Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  02:12:38

Ο Βαρουφάκης προφητεύει το μέλλον Τσίπρα και Κυβέρνησης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταρρεύσει». Από το 40% θα πέσει τελικά στο 4%, όπου ήταν καθηλωμένος επί δεκαετίες. Οι δημοσκοπήσεις αρχίζουν, ίσως να τον δικαιώνουν. Κύριο

Σε προχωρημένες διαβουλεύσεις ώστε να συνεργαστούν για τη δημιουργία ενός ενιαίου πολιτικού φορέα της αριστεράς βρίσκονται ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και η τέως Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου. Σε απόσταση και οι δυο από τη ΛΑΕ του Παν.Λαφαζάνη και τις ανάλογες πολιτικές ταυτίσεις.

Στην εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πέσει στο 4% , εκεί όπου εκλογικά ευρισκόταν επί δεκαετίες(και κάποτε ακόμα πιο κάτω)προέβη ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης σε σύνεντευξή του στο περιοδικό Economist. Πρόβλεψη που αρχίζει να δικαιώνεται δεδομένης της μεγάλης πτώσης του ΣΥΡΟΖΑ και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα στις δημοσκοπήσεις, με ποσοστά ανοχής και υποστήριξης μεταξύ 10-20% γενικώς.

Ο κ. Βαρουφάκης σε μια συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης αναφέρεται στον ΣΥΡΙΖΑ και στη θεαματική άνοδο που είχε μεταξύ του 2011 και του 2015, όταν το κόμμα όπως λέει πήγε από το 4% στο 40%. «Τώρα θα πέσει πάλι στο 4%» τονίζει πρώην υπουργός Οικονομικών.
Νομίζετε; Τον ρωτάει ο δημοσιογράφος για να λάβει την απάντηση: «Ω ναι, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι' αυτό».
«Θα καταρρεύσει» συνεχίζει ο κ. Βαρουφάκης και προσθέτει: «Είναι ένα νέο ΠΑΣΟΚ. Δεν ξέρω τι θα αντικαταστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά το κόμμα δεν έχει μέλλον».

Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρεται στο δημοψήφισμα και σχολιάζει πόσο τον σόκαρε το γεγονός ότι αρκετοί του ΣΥΡΙΖΑ που ζούσαν σε ωραία ρετιρέ ψήφισαν «Ναι» στο δημοψήφισμα.
Ωστόσο σημειώνει το «Όχι» υπερίσχυσε καθώς ψήφισαν και άνθρωποι της εργατικής τάξης που προέρχονταν ακόμη και από τη ΝΔ.

-Στο σημείο αυτό ο δημοσιογράφος επανέρχεται στο ζήτημα της κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ που έθεσε λίγο πριν ο κ. Βαρουφάκης και σχολιάζει: «Αυτή δεν είναι η μοίρα κάθε κόμματος που προσπαθεί να παραβιάσει τους νόμους της παγκοσμιοποίησης;».

«Όχι δεν είναι αυτός ο λόγος που ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει. Καταρρέει διότι προσυπέγραψε μία μη λειτουργική δημοσιονομική πολιτική».
Όπως αναφέρει η Ελλάδα χρεοκόπησε το 2010 και έκτοτε ζει με δάνεια. Είναι σαν μια επιχείρηση, επισημαίνει, η οποία έχει αποτύχει και ένας τραπεζίτης εξακολουθεί να της δίνει δάνεια καθώς πιστεύει ότι εάν την κηρύξει χρεοκοπημένη θα έχει πρόβλημα με τα βιβλία του. Ετσι, λέει ο κ. Βαρουφάκης, συνεχίζει να παρατείνει τους δανεισμούς και υποκρίνεται ότι το δάνειο αποδίδει.

«Αυτή είναι η Ελλάδα με τους πιστωτές της (την τρόικα) στο ρόλο του απατεώνα τραπεζίτη. Η οποιαδήποτε χώρα που θα συνυπέγραφε κάτι τέτοιο αποτυγχάνει και εξαφανίζεται από τον πολιτικό χάρτη. Αυτό είναι. Δεν έχει να κάνει με την παγκοσμιοποίηση. Είναι η Ευρώπη που επιμένει στην άρνηση, στο να αποδεχθεί τη χρεοκοπία της Ελλάδας και η ανικανότητα της Ευρωζώνης να λειτουργήσει βάσει των κανόνων που δεν είχαν και τις προδιαγραφές» είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Ακόμη ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης μεταξύ άλλων είπε πως είχε ζητήσει από το Eurogroup για τη μεταρρύθμιση της Ελλάδας, αλλά δεν ήθελαν να ακούσουν.
«Τους είπα, βοηθήστε μας να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα, αλλά για να το κάνουμε αυτό πρέπει να σταματήσουμε αυτό τον φαύλο κύκλο χρέους – αποπληθωρισμού και για να το πετύχουμε αυτό χρειαζόμαστε στόχους που θα είναι εφικτοί, αξιόπιστοι και δεν θα αποτρέπουν τις επενδύσεις. Σε αυτό το πλαίσιο όλα είναι διαπραγματεύσιμα. Όμως δεν το ήθελαν αυτό. Δεν ήθελαν να εξετάσουν ούτε και την πιθανότητα αυτής της σκέψης, διότι γι' αυτούς δεν ήταν το ζήτημα της ανάκαμψης της Ελλάδας. Το ζήτημα ήταν ότι δεν ήθελαν να στείλουν ένα μήνυμα στους Ισπανούς, τους Ιρλανδούς και τους Πορτογάλους ότι θα μπορούσαν να εκλέξουν μία κυβέρνηση που θα εφάρμοζε τις δικές της ιδέες...Η ιδέα μου ήταν να επιμείνουμε και να δημοσιοποιήσουμε ότι ήμασταν ευέλικτοι και λογικοί...

(Αυτό δεν ήταν ατζέντα της Αριστεράς ακόμη και το ΔΝΤ λέει πράγματα πιο ριζοσπαστικά από αυτά που λέω εγώ... Όμως για πολιτικούς λόγους η Λαγκάρντ υπαναχώρησε και διατήρησε τις σχέσεις της με τον Σόιμπλε). Θέλετε να μας πετάξετε έξω από την Ευρωζώνη; Κάντε το. Εγώ δεν φεύγω από τη ζώνη του ευρώ, εσύ με πετάς έξω. Δεν μπορείς όμως να το κάνεις παρά μόνο εάν παραβιάσεις τις νομοθεσίες της ΕΕ. Εκλέχθηκα για να πω ακριβώς αυτά, γι΄αυτό ήμουν τόσο μισητός στις Βρυξέλλες. Εάν το είχαμε κάνει αυτό και είχαμε επιμείνει στις απόψεις μας, το κόστος θα ήταν ένα τρισ. ευρώ και δεν πιστεύω ότι ο Ντράγκι θα μπορούσε να διατηρήσει την ηρεμία όχι μόνο λόγω του ενός τρισ. ευρώ αλλά και λόγω του ότι η ποσοτική χαλάρωση, τα QE του κ. Ντράγκι θα κατέρρεαν. Γι΄ αυτό πιστεύω ότι ο επικεφαλής της ΕΚΤ δεν θα επέτρεπε την έξοδο της Ελλάδας εάν παραμέναμε σταθεροί στις απόψεις μας».
Ο κ. Βαρουφάκης επιρρίπτει, χωρίς να κατονομάζει, ευθύνες σε τρία τέσσερα άτομα του υπουργικού συμβουλίου που δεν επέτρεψαν την αξιοποίηση αυτού του μοχλού πίεσης.

«Δεν το είχα δει να έρχεται. Αν το είχα δε θα είχα μπει στην κυβέρνηση», υπογραμμίζει ο κ. Βαρουφάκης.

ΟΙ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΖΩΗ Κ.

Σε προχωρημένες διαβουλεύσεις ώστε να συνεργαστούν για τη δημιουργία ενός ενιαίου πολιτικού φορέα της αριστεράς βρίσκονται ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και η τέως Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, ο νέος φορέας, που θα έχει στόχο να κυριαρχήσει στο χώρο της αντι-μνημονιακής αριστεράς προσελκύοντας δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, θα έχει ριζοσπαστικές πολιτικές.

Στην προγραμματική συμφωνία θα περιλαμβάνονται δεσμεύσεις για διαγραφή μεγάλου μέρους του «επονείδιστου» δημόσιου χρέους, για διεκδίκηση πολεμικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου από τη Γερμανία, και για αποχώρηση της Ελλάδας από το Eurogroup ως μηχανισμό πίεσης στους εταίρους.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τη διαπραγματευτική γραμμή απέναντι στους εταίρους-πιστωτές, η κ. Κωνσταντοπούλου και ο κ. Βαρουφάκης φέρεται να έχουν συμφωνήσει ότι η Ελλάδα πρέπει να απαιτήσει πλήρη απελευθέρωση όλων των δημοσιονομικών στόχων, μηδενισμό των επιτοκίων δανεισμού από τον ESM, και «Σχέδιο Μάρσαλ» για την Ελλάδα, με τεράστιο πρόγραμμα ευρωπαϊκών επενδύσεων στη χώρα μας.

Οι δύο πλευρές αναμένεται να οριστικοποιήσουν τη συνεργασία τους μέσα στις επόμενες εβδομάδες, με άτομα από το περιβάλλον τους να αστειεύονται ότι το μοναδικό σημείο διαφωνίας είναι για την ώρα το όνομα του νέου φορέα.

Έως τώρα δεν υπάρχει κανένα σχόλιο από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline