Τετάρτη 24 Απριλίου 2024  13:30:06

Ο υπουργός Γ. Κατρούγκαλος εξήγγειλε (αλλά χρειάζεται επιβεβαίωση): «Κλείσαμε τη συμφωνία με τους δανειστές». Στη βάση των σκληρών προτάσεων για το Ασφαλιστικό, με τις γνωστές περικοπές σε επικουρικές, σε νέες συντάξεις κλπ. Κύριο

Θα πρέπει να γνωστοποιήσουν οι Θεσμοί και οι Βρυξέλλες τους τελικούς όρους της κοινής συμφωνίας με δημόσια ανακοίνωση. Συμφωνία, την οποία δύο μήνες τώρα ο Υπουργός Εργασίας προεξοφλούσε με καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις και «μαχητικές» υποσχέσεις, που έως τώρα αποδείχθηκαν έωλες.

Συμφωνία με τους δανειστές με βάση την ελληνική πρόταση για τις επικουρικές συντάξεις ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, μετά τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι στο Χίλτον.

Όπως δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος «κλείσαμε για τις επικουρικές, δέχθηκαν την πρότασή μας για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, μένουν μόνο περίπου 70 εκατ. Ευρώ, για τα οποία πρέπει τα τεχνικά κλιμάκια να καταλήξουν σε συμφωνία». Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, οι δυο πλευρές συμφώνησαν στην αύξηση των εισφορών κατά μία μονάδα για τα τρία πρώτα χρόνια και μισή μονάδα για τα επόμενα τρία. Εκτός νομοσχεδίου μένουν τα άρθρα που αφορούν στην αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Ταμείων.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνάντηση δεν κράτησε ούτε 1 ώρα.
Κυβερνητική πηγή επεσήμανε ότι "Έχουμε σχεδόν συγκλίνει στο πεδίο του ασφαλιστικού και των κόκκινων δανείων", ενώ παραδέχτηκε ότι στο αφορολόγητο υπάρχουν ακόμα αποστάσεις. Ειδικά για το ασφαλιστικό επιβεβαίωσε τις προηγούμενες δηλώσεις του κ. Κατρούγκαλου περί κάποιων εκατομμυρίων ευρώ που απομένουν να συμφωνηθούν.

Σημειωτέον ότι νωρίτερα, άλλη κυβερνητική πηγή, έδινε ειδική σημασία στην σημερινή επιβεβαίωση από τις κοινοτικές αρχές της ύπαρξης (με βάση τα προσωρινά στοιχεία) πρωτογενούς πλεονάσματος 0,7% του ΑΕΠ το 2015. Εξηγούσε ότι η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι προέρχεται από υπεραπόδοση των μέτρων που θεσπίστηκαν πέρυσι και επισήμανε ότι επιχειρείται από σήμερα και σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων που μένουν στην Αθήνα, να γίνει αποδεκτό ότι λόγω υπεραπόδοσης πρέπει να ληφθούν λιγότερα μέτρα φέτος και τα επόμενα χρόνια.

Το τελικό σχέδιο Κατρούγκαλου για το Ασφαλιστικό και τις συντάξεις, που λέει ότι έγινε η βάση της συμφωνίας.

Σε δημόσια διαβούλευση είχε κατατεθεί προ τεσσάρων ημερών, το νομοσχέδιο για το νέο Ασφαλιστικό με όλες τις αλλαγές στις συντάξεις, τις ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων, τα χρόνια ασφάλισης κ.λπ.
Στο νομοσχέδιο που μπορείτε να διαβάσετε πιο κάτω, υπάρχουν οι μεγάλες ανατροπές στη ζωή χιλιάδων συνταξιούχων και κυρίως στη ζωή των νυν ασφαλισμένων.

Στο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό προβλέπεται αύξηση των εισφορών κατά 1%, η οποία θα βαρύνει κατά 0,5% τους εργοδότες και κατά 0,5% τους εργαζόμενους έως το 2018.
Από το 2018 έως το 2021, η αύξηση των εισφορών περιορίζεται στο 0,25% για εργαζόμενους και 0,25% για εργοδότες.

Μετά και τις περικοπές στις επικουρικές, θα προστατεύονται οι συνταξιούχοι που θα έχουν εισόδημα από συντάξεις έως 1.300 ευρώ.
Οσον αφορά στο φορολογικό, η κ. Γεροβασίλη τόνισε ότι η επιβάρυνση αφορά κυρίως σε εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ ενώ για μισθωτούς και συνταξιούχους η επιβάρυνση θα είναι προοδευτική.

Προβλέπει κατάργηση των κατώτατων ορίων συντάξεων, θεσμοθέτηση Εθνικής Σύνταξης στα 384 ευρώ μετά από τουλάχιστον 20 χρόνια ασφάλισης, σημαντικά μικρότερους συντελεστές αναπλήρωσης για την αναλογική σύνταξη, που οδηγούν σε χαμηλές νέες συντάξεις κυρίως για όσους έχουν πάνω από 25 έτη ασφάλισης και το μέσο εισόδημά τους ξεπερνά τα 1.000 ευρώ, προστασία των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων στα σημερινά επίπεδα, αύξηση εισφορών αλλά και σαρωτικές ενοποιήσεις ταμείων.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline