Κυριακή 12 Ιουλίου 2020  08:46:58

Με σκληρές αξιώσεις η Τρόικα από σήμερα. Απορρίπτει τα αόριστα ισοδύναμα για το 23% του ΦΠΑ στην Παιδεία και τη φορολόγηση των ενοικίων. Αναζητούνται εναλλακτικές λύσεις και τα πρώτα μέτρα συνέπειας στο Τρίτο Μνημόνιο. Κύριο

Κοστέλο- Βελκουλέσκου- Ρέφερ «βλέπουν» καθυστερήσεις. Από το οικονομικό επιτελείο, διαβεβαιώνουν ότι μέχρι αύριο Τετάρτη θα εκδοθούν πολλές εγκύκλιοι και αποφάσεις, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα καλύπτουν και τα αναγκαία 49 μέτρα.

Και πάλι τρέχουν την τελευταία στιγμή να αποφασίσουν(έστω στα χαρτιά) τα αναγκαία μέτρα και να κάνουν καλή εντύπωση στην Τρόικα. Γενικά την κρίσιμη εβδομάδα αυτή, θα κριθεί η εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ και να θέτει τις βάσεις για τον πρώτο έλεγχο των δανειστών επί του νέου προγράμματος. Και αυτά, στη σκιά της "υπόθεσης Σαββαϊδου", με τους θεσμούς να παρακολουθούν με καχυποψία τις εξελίξεις, καθώς έχουν πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού τους την "περίπτωση Θεοχάρη".

Την Τρίτη, οι επικεφαλής των τεσσάρων θεσμών (Κομισιόν, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ) που εποπτεύουν την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος, θα βρεθούν στην Αθήνα. Στόχος είναι να αρχίσουν τη διαπραγμάτευση με την ελληνική κυβέρνηση ενόψει της διενέργειας του επίσημου ελέγχου στις αρχές Νοεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψής τους, οι επικεφαλής των θεσμών θα "διατρέξουν" με τον υπουργό Οικονομικών όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Μνημόνιο και οι οποίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη Νοεμβρίου το αργότερο. Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθούν και συναντήσεις με τους υπουργούς που χειρίζονται κρίσιμα ζητήματα, όπως Εργασίας, Περιβάλλοντος, Οικονομίας κλπ.

-Την ίδια ώρα, όμως, που οι επικεφαλής των θεσμών θα βρίσκονται καθ' οδόν για την Αθήνα, οι θεσμοί θα πρέπει να καταρτίσουν την έκθεση αξιολόγησης για την υλοποίηση του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων μέτρων. Μέχρι τώρα έχει υλοποιηθεί περίπου το 30-40% αυτών και θα πρέπει να εκδοθεί ένας μεγάλος όγκος εγκυκλίων και υπουργικών αποφάσεων για να κλείσουν και τα 49 μέτρα. Από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι μέχρι την Τετάρτη θα εκδοθούν πολλές εγκύκλιοι και αποφάσεις, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα καλύπτουν και τα 49 μέτρα. Γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ ευρώ που είναι συνδεδεμένη με την εφαρμογή των εν λόγω μέτρων.

Βάσει προγράμματος, την Τετάρτη θα συνεδριάσει το Euroworking Group (EWG) και λαμβάνοντας υπόψη την έκθεση των θεσμών για τα προαπαιτούμενα μέτρα, θα αποφασίσει εάν θα προχωρήσει στην έγκριση της εκταμίευσης των 2 δισ ευρώ ή αν θα ζητήσει από την Αθήνα να αναλάβει περαιτέρω δράση. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο μέτρα που δεν εφαρμόστηκαν τώρα, να περάσουν στο δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων δράσεων και οι εκταμιεύσεις των υποδόσεων των 2 και 1 δισ ευρώ να γίνουν μαζί, αφού υλοποιηθούν όλα τα μέτρα.

ΔΥΣΠΙΣΤΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΕΑ ΤΡΟΙΚΑ

Ειδικότερα, σήμερα αναμένονται στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας κ.κ. Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ),Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) και Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) με στόχο να πιέσουν την κυβέρνηση για την ολοκλήρωση των οροσήμων που καθυστερούν. Ο «γύρος» των επικεφαλής αναμένεται να διαρκέσει τρεις ως τέσσερις ημέρες και ανάλογα με τα συμπεράσματα που θα βγουν θα επιστρέψουν για την επίσημη αξιολόγηση τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο.

Στη δεύτερη - και απευκταία - περίπτωση καθίσταται επιτακτική η αποσύνδεση της αξιολόγησης από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κάτι που δεν αποδέχεται προς το παρόν ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η τρόικα απορρίπτει προς το παρόν τις προτάσεις της κυβέρνησης για ισοδύναμα και έτσι αναζητούνται από μηδενική βάση εναλλακτικές λύσεις για τα παρακάτω μέτρα:

• Να μην ισχύσει ο ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση. Απαιτούνται ισοδύναμα 168 εκατ. ευρώ για εφέτος και 240 εκατ. ευρώ για το 2016.
• Τη μη επιβολή αύξησης του συντελεστή φορολόγησης ενοικίων από 11% σε 15% για ετήσια έσοδα ως 12.000 ευρώ και από 33% σε 35% για έσοδα άνω των 12.000 ευρώ. Η κυβέρνηση ψάχνει ισοδύναμα 200 εκατ. ευρώ.
Πέραν αυτών, Αθήνα και Βρυξέλλες ανησυχούν ότι θα χρειαστεί και άλλος χρόνος για να καλυφθούν τα 49 ορόσημα (milestones) του Σεπτεμβρίου, καθώς η διαδικασία βρίσκεται «έναν μήνα πίσω» λόγω των εκλογών.

Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου κάλυψε ένα μέρος των υποχρεώσεων, ωστόσο εκκρεμεί «ουρά» που θα πρέπει να καλυφθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες με δευτερεύουσες παρεμβάσεις (εγκύκλιοι, υπουργικές αποφάσεις κ.τ.λ.) ώστε να εκταμιευθεί η υποδόση των 2 δισ. ευρώ το αργότερο ως τις 27 Οκτωβρίου.

Ο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλη ότι ο εφαρμοστικός νόμος που ψηφίστηκε την Παρασκευή το βράδυ καλύπτει το πολύ 15 από τα 48 προαπαιτούμενα.

Το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης θα δοθεί μετά από συνδερίαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΣΜ).Θα προηγηθεί αποτίμηση του Euro Working Group το οποίο θα συνδεριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης μεθαύριο Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου.
Πέραν αυτών, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συζητήσει με τους επικεφαλής της τρόικας το περιεχόμενο του δεύτερου πολυνομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει πολύ βαρύτερα μέτρα αλλά θα μπορούσε, αν ψηφιστεί, να ξεκλειδώσει τρία κρίσιμα ζητήματα:

• Την υποδόση του 1 δισ. ευρώ.
• Την έναρξη της αξιολόγησης.
• Την έγκαιρη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χωρίς τον κίνδυνο «κουρέματος» καταθέσεων (προβλέπεται στην οδηγία που θα ισχύει από 1.1.2016).
Αντικείμενο της συζήτησης με την τρόικα θα είναι η - υπερφιλόδοξη για κάποιους - συγχώνευση των υποχρεώσεων Οκτωβρίου και Νοεμβρίου. Στη λίστα περιλαμβάνονται το Ασφαλιστικό, οι περικοπές στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, το κόψιμο του ΕΚΑΣ για το 20% των δικαιούχων και, κυρίως, το πλαίσιο για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας από τη νέα χρονιά. Παραλλήλως η ολοκλήρωση των εργαλειοθηκών του ΟΟΣΑ σημαίνει ότι όλα τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά τις Κυριακές και ότι τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα πωλούνται και στα σουπερμάρκετ.

Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελούν οι αποκρατικοποιήσεις στις οποίες περιλαμβάνεται η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ (ή η εξεύρεση εναλλακτικού σχεδίου) και η ανακοίνωση της τελικής, δεσμευτικής ημερομηνίας για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ. του ΟΛΘ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Ως το τέλος Οκτωβρίου θα πρέπει τέλος να έχει ολοκληρωθεί και η έκδοση υπουργικών αποφάσεων για την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων.

Τι περιλαμβάνει δεύτερη λίστα προαπαιτούμενων

1. Δεύτερη φάση του Ασφαλιστικού:
• στενότερη σύνδεση εισφορών – παροχών, που οδηγεί σε χαμηλότερες συντάξεις
• αύξηση εισφορών ΟΓΑ
• νέος υπολογισμός εισφορών του ΟΑΕΕ
• κατάργηση Φόρων Υπέρ Τρίτων

2. Ισοδύναμα για απόφαση ΣτΕ με ετήσιο κόστος 2 δισ. ευρώ
3. Κατάργηση ΕΚΑΣ - Άμεση εφαρμογή από Μάρτιο του 2016 για 70.000 συνταξιούχους
4. Νέα φορολογική κλίμακα για μισθωτούς, συνταξιούχους - Ενσωμάτωση έκτακτης εισφοράς
5. Αύξηση του φόρου στο εισόδημα από ενοίκια
6. Αύξηση του φόρου εισοδήματος στους αγρότες από 13% στο 20%
7. Νέο Ενιαίο Μισθολόγιο στο Δημόσιο - Επέκταση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline