Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έρχονται δύο τροπολογίες για χρήματα χωρίς «πόθεν έσχες». Φόρος 30% - 40% για τη νομιμοποίηση των αδήλωτων καταθέσεων στο εξωτερικό. Οι έλεγχοι για μεγάλα εισοδήματα και λίστες θα γίνεται σε βάθος 15 χρόνων, αντί 10, δηλαδή φέτος από το έτος 2000. Κύριο

Δυο τροπολογίες του υπουργείου Οικονομικών να συγκεντρώσει χρήματα από τους «πολλά έχοντες», αλλά και τους μικρομεσαίους καταθέτες στο εξωτερικό. Εργαλεία διεκδίκησης η λίστα Λαγκάρντ και-κυρίως- η λίστα Μπόγιαρνς. Ποιοί μπορούν να πληρώσουν μικρότερο πρόστιμο.

Μια τροπολογία για να αποφύγουν καταθέτες του εξωτερικού την ποινική δίωξη με την καταβολή ενός ποσού στο Δημόσιο και μια άλλη με την οποία επεκτείνεται από τη δεκαετία στα 15 χρόνια η εις βάθος έρευνα των οικονομικών υποθέσεων. Να μη μπορείς δηλαδή να ισχυρίζεσαι ότι έχεις, πέραν της δεκαετίας, αλλά παλαιότερα έσοδα ,γενικά και αόριστα. Τώρα θα πρέπει να το αποδείξεις για 15 χρόνια δηλαδή από το 2000. Η δημιουργία του νέου νομοθετικού πλαισίου για τον έλεγχο των καταθέσεων σε βάθος 15ετίας, από 10ετία που ισχύει σήμερα, αποφάσισε η κυβέρνηση στην προσπάθεια σύλληψης της φοροδιαφυγής.

Η πρόθεση αυτή επιβεβαιώθηκε από κυβερνητικό στέλεχος που συμμετείχε στη συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών με αντικείμενο την πάταξη της διαφθοράς. Αυτό θα σημάνει την αναζήτηση «μαύρου» χρήματος μέσα από καταθέσεις που έγιναν για συγκεκριμένα πρόσωπα για τα οποία υπάρχουην υπόνοιες ότι έχουν κρύψει εισοδήματα.
Αναφερόμενο στην λίστα Μπόργιανς, το ίδιο στέλεχος σημείωσε ότι για την αξιοποίησή της είναι καθοριστική η ψήφιση των διατάξεων για την αυτοκαταγγελία φοροφυγάδων.

Το νομοσχέδιο, αξίζει να σημειωθεί, ότι είχε ετοιμάσει το υπουργείο Οικονομικών, από το τέλος του προηγούμενου έτους αλλά δεν έχει ακόμη προωθηθεί λόγω των ενστάσεων των θεσμών.

Σύμφωνα με την άποψη που εξέφρασε το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος, το νέο πλαίσιο της αυτοκαταγγελίας θα πρέπει να προβλέπει φορολογικό συντελεστή της τάξης του 30-40% για τη νομιμοποίηση αδήλωτων καταθέσεων του εξωτερικού και έκπτωση μόνο για όσους επενδύσουν τα κεφάλαια αυτά σε ακίνητα. Κύριος στόχος οι κάτοχοι μεγάλων καταθέσεων, που δεν δικαιολογούνται από το «πόθεν έσχες» και επιπλέον δεν έχουν βρεθεί- εξαχθεί στο εξωτερικό με νόμιμο τρόπο λχ., μέσω Τραπεζών, εισοδήματα και κληρονομιές εξωτερικού..

Επίσης, κατά τον ίδιο, θα πρέπει να ενεργοποιηθούν παράλληλα το νέο περιουσιολόγιο αλλά και να αγοραστούν και άλλα CD με φορολογούμενους που διατηρούν καταθέσεις στο εξωτερικό.

 

Πολυμέσα