Σάββατο 20 Απριλίου 2024  13:22:57

«Ετοιμάζω ειδική απόφαση με ευνοϊκές ρυθμίσεις, για τους ιδιοκτήτες με ανείσπρακτα ενοίκια». Οι δηλώσεις και υποσχέσεις στη Βουλή του αρμόδιου υπουργού κ. Τρ. Αλεξιάδη για το εκτεταμένο φαινόμενο. Κύριο

Τα προβλήματα που ανέκυψαν επειδή δεν μπόρεσε να εφαρμοσθεί ο σχετικός νόμος από διάφορες αιτίες, όπως η παρατεταμένη απεργία των δικηγόρων, η δικαστική γραφειοκρατία κλπ. Τα πρακτικά της όλης συζήτησης.

Σε παρηγορητικές υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις για τη μη φορολόγηση των ανείσπρακτων ενοικίων, παρά την αποχή των δικηγόρων, προχώρησε από τη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης. Οι ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου δεν λειτούργησαν τελικά είτε για λόγους γραφειοκρατικούς είτε της δικαστικής διαδικασίας με καθυστερήσεις στην έκδοση των αποφάσεων, από τις απεργίες των δικηγόρων κλπ..

Σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει δύο σενάρια, προκειμένου οι ιδιοκτήτες που μισθώνουν ακίνητα και δεν έχουν εισπράξει τα ενοίκια να μην φορολογηθούν. Το ένα αφορά σε παράταση της προθεσμίας για τη δήλωσή τους και το δεύτερο την παράκαμψη των διαδικασιών που ορίζει ο πρόσφατος νόμος. Ο κ. Αλεξιάδης πάντως δεν ήταν σε θέση να δώσει σαφείς απαντήσεις. Αρκέστηκε απλώς να διαβεβαιώσει ότι το υπουργείο Οικονομικών θα αντιμετωπίσει το ζήτημα και θα δώσει λύση.

Βάσει του νόμου «τα εισοδήματα από την εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας, τα οποία δεν έχουν εισπραχθεί από τον δικαιούχο, δεν συνυπολογίζονται στο συνολικό εισόδημά του, εφόσον έως την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μίσθιου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων. Τα εν λόγω εισοδήματα φορολογούνται στο έτος και κατά το ποσό που αποδεδειγμένα εισπράχθηκαν.»

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΘΗΒΑΙΟΣ (βουλευτής Βοιωτίας- ΣΥΡΙΖΑ): 

Κύριε Υπουργέ, είναι γεγονός ότι σ' αυτό το διάστημα που κατατίθενται οι φορολογικές δηλώσεις για το έτος 2015 προκύπτει αντικειμενικά για πολλούς εκμισθωτές ακινήτων ένα πρόβλημα. Είναι γνωστό ότι παρά πολλοί εκμισθωτές δεν μπορούν λόγω οικονομικής κρίσης ή άλλων παραγόντων να πληρώσουν τα ενοίκιά τους, τα μισθώματά τους, συνολικά ή μέρος αυτών. Όμως, η φορολογία εισοδήματος από μισθώματα είναι συγκεκριμένη και πρέπει ο εκμισθωτής, όταν δεν εισπράττει, να εκχωρήσει στη ΔΟΥ –με αγωγή, φυσικά- διαταγή πληρωμής ώστε να μη φορολογηθεί για ανείσπρακτα ενοίκια.
Σήμερα, η συνεχιζόμενη αποχή των δικηγόρων για περισσότερο από δυόμισι μήνες δημιουργεί αντικειμενικά ένα πρόβλημα. Στερεί από χιλιάδες εκμισθωτές το δικαίωμά τους να προστατευθούν από τον τρόπο με τον οποίο θα φορολογηθούν –και θα φορολογηθούν άδικα- και γι' αυτό ερωτάσθε τι μέτρα μπορούμε να πάρουμε γι' αυτό το θέμα που αδικεί σήμερα χιλιάδες εκμισθωτές, μιας και ο χρόνος για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων τρέχει και τα χρονικά περιθώρια είναι πάρα πολύ μικρά.
Ευχαριστώ.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Κύριε Πρόεδρε, κύριε Βουλευτά, με την ερώτησή σας θέτετε ένα υπαρκτό ζήτημα, αλλά να είστε σίγουρος ότι θα δώσουμε λύση. Όπως δώσαμε λύση στο θέμα των ανείσπρακτων ενοικίων, έτσι θα δώσουμε λύση και σ' αυτό το ζήτημα. Δώσαμε λύση στο θέμα των ανείσπρακτων ενοικίων, παρά τις καταστροφολογικές περιγραφές που υπήρχαν εκείνο το διάστημα από ορισμένες πτέρυγες της Βουλής και από ορισμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ότι η Κυβέρνηση θα φορολογήσει εισοδήματα που δεν υπάρχουν, δηλαδή ανείσπρακτα ενοίκια.

Δώσαμε μια λύση η οποία προέβλεπε ότι εφόσον έως την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας έχει εκδοθεί σε βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγής απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκαση μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων, δεν θα έχει καμμία φορολογική υποχρέωση αυτός που έχει το ακίνητο και το νοικιάζει και δεν εισέπραξε ενοίκια ή δεν εισέπραξε συνολικά ενοίκια για το ποσό εκείνο που δεν εισέπραξε τα ενοίκια.

Όμως, δυστυχώς, αυτός ο σχεδιασμός που είχαμε δεν μπόρεσε να προχωρήσει, διότι προέκυψε η αποχή των δικηγόρων. Ωστόσο, αυτό το θέμα είναι κάτι που μας απασχολεί. Θα δώσουμε λύση. Οι λύσεις που εξετάζουμε αυτή τη στιγμή είναι να παρατείνουμε σίγουρα τις προθεσμίες γι' αυτές τις περιπτώσεις μέχρι να λυθεί η αποχή των δικηγόρων, η οποία ελπίζουμε να λυθεί άμεσα. Εάν διαπιστώσουμε ότι δεν λειτουργεί αυτό το πράγμα, θα δούμε το πώς θα μπορέσουν να δηλώσουν τα ανείσπρακτα ενοίκιά τους χωρίς να φορολογηθούν και αυτά.

Ούτως ή άλλως, το Υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει και θα εκδοθεί σήμερα ή αύριο η σχετική απόφαση. Επιτρέψτε μου εδώ να ανοίξω μια παρένθεση και να πω, κύριε Πρόεδρε, ότι θα την είχα εκδώσει αυτήν την απόφαση. Όμως, μου είχαν πει να είμαι εδώ στις 11.30΄ και έχει πάει 13.30΄ και θα πρέπει να γυρίσω τώρα στο Υπουργείο και στις 18.00΄ να είμαι πάλι στη Βουλή για άλλη υποχρέωση. Με αυτή την απόφαση, λοιπόν, θα πάνε όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις σε σχέση με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος στο τέλος Ιουνίου.

Άρα, μέχρι τότε θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τη δήλωσή τους. Και αυτό το θέμα θα το αντιμετωπίσουμε, είτε με παράταση σε αυτές τις περιπτώσεις μέχρι να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αυτές μετά τη λήξη της αποχής είτε με το να μη χρειαστεί να γίνουν αυτά τα πράγματα, αλλά να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με κάποιον άλλον τρόπο.
Να είστε σίγουρος ότι το πρόβλημα θα το αντιμετωπίσουμε. Είναι σ' αυτά που γνωρίζουμε και θα δώσουμε λύση.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline