Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  00:23:29

Εξοργιστικός ο νέος φόρος των μικρομεσαίων στα είδη διατροφής και στα σούπερ μάρκετ. Αντί για περικοπές στο Δημόσιο, επενδύσεις και έσοδα από τη φοροδιαφυγή. Κύριο

-Νέα αυξηση του ΦΠΑ επίσης στον κλάδο εστίασης, στα εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς και κόμιστρα ταξί.

Μονόδρομος για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η αφαίμαξη των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων, με νέα αύξηση του ΦΠΑ παράλληλα με τις περικοπές στις συντάξεις, τον ΕΝΦΙΑ και τις αυξήσεις στη φορολογία εισοδήματος.

Εκ του ασφαλούς και μόνο για εσωτερική κατανάλωση φαίνεται ότι η κυβέρνηση κάνει τα «νταϊλίκια» προς το ΔΝΤ, αφού ήδη έχει προτείνει και το «κουαρτέτο» έχει αποδεχθεί, την αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ κατά μια ποσοστιαία μονάδα από το 23 στο 24% .

Την αποκάλυψη κάνει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ καθιστώντας σαφές ότι ήδη υπάρχει συμφωνία για το συγκεκριμένο μέτρο, που θα οδηγήσει σε κλείσιμο της αξιολόγησης.

Από την εφαρμογή του μέτρου η κυβέρνηση προσδοκά επιπλέον έσοδα ύψους 400- 500 εκατομμυρίων ευρώ, ώστε να κλείσει μεγάλο μέρος του δημοσιονομικού κενού, ύψους 1% του ΑΕΠ για την διετία 2017-2018, να καλυφθεί το κενό που έχει αφήσει η εξαίρεση των ιδιωτικών σχολείων από τον ΦΠΑ και να αποφευχθεί η αύξηση του ΦΠΑ σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι επίσης, συζητείται και η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ για περιοδικά, βιβλία και εφημερίδες που σήμερα φορολογούνται με 6%.

Όπως είναι φυσικό τυχόν αύξηση του ΦΠΑ σε όλες αυτές τις κατηγορίες θα οδηγήσει σε αυξήσεις δεκάδων προϊόντων και υπηρεσιών. Μεταξύ άλλων ακριβότερα θα γίνουν τα τυποποιημένα είδη διατροφής -μακαρόνια, ρύζι, αλεύρι, καφές, κακάο, σοκολάτες, αλλαντικά, μαρμελάδες, παγωτά- τα αναψυκτικά και οι χυμοί.

Ακόμα αυξήσεις θα υπάρχουν στον κλάδο εστίασης, στα εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς και κόμιστρα ταξί.

Θεωρείται βέβαιο ότι νέα αύξηση του ΦΠΑ θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης, γεγονός που θα πλήξει ακόμα περισσότερο την αγορά. Ηδη, τα πρώτα σχόλια ήταν ιδιαίτερα αρνητικά από τους καταναλωτές και την αγορά.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline