Παρασκευή 10 Απριλίου 2020  22:50:27

Ο νέος ΦΠΑ από την Πέμπτη, με Πάρο, Μύκονο, Σαντορίνη, Νάξο, Σύρο, Τήνο και Μήλο. Από αυτά τα επτά νησιά θα ξεκινήσει η αύξηση του ΦΠΑ την 1η Οκτωβρίου. Κύριο

Επίσης την Πέμπτη θα έχουμε και άλλα προαπαιτούμενα «σκληρά φορολογικά μέτρα». Ποιά θα είναι.

Η κατάργηση του καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ επί πολλές δεκαετίες, σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, καταργείται σε τρία στάδια ξεκινώντας από την 1η Οκτωβρίου.

Από τα πιο κοντινά και πιο τουριστικά νησιά αναμένεται ότι θα ξεκινήσει η κατάργηση του καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ που ισχύει σήμερα στο Αιγαίο. Η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη ξεκινήσει καθώς από την 1η Οκτωβρίου θα πρέπει, βάσει μνημονίου, να καταργηθεί η έκπτωση του ΦΠΑ στην πρώτη παρτίδα νησιών προκειμένου να συνεχισθεί τον Ιούνιο του 2016 με μια δεύτερη ομάδα νησιών και να ολοκληρωθεί την 1 Ιανουαρίου του 2017 με την τρίτη και τελευταία ομάδα.

Τα νησιά των Κυκλάδων Πάρος, Μύκονος, Σαντορίνη, Νάξος, Σύρος, Τήνος, Μήλος θα είναι, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών, στην πρώτη ομάδα όπου ο μειωμένος κατά 30% ΦΠΑ θα καταργηθεί άμεσα από την 1η Οκτωβρίου.

Το θέμα συζητήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ του υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου, και των αναπληρωτών υπουργών Γιώργου Χουλιαράκη και Τρύφων Αλεξιάδη στην οποία συμμετείχε και η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαίδου. Οριστικές αποφάσεις δεν ελήφθησαν για το σύνολο των νησιών που θα συμμετέχουν στην πρώτη λίστα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε η έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ως την προσεχή Δευτέρα για την εφαρμογή του μέτρου. Για τα νησιά που τελικά θα επιλεγούν αυτό σημαίνει ότι οι συντελεστές του ΦΠΑ θα αυξηθούν από 5%,9% και 16% σήμερα σε 6%,13% και 23% όπως ισχύει για την υπόλοιπη Ελλάδα.

ΕΩΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΤΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ
Τα πρώτα μέτρα για τη δόση των 3 δισ. €

Μέχρι την επόμενη Πέμπτη θα πρέπει έχουν καθοριστεί τα μέτρα, που θα απαιτηθούν γα να καταβληθούν τα 3 δισ. ευρώ, τα οποία απομένουν ως υπόλοιπο από την πρώτη δόση, όπως προέκυψε από τη χθεσινή συνεδρίαση του Euro Working Group στις Βρυξέλλες.

Η δόση εκτιμάται ότι θα «σπάσει» σε δύο υποδόσεις, που θα εκταμιευθούν με δύο αντίστοιχες λίστες προαπαιτούμενων, τα οποία θα συμφωνηθούν από την κυβέρνηση και το κουαρτέτο έως την επόμενη εβδομάδα, που όπως φαίνεται εφόσον

Στην πρώτη λίστα, που θα "ξεκλειδώσει" την πρώτη υποδόση των περίπου 2 δισ. ευρώ, έως τα μέσα Οκτωβρίου, αναμένεται να μπουν οι πιο "εύκολες" παρεμβάσεις, όπως η εφαρμογή των ήδη ψηφισμένων φορολογικών μέτρων, δηλαδή, η αύξηση του ΦΠΑ στην πρώτη ομάδα των νησιών του Αιγαίου, η αύξηση του φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο και η έναρξη της αποστολής των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ.
Επίσης, θα περιληφθούν η κατάργηση μονομερών δράσεων στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση στο προηγούμενο εξάμηνο, όπως για παράδειγμαη ρύθμιση των 100 δόσεων, στην οποία έρχονται αλλαγές, το άνοιγμα του επαγγέλματος για συμβολαιογράφους, μηχανικούς, δικαστικούς επιμελητές και αναλογιστές, αλλά και η έκδοση των υπουργικών αποφάσεων για την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων.

Μοσχοβισί: Υπάρχει ένα πρόγραμμα στην Ελλάδα

Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για την εφαρμογή του μνημονίου, υπενθύμισε με νόημα ο Πιερ Μοσκοβισί, ερωτηθείς από το Mega, ενώ για τα μέτρα που έρχονται, δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Σε ο,τι αφορά στην Ελλάδα, δεν θα μπω στις λεπτομέρειες των μεταρρυθμίσεων, δεν θα γίνω πολύ περιγραφικός αλλά υπάρχει ένα πρόγραμμα. Έγινε αποδεκτό από την ελληνική κυβέρνηση και υιοθετήθηκε από το Eurogroup. Περιέχει έναν συγκεκριμένο αριθμό μεταρρυθμίσεων όπως η μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό. Αναφερθήκατε στο ΕΚΑΣ, όλα τα προαπαιτούμενα. Θα μου επιτρέψετε να τα συζητήσω με την κυβέρνηση που σχηματίστηκε χθες», πρόσθεσε.

Τα πιο δύσκολα μέτρα μεταφέρονται για την δεύτερη υποδόση του 1 δισ. ευρώ, και θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί έως τα μέσα Νοεμβρίου. Στη λίστα αυτή αναμένεται να περιλαμβάνονται δημοσιονομικά μέτρα, όπως οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, το ασφαλιστικό, η ρύθμιση των κόκκινων δανείων και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

«Θα υπάρξουν προαπαιτούμενα που θα ψηφιστούν και θα συζητήσουμε νηφάλια με τη νέα κυβέρνηση και επαναλαμβάνω ότι είμαι πολύ ευτυχής που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα είναι ο υπουργός Οικονομικών αυτής της κυβέρνησης διότι τον γνωρίζουμε όπως και τον Γιώργο Χουλιαράκη που ήταν υπουργός της υπηρεσιακής κυβέρνησης. Είναι άνθρωποι που τους διέπει η λογική της συνεργασίας», πρόσθεσε ο κ. Μοσχοβισί.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Σχετικά Άρθρα

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline