Κυριακή 12 Ιουλίου 2020  09:00:20

Δραματική ομολογία Τσακαλώτου: «Δεν τα βρήκαμε επί τρεις ημέρες...». Ούτε στα κόκκινα δάνεια ούτε με τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Χθες έληξε η προθεσμία για τα ....εύκολα ισοδύναμα του Τσίπρα για το 13%. Κύριο

Παραμένει το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών, με συνέπειες στην εκταμίευση της νέας δόσης των δύο δις.. Με αστερίσκους και εκκρεμότητες έκλεισε ο τριήμερος κύκλος επαφών της κυβέρνησης με τους τεχνοκράτες. Ασυμβίβαστες δηλώσεις-αξιώσεις της Λούκας Κατσέλη.

-Χωρίς συμφωνία για τα κριτήρια προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς για τους οφειλέτες που υπάγονται στον «νόμο Κατσέλη» έληξε ο γύρος των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Η συζήτηση θα συνεχισθεί τις επόμενες ημέρες σε επίπεδο κυρίως τεχνικών κλιμακίων, προκειμένου το θέμα να κλείσει μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη.

Η διαφορά ανάμεσα στις δύο πλευρές σε ό,τι αφορά το όριο της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας που θα προστατεύεται, όσο και για το εισοδηματικό κριτήριο, παραμένει. Ωστόσο, και οι δύο πλευρές συμφωνούν αφενός ότι θα πρέπει να αποκλειστούν οι λεγόμενοι «στρατηγικοί κακοπληρωτές». Συγκλίσεις θα αναζητηθούν τόσο σε ό,τι αφορά την αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας, καθώς και αν στο νόμο Κατσέλη με τα νέα πλέον κριτήρια θα υπαχθούν όχι μόνο πρόκειται να κάνουν αίτηση τώρα, αλλά και όσοι ήδη έχουν κάνει και αυτή βρίσκεται σε εκκρεμότητα, χωρίς καν να έχει ορισθεί δικάσιμος, ή και περιπτώσεις για τις οποίες έχει ορισθεί δικάσιμος, αλλά αυτή είναι πολλά χρόνια μετά.

«Εμείς δεχόμαστε να είναι πιο αυστηρό το κόστος σε όποιον μπει στον νόμο Κατσέλη και δεν έπρεπε να μπει. Στα κριτήρια, όμως, υπάρχει μεγάλη διαφορά. Δεν θα έλεγα, όμως, ότι δεν υπάρχει καμία προσέγγιση», δήλωσε μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος.

ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΜΕ ΤΟΝ ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ

Παράλληλα όσον αφορά στο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, με δεδομένο ότι χθες τερματίσθηκε και η(νέα) παράταση που δόθηκε- με απλό δελτίο τύπου- . Με την αναζήτηση ισοδύναμων ποσών, όπως διαβεβαίωνε από την προεκλογική περίοδο ο Αλ. Τσίπρας (και πάντες οι ομιλητές του ΣΥΡΙΖΑ)και μετεκλογικά επίσης ο υπουργός Παιδείας Νικ.Φίλης, μιλώντας λχ. για 4-5 φορολογικές υποθέσεις προς χρηματοδότηση των αντισταθμιστικών για να καταλήξει στην τερατώδη θεωρία-μετά τις δυσκολίες-- ότι πρόκειται για επιβαρύνσεις των οικογενειών με «πενταροδεκάρες.». Με τά αδιέξοδα αυτής της εβδομάδας θα αναζητηθεί λύση μέσα στα επόμενα 24ωρα και σύμφωνα με πληροφορίες τη Δευτέρα ή το αργότερο την Τρίτη η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι θα είναι σε θέση να καλύψει τα ισοδύναμα που απαιτούνται. Μάλλον τελικά κατά ένα μέρος τους...,.

-Σημειωτέον, πάντως, ότι έμπειροι νομικοί εξακολουθούν να διατυπώνουν ζωηρές επιφυλάξεις για το κατά πόσο μπορεί να σταθεί νομικά η εφαρμογή 2 διαφορετικών συντελεστών ΦΠΑ στο ίδιο αντικείμενο (εκπαίδευση), όπως επίσης για το κατά πόσο μπορεί να εφαρμοστεί ο ειδικός υπερμειωμένος συντελεστής, ο οποίος εφαρμόζεται μόνο σε συγκεκριμένες δραστηριότητες, σύμφωνα με τη σχετική Κοινοτική Οδηγία.

-Οι δηλώσεις Ολάντ για το ζήτημα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και των «κόκκινων» δανείων έχουν ενισχύσει την αυτοπεποίθηση της κυβέρνησης, που θεωρεί ότι το ζήτημα μπορεί να επιλυθεί σε πολιτικό επίπεδο ήτοι στο Eurogroup ή ακόμα πιο ψηλά, θεωρώντας ότι η προστασία των νοικοκυριών δεν μπορεί να είναι αιτία εμπλοκής σε αξιολόγηση όπου τα μείζονα είναι άλλα (ασφαλιστική και φορολογική μεταρρύθμιση).Πρόσφατο παράδειγμα της Κύπρου δεν παύει να δημιουργεί προβληματισμό, καθώς μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις της κυπριακής κυβέρνησης με την Τρόικα με αντικείμενο παρόμοιο νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς, που δεν «περνούσε» από την κυπριακή Βουλή, τελικά οι Κύπριοι υποχώρησαν και υποχρεώθηκαν να ψηφίσουν το νομοσχέδιο για να πάρουν την τελευταία δόση του δικού τους προγράμματος.

Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να καμφθούν οι μεγάλες αντιρρήσεις που εκφράζουν οι ξένοι τεχνοκράτες ως προς τα όρια υπαγωγής των δανειοληπτών στον νόμο Κατσέλη.

Η προσέγγιση των δανειστών στο θέμα των κόκκινων δανείων είναι εξαιρετικά σκληρή, καθώς αυτό που επιδιώκουν είναι να περιοριστεί η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς μόνο στα πολύ φτωχά νοικοκυριά.

Η πρόταση των δανειστών

- Θέσπιση αυστηρών εισοδηματικών κριτηρίων (κοντά στα όρια της φτώχειας)
- Να τεθούν ως όριο αντικειμενικής αξίας του ακινήτου τα 120.000 ευρώ από το υφιστάμενο
όριο των 300.000 ευρώ για τον άγαμο και το όριο των 450.000 ευρώ για ένα ζευγάρι με δύο παιδιά.
- Η συνολική οφειλή του δανειολήπτη να μην ξεπερνά τις 120.000 ευρώ.

Η πρόταση της κυβέρνησης
- Θέσπιση ετήσιου εισοδήματος 35.000 ευρώ για όλους.
- Οι συνολικές οφειλές του δανειολήπτη να φτάνουν έως και τις 200.000 ευρώ.
- Η αντικειμενική αξία του ακινήτου που προστατεύεται να είναι:

1) 200.000 ευρώ για τους άγαμους
2) 250.000 ευρώ για ένα ζευγάρι και να προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για κάθε ένα παιδί (έως τα τρία παιδιά).

Κίνδυνος αναβολής της δόσης

Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν να μην έχει κλειδώσει η εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς οι δανειστές φαίνεται να συνδέουν το θέμα της καταβολής της δόσης με τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση.

ΝΑ ΔΙΕΥΡΥΝΘΕΙ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ»

Κατσέλη αδιάλλακτη σε αλλαγές: Ο νόμος για τα «κόκκινα» δάνεια είναι ένα καταφύγιο για χιλιάδες δανειολήπτες και διαρκούς ισχύος.

Είναι ένας νόμος που εδώ και πέντε χρόνια φέρει το... όνομά της. Ουσιαστικά, είναι ένας νόμος που έχει λειτουργήσει ως ομπρέλα για χιλιάδες δανειολήπτες που αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στις τράπεζες.
Για το νόμο «Κατσέλη» μίλησε η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη, σε επιστημονική εκδήλωση που πραγματοποίησε η Ένωση Δικαίου Προστασίας Καταναλωτή με θέμα το νόμο 3869/2010 «Ρύθµιση των οφειλών υπερχρεωµένων φυσικών προσώπων».

Η κυρία Κατσέλη τόνισε ότι ο νόμος 3869/2010, που διανύει πλέον τον πέμπτο χρόνο εφαρμογής του, ακόμα και μετά τις τροποποιήσεις του, λειτουργεί ως καταφύγιο για χιλιάδες δανειολήπτες που βρίσκονται σε μόνιμη αδυναμία να αποπληρώσουν τα χρέη τους, καθώς παρέχει τη δυνατότητα σε πολλά υπερχρεωμένα νοικοκυριά να προσαρμόσουν τα χρέη τους στις πραγματικές δυνατότητες αποπληρωμής.

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη να διευρυνθεί ο διάλογος και η συνεργασία γύρω από όλα τα θέματα που αφορούν στις σχέσεις τραπεζών-καταναλωτή, ώστε να σφυρηλατηθούν νέες σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσα σε δανειστές και οφειλέτες, επεσήμανε η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας κυρία Λούκα Κατσέλη, κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε χθες στην επιστημονική εκδήλωση

H κυρία Κατσέλη, που ως Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας το 2010 είχε εισηγηθεί στη Βουλή τη ψήφιση του νόμου 3869/2010, σημείωσε ότι ο νόμος αυτός δεν σχεδιάσθηκε αποκλειστικά για την περίοδο κατά την οποία η χώρα μας θα βρίσκεται σε οικονομική κρίση, καθώς σχεδόν κάθε ευνομούμενη χώρα, στην οποία έχει απελευθερωθεί η τραπεζική πίστη, διαθέτει νομοθεσία ρύθμισης των χρεών προκειμένου να αντιμετωπίζονται οι δυσμενείς καταστάσεις στις οποίες περιέρχονται οφειλέτες που για διάφορους λόγους αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που ανέλαβαν.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline