Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  14:05:35

Σε δίκη το ΔΣ για απάτες -κακουργήματα και η οικογένεια ιδιοκτητών του Ομίλου Ξυνή. Κινδυνεύουν με πολυετή καταδίκη μέχρι ισόβια. Κύριο

Τα προκλητικά αδικήματα, κλοπής και πλαστογραφίας, σε βάρος του Δημοσίου. Οι διάφοροι, πολυετείς κύκλοι των ανακρίσεων.

Η κατηγορία που απαγγέλθηκε -επισύρει ποινή ακόμη και ισόβιας κάθειρξης- αφορά όχι μόνο περιπτώσεις εισφοροδιαφυγής που φαίνεται να διαπιστώθηκαν σε εταιρίες του ομίλου, αλλά και είσπραξης επιδοτήσεων για εκπαιδευτικά προγράμματα που εξασφάλισαν οι κατηγορούμενοι μέσω πλαστών βεβαιώσεων ασφαλιστικών ενημεροτήτων, τις οποίες εξασφάλισαν οι κατηγορούμενοι από υπηρεσίες του ΙΚΑ.

Βαδίζουν στον ίδιο δρόμο φυλακίσεων και καταδικών ,όπως η οικογένεια γνωστού ασφαλιστή και τραπεζίτη με παρόμοιες απάτες..Για κακουργηματική πλαστογραφία που προκάλεσε ζημιά ιδιαίτερα μεγάλης αξίας στο Δημόσιο παραπέμπονται να δικαστούν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Ομίλου Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Ξυνή, Σοφοκλής, Αικατερίνη και Αθηνά Ξυνή.

Το συμβούλιο εφετών υιοθετώντας την πρόταση της εισαγγελέως Μ. Γκανέ, που αποκάλυψε πρώτη η Realnews , με το υπ¨αριθμ 430/16 βούλευμά του παραπέμπει τους τρεις κατηγορούμενους στο τριμελές εφετείο Κακουργημάτων.

Η ΕΡΕΥΝΑ

Η κατηγορία όπως αποδόθηκε από την αρχή στους Σοφοκλή, Αικατερίνη και Αθηνά Ξυνή, αφορούσε όχι μόνο σε περιπτώσεις εισφοροδιαφυγής που φαίνεται να διαπιστώθηκαν σε εταιρείες του ομίλου, αλλά και είσπραξης επιδοτήσεων για εκπαιδευτικά προγράμματα που εξασφάλισαν οι κατηγορούμενοι μέσω πλαστών βεβαιώσεων ασφαλιστικών ενημεροτήτων, από υπηρεσίες του ΙΚΑ.
Αφορμή για την ερευνά που ξεκίνησε στα εκπαιδευτήρια Ξυνή τον Απρίλιο του 2010 από την εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου, ήταν πόρισμα της Διεύθυνσης Επιθεώρησης της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΓΓΚΑ).

Όπως προέκυψε, οι κατηγορούμενοι, προσκομίζοντας πλαστές ασφαλιστικές ενημερότητες, κατάφερναν να εισπράττουν χρήματα από το Δημόσιο και ποσά που αφορούσαν σε επιδοτούμενα εκπαιδευτικά προγράμματα. Η έρευνα μάλιστα έδειξε πως ο Όμιλος Ξυνή είχε εισπράξει σημαντικά ποσά για τα εκπαιδευτικά προγράμματα «e-εκπαιδευτείτε», «e-γονείς» και «e-μηχανικοί».

Βάσει του πορίσματος της Διεύθυνσης Επιθεώρησης της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων που διαβιβάστηκε τότε στην εισαγγελέα Π. Παπανδρέου, οι επικεφαλής του ομίλου , είχαν εκδώσει πλαστές βεβαιώσεις για τρεις συνεχόμενες χρονιές: το 2007, το 2008 και το 2009.
Οι συγκεκριμένες βεβαιώσεις προέρχονται κατά βάση από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Ομόνοιας, ενώ μία εξ' αυτών προήλθε από το υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στον Πειραιά. Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με το πόρισμα, η συνολική οφειλή του ομίλου προς το ΙΚΑ ανερχόταν έως τον Αύγουστο του 2010 στις 692 χιλιάδες ευρώ.

Ποινική δίωξη από τον Ιανουάριο του 2013 για κακούργημα στους υπευθύνους του ομίλου Ξυνή

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος άσκησε η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου σε βάρος των υπευθύνων του Ομίλου Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Ξυνή για υπόθεση πλαστών ασφαλιστικών ενημεροτήτων που φέρονται να προκάλεσαν ζημιά χιλιάδων ευρώ στο Δημόσιο.

Η δίωξη που άσκησε η εισαγγελέας αφορά το αδίκημα της πλαστογραφίας μετά χρήσεως σε βάρος του Δημοσίου και στρέφεται κατά των Σοφοκλή Ξυνή, της συζύγου του Αθηνάς και της κόρης του Αικατερίνης, που είναι μέλη του ΔΣ του Ομίλου Ξυνή, ενώ παράλληλα εκδόθηκε διάταξη δημοσιοποίησης των ονομάτων των κατηγορουμένων, αλλά και διάταξη απαγόρευσης εξόδου τους από τη χώρα.

Η κατηγορία που απαγγέλθηκε -επισύρει ποινή ακόμη και ισόβιας κάθειρξης- αφορά όχι μόνο περιπτώσεις εισφοροδιαφυγής που φαίνεται να διαπιστώθηκαν σε εταιρίες του ομίλου, αλλά και είσπραξης επιδοτήσεων για εκπαιδευτικά προγράμματα που εξασφάλισαν οι κατηγορούμενοι μέσω πλαστών βεβαιώσεων ασφαλιστικών ενημεροτήτων, τις οποίες εξασφάλισαν οι κατηγορούμενοι από υπηρεσίες του ΙΚΑ.

Για την υπόθεση διενεργήθηκε, από την εισαγγελική λειτουργό, έρευνα έπειτα από πόρισμα της Διεύθυνσης Επιθεώρησης της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΓΓΚΑ), σύμφωνα με το οποίο ο συγκεκριμένος όμιλος εμφάνιζε βεβαιώσεις «μη οφειλών ασφαλιστικής ενημερότητας» που αποδείχθηκαν πλαστές και φέρονται να υπογράφονται από ανύπαρκτους υπαλλήλους του ΙΚΑ.

Με τον τρόπο αυτόν πετύχαινε να συμμετέχει σε επιδοτούμενα εκπαιδευτικά προγράμματα και να εισπράττει δημόσια χρήματα. Κατά το πόρισμα που κοινοποιήθηκε στην Εισαγγελία, οι κατηγορούμενοι εξέδωσαν πλαστές βεβαιώσεις το 2007, το 2008 και το 2009, οι οποίες στην πλειοψηφία τους φαινόταν να προέρχονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ Ομόνοιας, ενώ αναφέρεται και μία περίπτωση που η ενημερότητα φαινόταν να έχει εκδοθεί από υπηρεσία του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ Πειραιά.

Μάλιστα, όπως προέκυψε από τον έλεγχο της ΓΓΚΑ, έως τον Αύγουστο του 2010 η συνολική οφειλή του Ομίλου προς τον ασφαλιστικό φορέα ανέρχονταν περίπου στις 692.000 ευρώ.

Στο πόρισμα που ερεύνησε η εισαγγελέας, αναφέρεται ότι η περίπτωση της εταιρίας του Ομίλου Ξυνή «Δυναμική Εκπαιδευτική-Εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών ΑΕ» εισέπραξε συνολικό ποσό 300.000 ευρώ ως φορέας εκπαίδευσης επιδοτούμενων προγραμμάτων, που διεξήχθησαν από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας.

Τη δικογραφία για την υπόθεση θα χειριστεί ανακριτής, που θα εντοπίσει αν προκύπτει εμπλοκή δημοσίων υπαλλήλων, ενώ η κ. Παπανδρέου, με τη συνδρομή του ΣΔΟΕ, συνεχίζει την έρευνά της για το σκέλος της υπόθεσης που αφορά ασφαλιστικές και φορολογικές παραβάσεις.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline