Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  18:19:02

Αργεί η πώληση των «κόκκινων» δανείων. Το δρακόντειο πλαίσιο που ολοκλήρωσε χθες ο Γ. Στουρνάρας. Χαλαρή συνάντηση για το θέμα Σταθάκη-δανειστών. Κύριο

-Επιμένει η κυβέρνηση ότι το όλο ζήτημα θα δρομολογηθεί όταν τελειώσει το πρόβλημα της αξιοποίησης, δηλαδή το νωρίτερο τον Μάιο και με πρώτο στόχο πώλησης τα επιχειρηματικά δάνεια. Οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς.

Δεν βιάζονται ιδιαίτερα για το θέμα και οι δύο πλευρές. Σε νέα συνάντηση την Τρίτη θα συζητηθεί το ακανθώδες θέμα των κόκκινων δανείων μεταξύ Σταθάκη και δανειστών, καθώς η ελληνική πλευρά εμμένει στη θέση της για διατήρηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας για στεγαστικά, μικρά επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια. Η κυβέρνηση αφήνει ένα ανοιχτό παράθυρο εκχώρησης από τις τράπεζες κάποιων μεγάλων επιχειρηματικών δανείων και ακινήτων.

Η πρόταση που κατέθεσε στους εκπροσώπους των θεσμών ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης αφορά στην προστασία των δανείων που έχουν υποθήκη πρώτη κατοικία. Οι περιπτώσεις αυτές, εξειδικεύονται, ως εξής:

Εξαίρεση για τρία χρόνια στα κόκκινα στεγαστικά δάνεια που αφορούν πρώτη κατοικία, χωρίς όριο
Προστασία στα επιχειρηματικά δάνεια, που έχουν υποθήκη ή προσημείωση πρώτης κατοικίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με όριο τις 500.000 ευρώ
Προστασία πρώτης κατοικίας για τους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν δανειστεί με ανώτατο όριο τις 250.000 ευρώ
Εξαίρεση πώλησης καταναλωτικών δανείων με ανώτατο όριο τις 20.000 ευρώ.

Επιπλέον, η κυβέρνηση ζητά την αναθεώρηση του νόμου Δένδια ώστε να η ισχύς του οποίου εκπνέει στις 31 Μαρτίου του 2016, προκειμένου να γίνει λειτουργικός. Πρόθεση της ελληνικής πλευράς είναι να τον επεκτείνει με τις τράπεζες να ζητούν να διαγραφεί και το δημόσιο μέρος του κεφαλαίου των χρεών και όχι μόνο τόκοι και προσαυξήσεις. Αλλαγές ζητούνται και για το πλαίσιο φορολόγησης, από τη στιγμή που οι τράπεζες προχωρούν σε διαγραφή δανείων.

Οι αλλαγές θα επέλθουν είτε με διάταξη νόμου ή υπουργική απόφαση αναπροσαρμογή προστασίας που προβλέπει ο Κατσέλη γιατί οι αντικειμενικές έχουν αλλάξει.

Με δρακόντειους όρους για τα πρόσωπα που θα συγκροτήσουν, τα ελληνικά και ξένα funds εξαγοράς από τις τράπεζες. Τι προβλέπει το ΦΕΚ για τις εταιρείες που θα διαχειρίζονται τα «κόκκινα» δάνεια.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, η απόφαση του Γιάννη Στουρνάρα, με την οποία καθορίζονται οι διαδικασίες για την παροχή άδειας λειτουργίας σε εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια ή της διαχείρισης απαιτήσεων σε συνδυασμό με την απόκτηση απαιτήσεων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, κατά τα προβλεπόμενα στο Ν. 4354/2015.

Για την παροχή άδειας σε υπό ίδρυση ή ήδη λειτουργούσα εταιρεία, προκειμένου να ασκήσει τη δραστηριότητα της διαχείρισης, κατά τα προβλεπόμενα στο Ν. 4354/2015, χωρίς να περιλαμβάνεται στο Καταστατικό της η δυνατότητα να αποκτά την κυριότητα των απαιτήσεων, υποβάλλονται τα εξής: Αίτηση συμπληρωμένη, σύμφωνα με ειδικό υπόδειγμα που περιλαμβάνεται στο ΦΕΚ (Νο 651).

Τα μέλη του ΔΣ της εταιρείας, με προσδιορισμό των εκτελεστικών μελών που θα είναι πλήρους απασχόλησης και υπεύθυνα για τον καθορισμό του προσανατολισμού της δραστηριότητάς της.

Επίσης θα πρέπει να υποβάλλουν πρόγραμμα επιχειρηματικής δραστηριότητας, το οποίο θα περιλαμβάνει πλήρη και λεπτομερή περιγραφή όλων των εργασιών, καθώς και των τυχόν άλλων παράλληλων δραστηριοτήτων της εταιρείας.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα επιχειρηματικής δραστηριότητας θα παρουσιάζει τη στρατηγική της εταιρείας ανά κατηγορία απαιτήσεων ή τομέα της οικονομίας και γεωγραφική περιοχή, όπου η εταιρεία πρόκειται να στοχεύσει , περιλαμβάνοντας είτε εκτίμηση, χρονικού ορίζοντα δύο τουλάχιστον ετών, για την εξέλιξη των βασικών οικονομικών μεγεθών της Εταιρείας, είτε ίδιας τουλάχιστον χρονικής διάρκειας Σύμβαση Διαχείρισης με συγκεκριμένο πιστωτικό ίδρυμα.

Την προληπτική εποπτεία σε όλες τις εταιρείες θα ασκεί η Τράπεζα της Ελλάδος. Στο ΦΕΚ ορίζεται επίσης ότι οι εταιρείες αυτές θα πρέπει να εναρμονίζουν την στρατηγική και την πολιτική τους σε όσα προβλέπονται στον Κώδικα δεοντολογίας της ΤτΕ.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline