Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020  08:49:57

Eρευνα για τη σύμβαση της Αττικής Οδού στον Όμιλο Μπόμπολα ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός Μεταφορών. Δηλώνει ότι για την κοινωνία ο μεγαλοεργολάβος έχει αποκομίσει υπερκέρδη και έχει ήδη εξοφληθεί. Κύριο

Πέρυσι ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε-και πως- για χρυσοφόρα και σκανδαλώδη σύμβαση. Στο μισό δισ. το κρατικό «φέσι» στα μεγάλα έργα, Ξεκινά έρευνα στην σύμβαση της Αττικής Οδού,

Στα 130 εκατ. ευρώ έχει φτάσει η αποζημίωση του έργου της Υποθαλάσσιας Αρτηρίας Θεσσαλονίκης, μετά τους τόκους

Κράτος μπαταχτσής, που παριστάνει και τον ..εξυγιαντή. Το μισό δισ. ευρώ προσεγγίζουν οι οφειλές του δημοσίου προς τους κατασκευαστές των οδικών αξόνων που πραγματοποιούνται με τη μέθοδο της σύμβασης παραχώρησης, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών, κ. Χρήστο Σπίρτζη.

Παράλληλα, ο κ. Σπίρτζης ανακοίνωσε ότι θα γίνουν εντατικοί έλεγχοι από τις υπηρεσίες του υπουργείου στη σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τηρούνται οι προβλέψεις του νόμου, με τον οποίο κυρώθηκε η κατασκευή και εκμετάλλευση του έργου. Σύμβαση που αποτέλεσε στόχο πολεμικής του ίδιους ως προέδρου του ΤΕΕΥ αλλά και του ΣΥΡΙΧΑ ως κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με βαρείες χαρακτηρισμούς από βουλευτές του κατά του διαπλεκόμενου Ομίλου Μπόμπολα και υπέρ του τερματισμού της «κερδοφόρας σύμβασης κατασκευής και εκμετάλλευσης της Αττικής Οδού από τα Σπάτα έως την Ελευσίνα και όλων των παράπλευρων με διόδια».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Σπίρτζη, πλην του έργου του «Μορέα», οι υπόλοιπες τέσσερις παραχωρήσεις αντιμετωπίζουν μεν προβλήματα, όμως οι εργασίες συνεχίζονται κανονικά - έστω και με χαμηλότερους ρυθμούς.

Ο κ. Σπίρτζης ομολόγησε ότι τα προβλήματα των έργων συνδέονται με τους περιορισμούς στην διακίνηση κεφαλαίων και τις πληρωμές του ΕΣΠΑ, οι οποίες δεν προχωρούν λόγω ταμειακού προβλήματος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ).

Ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών έκανε γνωστό ότι οι οφειλές προς τους παραχωρησιούχους προσεγγίζουν αθροιστικά το μισό δισ. ευρώ, ωστόσο εκτίμησε ότι με την επικύρωση της συμφωνίας κι έως τις αρχές του Σεπτεμβρίου, τα προβλήματα θα ξεπεραστούν οριστικά.

Παράταση για την κατασκευή των έργων

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι τέσσερις παραχωρήσεις (Ιόνια Οδός, Ε65, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου και Ολυμπία Οδός) έχουν ζητήσει παράταση για την περίοδο κατασκευής. «Αυτό σημαίνει ότι η προηγούμενη αναθεώρηση είχε ψευδή χρονοδιαγράμματα» είπε ο κ. Σπίρτζης και υπογράμμισε ότι «δεν έχουν ολοκληρωθεί οι απαλλοτριώσεις μετά πόσα χρόνια», σχολιάζοντας μάλιστα ότι κατά τον πρώην υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, κ. Γιώργο Σουφλιά, οι απαλλοτριώσεις θα είχαν ολοκληρωθεί μέσα σε έναν χρόνο.

Το ίδιο ισχύει, πρόσθεσε, για τις αρχαιολογικές εργασίες και τις μεταφορές δικτύων κοινής ωφέλειας και συμπλήρωσε ότι εκκρεμεί ακόμη η αποδέσμευση χώρων και οι αδειοδοτήσεις τόσο για την Ιόνια Οδό όσο και για τον Ε65 - αμφότερες οι παραχωρήσεις έχουν λάβει παράταση 17 και 18 μηνών, αντίστοιχα.

Ο κ. Σπίρτζης ανέφερε ότι και οι άλλες παραχωρήσεις έχουν ζητήσει παράταση στην περίοδο κατασκευή, ωστόσο δεν έχουν αξιώσει αποζημιώσεις για καθυστερήσεις στην εκπλήρωση υποχρεώσεων του δημοσίου. Μάλιστα, ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα άλλο πνεύμα συνεργασίας και αμοιβαία κατανόηση για την υπερπήδηση των εμποδίων και των δυσκολιών, ενώ ευχήθηκε να υπάρξουν παρόμοιες συμφωνίες διευκόλυνσης των πολιτών και στις άλλες δύο παραχωρήσεις.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών τόνισε ότι παρόμοιες συζητήσεις έχουν ξεκινήσει και με την Αττικό Οδό, αλλά όχι ακόμη με την Γέφυρα Ρίο - Αντίρριο.

Στο «μικροσκόπιο» η Αττική Οδός

Ο κ. Σπίρτζης σημείωσε ότι έχει δώσει εντολή στις υπηρεσίες να ερευνήσουν εάν τηρείται η σύμβαση της Αττικής Οδού και να ελέγξουν τα οικονομικά της στοιχεία. «Δεν έχουμε κανένα πνεύμα ούτε εχθρικό ούτε πολεμικό ενάντια σε κανέναν επιχειρηματία» είπε. «Αυτό που εμείς θέλουμε είναι κοινοί κανόνες για όλους και να διασφαλίσουμε το δημόσιο συμφέρον, με αμοιβαία αντίληψη για την οικονομική κατάσταση των πολιτών» πρόσθεσε.

-Ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών σημείωσε ότι, σύμφωνα με την έκθεση του οικονομικού συμβούλου του δημοσίου, το έργο επιστρέφει στο κράτος το 2024. «Η κοινωνία λέει ότι έχει γίνει απόσβεση της Αττικής Οδού. Ο παραχωρησιούχος λέει ότι δεν έχει απόσβεση» είπε και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης το υπουργείο ζητεί από τον παραχωρησιούχο να καταθέσει τεκμηρίωση για αυτή την θέση. Οι κατά καιρούς ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις στοιχείων λχ. για μείωση κατά 30- 35% της παλαιάς κυκλοφορίας, για δαπάνες συντήρησης κλπ δεν φαίνεται να έχουν πείσει τους αρμόδιους επιτελείς της Κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, προκάλεσε αίσθηση όταν έκανε γνωστό ότι το υπουργείο δεν έχει πλήρη εικόνα για τα έσοδα όλων των παραχωρήσεων σε σχέση με τους νέους σταθμούς διοδίων που αναπτύχθηκαν μετά την μεταβίβαση των αυτοκινητόδρομων από το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας στους παραχωρησιούχους. Μάλιστα, έκανε γνωστό ότι ζήτησε από τις υπηρεσίες να γίνει ευρύτερος έλεγχος.

Ακόμη, αναφερόμενος στην Εγνατία Οδό, επισήμανε ότι από τη στιγμή που ενημερώθηκε για την ύπαρξη δύο αρνητικών λογαριασμών (ύψους 104 εκατ. ευρώ και 15 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα), ζήτησε να αναλάβουν τις ευθύνες τους όσοι τις διαχειρίστηκαν και δεν έκαναν τίποτε .

Στα 130 εκατ. ευρώ ο τοκισμός της Υποθαλάσσιας

Επίσης, αποκάλυψε ότι ο τοκισμός των οφειλών του δημοσίου για το έργο της Υποθαλάσσιας Αρτηρίας Θεσσαλονίκης ανέρχεται πλέον σε 130 εκατ. ευρώ, όταν η δικαστική απόφαση που δικαίωσε τον παραχωρησιούχο πριν από λίγα χρόνια ήταν μόλις 67 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Σπίρτζης σημείωσε ότι γίνεται διαπραγμάτευση με μέλη της κοινοπραξίας ούτως ώστε να αποφευχθεί η πληρωμή του τόκου, ενώ γνωστοποίησε ότι ήδη 3,7 εκατ. ευρώ έχουν εκταμιευθεί από το υπουργείο στον παραχωρησιούχο τον Ιανουάριο του 2015 ως αποζημίωση για άλλη δικαστική απόφαση.

-Αττική Οδός: Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε συνεχώς το μέγα και «χρυσοφόρο σκάνδαλο» του Ομίλου της διαπλοκής Μπόμπολα. (Νοέμβριος του 2014).

Ένα διαφωτιστικό και ενδιαφέρον ρεπορτάζ από την « Ημερησία» του Ομίλου Μπόμπολα.
Τον Οκτώβριο του 2024, οπότε λήγει η περίοδος παραχώρησης θα επιστραφεί η Αττική Οδός στο ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει καταθέσει στη Βουλή ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο πλαίσιο απάντησης σε σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση. Όπως αναφέρεται σχετικά, ο οδικός άξονας δεν μπορεί να επανακτηθεί, νωρίτερα από το 2024, από το Δημόσιο- που αποτελεί τον Κύριο του Έργου (ΚτΕ)- διότι το 2024 θα «πιάσει» τις απαιτούμενες αποδόσεις (που θα «ενεργοποιήσουν» την επιστροφή του έργου στο Δημόσιο).

Αναλυτικά, όπως επισημαίνεται, η επιστροφή του αυτοκινητοδρόμου στο Δημόσιο θα πραγματοποιηθεί «ασχέτως της ανάκτησης της επένδυσης του αναδόχου ή όταν επιτευχθεί το ποσοστό μέσης απόδοσης μετοχικού κεφαλαίου (ROEav) εκ μέρους του αναδόχου (παραχωρησιούχου)», που προβλέπεται στο άρθρο 49 της σύμβασης παραχώρησης. Το ποσοστό μέσης απόδοσης μετοχικού κεφαλαίου υπολογίζεται από τις οικονομικές καταστάσεις, που υποβάλλονται στις πιστώτριες τράπεζες και το Δημόσιο ανά τρίμηνο και συνολικά μετά το τέλος εκάστου οικονομικού έτους.

Όπως προβλέπει το άρθρο 49.1 της σύμβασης παραχώρησης, το ελληνικό Δημόσιο και ο ανάδοχος συμφώνησαν ότι η μέση απόδοση μετοχικού κεφαλαίου (ROEav) ανέρχεται σε 11,60%.

Επιπλέον, το Δημόσιο- σύμφωνα με το άρθρο 49.6(4)- έχει αποδεχτεί, υπό την προϋπόθεση ύπαρξης αυξανόμενων εσόδων, να λάβει η κοινοπραξία της Αττικής Οδού επιπροσθέτως της προαναφερόμενης συμφωνημένης απόδοσης ποσοστό έως και 1,50% (11,60%+1,50%=13,10%).

Ας σημειωθεί ότι σε αντίθεση με τους υπόλοιπους πέντε υπό κατασκευή εθνικούς οδικούς άξονες, η σύμβαση που έχει υπογραφεί, προβλέπει ότι το χρονοδιάγραμμα επιστροφής του περιφερειακού αυτοκινητοδρόμου στο Δημόσιο βασίζεται στα κέρδη του αναδόχου.

Μπορεί να επιστραφεί νωρίτερα από το 2024;

Στο παραπάνω ερώτημα η απάντηση είναι αρνητική, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται το υπουργείο Υποδομών. Και αυτό επειδή, «η ενωρίτερη λήξη της περιόδου παραχώρησης εξαρτάται από το ύψος των εσόδων και εξόδων (δαπάνες)». ( σ.σ.Ισχυρισμός που έρχεται σε αντίθεση με τις πάγιες, τότε αλλά και σημερινές απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι η Αττική Οδός είναι μια σκανδαλωδώς επικερδής επιχείρηση του Ομίλου Μπόμπολα και με αντικοινωνικές διαστάσεις, με συνέπεια να έχει ήδη κάνει πλήρη απόσβεση των δαπανών και των δανείων της ).

Όπως επισημαίνεται, κατά την τελευταία πενταετία παρατηρείται μείωση στα έσοδα του παραχωρησιούχου ως αποτέλεσμα της σημαντικής μείωσης της κυκλοφορίας κατά περίπου 35% από το ανώτατο όριο που ήταν το 2009.

Ταυτόχρονα, όπως προκύπτει από την τελευταία χρηματοοικονομική αναφορά του αναδόχου, τα απολογιστικά οικονομικά στοιχεία και τις διαθέσιμες- σύμφωνα με το χρηματοοικονομικό μοντέλο (MUD24)- προβλέψεις, ο ανάδοχος φέρεται να επιτυγχάνει στο τέλος του τελευταίου έτους της μέγιστης διάρκειας της περιόδου παραχώρησης (2024) απόδοση 11,21%.

Κατά συνέπεια, μέχρι στιγμής, δεν προβλέπεται να ενεργοποιηθεί υπέρ του Δημοσίου το δικαίωμα περιορισμού της περιόδου παραχώρησης, δηλαδή το έργο δεν είναι δυνατό να επιστρέψει στο Δημόσιο νωρίτερα από το 2024.

Το κόστος συντήρησης της Αττικής Οδού

Στις δαπάνες συντήρησης περιλαμβάνονται οι δαπάνες της βαριάς συντήρησης και οι δαπάνες καθημερινής συντήρησης (Routine Maintenance), τις οποίες αναλαμβάνει η εταιρεία λειτουργίας Αττικές Διαδρομές.

Οι δαπάνες καθημερινής συντήρησης περιλαμβάνουν ενδεικτικά την λειτουργία των σταθμών διοδίων, την 24ωρη επιτήρηση του αυτοκινητοδρόμου και την παροχή βοήθειας στους χρήστες, τη συλλογή και αποκομιδή απορριμμάτων, την καθαριότητα, την συντήρηση του πρασίνου, τον αποχιονισμό κλπ., προκειμένου το παρεχόμενο επίπεδο εξυπηρέτησης να είναι σύμφωνο με τις απαιτήσεις της σύμβασης παραχώρησης.

Οι δαπάνες βαριάς συντήρησης αντιπροσωπεύουν το 4,1% των εσόδων διοδίων, σύμφωνα με τα πραγματικά απολογιστικά στοιχεία των ετών πλήρους λειτουργίας του έργου. Αφορούν τις δαπάνες αποκατάστασης ζημιών στον εξοπλισμό του έργου (στηθαία, φωτισμός, σήμανση κλπ), προκειμένου το έργο να διατηρείται στα προβλεπόμενα επίπεδα, στις δαπάνες αποκατάστασης της λειτουργίας μετά από απρόβλεπτες καταστάσεις (αποχιονισμοί κλπ), στις δαπάνες βελτιώσεων κλπ.

Οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν για την βαριά Συντήρηση, την υλοποίηση βελτιώσεων και πρόσθετων εργασιών-που προβλέπονται στο χρηματοοικονομικό μοντέλο- φαίνονται στον παρακάτω πίνακα.

Έτος Προβλεπόμενες δαπάνες (€ εκατ.) Πραγματοποιηθήσεις δαπάνες (€ εκατ.)
2004                   2.000.000                   € 2.002.993
2005                   16.850.000                 € 4.274.468
2006                   16.000.000                 € 4.896.316
2007                     5.440.000                 € 8.460.461
2008                     3.150.000                 € 10.680.009
2009                   10.940.000                 € 8.438.124
2010                   13.210.000                 € 15.582.756
2011                   21.610.000                 € 15.810.780
2012                   21.680.000                 € 6.595.801
2013                   63.210.000                 € 4.015.299

Η αμοιβή της Αττικές Διαδρομές

Όπως επισημαίνεται στα στοιχεία του υπουργείου Υποδομών, η σύμβαση της εταιρείας Αττικές Διαδρομές Α.Ε. με την Αττική Οδός Α.Ε., αποτελεί Προσάρτημα της σύμβασης παραχώρησης που κυρώθηκε με το Ν.2445/1996 από τη Βουλή των Ελλήνων. Η σύμβαση αυτή προβλέπει την καταβολή αμοιβής από την παραχωρησιούχο εταιρεία (Αττική Οδός Α.Ε.) στην εταιρεία λειτουργίας (Αττικές Διαδρομές Α.Ε.).

Το ύψος της αμοιβής της Αττικές Διαδρομές "καθορίζεται μονοσήμαντα στην σύμβαση λειτουργίας και συντήρησης".

Η αμοιβή συντίθεται από ένα σταθερό ποσό που προσαυξάνεται από επί μέρους πρόσθετες, προσδιοριζόμενες από την σύμβαση αμοιβές (π.χ. αμοιβή αποκατάστασης καθυστέρησης, αμοιβή εμπορικής είσπραξης διοδίων (ΠΑΕΕΔ) - αμοιβή για πρόσθετες λωρίδες και αμοιβή κινήτρου) και το ύψος της αποτελεί συνάρτηση της κυκλοφορίας, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην σύμβαση.

Αναλυτικά η αμοιβή της Αττικές Διαδρομές Α.Ε. ανήλθε από το 2009 έως το 2013 στα εξής ποσά:

36.373.891 ευρώ για το 2013
48.873.710 ευρώ για το 2012
51.706.980 ευρώ για το 2011
59.391.778 ευρώ για το 2010
60.158.518 ευρώ για το 2009

ΣΥΡΙΖΑ: Οι Έλληνες έχουν χρυσοπληρώσει την Αττική Οδό

«Είμαστε υποχρεωμένοι να υπενθυμίσουμε τα εξής:

1. Στο παρελθόν είχαμε χαρακτηρίσει το έργο της Αττικής Οδού σαν χρυσοφόρο, και δεν αναφερόμασταν μόνο στην εκμετάλλευσή του από τον Παραχωρησιούχο αλλά και στην κατασκευή του, από τις ίδιες κατασκευαστικές εταιρείες που αποτελούν τον Όμιλο του Παραχωρησιούχου.

Θυμίζουμε λοιπόν ότι πρόκειται για ένα έργο του οποίου ο αρχικός προϋπολογισμός κόστους κατασκευής, περίπου 1,3 δις. ευρώ, υπερδιπλασιάστηκε και ξεπέρασε τα 2,8 δις. ευρώ.

Δηλαδή το κόστος των συμπληρωματικών εργασιών, δεν περιορίστηκε ούτε από την απαράβατη μη υπέρβαση του 50% του ύψους της αρχικής σύμβασης των Δημοσίων Έργων (φαίνεται ότι επιτρέπεται η υπέρβαση όταν πρόκειται για Συμβάσεις Παραχώρησης!!!).

Σημειώνεται ότι εάν προστεθεί και το κόστος των απαλλοτριώσεων το οποίο ανέλαβε αποκλειστικά το Δημόσιο, τότε το συνολικό ύψος της επένδυσης πλησιάζει τα 3,7 δις. ευρώ.

Η συμμετοχή του Παραχωρησιούχου (ίδια κεφάλαια και τραπεζικά δάνεια) ανήλθε στα 850 εκατ. δηλ. μόλις ξεπέρασε το 30% του κόστους κατασκευής και πλησίασε το 23% στο σύνολο της επένδυσης.

2. Σύμφωνα με τη σχετική Σύμβαση Παραχώρησης προβλέπεται ως Μέγιστη Διάρκεια της Περιόδου Παραχώρησης τα 23 χρόνια, εκτός εάν επιτευχθεί ενωρίτερα η προβλεπόμενη απόδοση του μετοχικού του κεφαλαίου.

Με βάση το ανωτέρω δημοσίευμα, η επίτευξη αυτή δεν καθίσταται δυνατή λόγω της οικονομικής κρίσης, η οποία επηρέασε την κυκλοφορία και εάν δεν είχε μεσολαβήσει αυτή, τότε «ενδεχομένως η επιστροφή του αυτοκινητοδρόμου στο κράτος να ήταν ζήτημα λίγων ετών ή και να είχε ήδη συντελεστεί.»

Ενώ παράλληλα, γίνεται αναφορά και σε οριακή αύξηση της κυκλοφορίας κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα.

3. Επανειλημμένα έχουμε επισημάνει ότι με δεδομένο ότι συμβατικά η επιστροφή έργου στο Ελληνικό Δημόσιο «εξαρτάται από το ύψος των εσόδων και των εξόδων», απαιτείται διαρκής και εξονυχιστικός έλεγχος στις διάφορες παραμέτρους τους όπως:

η ποιότητα και το κόστος λειτουργίας και συντήρησης του έργου, ο ενδελεχής έλεγχος των εξόδων του Αναδόχου από πλευράς αιτιολόγησης, σκοπιμότητας, πληρότητας, λογιστικών, φορολογικών και άλλων υποχρεώσεων κλπ σε συνδυασμό με τις ενδοομιλικές συναλλαγές (π.χ. οι βασικοί μέτοχοι του Παραχωρησιούχου είναι και βασικοί μέτοχοι της Λειτουργού εταιρείας «ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Α.Ε.» η οποία αμείβεται από αυτόν).

Όσον αφορά στον προβλεπόμενο υπολογισμό της απόδοσης του μετοχικού κεφαλαίου του Παραχωρησιούχου στο ύψος του 11,21% το έτος 2024, θα πρέπει να ερευνηθεί η ποιότητα και η αξιοπιστία των παραδοχών που έχουν ληφθεί υπόψη για τον υπολογισμό αυτό (π.χ. έχει ενσωματωθεί το success story της οικονομίας και η προβλεπόμενη μακρά διάρκειά του;).

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη βούληση να κάνει πράξη αυτό τον ενδελεχή έλεγχο, για να αποδοθεί το ταχύτερο το έργο της «ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ» στο Ελληνικό Δημόσιο και τους Έλληνες πολίτες που το έχουν χρυσοπληρώσει!!!».

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline