Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  13:07:43

Νέα ποσά σε ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος μόνο για τους μετανάστες. Χωρίς κανένα έλεγχο του δημόσιου λογιστικού. Κύριο

-Διαμαρτυρία της αντιπολίτευσης ότι και σε αυτή την περίπτωση γίνεται διαχείριση των πιστώσεων για τους πρόσφυγες χωρίς διαγωνισμούς και με τους ελέγχους του Δημοσίου.

Πολύμηνη προβλέπεται η φιλοξενία, στέγαση, διατροφή και κοινωνικές υπηρεσίες που αρχίζουν να κοστίζουν ακριβά και στο ελληνικό Δημόσιο.

Ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος για δωρεές και ιδιωτικές χορηγίες προς βοήθεια των προσφύγων και των μεταναστών, δημιουργεί η κυβέρνηση. Το άνοιγμα του εν λόγω λογαριασμού δεν είδαν με καλό μάτι τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία θέτουν θέμα αδιαφάνειας και διαχείρισης του Λογαριασμού, καθώς το όλο σκεπτικό της κυβερνητικής πρωτοβουλίας είναι «μετέωρο» και διάτρητο.

Παρά τις επιφυλάξεις πάντως που εκφράστηκαν, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην της Χρυσής Αυγής, ψήφισαν τελικά την επίμαχη διάταξη.

Για την καλύτερη οικονομική διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα κονδύλια, το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε σχετική τροπολογία
«Έχετε μετατρέψει το Κοινοβούλιο σε πλυντήριο ανομίας», κατήγγειλε εμφανώς οργισμένος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, εκφράζοντας φόβους ότι τα χρήματα του ειδικού λογαριασμού θα καταλήξουν τελικά στις «τσέπες» των υπουργών, δηλαδή ότι μπορεί να διατεθούν κατά τρόπο ανεξέλεγκτο όπως έχει ήδη καταγγείλει η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι για τις κατασκευές των hotspots και τα συστήματα διατροφής στα νησιά.

«Πριν από λίγο καιρό στο «όνομα» της μεταναστευτικής πολιτικής ζητήσατε εξουσιοδότηση από το Κοινοβούλιο για να κάνετε απ' ευθείας αναθέσεις με υποσχέσεις των αρμόδιων υπουργών ότι θα γίνει χρηστή διαχείριση προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά. Δόθηκαν με απ' ευθείας αναθέσεις χρήματα σε εταιρείες που εμφανίστηκαν σ' ένα βράδυ. Έχουν γίνει ανάλογες καταγγελίες και περιμένουμε απαντήσεις που μέχρι σήμερα δεν δόθηκαν. Σήμερα, ζητάτε να γίνει ένα επιπρόσθετος λογαριασμός στην Τράπεζα της Ελλάδας για τους πρόσφυγες.

»Ανθρώπινο και καλοδεχούμενο. Όμως η διαχείριση του ειδικού λογαριασμού διενεργείται κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων περί δημοσίου λογιστικού, κρατικών προμηθειών, δημοσίων επενδύσεων, ανάθεσης μελέτης, σύναψη συμβάσεων καθώς και άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης. Δηλαδή, στην τσέπη των Υπουργών τα λεφτά και τα κάνουν και τα χειρίζονται όπως θέλουν», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Καμπανάκι για τον κίνδυνο να στηθεί μεγάλο «πάρτι», χτύπησε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων, Γιώργος Καρράς, διερωτώμενος εάν επίκειται οικονομική βοήθεια από την Ευρώπη και «τα λεφτά αντί να καταλήξουν στους πρόσφυγες θα πάνε σε άλλες τσέπες».

Ανησυχία φάνηκε να προκαλεί μέρος της εν λόγω τροπολογίας και σε κυβερνητικούς βουλευτές, όπως ο Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος ζήτησε την απόσυρση της παραγράφου, που προέβλεπε τη συγκέντρωση χρημάτων στον ειδικό λογαριασμό και από «χορηγήσεις των χρηματοδοτικών οργάνων της ΕΕ.». Αίτημα το οποίο έκανε τελικώς δεκτό ο Χρήστος Σπίρτζης, αφαιρώντας την επίμαχη πρόβλεψη, ώστε στο λογαριασμό να εισρέουν χρήματα μόνο από ιδιωτικές χορηγίες και δωρεές.

Απαντώντας, δε, στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί αδιαφάνειας στη διαχείριση των χρημάτων ο υπουργός Υποδομών αρκέστηκε να πει ότι είναι ειδικός λογαριασμός της ΤτΕ και δεν τίθενται τέτοια ζητήματα.

Αξίζει να σημειωθεί πως και αυτή η τροπολογία κατατέθηκε προς ψήφιση σε άσχετο νομοσχέδιο και συγκεκριμένα στην κύρωση συμφωνίας αεροπορικών υπηρεσιών μεταξύ Ελλάδας και Νέας Ζηλανδίας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline