Τετάρτη 24 Απριλίου 2024  13:44:38

«Φτάνουμε Μάιο και καήκαμε...», όπως ήταν οι φόβοι Τσακαλώτου και Σταθάκη. Γιατί πάνε όλα πίσω και δυσκολεύουν, μετά τη νέα αναβολή του κρίσιμου του Eurogroup στις 9 Μαΐου. Κύριο

Θετική η στάση των περισσότερων χωρών στην αξίωση Τσίπρα να μην οριστικοποιηθεί από τώρα το κονδύλι αποτυχίας των 3,6 δις για το 2018. Γερμανικά ΜΜΕ σε γραμμή πολεμικής: Η Ελλάδα απειλείται με χρεοκοπία σε 4 εβδομάδες -Η ελληνική κρίση επιστρέφει.

Σε κρίσιμη δοκιμασία εξελίσσεται για την κυβέρνηση η διαπραγμάτευση, αφού παρά και τις επικοινωνίες του Αλ. Τσίπρα με την ηγεσία της ΕΕ, αναβλήθηκε για άλλες δέκα μέρες το (εξ αναβολής από την Μεγάλη Πέμπτη) Eurogroup που σχεδιαζόταν να γίνει την Τρίτη ή την Πέμπτη μετά το Πάσχα.

Ο πρόεδρος Ντάισελμπλουμ ενημέρωσε χθες τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών κύριο Ευκλείδη Τσακαλώτο ότι το έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα δρομολογείται πλέον για την Δευτέρα 9 Μαΐου, διαψεύδοντας έτσι και τις προσδοκίες που καλλιεργούσε η κυβέρνηση πως υπήρχε κάποια σύγκλιση απόψεων με τους δανειστές, για τα προληπτικά μέτρα των 3,6 δισ. που καλείται να νομοθετήσει η κυβέρνηση.

Τώρα στα ζητήματα που αφορούν στον προληπτικό μηχανισμό και τα μέτρα για το Δημόσιο Χρέος επικεντρώνονται οι συνομιλίες μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών ως το Erogroup της 9ης Μαΐου, σύμφωνα με όσα δήλωσε από τις Βρυξέλλες η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του επιτρόπου οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί.

Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι σύμφωνα με τον Επίτροπο Μοσκοβισί, το πακέτο των μέτρων που αντιστοιχεί στο 3% του ΑΕΠ και το οποίο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί κρίνουν επαρκές για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων το 2018, έχει κλείσει κατά 99%. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι απομένουν δύο σημαντικά στοιχεία προς συζήτηση, ο προληπτικός μηχανισμός και τα μέτρα για το χρέος.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να εργάζεται με τις ελληνικές αρχές, τους θεσμούς (ΕΚΤ, ΕΜΣ, ΔΝΤ) και τα κράτη-μέλη για τα τελικά στοιχεία ενός συνολικού πακέτου μέτρων που θα πληροί το γράμμα και το πνεύμα της δήλωσης της Συνόδου της Ευρωζώνης του περασμένου Ιουλίου. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για την εξεύρεση συμφωνίας σύντομα», ανέφερε η Α. Μπράιτχαρτ.

Ο Έλληνος υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημερώθηκε το βράδυ της Πέμπτης από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι το Eurogroup θα συνεδριάσει τη Δευτέρα 9 Μαΐου στις 3 μ.μ. Επίσης, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού, και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σχετικά με την πορεία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.
Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη οι θεσμοί αναχώρησαν από την Αθήνα επισημαίνοντας ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν από απόσταση. Μάλιστα οι επικεφαλής της τρόικας ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι «οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές πέτυχαν σημαντική πρόοδο στο πακέτο των πολιτικών που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για τις συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους και για την ολοκλήρωση του πρώτου ελέγχου του τρίτου ελληνικού προγράμματος».

Η ΘΕΤΙΚΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΑΞΙΩΣΗ ΤΣΙΠΡΑ

Πάντως, ενόψει Eurogroup στο επιτελείο του πρωθυπουργού υπάρχει η εκτίμηση ότι οι περισσότεροι από τους Ευρωπαίους εταίρους συντάσσονται με την ελληνική θέση περί μη προσδιορισμού των προληπτικών μέτρων που δύναται να απαιτηθούν, ώστε να αντιμετωπιστούν τυχόν αστοχίες από το 2018 και έπειτα, επικαλούμενοι μάλιστα τις δηλώσεις του κ. Ζ.-Κ. Γιούνκερ, του αρμόδιου Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί αλλά και αξιωματούχων του Ευρωκοινοβουλίου.

Αντιθέτως, θεωρούν ότι θα απομονωθούν τόσο το ΔΝΤ όσο και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που επιμένουν σε «εφεδρικά» μέτρα τα οποία οδηγούν σε νέες περικοπές μισθών και συντάξεων, σε περίπτωση μη επίτευξης του στόχου για πλεόνασμα της τάξης του 3,5% το 2018. Μάλιστα, από σειρά τοποθετήσεων υψηλόβαθμων στελεχών του κυβερνώντος κόμματος, γίνεται σαφές ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ως βασικά εμπόδια για την ολοκλήρωση της συμφωνίας το ΔΝΤ και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Β. Σόιμπλε.

Την άποψη αυτή φαίνεται πως συμμερίζεται και ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, ο οποίος εκτίμησε ότι η διαφαινόμενη δυσκολία στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης δεν οφείλεται σε κάποια γενικευμένη τάση υπαναχώρησης των θεσμών από τη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου αλλά στη στάση του ΔΝΤ και του κ. Σόιμπλε που, όπως είπε (Βήμα FM), «προσπαθούν να οδηγήσουν σε μια οδυνηρή, πιστεύω και για την Ευρώπη όχι μόνο για τη χώρα μας, υπαναχώρηση από τη συμφωνία του καλοκαιριού».

-Χθες, ο αρμόδιος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, κ. Π. Μοσκοβισί επιβεβαίωσε τη διάσταση απόψεων που υπάρχει μεταξύ Κομισιόν και ΔΝΤ για το θέμα των προληπτικών μέτρων, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του ότι βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία.
Με τα νέα, μάλλον δυσάρεστα δεδομένα από την νέα αναβολή:

- Επιβεβαιώνεται ότι οι δανειστές δεν κάμπτονται από τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι υπάρχει νομικό και συνταγματικό κώλυμα για τη προκαταβολική νομοθέτηση των πρόσθετων μέτρων, τα οποία αποδέχτηκε στις 22 Απριλίου ο κύριος Τσακαλώτος.

- Παρατείνεται ακόμα περισσότερο η πολύμηνη διαπραγμάτευση για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος παρότι, όπως έχουν πει οι κ.κ. Τσακαλώτος και Σταθάκης, «αν μας βρει ο Μάιος, καήκαμε».

- Πάει πιο πίσω η εκταμίευση των δόσεων για την Ελλάδα, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την ταμειακή ρευστότητα του δημοσίου.

- Διατηρείται η αβεβαιότητα για την ελληνική οικονομία και απομακρύνεται το ενδεχόμενο αποκατάστασης του επενδυτικού κλίματος και επιστροφής στην Ανάπτυξη από φέτος, για την οποία μιλά εδώ και μήνες η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός.

Επί της ουσίας, η κυβέρνηση έχει στα χέρια της την «καυτή πατάτα» των αποφάσεων για τα 3,6 δισ. και δεν μπορεί να ισχυρίζεται πλέον ότι φταίνε οι διαφωνίες μεταξύ των δανειστών αφού, όπως είπε χθες και η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα, ο πρόεδρος Γιούνκερ δεν θεωρεί μεν αναγκαία τα προληπτικά μέτρα, αλλά «εφόσον οι υπόλοιποι θεσμοί (ΔΝ-ΕΚΤ) τα θέλουν, η Επιτροπή είναι έτοιμη να τα αξιολογήσει, σε στενή συνεργασία με την Ελλάδα».

«Μείζων σεβασμός εξ αποστάσεως»

Ευρωπαίοι και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) συμφωνούν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει λίστα με ποσοτικοποιημένα εφεδρικά μέτρα, που θα εφαρμοστούν σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα. Εντούτοις, το ΔΝΤ απαιτεί να προσδιοριστούν από πριν οι κωδικοί του προϋπολογισμού από τους οποίους θα γίνουν περικοπές στην παραπάνω περίπτωση, ενώ η ελληνική πλευρά θέλει να έχει ο υπουργός Οικονομικών την ευχέρεια να τους επιλέξει. Επιπλέον, το Ταμείο απαιτεί να κρίνει και δικό του στέλεχος, και όχι μόνον η Eurostat, αν επιτεύχθηκαν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε, πάντως, χθες ότι το «αγκάθι» των «προληπτικών» μέτρων θα αποτελέσει αντικείμενο πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των κρατών-μελών της ευρωζώνης, σε συνδυασμό με το ζήτημα του χρέους. Αναφορά στο θέμα του χρέους υπήρχε και στη χθεσινή ανακοίνωση του κουαρτέτου, η οποία έκανε λόγο για «σημαντική πρόοδο σε ένα πακέτο πολιτικών που μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για συζητήσεις αναφορικά με τη βιωσιμότητα του χρέους και την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης». Η ανακοίνωση δεν προσ απλώς σημείωνε πως «όλοι οι θεσμοί θα συνεχίσουν να δουλεύουν από τις έδρες τους για τα τελικά συστατικά ενός πλήρους πακέτου πολιτικής».

Γερμανικά ΜΜΕ σε γραμμή πολεμικής: Η Ελλάδα απειλείται με χρεοκοπία σε 4 εβδομάδες -Η ελληνική κρίση επιστρέφει

Σκληρή και αδιάλλακτη ερμηνεία, μετά την νέα αναβολή. Η αδυναμία κυβέρνησης και πιστωτών να καταλήξουν σε τελική συμφωνία για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος στήριξης επαναφέρει στις σελίδες του γερμανικού Τύπου δυσοίωνα σενάρια για την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με την Deutche Welle.

«Η χρεοκοπία απειλεί (σ.σ. να επέλθει) σε τέσσερις εβδομάδες: η ελληνική κρίση επιστρέφει» σημειώνει σε τίτλο ρεπορτάζ της η Westdeutsche Allgemeine Zeitung, θέτοντας το ερώτημα αν «πρέπει τώρα να επέμβει και πάλι η ΕΕ». Όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων ο αρθρογράφος, «ειδικοί προειδοποιούν εδώ και αρκετό διάστημα με κεκαλυμμένο τρόπο ότι η ελληνική κρίση επιστρέφει. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών για ένα νέο πακέτο λιτότητας βρίσκονται σε σημείο μηδέν», σχολιάζει το δημοσίευμα και προσθέτει:

«Σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθούν γρήγορα οι διαβουλεύσεις, ενδέχεται να εξαντληθούν τα χρήματα της Αθήνας ήδη σε δύο εβδομάδες. Ως εκ τούτου, τίθεται το ερώτημα: πρέπει η ΕΕ να εμβάσει στην Αθήνα σύντομα πρόσθετα κεφάλαια ώστε να βοηθήσει τη χώρα να βγει από τη δύσκολη θέση;».
Λύση στο προσωρινό αδιέξοδο θα επιχειρήσει να δώσει το έκτακτο Eurogroup στις 9 Μαΐου, όπως μεταδίδουν σήμερα πολλές γερμανικές εφημερίδες στις ηλεκτρονικές τους εκδόσεις. Στην ιστοσελίδα της Frankfurter Allgemeine Zeitung επισημαίνεται ότι το σημείο τριβής στην τρέχουσα αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας και δανειστών είναι το «προληπτικό πακέτο» μέτρων ύψους 3,6 δις ευρώ. Όπως σημειώνεται, «αυτή η πρόσθετη απόφαση φαίνεται να είναι κάτι σαν γέφυρα μέσω της οποίας θα μπορούσε να εμπλακεί με δικά του κεφάλαια στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα και το ΔΝΤ, όπως επιθυμεί κατά πρώτο λόγο η γερμανική κυβέρνηση».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline