Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  11:25:57

Το ΔΝΤ επιμένει στο «ψαλίδι» για το μικρότερο αφορολόγητο. Δύσκολα να γεφυρωθούν οι διαφορές. Η ελληνική πρόταση. Κύριο

Σε ποιά κρίσιμα σημεία δεν τα βρίσκουν οι δύο πλευρές – Δύσκολα θα υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος της εβδομάδας - Αύξηση εισφορών και κόκκινα δάνεια τα άλλα δύο σημεία διαφωνίας.

Στα άκρα οδηγείται η διαφωνία ΔΝΤ-κυβέρνησης για τα τρία μεγάλα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης, που θα τεθούν και σήμερα επί τάπητος στις συσκέψεις με το κουαρτέτο των δανειστών.

- Στο φορολογικό, το ΔΝΤ επιμένει να μειωθεί το έμμεσο αφορολόγητο των 9.550 ευρώ, ενώ η κυβέρνηση θέλει να παραμείνει ως έχει.
- Στο ασφαλιστικό, το ΔΝΤ απορρίπτει τις αυξήσεις εισφορών ενώ η κυβέρνηση τις θέλει για να αποφύγει να κόψει συντάξεις.
- Στα κόκκινα δάνεια, το ΔΝΤ θέλει «μονομιάς» απελευθέρωση της πώλησής τους σε funds, ενώ η κυβέρνηση ζητά τριετή διορία.

«Η μάχη χάθηκε, αλλά όχι ο πόλεμος» λένε στην κυβέρνηση και αισιοδοξούν ότι την Παρασκευή ή του Σάββατο θα επέλθει συμφωνία.

Και ενώ είναι μεν σύνηθες πριν την συμφωνία στις διαπραγματεύσεις, να «χτυπάει κόκκινο» η διαφωνία, ώστε στο τέλος να φαίνονται σαν νίκες οι απώλειες και οι ήττες, τίποτα δεν δείχνει πως σήμερα ή και μέχρι το Σάββατο θα κλείσουν «3 στα 3» για να υπάρχει και συμφωνία πριν το Πάσχα των Καθολικών.

Αντιθέτως, το «σαμποτάζ» του ΔΝΤ στη νέα ελληνική πρόταση για το Ασφαλιστικό και η «επίδειξη αδιαλλαξίας» εκ μέρους της κυρίας Ντέλιας Βελκουλέσκου, που «σόκαρε» τους Έλληνες διαπραγματευτές, μπορεί να δείχνει πως οι διαφορές με τους δανειστές θα λυθούν αλλού ή άλλοτε και όχι «εδώ και τώρα» στην Αθήνα. Και αυτό παρά την εμφανή στήριξη στη χώρα μας του εκπροσώπου της Κομισιόν Ιρλανδού Ντέκλαν Κοστέλο, ο οποίος -χθες για πρώτη φορά σε εποχές Μνημονίων και για εκπρόσωπο των δανειστών - βρέθηκε να μιλά κατά μόνας με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών και για 20 λεπτά στην καφετέρια του Χίλτον, με ανοιγμένο το λάπτοπ και να προετοιμάζονται για να μπουν στην σύσκεψη όπου τους περίμεναν η κυρία Βελκουλέσκου και οι υπόλοιποι επικεφαλής των ελεγκτών.

Προφανώς στην κατ' ίδίαν συζήτηση με τον Ντέκλαν Κοστέλο, στο επίκεντρο ήταν η τακτική για την στήριξη της ελληνικής πρότασης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παρουσίασε δύο φορολογικές κλίμακες στους θεσμούς σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί το έμμεσο αφορολόγητο όριο των 9.550 ευρώ (δηλαδή η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ), για το οποίο το ΔΝΤ επιμένει ότι πρέπει να μειωθεί στα επίπεδα των 7.000 - 8.000 ευρώ.

Για τη διαφύλαξη του αφορολόγητου ορίου, το οικονομικό επιτελείο πρότεινε τα βάρη να πέσουν στα μεσαία εισοδήματα. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ απέρριψε και τα δύο σενάρια ζητώντας μάλιστα νέες αλλαγές στην κλίμακα εισφοράς αλληλεγγύης.

Οι δύο προτάσεις της ελληνικής πλευράς για τη νέα φορολογική κλίμακα προέβλεπαν:
1. Για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ: συντελεστής φόρου 22,5%
- από 20.001 έως 25.000: συντελεστής φόρου 30%
- από 25.001 έως 42.000: συντελεστής φόρου 32%
- από 42.001 έως 65.000: συντελεστής φόρου 42%
- από 65.001 και άνω: συντελεστής φόρου 50%

2. Για εισοδήματα έως 22.000 ευρώ: συντελεστής φόρου 22,5%
- από 22.001 έως 42.000: συντελεστής φόρου 32%
- από 42.001 έως 65.000: συντελεστής φόρου 42%
- από 65.001 και άνω: συντελεστής φόρου 50%.

Με τις παρεμβάσεις στη φορολογική κλίμακα που προτείνει η κυβέρνηση οι φορολογικές επιβαρύνσεις για τους μισθωτούς και συνταξιούχους θα ξεκινούν από τα 20.000 ευρώ αντί από τα επίπεδα των 30.000 ευρώ που επιδίωκε αρχικά. Και με τις δύο προτάσεις καλύπτεται ο στόχος για φορολογικά έσοδα 800 εκατ. ευρώ που απαιτούν οι θεσμοί μαζί με τη νέα κλίμακα για την εισφορά αλληλεγγύης.

Για παράδειγμα, για μισθωτό με ετήσιο εισόδημα 23.000 ευρώ ο φόρος ανέρχεται σήμερα σε 3.160 ευρώ ενώ με τη νέα πρόταση της κυβέρνησης ο φόρος ανεβαίνει στις 3.500 ευρώ (αύξηση φόρου 340 ευρώ).

Πάντως στην κυβέρνηση αφήνουν ανοικτό να γίνουν «συμψηφισμοί» μεταξύ ασφαλιστικού και φορολογικού, ώστε αν χαθεί πχ το πρώτο, να κερδίσουν κάτι στο δεύτερο.

Για σήμερα πάντως το πρόγραμμα των συναντήσεων με τους θεσμούς για την Πέμπτη 17 Μαρτίου προβλέπει:
12.00 Δικαιοσύνη
13.00 Ασφαλιστικό
16.00 Δημοσιονομικά
19.00 Χρηματοοικονομικά

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline