Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020  08:15:26

Ο Γ. Κατρούγκαλος, μοιραίος άνθρωπος του ΣΥΡΙΖΑ για τους Έλληνες συνταξιούχους. Προθυμότατος προς την Τρόικα, εφαρμόζει όσα αρνήθηκαν Στρατούλης και Σκουρλέτης. Νέα ψαλίδια σε συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ. Κύριο

Η κακή μοίρα για κύριες και επικουρικές συντάξεις. Τα ταμεία και οι πρόωρες συντάξεις. Το «μαύρο» σενάριο που εξετάζει η κυβέρνηση για τα πλαφόν.

Η προοπτική «ομογενοποίησης» κύριων και επικουρικών συντάξεων, οι περικοπές στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ και η χρηματοδότηση της βασικής σύνταξης από τον κρατικό προϋπολογισμό περιλαμβάνονται στα σχέδια Κατρούγκαλου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του Οκτωβρίου. Όλα όσα αρνήθηκαν οι τότε αρμόδιοι Στρατούλης και Σκουρλέτης πριν από τον ανασχηματισμό.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», εφεξής ενεργοποιείται η πρόταση της κυβέρνησης προς τους δανειστές για τη μείωση του συνταξιοδοτικού κόστους για το Δημόσιο. Ενδιαφέρον και αποκαλυπτικό επίσης ένα ρεπορτάζ του ΕΘΝΟΥΣ, που ακολουθεί.

Κάπως έτσι όλα δείχνουν ότι πάμε σε μειώσεις της τάξης του 10% για τους συνταξιούχους που παίρνουν ποσά άνω των 1.000 ευρώ τον μήνα. Προς το παρόν, η κυβέρνηση διαρρέει ότι κάτω από τα 1.000 ευρώ οι συντάξεις δεν θα πειραχτούν. Ωστόσο υπάρχει μια παγίδα. Κανείς δεν διευκρινίζει προς το παρόν πως υπολογίζονται τα 1.000 ευρώ, αν μιλάμε δηλαδή μόνο για την κύρια ή το σύνολο της σύνταξης μαζί με την επικουρική.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», το μετεκλογικό σχέδιο της κυβέρνησης (καθώς όλα δείχνουν ότι πάμε σε πρόωρες εκλογές), εφόσον επικρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, σε συνεννόηση με τους δανειστές, προβλέπει ενοποίηση κύριων και επικουρικών συντάξεων, το οποίο εάν υλοποιηθεί θα σημαίνει ότι κάθε ασφαλισμένος θα λαμβάνει στο μέλλον μόνο μία σύνταξη. Με δεδομένη την οικονομική ασφυξία των Ταμείων και ιδιαίτερα των επικουρικών, αλλά και την αρχή της εξισορρόπησης των συντάξεων που χορηγούνται από κάθε φορέα χωριστά, υπάρχει άμεσος κίνδυνος να προκληθούν νέες μειώσεις συντάξεων.

Το σενάριο για ενοποίηση συντάξεων δεν κυκλοφορεί για πρώτη φορά, αλλά είχε ξανατεθεί ήδη από το 2013 και, μάλιστα, το πρώτο βήμα είχε γίνει με την ενοποίηση στη μηνιαία ασφαλιστική δήλωση (ΑΠΔ) του ΙΚΑ του μηχανισμού είσπραξης των εισφορών εργαζόμενων και εργοδοτών όλων των επικουρικών ταμείων που έχουν υπαχθεί στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης αλλά και των εισφορών των εφάπαξ που δίνουν τα ταμεία πρόνοιας.

Το επόμενο βήμα ήταν η δημιουργία τριών υπερ-ταμείων, τα οποία θα έχουν την ευθύνη χορήγησης σύνταξης (κύριας και επικουρικής) και εφάπαξ, κάτι που δεν αποκλείεται να υλοποιήσει η κυβέρνηση. Οι πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου» αναφέρουν ότι με βάση το σχεδιασμό που υπάρχει ήδη στα συρτάρια του υπουργείου Εργασίας, αλλά και της πορείας των διαπραγματεύσεων, η ενοποίηση των Ταμείων, και άρα και η «συγχώνευση» των συντάξεων, θα μπορούσε να γίνει το 2016 εάν τα πράγματα καταστούν πιεστικά ή το 2017 εάν η κουάντρικα «δώσει χρόνο».

Κατά τη συνάντησή του με συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ την Τετάρτη, ο υπουργός Εργασίας, εκφράζοντας τις προσωπικές του απόψεις, περιέγραψε τις δύσκολες αποφάσεις που θα κληθεί να λάβει η κυβέρνηση αμέσως μετά την επιδιωκόμενη συμφωνία. Είπε χαρακτηριστικά ότι οι συνέπειες της κρίσης θα επιβάρυναν ακόμη κι ένα τέλειο συνταξιοδοτικό σύστημα, το οποίο η Ελλάδα δεν διαθέτει.

Πάντως, κύκλοι του υπουργείου Εργασίας διέψευσαν ότι ο υπουργός αναφέρθηκε σε ενσωμάτωση της επικουρικής σύνταξης στην κύρια.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», στο πεδίο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές φαίνεται ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις κάπου ανάμεσα στην πρόταση της κυβέρνησης και των θεσμών, με τους 50άρηδες να οδηγούνται σε αυξήσεις ορίων της τάξης των πέντε ετών.

Τέλος, βάσει εγκυκλίου που εξέδωσε χθες το υπουργείο Εργασίας, η παρακράτηση των αναδρομικών περικοπών υπέρ υγείας, από την 1η Ιουλίου, στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, θα γίνει σε τρεις μηνιαίες δόσεις, στις συντάξεις του Οκτωβρίου, του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου.

Τι συζήτησε για τις συντάξεις με το ΠΑΜΕ

Φωτιά στο δύσκολο μέτωπο του Ασφαλιστικού, που βρίσκεται ούτως ή άλλως στην «προκρούστεια κλίνη» του «κουαρτέτου», έβαλε συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου με εκπροσώπους του ΠΑΜΕ. Αποκαλύψεις μετά την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ από το ΕΘΝΟΣ για υπουργικές προθέσεις στα παρασκήνια.

Ο νέος και πρόθυμος συνεργάσιμος με την Τρόικα Υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος
Οι πληροφορίες, που διέρρευσαν μετά τη συνάντηση, πυροδότησαν σενάρια για ενσωμάτωση της επικουρικής σύνταξης στην κύρια, για νέες περικοπές στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, για ένα νέο συνταξιοδοτικό σύστημα που θα βασίζεται στη χρηματοδότηση βασικής σύνταξης από τον κρατικό προϋπολογισμό κ.ά.

Σύμφωνα με συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, ο υπουργός, εκφράζοντας αυστηρά προσωπικές του σκέψεις, φέρεται να αναφέρθηκε σε ένα νέο σύστημα που μέσω της φορολογίας θα εξασφαλίζει μία βασική σύνταξη, η οποία δεν θα μπορεί να είναι κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ σε αυτήν θα προστίθεται η ανταποδοτική σύνταξη από τις εισφορές.

Οι περικοπές

Σύμφωνα, πάντα, με πληροφορίες από τους συνδικαλιστές, στη συζήτηση αναφέρθηκε ως αυστηρά προσωπική σκέψη το ενδεχόμενο ομογενοποίησης κανόνων σε κύρια και επικουρική ασφάλιση, ενώ φέρεται να υπάρχει και η άποψη ενδεχόμενες νέες περικοπές στις συντάξεις, δεδομένων και των δεσμεύσεων από τη συμφωνία της συνόδου κορυφής, να μην αφορούν καμία σύνταξη μέχρι τα 1.000 ευρώ.

Αντίθετα, με μικρές περικοπές δεν αποκλείεται να απειληθούν συντάξεις από 1.000 έως 2.000 ευρώ και με μεγαλύτερες οι συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ, σε μια απόπειρα δίκαιης κατανομής. Όλα αυτά, ωστόσο, είναι σενάρια που πρέπει να μετρηθούν από αναλογιστές.

Ωστόσο, κύκλοι του υπουργείου Εργασίας διέψευδαν χθες το βράδυ πως υπάρχουν τέτοιας φύσης παρεμβάσεις, οι οποίες εξετάζεται να ενταχθούν στη γενικότερη ασφαλιστική μεταρρύθμιση του Οκτωβρίου. Οι ίδιοι κύκλοι προσέθεταν πως δεν έχει τεθεί από τους δανειστές ζήτημα ενσωμάτωσης της επικουρικής στις κύριες συντάξεις, ούτε έχει συζητηθεί ή έχει τεθεί θέμα νέων μειώσεων στις συντάξεις.

Στο μεταξύ, η διαπραγμάτευση για Ασφαλιστικό, εργασιακά και ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα είναι σε πλήρη εξέλιξη.
Ο βηματισμός στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για τις πρόωρες φαίνεται να «κλειδώνει» κάπου ανάμεσα στην πρόταση των δανειστών (συν 6,5 χρόνια για τους 50άρηδες από 1ης/7/2015) και της ελληνικής αντιπρότασης (συν 5 χρόνια για τους 50άρηδες από 1ης/7/2015).
Στα εργασιακά, η διαδικασία διαβούλευσης συμφωνήθηκε να ξεκινήσει τον Σεπτέμβρη, με τους δανειστές να ζητούν στη διαπραγματευτική ομάδα να συμμετέχουν και στελέχη της ΤτΕ και του ΙΟΒΕ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline