Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  08:10:07

Οι Θεσμοί έφυγαν προσωρινά αλλά οι περισσότερες αυξήσεις έχουν κλειδώσει. Οι νέοι φόροι που πρότεινε η ίδια η κυβέρνηση σε κινητή τηλεφωνία, Διαδίκτυο και συνδρομητική TV. Κύριο

-Στόχος των φορολογικών μέτρων που αφορούν στον κλάδο των υπηρεσιών τηλεφωνίας και συνδρομητικής τηλεόρασης είναι η συγκέντρωση συνολικά περί των 70 εκατ. ευρώ. Από αυτά αναζητούνται περίπου 20 εκατ. από την επιβολή τέλους στην συνδρομητική τηλεόραση, οπότε το υπόλοιπο ποσό θα πρέπει να εξασφαλιστεί από τις υπηρεσίες τηλεφωνίας και τις συνδέσεις διαδικτύου. Εκτιμάται ότι για να επιτευχθούν αυτά τα έσοδα μια αύξηση του ειδικού τέλους κινητής -στην οποία επιμένει βέβαια το κουαρτέτο- θα πρέπει να φτάσει το 20%.

Στο τελικό στάδιο βρέθηκαν οι συμφωνίες της κυβέρνησης με τους Θεσμούς για την υιοθέτηση ενός διαφορετικού φορολογικού «μείγματος» στις επικοινωνίες, που περιλαμβάνει αύξηση φορολόγησης στη χρήση σταθερής τηλεφωνίας και διαδικτύου, προκειμένου να μην αυξηθεί το ειδικό τέλος κινητής τηλεφωνίας, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος». Επιπλέον έχει συμφωνηθεί αύξηση του τέλους στην συνδρομητική τηλεόραση, το οποίο δεν φαίνεται πως θα αποφευχθεί, επιβαρύνοντας πάνω από 1 εκατ. νοικοκυριά.

Στόχος των φορολογικών μέτρων που αφορούν στον κλάδο των υπηρεσιών τηλεφωνίας και συνδρομητικής τηλεόρασης είναι η συγκέντρωση συνολικά περί των 70 εκατ. ευρώ. Από αυτά αναζητούνται περίπου 20 εκατ. από την επιβολή τέλους στην συνδρομητική τηλεόραση, οπότε το υπόλοιπο ποσό θα πρέπει να εξασφαλιστεί από τις υπηρεσίες τηλεφωνίας και τις συνδέσεις διαδικτύου. Εκτιμάται ότι για να επιτευχθούν αυτά τα έσοδα μια αύξηση του ειδικού τέλους κινητής -στην οποία επιμένει βέβαια το κουαρτέτο- θα πρέπει να φτάσει το 20%.

Η πιθανότητα αύξησης του ειδικού τέλους κινητής τηλεφωνίας βρήκε εξαρχής αντίθετους όλους τους παράγοντες του κλάδου, ο οποίος είναι κι ένας από τους πλέον υπερφορολογημένους της ελληνικής οικονομίας. Η έμμεση φορολογία των κινητών επικοινωνιών στην Ελλάδα είναι η δεύτερη υψηλότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση με συνολικό ύψος φόρου πάνω στον λογαριασμό που κυμαίνεται από 37,8% έως 47,6%. Το ειδικό τέλος -επάνω στο οποίο επιβάλλεται και ΦΠΑ 23%- κυμαίνεται από 12%-20%, ανάλογα με το συνολικό ύψος του λογαριασμού.

Για στρέβλωση της αγοράς, κάνει λόγο ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας, κ. Γιώργος Στεφανόπουλος, η οποία θα ανοίξει διάπλατα την πόρτα της ελληνικής αγοράς, με την πλήρη κατάργηση και του τέλους περιαγωγής σε έναν χρόνο από σήμερα, στον αθέμιτο ανταγωνισμό. Εταιρείες δηλαδή που θα πωλούν, εκμεταλλευόμενες την διαφορά στην έμμεση φορολογία, υπηρεσίες μέσω δικτύων άλλων χωρών.

Παράλληλα, με ανακοίνωσή της η ΕΕΚΤ έχει επισημάνει ότι «η αύξηση του ειδικού τέλους είναι αντιπαραγωγικό μέτρο, καθώς αποτελεί αντικίνητρο στη χρήση. Παρά τις συνεχείς αυξήσεις του ειδικού τέλους, τα αντίστοιχα δημόσια έσοδα μειώνονται τα τελευταία έτη λόγω του περιορισμού της χρήσης». Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τα έσοδα του κλάδου των τηλεπικοινωνιών το 2008 (πριν αυξηθεί το ειδικό τέλος) ανέρχονταν σε 7,2 δις ευρώ, ενώ το 2015 έκλεισαν στα 4,2 δις ευρώ, έχοντας απολέσει δηλαδή ποσοστό περί του 40% της αξίας του.

55% πτώση η κινητή τηλεφωνία

Από τους δυο πυλώνες του κλάδου, δηλαδή σταθερή και κινητή τηλεφωνία, η κινητή σημείωσε συνολική πτώση της τάξεως του 55%. Τη μείωση των εσόδων ακολουθεί φυσικά και η μείωση των φόρων που τελικά εισπράττει το κράτος, όπως ο ΦΠΑ. Σύμφωνα με μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (2015), «αυτή η εισπρακτικής φιλοσοφίας φορολογική πολιτική δεν έχει αποτέλεσμα, καθώς τα φορολογικά έσοδα του κράτους από το ειδικό τέλος μειώνονται συνεχώς (221 εκατομμύρια ευρώ το 2014 από 375 εκατομμύρια ευρώ το 2010 ή μείωση 40%). Υπολογίζεται ότι τα συνολικά δημόσια έσοδα θα μεγιστοποιηθούν αν το ειδικό τέλος μειωθεί κατά 20% (χωρίς τα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα) ή 50% (μαζί με τα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα) από τα τρέχοντα επίπεδα».

Όσον αφορά στις συνδέσεις διαδικτύου, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας, αντίθετος στην ενδεχόμενη φορολόγηση του κλάδου, αναφέρει σε ανακοίνωσή του τα εξής: «Η επιπλέον φορολόγηση στις συνδέσεις διαδικτύου, θα αποτελέσει τροχοπέδη για πολίτες, επιχειρήσεις αλλά και τη λειτουργία του δημόσιου τομέα, στην προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας. Ταυτόχρονα, θα πλήξει το μεγάλο στόχο της ψηφιακής επανεκκίνησης, λειτουργώντας αποτρεπτικά τόσο στον πολίτη όσο και στον ιδιωτικό τομέα και τις επιχειρήσεις για την απόκτηση υπηρεσιών, εφαρμογών και προϊόντων τεχνολογίας, αποθαρρύνοντας ακόμα και τις αυτονόητα αναγκαίες χρήσεις της».

Ανησυχία επικρατεί και στον κλάδο των υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης, όπου η επιβολή φόρου, και η συνακόλουθη αύξηση στην συνδρομή, αναμένεται να εμποδίσει την περαιτέρω διείσδυση της συνδρομητικής τηλεόρασης στη χώρα μας, η οποία είναι και από τις χαμηλότερες της Ευρώπης. Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν στο «Βήμα» ότι «η επιβολή οποιουδήποτε φόρου τη δεδομένη χρονική στιγμή και με την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα ελληνικά νοικοκυριά, θα οδηγήσει στην συρρίκνωση μιας από τις λίγες αναπτυσσόμενες αγορές που έχουμε στη χώρα μας».

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, μια τέτοια απόφαση θα δημιουργήσει συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού υπέρ των εταιρειών του εξωτερικού που προσφέρουν αντίστοιχες υπηρεσίες, όπως Netflix, Amazon, Youtube, AppleTV, καθώς σε αυτές δεν μπορεί να επιβληθεί ανάλογο τέλος χρήσης. Αντιθέτως, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται εντός Ελλάδος αποδίδουν, εκτός των φόρων και του ΦΠΑ, αντάλλαγμα έως και 3% ετησίως επί των εσόδων για την άδεια δορυφορικής εκπομπής συνδρομητικής τηλεόρασης, φόρους επί των διαφημίσεων και ποσοστιαίες εισφορές επί του τζίρου τους υπέρ των Κέντρων Αποκατάστασης και Εκπαίδευσης Τυφλών, υπέρ κινηματογράφου, υπέρ των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων.

«Η επιβολή επιπλέον φόρου στις ελληνικές εταιρείες συνδρομητικής τηλεόρασης, βασικό χρηματοδότη του ελληνικού αθλητισμού και κινηματογράφου, είναι βέβαιο πως θα δημιουργήσει συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού υπέρ των εταιριών του εξωτερικού, που θα παρέχουν αντίστοιχες υπηρεσίες χωρίς επιπλέον φόρο. Ιδιαίτερα τη στιγμή που, πέραν όλων των άλλων επιβαρύνσεων που υφίστανται οι ελληνικές εταιρείες συνδρομητικής τηλεόρασης, ήδη καταβάλλουν και 3% ετησίως επί των εσόδων τους για την άδεια δορυφορικής εκπομπής» αναφέρει σχετικά ανακοίνωση του (ΣΕΠΕ).

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline