Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μην πιστεύετε τον υπουργό Γ. Κατρούγκαλο για μηδέν περικοπές.«Μαχαίρι» έως και 22,76% στα εφάπαξ στο Δημόσιο και κοντά στο 30% στις επικουρικές. Καταργεί το ΕΚΑΣ για 120.000 δικαιούχους. Κύριο

Διαρκώς ψευδόμενο και ανακριβής προσπαθεί να κρύψει ή να εξωραΐσει τις μεγάλες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, στο ΕΚΑΣ, στα εφάπαξ και αργότερα στις κύριες συντάξεις του ΙΚΑ, ενώ ταυτόχρονα δηλώνει ότι το υπουργείο Εργασίας κάνει ...κοινωνική πολιτική.

Κούρεμα πολλών ταχυτήτων έρχεται στο εφάπαξ του Δημοσίου και άλλων ταμείων πρόνοιας με το νέο σύστημα υπολογισμού που προβλέπει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση.

Στη λίστα αναμονής είναι 65.000 συνταξιούχοι που περιμένουν ήδη δύο χρόνια, αλλά θα χρειαστούν ακόμη πέντε μήνες μέχρι να δουν το εφάπαξ τους. Τα νέα εφάπαξ, ωστόσο, αναμένεται να είναι μειωμένα από 13,26% έως 27%.

Οι περικοπές θα γίνουν ανάλογα με το πότε βγήκε στη σύνταξη ο κάθε δικαιούχος. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο το εφάπαξ θα είναι μικρότερο κάθε χρόνο με το νέο τρόπο υπολογισμού καθώς θα επιστρέφονται οι εισφορές για το διάστημα από 1/1/2014 και ύστερα.

Τα νέα εφάπαξ έχουν ως εξής:

Σημειώνεται ότι θα υπάρξουν επιπλέον μειώσεις για τα Ταμεία που είχαν κοινωνικό πόρο, όπως των δημοτικών υπαλλήλων με εισφορά 1% ως 4%.

Πανηγυρίζει, αλλά τελικά 120.000 συνταξιούχοι θα χάσουν το ΕΚΑΣ!

120.000 συνταξιούχοι θα μείνουν από εφέτος χωρίς ΕΚΑΣ μετά τις ρυθμίσεις που θα ψηφίσουν οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και παρουσίασε σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο αρμόδιος υπουργός κ. Κατρούγκαλος. Παράλληλα οι συνταξιούχοι γενικώς θα χάσουν έως το 2019 2,3 δις ευρώ.

Σύμφωνα με την οικονομική μελέτη που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλος η συνταξοδιοτική δαπάνη για κύριες και επικουρικές συντάξεις, λαμβάνοντας υπόψη τις παρεμβάσεις της μεταρρύθμισης και στις δύο κατηγορίες συντάξεων (κύριες και επικουρικές), παρουσιάζει μείωση το έτος 2019 σε ύψος της τάξης των 1.300 εκ ευρώ ή αντιστοίχως 0,66% του ΑΕΠ".

Αντιστοίχως, " οι επιπτώσεις της μεταρρύθμισης στο έλλειμμα των φορέων κύριας ασφάλισης, το 2019 εκτιμάται ότι θα βελτιώσει το οικονομικό αποτέλεσμα των φορέων κύριας ασφάλισης κατά 1.000 εκ. ευρώ περίπου, ή 0,53% του ΑΕΠ".
Οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό, πέρα από όσα υποστηρίζει η Κυβέρνηση, σύμφωνα με την εκτίμηση αναλυτών που γνωρίζουν από ασφαλιστικά, θα επιφέρουν μειώσεις σε όλες ανεξαιρέτως τις συντάξεις.

Ο πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ καθηγητής Αλέξης Μητρόπουλος υποστηρίζει ότι το σύνολο των περικοπών σε όλα τα είδη των συντάξεων (κύριες, επικουρικές, μερίσματα, εφάπαξ) μαζί με τα έσοδα θα φθάσει στο υπέρογκο ποσό των 8,2 δισ. ευρώ την ώρα που οι βουλευτές της κυβέρνησης δηλώνουν ότι δεν θα δεχθούν περικοπές δαπανών για τις συντάξεις πέρα από το 1,8 δισ. ευρώ που προβλέπεται στο Μνημόνιο!

Σημειώνεται ότι πέρα από τις αυξήσεις των εισφορών (+42,8% για τους αγρότες, +1 ποσοστιαία μονάδα για την επικουρική ασφάλιση από φέτος και έως 200% από την 1/1/2017 και μετά για τους επαγγελματίες με εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ), το νομοσχέδιο «ανοίγει» τον δρόμο για άμεσες περικοπές στις καταβαλλόμενες συντάξεις ως εξής:

• Στις επικουρικές που ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ μεικτά ή 1.170 ευρώ κατά μέσο όρο «καθαρά» τον μήνα, προβλέπεται μέση μείωση της τάξης του 20% – 25%.
• Στις κύριες συντάξεις που ξεπερνούν τα 2.000 ευρώ μεικτά και τα 1.800 ευρώ «καθαρά» και τις πολλαπλές άνω των 3.000 ευρώ θα γίνει άμεσο «κούρεμα».
• Στα μερίσματα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων θα επιβληθούν αναδρομικές μειώσεις έως 35%.
• Στα εφάπαξ που δεν έχουν πληρωθεί οι μειώσεις θα είναι της τάξης του 12% – 15%.
• Χωρίς ΕΚΑΣ (που καταργείται σταδιακά έως τα τέλη του 2019) θα μείνουν, από φέτος, 120.000 συνταξιούχοι.

Να σημειωθεί ότι χαμηλότερα ποσά συντάξεων σε σχέση με τα ισχύοντα, θα λαμβάνουν όλοι όσοι συνταξιοδοτηθούν μετά τη ψήφιση του νέου Ασφαλιστικού, πλην των χαμηλόμισθων και εκείνων που είχαν διαδοχική ασφάλιση από το 2002 και μετά.

Είναι γεγονός ότι η θέσπιση «κόφτη» προλαμβάνει την «εξαέρωση» των επικουρικών συντάξεων στις περιπτώσεις που υπερβαίνουν κατά πολύ το πλαφόν των 1300 ευρώ μικτά (άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης ) που έχει τεθεί ως πλέγμα προστασίας από τις περικοπές.
Για παράδειγμα, συνταξιούχος της πρώην Αγροτικής παίρνει 1400 ευρώ κύρια σύνταξη μικτά και 352 επικουρική, σύνολο 1752. Το ποσό που «περισσεύει» ανέρχεται σε 452 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ο συνταξιούχος θα χάσει το σύνολο της επικουρικής του σύνταξης και κάτι ακόμα. Με τη θέσπιση του «κόφτη» η επικουρική σύνταξη δε θα μηδενιστεί αλλά θα περικοπεί έως 40%. Δηλαδή θα απομείνουν 271,2 ευρώ.

 

Πολυμέσα