Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  00:03:22

Με άδεια χέρια θα γυρίσει, δυστυχώς ο Αλ. Τσίπρας από τα ταξίδια του. Αδύναμος να βοηθήσει σοβαρά o Φρ. Ολάντ. Τέσσερις δηλώσεις ψυχρολουσίας, μόνο χθες από το επιτελείο της Α. Μέρκελ, του Βολ. Σόιμπλε, την Κομισιόν, αλλά και το ΔΝΤ. Κύριο

Το τελικό δίλημμα «σύγκρουση ή συμβιβασμός με την Ε.Ε.»

Καλούν την Ελλάδα, δηλαδή τον Έλληνα Πρωθυπουργό να σοβαρευτεί και να γίνει αξιόπιστη εφαρμόζοντας με συνέπεια τις υποχρεώσεις και που έχει αναλάβει απέναντι στους δανειστές και τις Βρυξέλλες.. Καμία δυνατότητα για παρέκκλιση ή ειδική μεταχείριση, δείχνουν και οι τέσσερις δηλώσεις, όπως λ.χ. η ρύθμιση-μείωση του δημόσιου Χρέους. Ο Αλεξ. Τσίπρας θα αναγκασθεί να επιλέξει σύντομα ανάμεσα στον δρόμο της σύγκρουσης, (με απρόβλεπτες συνέπειες )ή του συμβιβασμού και το τέλος της τακτικής Βαρουφάκη τον τελευταίο καιρό είτε με τα δύο νομοσχέδια στη Βουλή είτε με θλιβερές δηλώσεις των τρόικας των δικών του υπουργών, μελών, με πρώτο τον ατυχή Ευκλ.Τσακαλώτο.

1.Βερολίνο: Επαρκείς οι επαφές Μέρκελ με Τσίπρα, δεν χρειάζονται άλλες.

Επαρκείς χαρακτήρισε τις επαφές της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, κληθείς να σχολιάσει την επικείμενη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ενώ έκανε λόγο για συχνή ανταλλαγή απόψεων.
«Μην ανησυχείτε. Υπάρχουν αρκετές επαφές με τον κ. Τσίπρα και συνολικά μεταξύ της γερμανικής και της ελληνικής κυβέρνησης και στο επίπεδο των υπουργών Οικονομικών. Κάθε συζήτηση είναι καλή», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και αρνήθηκε να σχολιάσει το «ταξιδιωτικό πρόγραμμα» του πρωθυπουργού.

2.H Κομισιόν: Πρώτα συμφωνία, μετά κατάθεση νομοσχεδίων

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αλεξάντερ Βίντερστάιν άφησε να εννοηθεί σήμερα ότι για να τεθούν σε εφαρμογή τα νομοσχέδια τα οποία προτίθεται να καταθέσει στη Βουλή η κυβέρνηση, προαπαιτούμενο είναι η συμφωνία των ελληνικών αρχών με τους θεσμούς.
Συγκεκριμένα, ο κ. Βίντερστάιν ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ενήμερη για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να ξεκινήσει στο άμεσο μέλλον συζήτηση επί ορισμένων νομοσχεδίων στη Βουλή των Ελλήνων. «Η ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων είναι το κλειδί, καθώς και η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.
Καταλήγοντας, υπενθύμισε ότι οι συζητήσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης συνεχίζονται, τονίζοντας ότι «η Επιτροπή αναμένει ταχεία πρόοδο σε όλα τα μέτωπα».

Η τοποθέτηση της Κομισιόν για τη μονομερή ενέργεια της Αθήνας δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και ίσως δείχνει το κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη. Η Κομισιόν φαίνεται να παίρνει τη θέση του ΔΝΤ που μπορεί να μην έχει απαντήσει ακόμη για τα νομοσχέδια που θα κατατεθούν, ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι εμφανίζεται επιφυλακτικό ακόμη και για την ημερομηνία επιστροφής της Ντ. Βελκουλέσκου στην Αθήνα.

3.Γερμανικό υπουργείο Οικονομικών- Εκπρόσωπος Β. Σόιμπλε: Μία η λύση για την Ελλάδα, αυτό που συμφωνήθηκε το καλοκαίρι.
«Πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση - Η κατάθεση των δύο νομοσχεδίων δεν βοηθά»

«Υπάρχει μόνο μία λύση και είναι αυτή που συμφωνήθηκε το περασμένο καλοκαίρι», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν θα ήταν εφικτή μια πολιτική λύση στη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές, ενώ, σε ό,τι αφορά την κατάθεση νομοσχεδίων στη Βουλή από την ελληνική κυβέρνηση, τόνισε ότι «καθένας που συμμετέχει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις πρέπει να ξέρει από μόνος του πώς προωθεί τα συμφέροντά του καλύτερα, αν αυτό είναι επιδέξιο ή όχι», προσθέτοντας πως στο τέλος πρέπει να υπάρξει μια «σωστά ολοκληρωμένη αξιολόγηση».

«Κάναμε μια συμφωνία με την Ελλάδα, αυτή έχει καταγραφεί στο πλαίσιο ενός προγράμματος, και εκεί έχει καταγραφεί ότι πρέπει να γίνει μια πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος. Αυτή "τρέχει" αυτή τη στιγμή, πρέπει να ολοκληρωθεί και θα τηρήσουμε αυστηρά αυτή τη διαδικασία, και κατά τα άλλα δεν υπάρχουν πολλά να ειπωθούν σχετικά», δήλωσε ο κ. Γιέγκερ και, αναφερόμενος στην αναστολή των διαπραγματεύσεων, έκανε λόγο για «σύγχυση»:

«Υπήρξε χθες κάποια σύγχυση. Πρέπει να επισημάνουμε και πάλι ότι οι συνομιλίες της Ελλάδας με την τρόικα βεβαίως δεν σταμάτησαν, αλλά διεκόπησαν. Ελπίζουμε ότι και οι δύο πλευρές θα το αξιοποιήσουν αυτό, τώρα, για να συνεχίσουν να εργάζονται στο παρασκήνιο για λύση. Οι υπουργοί θα συναντηθούν στην Ουάσιγκτον. Στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ θα υπάρξει σίγουρα κάποια συνάντηση, σε οποιοδήποτε σχήμα και αν γίνει αυτή, ισχύει όμως αυτό που συμφωνήθηκε το περασμένο καλοκαίρι».

Κληθείς να απαντήσει αν η κατάθεση νομοσχεδίων για το ασφαλιστικό και το φορολογικό από την ελληνική κυβέρνηση μπορεί να χαρακτηριστεί «μονομερής ενέργεια», ο κ. Γιέγκερ σημείωσε ότι δεν επιθυμεί να κάνει τέτοια αξιολόγηση, αλλά τόνισε: «Ο καθένας που συμμετέχει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις πρέπει να ξέρει από μόνος του πώς προωθεί τα συμφέροντά του καλύτερα, αν αυτό είναι επιδέξιο ή όχι - δεν μπορώ να το κρίνω εγώ αυτό. Θέλω μόνο, πολύ φιλικά, να υπενθυμίσω ότι υπάρχουν συμφωνίες, είναι ξεκάθαρες και ότι δεν βρισκόμαστε για πρώτη φορά σε αξιολόγηση προγράμματος με την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι η μία ή η άλλη κίνηση δεν έρχεται εντελώς ως έκπληξη -γνωριζόμαστε ήδη καιρό. Αλλά όλα αυτά δεν βοηθούν. Στο τέλος είναι απαραίτητη μια σωστά ολοκληρωμένη αξιολόγηση προγράμματος και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει τώρα να εργαστούμε».

4..ΔΝΤ: Στους μεγάλους πολιτικούς κινδύνους παγκοσμίως η Ελλάδα

Στους μεγάλους πολιτικούς κινδύνους παγκοσμίως συμπεριλαμβάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) την Ελλάδα. Στην έκθεσή του για τις δημοσιονομικές εξελίξεις (Fiscal Monitor), το Ταμείο αναφέρει ότι «ο εκλογικός κύκλος ή τα πολιτικά αδιέξοδα μπορούν να εμποδίσουν την εφαρμογή πολιτικών αποφάσεων ή να αποθαρρύνουν τη λήψη ισχυρής πολιτικής δράσης το 2016 μια σειρά χωρών, περιλαμβανομένων ανεπτυγμένων οικονομιών (Αυστραλία, Ελλάδα, Ηνωμένες Πολιτείες), αναδυόμενων (Βραζιλία, Νότια Αφρική, Βενεζουέλα) και αναπτυσσόμενων (Γκάνα, Ζάμπια)».
Αν και γενικότερα το ΔΝΤ δεν προχωρά σε προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας εξαιτίας των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, αποφάσισε να λάβει θέση ως προς το ενδεχόμενο πολιτικών εξελίξεων στη χώρα.

Πάντως, το Ταμείο εκτιμά ότι πέρυσι ο προϋπολογισμός έκλεισε με πρωτογενές έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ, όταν η Αθήνα υπολογίζει πρωτογενές πλεόνασμα 0,2-0,4% του ΑΕΠ. Γεγονός το οποίο αναδεικνύει τις μεγάλες διαφορές των δύο πλευρών στις συζητήσεις που γίνονται αυτές τις ημέρες.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μεταβαίνει αύριο στην Ουάσιγκτον για να συμμετάσχει στην εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας (15-17 Απριλίου 2016).

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline