Πέμπτη 25 Απριλίου 2024  10:42:34

Οι μελλοθάνατοι από τις αυξήσεις σε καύσιμα και φυσικό αέριο: TAXI, λεωφορεία, φορτηγά, Ι.Χ., βενζινοπώλες, μεταφορείς. Προειδοποίηση του ΣΕΒ για τις συνέπειες στους αρμόδιους υπουργούς Ε. Τσακαλώτο και Π. Σκουρλέτη. Κύριο

Εξοντωτική ακόμα και η μικρή αύξηση σε τιμές και φόρους. Στο παρασκήνιο η Κυβέρνηση φέρεται να έχει συμφωνήσει με την Τρόικα για νέες αυξήσεις και ας υποσχόταν από πέρυσι ...μείωση τιμών και τιμολογίων.

Μέχρι πρόσφατα υποσχόταν ότι θα προβούν σε μειώσεις καυσίμων(λόγω τεράστιας πτώσης της τιμής του αργού πετρελαίου κατά 65-70%), σε μειώσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και βεβαίως στο φυσικό αέριο. Τόσο σε βιομηχανίες ενεργοβόρες και μη, καταστήματα, κατοικίες , επαγγελματίες αλλά και για καταναλωτές, ανθρώπων των μεταφορών κλπ. Τώρα πράττουν το ακριβώς αντίθετο, ασυνεπείς και φορομπήχτες .Οι διαμαρτυρίες, που ακατράγουμε και αναδεικνύουμε συνεχώς, έντονες και πανελλήνιες.

Με αφορμή πρόσφατες αναφορές που είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν στο ενδεχόμενο αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο φυσικό αέριο, ο ΣΕΒ απέστειλε σήμερα επιστολές προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Πάνο Σκουρλέτη, όπου εκφράζεται η έκπληξη και η διαφωνία του Συνδέσμου σε κάθε πιθανή τέτοια αύξηση.

Όπως σημειώνεται στην επιστολή «ο ΣΕΒ έχει επανειλημμένα αναδείξει την ανάγκη μείωσης του ΕΦΚ των ενεργειακών προϊόντων που προορίζονται για βιομηχανική χρήση και ιδιαίτερα του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για ηλεκτροπαραγωγή, ως κομβικής σημασίας παράγοντα για την ανάταξη της εγχώριας βιομηχανίας», τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία προβλέπει μάλιστα μέχρι και κατάργησή του. Θεωρούμε μάλιστα, σημειώνει ο ΣΕΒ, ότι η σχετική πρόβλεψη του Ν. 4336/2015 για επανεξέταση και εξορθολογισμό της φορολόγησης των ενεργειακών προϊόντων -που έπρεπε να έχει εκπληρωθεί από τον περασμένο Οκτώβριο- θα οδηγούσε στο προσδοκώμενο και όχι στο αντίστροφο αποτέλεσμα, δηλαδή την περαιτέρω αύξηση του ειδικού φόρου.».

Επιπλέον, ο ΣΕΒ υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα έχει το υψηλότερο επίπεδο ΕΦΚ επί του φυσικού αερίου για βιομηχανική χρήση από όλα τα Κράτη-Μέλη, σημειώνοντας ότι είναι διπλάσιος από την ευρωπαϊκό μέσο όρο και δεκαπλάσιος των προβλέψεων της σχετικής Οδηγίας 2003/96/ΕΚ. Είναι χαρακτηριστικό δε ότι σήμερα και με την πτώση των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου, ο ΕΦΚ επιβαρύνει την τιμή εισαγωγής ΦΑ άνω του 40%.»

Τέλος, όπως επισημαίνεται στην επιστολή λαμβάνοντας υπόψη στοιχεία μελέτης του ΙΟΒΕ, τη ρητή πρόβλεψη του Ν. 4336/2015 καθώς και τις σαφείς προτροπές για την ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους των ενεργοβόρων βιομηχανιών που παρέχουν οι Κατευθυντήριες Γραμμές για κρατικές ενισχύσεις στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας, ο ΣΕΒ προτείνει την άμεση μείωση του ΕΦΚ επί του ΦΑ που κατευθύνεται στη βιομηχανική χρήση στα ελάχιστα προβλεπόμενα από την Οδηγία επίπεδα (δηλ. 0,54€/MWh) καθώς και την πιθανή κατάργηση του ΕΦΚ επί του ΦΑ που προορίζεται για ηλεκτροπαραγωγή. Εναλλακτικά των παραπάνω ο ΣΕΒ προτείνει την υιοθέτηση της εφαρμοζόμενης Ολλανδικής πρακτικής, βάσει της οποίας το ύψος του Ειδικού Φόρου στο αέριο βιομηχανικής χρήσης διαμορφώνεται αντιστρόφως ανάλογα της ετήσιας κατανάλωσης της κάθε βιομηχανικής επιχείρησης.

Ο ΣΕΒ κλείνει την επιστολή προς τους αρμόδιους Υπουργούς ζητώντας άμεση συνάντηση εργασίας με το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης που επεξεργάζεται τις αλλαγές στη φορολογία των επιχειρήσεων, προκειμένου να εξηγηθούν οι σοβαρές παρενέργειες που θα επέλθουν σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας και θα πλήξουν σημαντικά τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας.

Καταστροφικές συνέπειες από την αύξηση των φόρων στο πετρέλαιο είτε λόγω εξίσωσης είτε λόγω αύξησης μόνο στο κίνησης

Αλυσιδωτές θα είναι οι δραματικές συνέπειες για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τα δημόσια έσοδα, ενώ έμμεσα θα "αναζωπυρωθεί" το λαθρεμπόριο και, τελικά, μόνο δημοσιονομική σταθεροποίηση δεν θα επιτευχθεί, από την εξίσωση φόρων σε πετρέλαιο κίνησης με αυτούς της βενζίνης. Αλλά και μια μικρότερη αύξηση θα είναι οδυνηρή για ένα σύνολο επαγγελμάτων, από τα πλαστικά και τις μεταφορές έως τα φρούτα και τα λαχανικά από την επαρχία, τα έξοδα κίνησης και τα τιμολόγια υπηρεσιών.

Η οικονομική κατάρρευση όσων παραγωγικών επιχειρήσεων έχουν απομείνει και εξακολουθούν να λειτουργούν στη χώρα μας, η αύξηση της ανεργίας, η απότομη μείωση των εισπράξεων του Δημοσίου από φόρους εισοδήματος και ΦΠΑ, η έξαρση του λαθρεμπορίου και, εν τέλει, η δημοσιονομική αποσταθεροποίηση θα είναι οι πλέον επώδυνες συνέπειες. Το κράτος όχι μόνο δεν θα εισπράξει τα πρόσθετα φορολογικά έσοδα που "υπόσχεται" το συγκεκριμένο μέτρο, αλλά θα χάσει κιόλας σημαντικό μέρος από τα έσοδα που ήδη εισπράττει μέσω της άμεσης και έμμεσης φορολογίας.

Τυχόν εφαρμογή της πρότασης για εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης και τη βενζίνη θα οδηγήσει σε αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης, από το επίπεδο των 0,33 ευρώ το λίτρο που βρίσκεται σήμερα στο επίπεδο των 0,67 ευρώ το λίτρο, στο οποίο βρίσκεται σήμερα ο ΕΦΚ της βενζίνης. Δηλαδή ο ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης θα υπερδιπλασιαστεί.

Συνέπεια μιας τόσο μεγάλης αύξησης του ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης θα είναι η απότομη άνοδος των λιανικών τιμών πώλησης του καυσίμου κατά 40 λεπτά το λίτρο ή κατά 23%-44%! Συγκεκριμένα ,οι λιανικές τιμές του πετρελαίου κίνησης, οι οποίες κυμαίνονται σήμερα από 0,90 έως και 1,19 ευρώ το λίτρο θα εκτοξευτούν στα επίπεδα του 1,30 έως 1,60 ευρώ το λίτρο! Η εξέλιξη αυτή θα πυροδοτήσει αλυσιδωτές ανατιμήσεις σε όλα τα προϊόντα που παράγονται, διακινούνται και πωλούνται στη χώρα μας, δεδομένου ότι το πετρέλαιο κίνησης καταλαμβάνει ένα σημαντικό μέρος του κόστους παραγωγής και λειτουργίας εκατοντάδων χιλιάδων Ελληνικών επιχειρήσεων.

Οι πρώτες επιπτώσεις σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr, θα γίνουν αντιληπτές στον τομέα των μεταφορών όπου τα κόστη θα εκτοξευτούν στα ύψη και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο αυτό θα αναγκαστούν να μετακυλήσουν τις απότομες ανατιμήσεις του πετρελαίου κίνησης στα κόμιστρα, τα ναύλα ή τα εισιτήρια κατά περίπτωση. Υπολογίζεται ότι οι αυξήσεις στα εισιτήρια των μέσων μεταφοράς (ταξί, λεωφορείων, τρένων κ.λπ.) και στα τιμολόγια των μεταφορικών επιχειρήσεων θα φθάσουν μέχρι και το 30%. Ανατιμήσεις-φωτιά, που θα φθάνουν σε ποσοστά 20%-30% θα σημειωθούν σχεδόν αμέσως στα περισσότερα εγχωρίως παραγόμενα προϊόντα, κυρίως δε στα είδη διατροφής, τόσο τα αγροτικά όσο και τα μεταποιημένα και βιομηχανοποιημένα, λόγω της απότομης αύξησης του κόστους μεταφοράς και παραγωγής.

Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι πολλά εγχώριας παραγωγής βασικά είδη διατροφής και άλλα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης να ακριβύνουν τόσο πολύ ώστε να γίνουν απλησίαστα για τους καταναλωτές και οι Ελληνικές επιχειρήσεις που τα παράγουν να υποστούν απότομη μείωση του τζίρου τους και να οδηγηθούν σε υπερχρέωση, απολύσεις προσωπικού και αργότερα ακόμη και σε "λουκέτα". Έτσι, το Δημόσιο αντί να αυξήσει τα φορολογικά του έσοδα μέσω της υπέρμετρης αύξησης του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης θα υποστεί απώλεια εσόδων από φόρους εισοδήματος και ΦΠΑ, την οποία θα προκαλέσουν η απότομη μείωση της κατανάλωσης και η συνακόλουθη συρρίκνωση των πωλήσεων χιλιάδων ελληνικών επιχειρήσεων.

Πέραν των απότομων και υπέρμετρων ανατιμήσεων και των επιπτώσεών τους στην κατανάλωση, στην παραγωγή και τις εισπράξεις φόρων εισοδήματος και ΦΠΑ, η ελληνική οικονομία θα υποστεί και ένα ακόμη βαρύ πλήγμα αν τυχόν αυξηθεί τόσο πολύ ο φόρος στο πετρέλαιο κίνησης. Συγκεκριμένα, η απότομη άνοδος του ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης από τα 0,33 στα 0,67 ευρώ το λίτρο θα διευρύνει σημαντικά τη διαφορά ανάμεσα στους ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης και του πετρελαίου κίνησης και θα οδηγήσει στην αύξηση του λαθρεμπορίου πετρελαίου θέρμανσης. Σήμερα ο ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης ανέρχεται σε 0,23 ευρώ το λίτρο, είναι δηλαδή μόλις 0,10 ευρώ το λίτρο χαμηλότερος από τον ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης.

Αν λοιπόν ο ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης ανέβει στα 0,67 ευρώ το λίτρο, τότε η διαφορά του με τον ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης θα αυξηθεί απότομα από τα 0,10 στα 0,43 ευρώ το λίτρο, δημιουργώντας αυτόματα ένα ισχυρό κίνητρο για την επαναδραστηριοποίηση των κυκλωμάτων λαθρεμπορίου, που διακινούν παράνομα πετρέλαιο θέρμανσης ως πετρέλαιο κίνησης. Τα έσοδα που θα χάσει το Δημόσιο από το λαθρεμπόριο πετρελαίου θέρμανσης θα είναι περισσότερα από αυτά που θα εισπράξει με την αύξηση του ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης.

Από την άλλη πλευρά, αν η κυβέρνηση σπεύσει να αποτρέψει τον κίνδυνο αύξησης του λαθρεμπορίου, ανεβάζοντας σημαντικά καί τον ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης, τότε θα δημιουργηθεί ένα άλλο πρόβλημα, ακόμη πιο μεγάλο: η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα αυξηθεί σημαντικά και ελάχιστοι πλέον καταναλωτές θα μπορούν να το αγοράσουν με αποτέλεσμα να επαναληφθούν και να ενταθούν τα φαινόμενα χρησιμοποίησης βλαπτικών για το περιβάλλον υποκατάστατων για τη θέρμανση. Παράλληλα, τα έσοδα του Δημοσίου από τον ΕΦΚ και τον ΦΠΑ του πετρελαίου θέρμανσης θα μειωθούν σημαντικά λόγω της μεγάλης πτώσης που θα σημειωθεί στην κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης.

Παράλληλα εξετάζεται και το σενάριο για αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης κατά 10 λεπτά το λίτρο στην αμόλυβδη βενζίνη όπου θέλει να εκτινάσσεται στα 1,482 ευρώ το λίτρο από 1,359 ευρώ που είναι σήμερα (μέση τιμή). Οι υπολογισμοί αυτοί προκύπτουν αν ο ΕΦΚ της αμόλυβδης αναπροσαρμοστεί στα 0,77 λεπτά από 0,67 και του ντίζελ στα 0,44 από 0,33 ευρώ το λίτρο. Επίσης δεν έχει αποκλειστεί και το σενάριο για αύξηση στον ΕΦΚ του αερίου κίνησης.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline