Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  15:05:10

«Μπλόκο» στις έξτρα χρεώσεις των συναλλαγών με κάρτες

Ηταν καιρός πλέον για τα μέτρα αυτά, έστω αρχικά.«Φρένο» στις χρεώσεις των συναλλαγών με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες που επιβάλλουν οι πωλητές ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας συνήθως όταν η πληρωμή γίνεται μέσω Διαδικτύου βάζει ειδική διάταξη που ψηφίστηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Η συγκεκριμένη απαγόρευση δεν αφορά τις τραπεζικές χρεώσεις, δηλαδή τη χρέωση που επιβάλλει η τράπεζα προς τον έμπορο για την αποδοχή καρτών.

Σύμφωνα με πρόσφατη τροποποίηση του άρθρου 4γ του ν.2251/1994 για την προστασία των καταναλωτών, απαγορεύεται η επιβολή από τους προμηθευτές οποιασδήποτε επιβάρυνσης στον καταναλωτή για τη χρήση μέσων πληρωμής (όπως πιστωτική/χρεωστική κάρτα) και υπενθυμίζεται ότι σχετική απαγόρευση είχε ήδη προβλεφθεί με το άρθρο 49 (3) του ν. 3862/2010 για τις υπηρεσίες πληρωμών στην εσωτερική αγορά (113 Α΄).

Στη γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή συγκροτήθηκε πενταμελής Επιτροπή πιστοποίησης λειτουργίας των ενώσεων καταναλωτών που προβλέπεται σε απόφαση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη ενώ με την ίδια απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (Αρ. φύλλου 119/ 4 Μαρτίου 2016) ορίζονται οι ακριβείς όροι και προϋποθέσεις πιστοποίησης των ενώσεων καταναλωτών.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline