημα στα 39,8 δισ. ευρώ από 38,8 δισ. ευρώ, αντιστοίχως.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline