Σάββατο 13 Ιουλίου 2024  19:52:05

Άμεσο «Ναι» από Μητσοτάκη και ΝΔ στην πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ. Γιατί οι βαρόνοι δηλώνουν, ιδιαιτέρως ότι δεν ανησυχούν. Κύριο

Με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης έως τα τέλη Μαΐου, οι δύο πλευρές άρχισαν από χθες να δείχνουν τα χαρτιά τους, δηλαδή τις επιδιώξεις τους. Ποιές είναι συγκεκριμένα.

Στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ φανερώνονται εύκολα οι πολιτικές σκοπιμότητες, καθώς προβάλλεται ως διαπίστωση, εμμέσως πλην σαφώς κάτι το οποίο θα πρέπει να αποδειχθεί. Προβάλλεται δηλαδή ο ευνοιοκρατικός, σκανδαλοθηρικός χαρακτήρας των δανειοδοτήσεων αυτών και μάλιστα ως μέρος ενός φαινομένου «φαύλων δανειοδοτήσεων», οι οποίες δεν ήταν απλώς ρουσφετολογικές αλλά και υπεύθυνες για δυσλειτουργίες και ανεπάρκειες του όλου τραπεζικού συστήματος και κύρια αιτία της όλης ...τραπεζικής κρίσης. Η άλλη πλευρά , εκείνη των εκδοτών και βαρόνων των ΜΜΕ, δηλώνει ότι δεν ανησυχεί και ιδιαιτέρως διαβεβαιώνει ότι τα δάνεια αυτά, που δόθηκαν κυρίως από ιδιωτικές Τράπεζες, μέσα σε ένα κλίμα μεγάλων δανειοδοτήσεων παντού και επί δεκαετίες (συχνά χωρίς εγγυήσεις για όλους λ.χ. σε ακίνητα). Επιπλέον, ότι αποτελούν αθέλητα χρέη και επώδυνες οφειλές εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Επιπλέον φέρεται να έχουν ήδη τα δάνεια αυτά ελεγχθεί από την Τρόικα, την Τράπεζα της Ελλάδος και γενικά ότι έχουν από πολύ καιρό «νομιμοποιηθεί πλήρως, εξυπηρετούνται κανονικά και έχουν ρυθμισθεί σύμφωνα με όλα τα τραπεζικά κριτήρια» λένε άνθρωποι των καναλιών και των δύο κομμάτων του διπολισμού τη Μεταπολίτευσης.

Θετική θα είναι η ψήφος της Νέας Δημοκρατίας στην πρόταση που κατέθεσαν νωρίτερα οι κοινοβουλευτικές ομάδες των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων καθώς και των ιδιοκτητριών εταιρειών μέσων μαζικής ενημέρωσης από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας.

Οπως χαρακτηριστικά τονίζει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος:
«Με τη σημερινή πρότασή τους για Εξεταστική Επιτροπή οι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν έχουν ως αληθινό μέλημά τους τη διαφάνεια.Προσπαθούν να εγκλωβίσουν το δημόσιο διάλογο και τα άλλα κόμματα στους μικροκομματικούς, επικοινωνιακούς τακτικισμούς τους.

Δεν θα το επιτύχουν.

Η Νέα Δημοκρατία έχει διαχρονικά ταχθεί εμπράκτως υπέρ της διαφάνειας στο δημόσιο βίο.

Πρόσφατα, ο Πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε απτά δείγματα γραφής του σεβασμού του στους φορολογούμενους πολίτες, δίνοντας στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία για την οικονομική κατάσταση του Κόμματος και ένα αυστηρό πρόγραμμα αποπληρωμής των δανείων της.

Συνεπώς, για λόγους αρχής, η Νέα Δημοκρατία υπερψηφίζει την πρόταση σύστασης αυτής της Εξεταστικής Επιτροπής.

Αναμένουμε από τα κυβερνητικά Κόμματα να αποδεχθούν την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την Εξεταστική Επιτροπή διερεύνησης των συνθηκών που οδήγησαν στις καταστροφικές εξελίξεις για την οικονομία, πέρυσι το Καλοκαίρι».
Η πρόταση για τα δάνεια και το σκεπτικό της
Σύμφωνα με την πρόταση που είχε κατατεθεί νωρίτερα από τα συγκυβερνώντα κόμματα, η εξεταστική επιτροπή έχει σαν στόχο να διερευνήσει μεταξύ άλλων το περιεχόμενο των δανειακών συμβάσεων, το ύψος, τους όρους και το σκοπό δανειοδότησης ή αναχρηματοδότησης παλαιοτέρων δανείων, την εκτίμηση της πιστοληπτικής ικανότητας των δανειοληπτών σε σχέση με τους κανονισμούς πιστοδοτήσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων καθώς και το σημερινό ύψος των δανείων αυτών και τη σημερινή πορεία εξυπηρέτησής τους.

Αναλυτικά:
Τα τελευταία 6 χρόνια η χώρα βρίσκεται στη δίνη επιβολής μέτρων λιτότητας, μέσω των εφαρμοζόμενων προγραμμάτων λιτότητας και δημοσιονομικής προσαρμογής των Μνημονίων που υπεγράφησαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας και που είχαν ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, την απώλεια του 25% του ΑΕΠ, την εκτόξευση της ανεργίας, ιδίως στους νέους, την καταρράκωση των εργασιακών δικαιωμάτων, τη διάλυση του κοινωνικού κράτους και τελικά την υπονόμευση της ζωής και της αξιοπρέπειας της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Ένας από τους λόγους που η ελληνική οικονομία βρέθηκε στη δίνη της κρίσης και της λιτότητας ήταν και η ανορθολογική λειτουργία και η συνολική διαχείριση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, και συγκεκριμένα ο επί σειρά ετών άκριτος δανεισμός. Την ώρα που η οικονομία κατέρρεε και το τραπεζικό σύστημα κλονιζόταν, πολιτικά κόμματα συνέχιζαν να δανειοδοτούνται με ανύπαρκτες ή εικοτολογικές εξασφαλίσεις των μελλοντικών κρατικών τους επιχορηγήσεων, που, ως γνωστόν, εξαρτώνται από τα μελλοντικά εκλογικά ποσοστά τους.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που δεν διαψεύσθηκαν ούτε κατά την πρόσφατη προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή, τα χρέη της ΝΔ φαίνεται να φτάνουν σήμερα το ποσό των 210 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 197 εκ αφορούν δάνεια με εξασφάλιση την μελλοντική κρατική χρηματοδότηση. Το ίδιο όμως ισχύει και για τα δάνεια που έχει λάβει το ΠΑΣΟΚ που υπολογίζεται ότι το 2013 έφταναν τα 111 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, εξίσου αμφίβολης εξασφάλισης, τραπεζικά δάνεια χορηγήθηκαν και σε εταιρείες μέσων μαζικής ενημέρωσης. Παρά την κρίση, δάνεια με αναντίστοιχα ποσά εξασφαλίσεων, με ιδιαιτέρως χαμηλά επιτόκια, με προσημειώσεις ακινήτων αμφίβολης εμπορευσιμότητας, συνέχισαν να χορηγούνται. Έτσι, οι τράπεζες ''τάιζαν'' με δάνεια ΜΜΕ και κόμματα, τα κόμματα υποστήριζαν τις τράπεζες με λογής εξυπηρετήσεις και τα ΜΜΕ φρόντιζαν και φροντίζουν για την υποστήριξη του συστήματος εξουσίας που τα τρέφει.

Είναι συνεπώς επιτακτική ανάγκη να διερευνηθούν εξαντλητικά οι δανειακές συμβάσεις που συνήψαν οι τράπεζες με τα πολιτικά κόμματα, αλλά και με τα ΜΜΕ και ειδικά τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Διότι ο ελληνικός λαός περιμένει συγκεκριμένες απαντήσεις. Περιμένει να μάθει ποιοι ευθύνονται για τον φαύλο κύκλο.

Για τους λόγους αυτούς οι υπογράφουσες και υπογράφοντες βουλευτές προτείνουμε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, σύμφωνα με τα άρθρα 68 παρ. 2 του Συντάγματος και 144 επ. του Κανονισμού της Βουλής προκειμένου να διερευνηθεί το ειδικό ζήτημα δημόσιου ενδιαφέροντος για τη δανειοδότηση των πολιτικών κομμάτων και των εταιρειών μέσων μαζικής ενημέρωσης και ειδικότερα:

- Το περιεχόμενο των δανειακών συμβάσεων, το ύψος, τους όρους και το σκοπό δανειοδότησης ή αναχρηματοδότησης παλαιοτέρων δανείων.
- Την εκτίμηση της πιστοληπτικής ικανότητας των δανειοληπτών σε σχέση με τους κανονισμούς πιστοδοτήσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων.
- Τις εμπράγματες εξασφαλίσεις και άλλες εγγυήσεις για τις εν λόγω δανειοδοτήσεις.
- Το σημερινό ύψος των δανείων αυτών, καθώς και τη σημερινή πορεία εξυπηρέτησής τους.
- Και τέλος, σε περίπτωση μη εξυπηρέτησης των δανείων, τυχόν καταγγελίες των δανειακών συμβάσεων, αλλά και ενδεχόμενες δικαστικές ενέργειες αναγκαστικής εκτέλεσης αλλά και αναζήτησης πιθανών ποινικών ευθυνών, εις βάρος όσων δανειοδοτήθηκαν και δανειοδότησαν.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline