Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020  00:50:52

Κατά 645 εκατ. ευρώ "φούσκωσαν" τον Αύγουστο οι οφειλές προς το Δημόσιο- κυρίως ανεξόφλητος φόρος εισοδήματος, δυσκολίες πληρωμής και δόσεων. Έρχονται νέες κατασχέσεις. Κύριο

Ο νέος υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να αντιμετωπίσει μεταξύ άλλων και το "βουνό" των χρεών του Δημοσίου, που έφτασαν στα 6,923 δισ ευρώ από την αρχή του έτους!

Νέα αύξηση κατά 645 εκατομμύρια ευρώ παρουσίασαν τον Αύγουστο οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των φορολογουμένων προς το δημόσιο. Έτσι, το σύνολο των ληξιπρόθεσμων χρεών των ιδιωτών προς το κράτος έφθασε τα 72,18 δισ. ευρώ.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, σύμφωνα με τα οποία οι συνολικές νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών προς το δημόσιο από την αρχή του έτους έως και τον Αύγουστο ανήλθαν σε 6,923 δισ. ευρώ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το ποσοστό εισπραξιμότητας επί των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών ανέρχεται στο 14%. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε νέο χρέος 100 ευρώ εισπράττονται μόνο 14 ευρώ.

Την ίδια ώρα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, με χαμηλούς ρυθμούς κινήθηκαν τον Αύγουστο οι έλεγχοι από τον ελεγκτικό μηχανισμό. Έτσι, το μήνα αυτόν, από το Κέντρο Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου ολοκληρώθηκαν μόνο 11 έλεγχοι έναντι 35 τον Ιούλιο και 68 τον Ιούνιο.

Από το Κέντρο Ελέγχων Μεγάλων Επιχειρήσεων τον Αύγουστο ολοκληρώθηκε ένας έλεγχος έναντι 18 τον Ιούλιο και 48 τον Ιούνιο.

ΑΓΓΙΖΟΥΝ ΤΑ 7 ΔΙΣ ΕΥΡΩ

Έρχεται μπαράζ κατασχέσεων -Βουνό τα χρέη στην Εφορία

Γιώργος Παππούς στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Κατά 645 εκατ. ευρώ "φούσκωσαν" τον Αύγουστο οι οφειλές προς το Δημόσιο- κυρίως ανεξόφλητος φόρος εισοδήματος- και ο νέος υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να αντιμετωπίσει μεταξύ άλλων και το "βουνό" των χρεών, που έφτασαν στα 6,923 δισ ευρώ από την αρχή του έτους!

Αγγίζοντας τα 80 δισ ευρώ, αν προσθέσει κανείς τον όγκο των 72,180 δισ ευρώ των παλαιότερων οφειλών, το υπουργείο Οικονομικών καλείται, πλέον, να εφαρμόσει τα όσα προβλέψει το νέο Μνημόνιο για να εισπράξει όσα περισσότερα μπορεί και οι επόμενοι μήνες προμηνύονται άγριοι. Κατ' αρχάς, υπάρχει η λίστα με όσους χρωστάνε πάνω από 70.000 ευρώ, στους οποίους θα εφαρμοστεί αυτοματοποιημένο σύστημα κατασχέσεων. Από εκεί και πέρα, ο πήχης θα κατεβαίνει όλο και πιο χαμηλά και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πλέον δεν ισχύει το όριο του 25% για κατασχέσεις μισθών- συντάξεων, καθώς καταργήθηκε με το νέο Μνημόνιο, ενώ το ακατάσχετο έχει κατέβει στα 1.000 ευρώ από 1.500 ευρώ που ίσχυε ως τώρα!

Ακόμα κι εκείνοι που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση δεν θα πρέπει, πάντως, να... κοιμούνται ήσυχοι, καθώς μέσα στα επόμενα 24ωρα θα εκδοθεί η Απόφαση με την οποία θα αυξηθούν τα επιτόκια και θα μειωθούν οι δόσεις για χιλιάδες οφειλέτες. Συγκεκριμένα, έρχεται αύξηση του επιτοκίου που επιβαρύνει τη ρύθμιση και μάλιστα ως 5 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς ως τώρα για οφειλές ως 5.000 ευρώ η ρύθμιση ήταν άτοκη. Έτσι, για παράδειγμα, να κάποιος έχει ρυθμίσει οφειλή 10.000 ευρώ, ο ετήσιος τόκος ανεβαίνει στα 500 ευρώ αντί των 300 ευρώ σήμερα.

Σημειωτέον, ότι οι μικροί οφειλέτες- δηλαδή εκεί που μετράει και το ένα ευρώ στον οικογενειακό προϋπολογισμό- μπορούν να γλιτώσουν το μετεκλογικό φέσι ΜΟΝΟ αν συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις και μάλιστα σωρευτικά:
να μην ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, άρα να μην είναι ούτε καν ελεύθεροι επαγγελματίες
η ακίνητη περιουσία τους να μην ξεπερνά τις 150.000 ευρώ
το ετήσιο εισόδημα τους να μην υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ

Επιπλέον, κάποιοι θα υποχρεωθούν να εξοφλήσουν το χρέος τους σε πολύ λιγότερες δόσεις απ' όσο είχαν υπολογίσει, αφού το υπουργείο Οικονομικών θα βάλει κάτω τα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία και θα αποφασίσει ότι μπορούν να εξοφλήσουν σε πολύ λιγότερες δόσεις. Ήδη, στους διαδρόμους της Καραγιώργη Σερβίας ακούγεται ότι πολλοί από αυτούς που ρύθμισαν σε 100 δόσεις, θα είναι ευχαριστημένοι αν τους μείνουν τελικά οι 50!

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline