Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  17:36:33

Έσοδα: η Αχίλλειος πτέρνα

Ο γνωστός οικονομικός αναλυτής Γιώργος Κουρής αναλύει και πείθει ποιές εξαγγελίες για μεγάλες εισπράξεις και δημόσια έσοδα είναι ρεαλιστικές και ποιες δεν πρόκειται να αποφέρουν τα προσδοκώμενα έσοδα. Αναλυτικά κατά κατηγορίες.

Του Γιώργου Κουρή

Ο προϋπολογισμός του 2016 κρίνεται από την ικανότητα της κυβέρνησης να επιτύχει τους στόχους της στα φορολογικά έσοδα. Η άσκηση της οικονομικής πολιτικής και τα μέτρα που ετοιμάζονται για τους επόμενους 15 μήνες προσομοιάζουν με τετραγωνισμό του κύκλου. Και αυτό γιατί όταν τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων περιορίζονται και τα κέρδη εξανεμίζονται, τορπιλίζεται η φοροδοτική ικανότητα των φυσικών και νομικών προσώπων. Επομένως η ενεργός ζήτησης πέφτει, η οικονομία τρέχει με αρνητικούς ρυθμούς και η προσπάθεια αύξησης των φορολογικών εσόδων προσκρούει στις φθίνουσες αποδόσεις.

-Στο σημερινό μείγμα πολιτικής οι ελπίδες αύξησης των εσόδων εναποτίθεται στον περιορισμό της φοροδιαφυγής, με κύριο μέσο την διεύρυνση χρησιμοποίησης του πλαστικού χρήματος και την τρομοκράτηση των φοροφυγάδων εντός και εκτός Ελλάδος. Η αναγκαστική χρησιμοποίηση των καρτών στις συναλλακτικές ασφαλώς θα αποδώσουν, το πόσο όμως μέλει να αποδειχθεί καθώς αποτελεί πείραμα για την Ελλάδα. Ένα πείραμα που σε ένα βαθμό εξουδετερώνεται από τα εκτός τραπεζικού κυκλώματος μετρητά που μπορεί να τροφοδοτήσουν την μαύρη οικονομία για τουλάχιστον δύο χρόνια ακόμα.

-Η επέκταση του ΕΝΦΙΑ στις ιδιοκτησίες Ελλήνων στο εξωτερικό είναι αυτή τη στιγμή ένας άγνωστος Χ, που θα δούμε σε ποιο βαθμό μπορεί να φέρει έσοδα.

-Δεν μπορεί επίσης να ελπίζεται να μαζευτούν σημαντικά ποσά από την πάταξη της διαφθοράς όταν έχουμε την εμπειρία της λίστα Langard όπου επί 6 χρόνια ήταν δυνατόν να ελεγχθεί μόνο το 7% των υποθέσεων με πενιχρά χρήματα να εισρεύσουν στα άδεια ταμεία του Δημοσίου.

-Όταν εφέτος και του χρόνου το υπ. Οικονομικών προβλέπει το ΑΕΠ να μειώνεται σωρευτικά κατά 4%, τότε ο στόχος αύξησης των φορολογικών εσόδων κατά 1,6 δις το 2016 φαίνεται πολύ αισιόδοξος. Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω της εξάπλωσης του 23% στον ΦΠΑ, της αύξησης του φόρου εισοδήματος σε όλες τις τάξεις των επαγγελματιών και τις επιχειρήσεις, όπως επίσης και η άνοδος των ειδικών φόρων κατανάλωσης και των προκαταβολών φόρου, δεν μπορεί να φέρουν σημαντικό θετικό αποτέλεσμα σε περιβάλλον ύφεσης.

- Ακόμα και αν φέρουν περισσότερα έσοδα το πρώτο εξάμηνο, η ροπή προς το χειρότερο της οικονομίας θα ανατρέψει το όποιο αρχικό θετικό αποτέλεσμα.

-Κύρια ελπίδα αύξησης των εσόδων παραμένει η πολιτική των αποκρατικοποιήσεων και η ανάπτυξη της οικονομίας που μπορεί να προκληθεί από μια γενικότερη αύξησης της ανάπτυξη στην ΕΕ και επομένως των δικών μας εξαγωγών. Τα Κοινοτικά ταμεία θα συνεισφέρουν στην άνοδο της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας, αλλά τα ποσά που διατίθενται σκοντάφτουν σε ένα βαθμό στην χαμηλή απορροφητικότητα και δυνατότητα συγχρηματοδότησης των προγραμμάτων.

Πνοή αισιοδοξίας φέρνει η διαπραγμάτευση του χρέους, αλλά αυτό για αργότερα, καθώς τα αμέσως επόμενα χρόνια η περίοδος χάριτος του υφιστάμενου δανεισμού δεν θέτει ιδιαίτερο βάρος δαπανών από τόκους και χρεολύσια. Σαν κλίμα αισιοδοξίας μόνο μπορεί μεσοπρόθεσμα να λειτουργήσει η επιμήκυνση αποπληρωμής των δανεικών και η μείωση του μέσου επιτοκίου. Περισσότερη βοήθεια είναι δυνατόν να πάρουμε από την νομισματική χαλάρωση που προωθεί ο Ντράγκη, παρά από την πολυσυζητημένη ελάφρυνση του βάρους στην εξυπηρέτηση του χρέους τα επόμενα 2-5 χρόνια.

Η τάση στην ροή των φορολογικών εσόδων το πρώτο εννεάμηνο του έτους είναι ανησυχητικά πτωτική. Μάλιστα, όταν η πτώση αυτή έχει γίνει σε ένα περιβάλλον αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης, όπως δείχνουν τα στοιχεία των εθνικών λογαριασμών για το πρώτο εξάμηνο του έτους, δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά στο κατά πόσο οι στόχοι του προϋπολογισμού μπορεί να επιτευχθούν το επόμενο 15άμηνο μέχρι το τέλος του 2016. Είναι ανάγκη η σημερινή κυβέρνηση να ετοιμάζεται για ομηρικές μάχες με τους δανειστές ώστε να αλλάξει η μέγγενη των μέτρων (ιδιαίτερα των φορολογικών) που συνθλίβει την οικονομία, κάθε κίνητρο επιχειρηματικότητας και κάνει τους νομοταγείς να καλοβλέπουν την φοροδιαφυγή.

Στο γραφικό κατωτέρω συγκρίνουμε τον κυβερνητικό σχεδιασμό στα φορολογικά έσοδα, όπως την περιγράφει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2016, και ταυτόχρονα την τάση στα έσοδα που δημιουργείται από τις εξελίξεις στους άμεσους και έμμεσους φόρους. Η ανάλυση της πραγματικής τάσης στα φορολογικά έσοδα μας οδηγεί σε μια απαισιόδοξη εικόνα, που δύσκολα θα ανατραπεί. Η απόκλιση μεταξύ των κυβερνητικών στόχων και της πραγματικής τάσης των φορολογικών εσόδων κάτω από συνθήκες ύφεσης είναι τα τάξης των 5 δις. Ευχόμαστε το σενάριο αυτό να μην πραγματοποιηθεί και να ληφθούν αντίρροπα μέτρα ικανά να εξουδετερώσουν την διεύρυνση του ανοίγματος στον προϋπολογισμό.

Η μείωση των δαπανών, η με κάθε μέτρο τόνωση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και οι αποκρατικοποιήσεις, αποτελούν την απάντηση στο απαισιόδοξο σενάριο της πτώσης των εσόδων. Παράλληλα να μην ξεχνάμε ότι η μελέτη της Ελληνικής οικονομίας έχει δείξει ότι η μείωση των φορολογικών βαρών φέρνει ένα πολλαπλάσιο θετικό αποτέλεσμα στην ανάπτυξη, που σε διάρκεια ενάμιση έτους περίπου οδηγεί σε αύξηση των φορολογικών εσόδων.

forologika esoda9

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline