Σάββατο 13 Ιουλίου 2024  18:57:25

Η ΦΑΓΕ τερματίζει μια ιστορία 90 χρόνων από το 1926, με τρεις γενιές Φιλίππου: Αποχωρεί από την αγορά του γάλακτος. Κλείνει το εργοστάσιο στο Αμύνταιο. Κύριο

Παραμένει ισχυρή στον προνομιακό τομέα του γιαουρτιού. Τόσο στην Ελλάδα όσο στο εξωτερικό.

Τρεις γενιές από το μικρό γαλακτοπωλείο στα Πατήσια ως την πολυεθνική βιομηχανία, με τρείς γεννιέςΤην πλήρη αποχώρηση της από την αγορά γάλακτος στην Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας την εν λόγω δραστηριότητα ασύμφορη, αποφάσισε η ΦΑΓΕ.

Μάλιστα, η γαλακτοβιομηχανία έχει βάλει ήδη πωλητήριο στο εργοστάσιο που διατηρεί στο Αμύνταιο της Φλώρινας, στο οποίο παράγονται γάλατα μακράς διαρκείας και σοκολατούχα.

Η εταιρεία, αναμένεται να επικεντρωθεί στην κατηγορία του γιαουρτιού, με νέες επενδύσεις, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες, κυρίως για τις αγορές του εξωτερικού, όπου και πέρυσι είχε μια καλή χρονιά.

Το εργοστάσιο στο Αμύνταιο είχε «χτιστεί» μόλις πριν από μια δεκαετία, το 2005, με σκοπό την παραγωγή φρέσκου γάλακτος, η οποία στην πορεία εγκαταλείφθηκε και η εταιρεία στράφηκε στην παραγωγή γάλακτος μακράς διαρκείας από τις ίδιες εγκαταστάσεις.

Η επένδυση που έγινε τότε είχε κοστίσει 37 εκατ. ευρώ στην εταιρεία, η οποία στην πορεία έριξε το μεγαλύτερο βάρος των δραστηριοτήτων της στην παραγωγή γιαουρτιού στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ, όπου κατέχει υψηλά μερίδια αγοράς, σε αντίθεση με την κατηγορία του γάλακτος στην οποία το μερίδιο αγοράς της είναι σήμερα περίπου 4% για τα μακράς διαρκείας και 7% για τα σοκολατούχα.

Το ερώτημα πλέον είναι αν θα υπάρξει ενδιαφερόμενος στην πορεία, προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί το εργοστάσιο και να διασωθούν οι εναπομείνασες θέσεις εργασίας που έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι η εταιρεία έχει ξεκινήσει ήδη διαπραγματεύσεις με διάφορες εταιρείες, προκειμένου να πωλήσει τη μονάδα, το ακίνητο και τον εξοπλισμό, ενώ έχει αναθέσει σε εξωτερικό σύμβουλο την αποτίμηση της αξίας του εργοστασίου.

Η ιστορία της ΦΑΓΕ 1926-2016

Η ΦΑΓΕ έχει δημιουργήσει προϊόντα που αγαπήθηκαν από τους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο. Ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1926, με το πρώτο γαλακτοπωλείο της στην Αθήνα να γίνεται γνωστό για το νόστιμο, κρεμώδες, μοναδικό στο είδος του, γιαούρτι. Το γαλακτοπωλείο αυτό ιδρύθηκε από την οικογένεια του Αθανάσιου Φιλίππου, παππού του σημερινού Διευθύνοντος Συμβούλου και του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της ΦΑΓΕ.

Το 1954, υπό την καθοδήγηση του πατέρα του και ιδρυτή της ΦΑΓΕ, Αθανάσιου Φιλίππου, ο Ιωάννης Φιλίππου συνέβαλε στην δημιουργία του πρώτου δικτύου για την χονδρική πώληση γιαουρτιού στην Ελλάδα. Το 1964, ο Ιωάννης και ο αδελφός του ο Κυριάκος, άνοιξαν το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής γιαουρτιού της εταιρείας, στο Γαλάτσι.

Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1970, η ΦΑΓΕ δραστηριοποιούνταν κυρίως στην μικρής κλίμακας παραγωγή και τη διανομή ελληνικού παραδοσιακού γιαουρτιού. Κατά την περίοδο αυτή, τα καταστήματα λιανικής πώλησης πουλούσαν το γιαούρτι χύμα, και πολύ συχνά ο καταναλωτής αγνοούσε τον παραγωγό. Ωστόσο, το 1975, όταν το εργοστάσιο γιαουρτιού της ΦΑΓΕ μεταφέρθηκε από το Γαλάτσι στη Μεταμόρφωση, ήμασταν η πρώτη εταιρεία που εισήγαγε τα επώνυμα προϊόντα γιαουρτιού στην ελληνική αγορά. Τα προϊόντα αυτά, τα οποία έφεραν το σήμα ΦΑΓΕ, πωλούνταν σε μικρότερα και σφραγισμένα κύπελλα, με όμορφα σχεδιασμένη συσκευασία - πολύ σχετική με αυτή που χρησιμοποιείται και σήμερα. Κανείς δεν μπορούσε τότε να προβλέψει την επερχόμενη επιτυχία, η οποία άλλαξε εντελώς την αγορά του γιαουρτιού στην Ελλάδα και διεθνώς κατά τα επόμενα χρόνια.

Από τις ρίζες μας, ως τοπικός παραγωγός γαλακτοκομικών προϊόντων στην Αθήνα, επεκταθήκαμε τόσο σε όλη την Ελλάδα, όσο και διεθνώς. Ξεκινήσαμε τις εξαγωγές γιαουρτιού στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1983, μετά ακολούθησε η Ιταλία και πολλές άλλες χώρες. Οι εξαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν το 1998, και εξακολουθούμε να αναπτυσσόμαστε στις χώρες αυτές και σε πολλές άλλες, σε όλο τον κόσμο. Σήμερα, οι καταναλωτές μπορούν να απολαύσουν το διάσημο ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι μας σε πάνω από 40 διαφορετικές χώρες σε όλο τον κόσμο.

Η ΦΑΓΕ έχει επίσης επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες γαλακτοκομικών και έχει γίνει μία από τις κορυφαίες ελληνικές εταιρείες γαλακτοκομικών προϊόντων. Εκτός από γιαούρτι, διαθέτει στην αγορά ένα ευρύ φάσμα των επώνυμων γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως τα επιδόρπια γάλακτος, γάλα, κρέμα γάλακτος, και τυρί.

Το 2006, η τρίτη γενιά της οικογένειας Φιλίππου ανέλαβε τη διοίκηση της ΦΑΓΕ, συνεχίζοντας την διεθνή ανάπτυξή μας και οικοδομώντας πάνω στην ελληνική κληρονομιά μας.
Η τεράστια επιτυχία του γιαουρτιού μας, Total ΦΑΓΕ, στις Ηνωμένες Πολιτείες οδήγησε στην απόφαση για την κατασκευή μιας μονάδας παραγωγής γιαουρτιού στο Johnstown, στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης, η οποία ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Απρίλιο του 2008. Σήμερα, η ΦΑΓΕ διαθέτει και λειτουργεί τρεις ιδιόκτητες μονάδες παραγωγής στην Ελλάδα (για γιαούρτι, επιδόρπια γάλακτος και γιαουρτιού, γάλα, κρέμα γάλακτος, και τυρί), καθώς και μία μονάδα παραγωγής γιαουρτιού στο Johnstown, στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης, η οποία είναι η μεγαλύτερη από τις μονάδες παραγωγής μας από πλευράς παραγωγικής δυναμικότητας.

-Η εγκατάσταση στις Η.Π.Α., βρίσκεται στο Johnstown, στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης, ξεκίνησε την εμπορική παραγωγή τον Απρίλιο του 2008, και είναι η μεγαλύτερη από τις εγκαταστάσεις μας, όσον αφορά την παραγωγική δυναμικότητα. Παράγει προϊόντα γιαουρτιού για την αγορά των Η.Π.Α. και την υπόλοιπη Αμερική. Έχουμε τις δικές μας εταιρείες διανομής στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία και τη Γερμανία και ένα ολοκληρωμένο δίκτυο διανομής στην Ελλάδα.
Τα προϊόντα της ΦΑΓΕ διανέμονται σε περίπου 280 αλυσίδες σούπερ μάρκετ, που διαθέτουν περίπου 75.000 καταστήματα λιανικής πώλησης σε πάνω από 40 χώρες, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλη την Ευρώπη. Πωλούνται επίσης σε αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, γαλακτοπωλεία και σε άλλα μικρότερα, και μερικές φορές εποχιακά, παντοπωλεία.

Η ΦΑΓΕ είναι η γαλακτοκομική εταιρεία που έχει πετύχει να δημιουργήσει προϊόντα, που είναι εξαιρετικά δημοφιλή σε όλο τον κόσμο. Οφείλουμε την επιτυχία μας στα υψηλά πρότυπα ποιότητας, στην ιδιόκτητη τεχνογνωσία μας, τις καινοτομίες μας και τις προηγμένες τεχνικές marketing που διαθέτουμε και στους αφοσιωμένους εργαζόμενούς μας. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, συνεχίζουμε να δημιουργούμε, να ηγούμαστε, να καινοτομούμε και να αναπτυσσόμαστε. Ό, τι κάνουμε διέπεται από την ίδια φιλοσοφία: την επιδίωξη της απόλυτης ποιότητας, ενώ ταυτόχρονα μένουμε πιστοί στην αρχή των ιδρυτών της εταιρίας:
«Δεν θα φτιάχναμε ποτέ ένα προϊόν που δεν θα δίναμε στα παιδιά μας».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline