Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  22:02:13

Nέες υποσχέσεις στη Βουλή στα θύματα του PSI, του υποχρεωτικού κουρέματος των ομολόγων. Θυμάτων του ελληνικού Δημοσίου από το 2012. Κύριο

Ο διάλογος για το όλο θέμα του Ανδρέα Λοβέρδου με τον αρμόδιο αναπλ. υπουργό Οικονομικών κ.Αλεξιάδη (συνεδρίαση Ολομέλειας ΠΘ / 10.3.2016).

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (πρώην υπουργός, βουλευτής ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ):
Τώρα, επί της ουσίας της ερώτησής μου, όταν έγινε το PSI, κύριε Υπουργέ, ήμουν Υπουργός Υγείας. Είχα στην εποπτεία μου πάρα πολλές επιχειρήσεις των οποίων τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου προς αυτές είχαν ρυθμιστεί με ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, με μια περικοπή του ύψους της οφειλής του ελληνικού δημοσίου της τάξης του 30%, 35% και 40%.

Επίσης, υπήρχαν άλλες κατηγορίες πολιτών, όπως οι δικαστές, αλλά και οι μικροί επενδυτές που είχαν εμπιστευτεί το ελληνικό δημόσιο ακόμα και το 2010-2011. Για λόγους ισότητος και λόγους αποκλεισμού ευδοκίμησης προσφυγών άλλων επενδυτών σε ελληνικά ομόλογα, κυρίως ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και μικρών επενδυτών και εκτός Ελλάδος, η απόφαση που ελήφθη σχετικά με το PSI ήταν πάρα πολύ αυστηρή έως εξοντωτική γι' αυτούς τους μικρούς επενδυτές.

Τότε, σε εκείνη τη δραματική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, είχαμε αποφασίσει να μην αφήσουμε ποτέ αυτό το θέμα και να κάνουμε ό,τι μπορούμε κάποια στιγμή να βοηθήσουμε αυτό τον κόσμο.

Εγώ προσωπικά, ως Βουλευτής, μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2012 που δεν ήμουν Υπουργός, είχα καταθέσει σε όλους τους Υπουργούς τα έτη 2012 και 2013 σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις, πράγμα που κάνω και σήμερα. Γιατί αυτό που υποσχέθηκα θα το τηρήσω, κύριε Υπουργέ. Δεν πρόκειται να ξεχάσω αυτές τις κατηγορίες των πολιτών. Θεωρώ ότι η ελληνική πολιτεία έχει υποχρέωση με τον άλφα ή το βήτα τρόπο να ικανοποιήσει κάποια από τα αιτήματά τους.
Έχω επίκαιρες ερωτήσεις, κύριε Αλεξιάδη, από τον Οκτώβριο του 2012, τον Δεκέμβριο του 2012 και τον Οκτώβριο του 2013 και επανέρχομαι σήμερα. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε τι είχα προτείνει και με αυτό κλείνω.

Είχα προτείνει να γίνει ένας συμψηφισμός με την εισφορά αλληλεγγύης, επειδή είναι πάρα πολύ δύσκολο η ελληνική πολιτεία να πάρει ευθέως κάποια μέτρα υπέρ τους, καθώς αυτό θα δημιουργήσει δεδομένα για τις εκκρεμείς υποθέσεις σε άλλες χώρες -όπως στη Γερμανία όπου υπάρχουν εκκρεμείς υποθέσεις και απ' ό,τι μαθαίνω, μία εξ αυτών οδηγείται και στο Συνταγματικό Δικαστήριο- και για να μην υπάρχει, λοιπόν, τέτοιου είδους κατάσταση η οποία θα θέσει εν κινδύνω όσα είχαν επιτευχθεί τον Φεβρουάριο του 2012.

Η εισφορά αλληλεγγύης είναι εισφορά όλων των Ελλήνων πολιτών και συνδρομή τους στην κρίση. Οι μικροομολογιούχοι έχουν συνδράμει την ελληνική πολιτεία και έχουν εκφράσει την αλληλεγγύη τους.
Επανέρχομαι λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, και ρωτάω το Υπουργείο Οικονομικών αν έχει κάτι στο μυαλό του και στη δευτερολογία μου θα πω και κάτι περισσότερο.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών):
Σε ό,τι αφορά την ερώτησή σας, ένα τμήμα της είναι φορολογικού περιεχομένου και απαντώ εγώ. Υπάρχει και ένα τμήμα της που αφορά άλλη αρμοδιότητα και πρέπει να απευθυνθείτε εκεί.
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της εισφοράς αλληλεγγύης και του επιχειρήματος που έχετε ότι δεν είναι φόρος εισερχόμενος αδιάκριτα στο δημόσιο ταμείο, αλλά εισφορά υπέρ των αναξιοπαθούντων πολιτών, και προτείνετε αυτόν τον συμψηφισμό ή, τέλος πάντων, τη μείωση, να σας πω τα εξής: Με βάση την αιτιολογική έκθεση του άρθρου 29 του ν.3986, με τον οποίο επιβλήθηκε η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η τελευταία επιβλήθηκε για σκοπούς δημοσιονομικούς, για την κάλυψη του τεράστιου δημοσιονομικού ελλείμματος και χρέους της χώρας μας. Δεν έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα, για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για συγκεκριμένο σκοπό, όπως για την παροχή φοροελαφρύνσεων στους μικροομολογιούχους.

Βεβαίως, συμφωνώ μαζί σας ότι είναι λογικότατο το αίτημα αυτών των πολιτών, οι οποίοι εμπιστεύτηκαν τα χρήματά τους στο ελληνικό δημόσιο και το ελληνικό δημόσιο δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στη στοιχειώδη υποχρέωσή του.
Πρέπει να ανοίξουμε τον διάλογο για το πώς θα ικανοποιήσουμε την αδικία που έγινε σε αυτούς τους ανθρώπους, με φορολογικό ή οποιονδήποτε άλλον τρόπο. Πρέπει να ανοίξει αυτός ο διάλογος. Δεν μπορεί, όμως, να γίνει στις παρούσες συνθήκες, όπως καταλαβαίνετε, όταν έχουμε ανοικτά τα θέματα διαπραγμάτευσης και όταν έχουμε ανοικτό το θέμα του χρέους. Εννοώ ότι δεν μπορεί να γίνει σήμερα αυτό. Δεν μπορούμε να υποσχόμαστε τα πάντα στους πάντες. Όμως, είναι λογικό το αίτημά τους. Έχουμε κι εμείς, ως πολιτικός χώρος, την ευαισθησία γι' αυτό το ζήτημα και βεβαίως, πρέπει να βρεθεί τρόπος να αποκατασταθεί το εισόδημα που έχασαν ή, τέλος πάντων, να μειωθεί η αδικία τους.

Πρέπει, επίσης, να ανοίξουμε και έναν διάλογο για το πώς έγινε όλη αυτή η ιστορία με το PSI και ποιοι συμπεριελήφθησαν στο PSI και τι έγινε. Διότι προσπαθούμε να κάνουμε μια συζήτηση για την αποκατάσταση μιας αδικίας, ενώ πρέπει να κάνουμε την κουβέντα για το πώς δημιουργήθηκε η αδικία, για να είμαστε πολιτικά δίκαιοι και να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα θέματα. Και να δούμε αν υπήρχε και άλλη πολιτική δυνατότητα τότε και αν υπάρχει άλλη δυνατότητα πολιτική τώρα.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω, λοιπόν, ότι το Υπουργείο Οικονομικών, δεδομένων των δημοσιονομικών προβλημάτων που υπάρχουν και όλων αυτών που έχουμε μπροστά μας αυτή την περίοδο, δεν μπορεί τώρα να δώσει μια λύση στο πρόβλημα αυτών των πολιτών.
Βεβαίως, είναι μέσα στα ενδιαφέροντά μας και τους στόχους μας και είναι μέσα σε αυτά που προγραμματίζουμε να αντιμετωπίσουμε, μόλις έχουμε την αντίστοιχη δημοσιονομική δυνατότητα.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Το PSI, κύριε Υπουργέ –τα έχουμε πει, όμως, αυτά πάρα πολλές φορές και δεν θέλω να πάρω χρόνο από την ομιλία μου- ήταν μια λυτρωτική παρέμβαση στα ζητήματα του ελληνικού χρέους, αφού από τα 160 δισεκατομμύρια οφέλους της ελληνικής πολιτείας, ένα σημαντικό κομμάτι ήταν καθαρό κούρεμα. Είχε αυτή την παρενέργεια.
Χαίρομαι που δεσμεύεστε και εσείς, όπως και οι προηγούμενοι συνάδελφοί σας, ότι δεν θα ξεχάσετε και ότι στην πρώτη ευκαιρία θα μπορέσετε να δούμε τα ζητήματα των μικροεπενδυτών με πρακτικό, ουσιαστικό και αποτελεσματικό ενδιαφέρον.
Θεωρώ ότι από την πλειάδα των ενδεχομένων, αυτό που θα αντέξει και την ουσία του θέματος και τη διαπραγμάτευση είναι ένας συμψηφισμός, μέρους ή του όλου, με την εισφορά αλληλεγγύης. Σας το προτείνω. Το έχω ζυγίσει. Το έχω δει και από νομικής πλευράς. Έχω συμβουλευθεί και καθηγητές του Ιδιωτικού Διεθνούς Δικαίου. Πιστεύω ότι εκεί μπορεί να αναζητηθεί η λύση.

Το χρονοδιάγραμμα το ρυθμίζει το Υπουργείο Οικονομικών με καλύτερο τρόπο. Σ' αυτό δεν μπορώ να παρέμβω, ούτε να κάνω εύκολη δημαγωγία, δεν το συνηθίζω. Όμως, στο προκείμενο τα δεδομένα του είναι καταφανή.
Τώρα, σ' ό,τι αφορά τη δική σας δυνατότητα ανταπαντήσεως, να σας πω ότι εγώ απευθύνθηκα στον κ. Τσακαλώτο. Ενημερώθηκα μετά ότι αρμόδιος είναι ο κ. Χουλιαράκης. Δεν μπορούσε να είναι εδώ την περασμένη Δευτέρα, γιατί ήταν στις Βρυξέλες. Μας ενημέρωσε με τον πιο κατάλληλο τρόπο. Και ενώ περίμενα σήμερα ότι θα είναι ο κ. Χουλιαράκης, ενημερώθηκα, από χθες βέβαια, ότι θα είστε εσείς.
Έχετε δίκιο, μέρος μόνο του θέματος μπορείτε να καλύψετε. Ωστόσο, το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ως ένα τμήμα της ελληνικής διοικήσεως έχει την ευθύνη του συνολικού προβλήματος.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει προειδοποιητικά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Ειδικό ερώτημα: Μαθαίνω -και δεν ξέρω αν είναι αληθές- ότι, επειδή κάποιοι από αυτούς του μικρούς επενδυτές που εμπιστεύθηκαν το ελληνικό Δημόσιο έχουν προσφύγει στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, στο ΔΕΚ, το ελληνικό Δημόσιο στρέφεται εναντίον τους και ότι η στάση των δικηγόρων του ελληνικού Δημοσίου είναι ενάντια.
Αν αυτό είναι αλήθεια, θέλω να μου το πείτε. Αν δεν ξέρετε, να επιφυλαχθείτε. Γιατί σ' ό,τι αφορά τη στάση μας -που είναι κοινή, είναι πάγκοινη η στάση όλων των Κομμάτων του Κοινοβουλίου- απέναντι στο θέμα, θέλουμε να ξέρουμε αν στην ίδια κατεύθυνση λειτουργεί και κεντρικά, διά των δικηγόρων της, η ελληνική πολιτεία.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών):
Αυτή την περίοδο το Υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να ανταποκριθεί στα θέματα της διαπραγμάτευσης, στην υλοποίηση της συμφωνίας και σ' ό,τι έχουμε υποχρέωση να κάνουμε. Στα πλαίσια αυτά ξέρετε ότι αυτές τις μέρες υπάρχει μία διαπραγμάτευση με τα όριά της, με τις δυσκολίες της και πιστεύουμε με μία θετική κατάληξη, η οποία θα μας οδηγήσει και στα επόμενα θέματα. Άρα, είναι συγκεκριμένο το τι κάνουμε αυτή την περίοδο.
Μετά από αυτή την περίοδο και μετά από τη διαδικασία που θα ξεκινήσει ο διάλογος για το θέμα του χρέους, θα ανοίξει ο διάλογος, και ο διάλογος με την κοινωνία, για τις μεγάλες φορολογικές αλλαγές που χρειαζόμαστε για να κάνουμε το φορολογικό σύστημά μας πιο δίκαιο και πιο αναλογικό.

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας για την αδικία που έγινε σε αυτούς τους πολίτες. Και η πρότασή σας για συμψηφισμό με εισφορά αλληλεγγύης είναι κάτι το οποίο θα λάβουμε υπόψη. Όμως, καθημερινά στο Υπουργείο Οικονομικών προσπαθούμε να καταγράψουμε τις αδικίες που έχουμε να διαχειριστούμε.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline