Τρίτη 23 Ιουλίου 2019  18:25:55

Το «κατηγορώ» της Κατερίνας Σαββαίδου μετά την καρατόμηση της. Με ομόφωνη αλλά ασυνήθιστη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, μετά από εισήγηση του Ε. Τσακαλώτου. Κύριο

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «προκαλεί έκπληξη η εμμονή της κυβέρνησης να ισχυρίζεται σήμερα ότι βλάπτεται το δημόσιο συμφέρον» από αυτή την πρακτική, «που υιοθετεί η ίδια» όπως ο ΦΠΑ στην Παιδεία και με την οποία συμφωνεί και η ΓΓ Δημοσίων Εσόδων. Το δημόσιο συμφέρον και οι υποθέσεις Σταθάκη και Φλαμπουράρη.

Την απόφαση να απομακρυνθεί η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου, έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο θέλοντας να βάλει τέλος στον «ψυχρό πόλεμο» που είχε ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες, όπως ανακοίνωσε η Ολγα Γεροβασίλη. «Το υπουργικό συμβούλιο έκανε αποδεκτή ομόφωνα την εισήγηση του υπουργού Οικονομικών για να παυθεί από τα καθήκοντά της η ΓΓΔΕ Κατερίνα Σαββαΐδου. Σε τέτοιες εποχές δύσκολες για την κοινωνία και τον ελληνικό λαό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από δημόσιους λειτουργούς να λειτουργούν κατά του δημοσίου συμφέροντος» είπε η κυρία Γεροβασίλη. «Σε αυτή τη χώρα υπάρχουν νόμοι κανόνες και θα τηρηθούν» πρόσθεσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Σε ερώτηση για το αν η απόφαση αυτή έχει την έγκριση των Θεσμών η κυρία Γεροβασίλη απάντησε ότι «είμαστε κυρίαρχο κράτος αυτό δεν θα πρέπει να το ξεχνάτε».

-Η συνεργασία των δύο πλευρών ήταν ανύπαρκτη καθώς η κ. Σαββαΐδου αρνούνταν να παραιτηθεί, και έφτασε «στο απροχώρητο», όπως υποστηρίζουν στην κυβέρνηση, μετά και την επιστολή της στην οποία έβαλλε δημοσίως κατά του Μαξίμου, αντιπαραβάλλοντας τη στάση που τήρησε στο πρόσωπό της με αυτή των κ. Σταθάκη και Φλαμπουράρη.

Η κ. Σαββαίδου ελέγχεται από την εισαγγελία για αδικήματα απιστίας και το Υπουργικό Συμβούλιο υπέγραψε την αποπομπή της. Η κυβέρνηση επικαλείται το πλαίσιο περι πλημμελήματος

Υπενθυμίζεται ότι αντιρρήσεις για την αποπομπή της κυρίας Σαββαΐδου είχαν εκφράσει και κοινοτικοί παράγοντες.
Η κυρία Σαββαΐδου με δημόσια δήλωσή της είχε αρνηθεί να παραιτηθεί από τη θέση της ΓΓΔΕ.

Την παραίτησή της είχε ζητήσει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με οδηγίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ενώ σε ενημέρωση προχθές το Μαξίμου δήλωνε ότι δεν μπορεί η κ. Σαββαϊδου να ανταποκριθεί στο ρόλο της με αντικειμενικότητα και αξιοπιστία.
Πάντως, η πλευρά των δανειστών έχει εκφράσει τη δυσφορία της για την παρέμβαση της κυβέρνησης σε μια αρχή που θεωρητικά είναι ανεξάρτητη και δεν επηρεάζεται από πολιτικές διαφορές. Η απομάκρυνση της κ. Σαββαϊδου επίσης δημιουργεί μείζον θέμα στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων η οποία είχε προγραμματίσει σειρά ελέγχων και υπάρχουν πολλές κρίσιμες υποθέσεις που είναι σε εξέλιξη και τώρα θα «παγώσουν» για αρκετό χρονικό διάστημα.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΑΤΗΓΟΡΩ

-Πάγια πρακτική την οποία εφαρμόζει και η κυβέρνηση είναι η παράταση του χρόνου απόδοσης φόρου, υποστηρίζει η Κ.Σαββαΐδου με νέα της ανακοίνωση, αναφέροντας ότι το ίδιο έπραξε η κυβέρνηση προεκλογικά με τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και το ίδιο έχει ζητήσει εκ νέου από την ίδια εγγράφως μετά την τελευταία σχετική απόφαση του ΥΠΟΙΚ και του Αλέξη Τσίπρα για το συγκεκριμένο θέμα.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «προκαλεί έκπληξη η εμμονή της κυβέρνησης να ισχυρίζεται σήμερα ότι βλάπτεται το δημόσιο συμφέρον» από αυτή την πρακτική, «που υιοθετεί η ίδια» και με την οποία συμφωνεί και η ΓΓ Δημοσίων Εσόδων.
«Έχω την πεποίθηση ότι μέχρι σήμερα επιτέλεσα τα καθήκοντά μου στο ακέραιο πάντοτε με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον», τονίζει η κ.Σαββαΐδου.

Επιτίθεται παράλληλα στην κυβερνητική εκπρόσωπο Ολγα Γεροβασίλη για την τοποθέτησή της ότι ευνόησε συγκεκριμένες επιχειρήσεις συνδεόμενες με τη διαπλοκή, σημειώνοντας ότι «προκαταλαμβάνει την απόφαση της Δικαιοσύνης και είναι πρωτοφανής και ευθεία παρέμβαση τόσο στην ανεξαρτησία της ΓΓΔΕ όσο και κυρίως στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης».

«Η σπουδή της κυβέρνησης είναι τέτοια, που η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου έρχεται ΠΡΙΝ ακόμα οριστικοποιηθεί η παραπομπή μου στο ακροατήριο για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος», προσθέτει.
Η κ.Σαββαΐδου τονίζει ότι «προφανώς και θα κάνω χρήση όλων των νόμιμων μέσων για την προστασία της τιμής και της αξιοπρέπειας μου» και, παραθέτοντας τη φράση της Γεροβασίλη: «στη χώρα αυτή υπάρχουν νόμοι, κανόνες και θα τηρηθούν», σημειώνει ότι αυτοί «ισχύουν για όλους τους πολίτες της χώρας».

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της Κ.Σαββαΐδου

«Η Κυβέρνηση αποφασίζει την αποπομπή μου. Την ώρα που η κυβέρνηση μου έχει ζητήσει να υποβάλω την παραίτησή μου για λόγους ηθικής τάξεως λόγω, άσκησης σε βάρος μου ποινικής δίωξης για παράβαση καθήκοντος εξαιτίας της παράτασης του χρόνου απόδοσης φόρου (φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων), την ίδια ώρα μου ζητείται εγγράφως η παροχή παράτασης για την απόδοση άλλου φόρου (ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία).

Το ίδιο έπραξε και προεκλογικά η κυβέρνηση ζητώντας μου την παράταση του χρόνου απόδοσης και ουσιαστικά την «αναστολή» εφαρμογής του ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία, παράταση με την οποία και συμφώνησα λόγω της πάγιας πεποίθησής μου περί παροχής παρατάσεων στους φορολογούμενους, που δεν έχουν ως συνέπεια την απώλεια δημοσίων εσόδων.

Προκαλεί έκπληξη η εμμονή της κυβέρνησης να ισχυρίζεται σήμερα ότι βλάπτεται το δημόσιο συμφέρον από μία απόφαση παράτασης προθεσμίας καταβολής φόρου, που αποτελεί πάγια πρακτική της διοίκησης, τη στιγμή που την ίδια πρακτική υιοθετεί και η ίδια κυβέρνηση, όπως έγινε με γραπτή εντολή της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών εκφράζοντας την πολιτική βούληση του Πρωθυπουργού (ΑΠ: ΑΝ. ΥΠ. ΟΙΚ. 0003333 ΕΞ 2015) στην υπόθεση του ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία. Εξάλλου, το γεγονός αυτό αποδεικνύεται και από την ανακοίνωση περί παράτασης του ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία με δελτίο τύπου του Υπουργείου Οικονομικών.

Είναι εξοργιστικό να κατηγορούμαι ότι με την απόφασή μου «ευνόησα συγκεκριμένες επιχειρήσεις που βρίσκονται στον πυρήνα της διαπλοκής». Σημειωτέον ότι οι «διαπλεκόμενες» κατά την κυβέρνηση επιχειρήσεις, δηλαδή οι διαφημιζόμενες επιχειρήσεις, οι οποίες βαρύνονται με το φόρο τηλεοπτικών διαφημίσεων, αποτελούν τον κορμό της πραγματικής οικονομίας, απασχολούν χιλιάδες φορολογούμενους πολίτες αυτής της χώρας και από αυτές εξαρτώνται χιλιάδες οικογένειες για την επιβίωσή τους.

Σε όλη τη διάρκεια της θητείας μου ως Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων λειτούργησα - όπως μου επέβαλε το υπηρεσιακό μου καθήκον αλλά κυρίως το προσωπικό μου ήθος και η συνείδησή μου - με γνώμονα την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, την τήρηση της νομιμότητας και τη χρηστή διοίκηση, αλλά παράλληλα με σεβασμό και κατανόηση στα δίκαια αιτήματα των φορέων των πολιτών αδιακρίτως, πάντοτε βεβαίως στα πλαίσια του νόμου και των αρμοδιοτήτων μου.

Στο πλαίσιο της προσπάθειάς μου αυτής ήμουν πάντοτε κοντά στους πολίτες, πολύ περισσότερο δε σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία. Έχω την πεποίθηση ότι μέχρι σήμερα επιτέλεσα τα καθήκοντά μου στο ακέραιο πάντοτε με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.

Η ανακοίνωση της κυβερνητικής εκπροσώπου περί δήθεν πρόθεσής μου να ευνοήσω συγκεκριμένες επιχειρήσεις συνδεόμενες με τη διαπλοκή προκαταλαμβάνει την απόφαση της δικαιοσύνης και είναι πρωτοφανής και ευθεία παρέμβαση τόσο στην ανεξαρτησία της ΓΓΔΕ όσο και κυρίως στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.
Σημειωτέον ότι η σπουδή της κυβέρνησης είναι τέτοια, που η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου έρχεται ΠΡΙΝ ακόμα οριστικοποιηθεί η παραπομπή μου στο ακροατήριο για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Ειδικότερα, σήμερα δεν συντρέχει λόγος θέσης μου σε δυνητική αργία, που είναι – σύμφωνα με το Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα - απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόωρη λήξη της θητείας του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Για την απόφαση αυτή του Υπουργικού Συμβουλίου απαιτείται – εκτός από την επίκληση της συνδρομής λόγων δημοσίου συμφέροντος (οι οποίοι εκλείπουν) – να έχει οριστικοποιηθεί η παραπομπή στο ακροατήριο, μετά την πάροδο της 10ημερης προθεσμίας για την άσκηση προσφυγής κατα του κλητηρίου θέσπισματος, το οποίο μου κοινοποιήθηκε μολις χθες! Σημειωτέον ότι ουδέποτε μέχρι σήμερα έχει τεθεί υπάλληλος σε αργία πριν η παραπομπή του καταστεί αμετάκλητη.

Προφανώς η κυβέρνηση έλαβε την απόφασή της για τη θέση μου σε δυνητική αργία θεωρώντας δεδομένη την απόρριψη της προσφυγής μου απο το αρμόδιο δικαστικό όργανο, που θα την κρίνει.

Ως πολίτης ευνομούμενης χώρας προφανώς και θα κάνω χρήση όλων των νόμιμων μέσων για την προστασία της τιμής και της αξιοπρέπειας μου. «Στη χώρα αυτή υπάρχουν νόμοι, κανόνες και θα τηρηθούν», όπως άλλωστε δήλωσε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, οι οποίοι ισχύουν για όλους τους πολίτες της χώρας.
Σε κάθε περίπτωση ευχαριστώ θερμά όλους τους ανθρώπους της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων αλλά και τους συνεργάτες μου για την πολύτιμη συνεργασία και τη στήριξή τους κατά την άσκηση των καθηκόντων μου».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα