Πέμπτη 11 Αυγούστου 2022  14:42:26

Τελικά, και ο Ε. Τσακαλώτος έλεγε ψέμματα για το αφορολόγητο. Με τροπολογία του μεσονυχτίου το ξαφνικό κλάδεμα. Κύριο

ΝΔ: Δραματικές οι αλλαγές στο αφορολόγητο - τεράστιες οι επιπτώσεις στη ζωή των Ελλήνων.

Τον είχαν πιστέψει οι πάντες από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ ότι κάνει σκληρή και αμετακλίνητη διαπραγμάτευση Ο Ευκλείδης Τσακαλλωτος διέρρεε μάλιστα ότι έχει βάλει κόκκινες γραμμές, στις οποίες θα παραμείνει αμετακίνητος. Με πρώτη κόκκινη γραμμή λ.χ. τις μη περικοπές σε συντάξεις(που δεν τηρήθηκε), τους νέους φόρους και με σταθερότητα στο περσινό αφορολόγητο. Εκείνο, το οποίο είχαν υποσχεθεί ότι θα ανεβάσουν από πέρυσι στα 12.000 ευρώ. Ο Τσακαλώτος τελικά έπραξε τα αντίθετα, διαψευδόμενος και αυτός, χωρίς εξαίρεση από τους άλλους συναδέλφους του, στην ίδια γραμμή, τελευταία, με τον (πολλαπλώς αναξιόπιστο) Γ. Κατρούγκαλο. Αμετανόητος δήλωσε τη Βουλή: «Ο λόγος μας είναι συμβόλαιο..» και χωρίς, πλέον, κανένα ενδοιμασμό για το Ασφαλιστικό, απόλυτα υπεραπιστικός στο νομοσχέδιο Γ. Κατρούγκαλο, τον οποίο πολλαπλώς επαίνεσε, μαζί με τη δική του «καλή και αποτελεσματική» διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες.

Η φαρδιά πλατιά σφραγίδα «εκπρόθεσμος» ουδόλως επτόησε το υπουργείο Οικονομικών, που με μια τροπολογία του μεσονυκτίου- σαν αυτές που κατήγγειλε η κυβέρνηση όταν ήταν αντιπολίτευση- «κούρεψε» ακόμα περισσότερο το αφορολόγητο, ρίχνοντας και το τελευταίο φύλλο διαπραγματευτικής συκής. Και σαν μην έφτανε αυτό, έριξε στο λάκκο των λεόντων χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις που πλέον θα φορολογούνται όπως ακριβώς οι μεγάλες, δηλαδή με 29%.

Αφήνοντας κανείς κατά μέρος ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει εκτεθεί προσωπικά- εκτός από πολιτικά- καθώς είχε δηλώσει δημοσίως ότι δεν πρόκειται να είναι αυτός ο υπουργός που θα υπογράψει περαιτέρω μείωση του αφορολογήτου, η ουσία είναι ότι μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που έχουν ένα, δύο, τρία ή περισσότερα παιδιά θα γλιτώσουν τα χειρότερα. Η τροπολογία στην πραγματικότητα κινείται πάνω στις επιταγές του ΔΝΤ και κόβει 200 ευρώ από την έκπτωση φόρου ήτοι περίπου 900 ευρώ από το σημερινό αφορολόγητο των 9.545 ευρώ, για όσους δεν έχουν παιδιά. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι ένας μισθωτός ή συνταξιούχος των 600 ευρώ, που σήμερα είναι αφορολόγητος, θα φάει στο κεφάλι φόρο 200 ευρώ, που σύμφωνα με την κυβέρνηση είναι... μικρή επιβάρυνση.

Αναλυτικά, η τροπολογία προβλέπει έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ για φορολογούμενους με τρία ή περισσότερα παιδιά (αφορολόγητο 9.545 ευρώ), 2.000 ευρώ για φορολογούμενο με δύο παιδιά (αφορολόγητο 9.100 ευρώ), 1.950 ευρώ (αφορολόγητο 8.863 ευρώ) για φορολογούμενο με ένα παιδί και έκπτωση φόρου 1.900 ευρώ (αφορολόγητο 8.636 ευρώ) για φορολογούμενο χωρίς παιδιά.

Με βάση τα νέα δεδομένα της τροπολογίας σε εισόδημα 10.000 ευρώ αναλογεί φόρος:

• 300 ευρώ, εφόσον ο φορολογούμενος δεν έχει παιδιά
• 250 ευρώ , εάν ο φορολογούμενος έχει ένα παιδί
• 200 ευρώ , για δύο παιδιά και
• 100 ευρώ για φορολογούμενο με τρία παιδιά
Σε εισόδημα 15.000 ευρώ αναλογεί φόρος
• 1.400 ευρώ για φορολογούμενο χωρίς παιδιά
• 1.350 ευρώ εάν ο φορολογούμενος έχει ένα παιδί
• 1.300 ευρώ , για δύο παιδιά και
• 1.200 ευρώ για φορολογούμενο με τρία παιδιά

Σε εισόδημα 20.000 ευρώ αναλογεί φόρος
• 2.500 ευρώ για φορολογούμενο χωρίς παιδιά
• 2.450ευρώ εάν ο φορολογούμενος έχει ένα παιδί
• 2.400 ευρώ , για δύο παιδιά και
• 2.300 ευρώ για φορολογούμενο με τρία παιδιά

Το κερασάκι στην τούρτα, για να κλείσει η τρύπα των 200 εκατ. ευρώ ήταν η κατάργηση της μικρότερης φορολόγησης για μικρές επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι χιλιάδες μαγαζάκια που είχαν συντελεστή 26% για κέρδη ως 50.000 ευρώ, πλέον θα φορολογούνται με 29%. Και για να γίνει ακόμα πιο σαφές, σε κάθε 1.000 ευρώ κέρδους το υπουργείο Οικονομικών θα παίρνει 30 ευρώ παραπάνω φόρο.

ΝΔ: Δραματικές οι αλλαγές στο αφορολόγητο - τεράστιες οι επιπτώσεις στη ζωή των Ελλήνων

Οι επιπτώσεις στην ζωή των Ελλήνων θα είναι τεράστιες από τις «δραματικές» αλλαγές στο αφορολόγητο, υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Βρούτσης, μετά την κατάθεση τροπολογίας από την κυβέρνηση το βράδυ της Παρασκευής, που ρίχνει το αφορολόγητο στο 8.636 ευρώ.

Οι επιπτώσεις στην ζωή των Ελλήνων θα είναι τεράστιες από τις «δραματικές» αλλαγές στο αφορολόγητο, υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Βρούτσης, μετά την κατάθεση τροπολογίας από την κυβέρνηση το βράδυ της Παρασκευής, που ρίχνει το αφορολόγητο στο 8.636 ευρώ.

Ο πρώην υπουργός ζήτησε μάλιστα , πριν ξεκινήσει η διαδικασία να έρθει και να μιλήσει στην Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ώστε να ενημερώσει το σώμα των βουλευτών για τις αλλαγές αυτές και την μετακίνηση από τις «κόκκινες γραμμές» του.
Εν τω μεταξύ δεύτερη τροπολογία, η οποία επίσης κατατέθηκε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, επιβάλει αύξηση 3% στην φορολογία των επιχειρήσεων, ανεβάζοντάς τον συντελεστή από το 26% στο 29% για κέρδη έως και 50.000 ευρώ.

Με τις προτεινόμενες τροπολογίες το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει σε αύξηση των δημοσίων εσόδων κατά 200 εκατομμύρια ευρώ, από τις νέες φορολογικές επιβαρύνσεις.

Τσακαλώτος προς Eurogroup: Δεν μπορούμε να περάσουμε τα πρόσθετα μέτρα-κάβα των 3,6 δις

Επιστολή του Έλληνα υπουργού Οικονομικών προς τους Ευρωπαίους ομολόγους του αποκαλύπτει το γερμανικό πρακτορείο MNI. Σε αυτήν, ο υπουργός απευθύνει έκκληση να μην επιμείνουν στα πρόσθετα μέτρα των 3,6 δισ. ευρώ καθώς όπως αναφέρει «δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει από την παρούσα κυβέρνηση ή –για ό,τι αυτό σημαίνει- από καμία δημοκρατική κυβέρνηση που μπορώ να φανταστώ».

Ο κ. Τσακαλώτος διερωτάται μάλιστα, αν «Μπορείτε να φανταστείτε να πάμε στο κοινοβούλιο με πακέτο 9 δισεκατομμυρίων ευρώ αντί για αυτό των 5,4 δισ.;» και τονίζει πως η ελληνική κυβέρνηση έκανε ήδη περισσότερα από όσα της ζητήθηκαν και καλεί τους εταίρους να δεσμευθούν για το χρέος.

Ολόκληρη η επιστολή, σύμφωνα με το MNI:

«Αγαπητοί συνάδελφοι,
Σας γράφω πριν από την συνάντησή μας τη Δευτέρα για να ξεκαθαρίσω τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης σε ότι αφορά τόσο το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, όσο και τη συζήτηση για το χρέος.

Υπάρχει, νομίζω, μια γενική αναγνώριση ότι η κυβέρνησή μου έχει κρατήσει τόσο το πνεύμα, όσο και το γράμμα της καλοκαιρινής συμφωνίας μας. Είναι αλήθεια ότι το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης έχει πάρει περισσότερο χρόνο απ' όσο αναμένονταν αλλά αυτό, σε μεγάλο βαθμό, αντανακλά το μεγάλο μέγεθος των μεταρρυθμίσεων που έγιναν τους τελευταίους δέκα μήνες.

Πολλές από τις μεταρρυθμίσεις χρειάζονταν πολύ πολύπλοκη νομοθέτηση και απαίτησαν τη βοήθεια όχι μόνο της γενναιόδωρης τεχνικής υποστήριξης που παρασχέθηκε, αλλά και χρονοβόρες διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς για να γίνει η νομοθέτηση σωστά από την αρχή.

Αντανακλά, όμως επίσης, ότι έχουμε εμπλακεί όχι μόνο σε δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά και σε σοβαρές δομικές μεταρρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν πολλές από τις χρόνιες αδυναμίες του οικονομικού και δικαστικού συστήματος, τη φορολογική διοίκηση (περιλαμβανομένης μιας νέας αυτόνομης και ανεξάρτητης αρχής συλλογής εσόδων) και πιθανόν, περισσότερο σημαντικό απ' όλα, τη ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Η μεταρρύθμιση στις συντάξεις που συζητείται αυτή τη στιγμή στο κοινοβούλιο, αντιμετωπίζει με ριζοσπαστικό τρόπο τη βιωσιμότητα του συστήματος μακροπρόθεσμα ενοποιώντας όλα τα Ταμεία σε ένα, προσφέροντας ίδιους κανόνες για όλους τους συνταξιούχους και μειώνοντας τα ποσοστά αναπλήρωσης.
Εχουμε τώρα συμφωνήσει με τους τέσσερις Θεσμούς όσα περιλαμβάνονται στην πρώτη αξιολόγηση, όχι μόνο το δημοσιονομικό πακέτο του 3% του ΑΕΠ αλλά και όλες τις δομικές μεταρρυθμίσεις. Οι τελευταίες περιλαμβάνουν το άνοιγμα του συνόλου της αγοράς των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), εκτός από κάποια προσωρινή προστασία δανείων που σχετίζονται με πρώτη κατοικία, και το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.

Από την οπτική μας έχουμε παραδώσει όσα υποσχεθήκαμε – σε κάποιες πτυχές περισσότερα. Και όλα αυτά έχοντας ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες και αντιμετωπίζοντας μια απίστευτα περίπλοκη και σοβαρή προσφυγική κρίση.

Ωστόσο, όπως ξέρετε υπάρχει μια διαφωνία μεταξύ των Θεσμών για το αντίκτυπο του δημοσιονομικού πακέτου, καθώς οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και εμείς, είμαστε πεπεισμένοι ότι το πακέτο είναι αρκετό για να πιαστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, ενώ το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι αρκεί μόνο για να πιαστεί 1,5% του ΑΕΠ.

Αυτή η εκτίμησή του, πρέπει να σημειωθεί, βασίζεται στην ίδια μεθοδολογία που παρήγαγε μια υποεκτίμηση το 2015 του μεγέθους των δυο δισεκατομμυρίων ευρώ! Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η διαφορά των δυο ποσοστιαίων μονάδων για το 2018 είναι εξαιρετικά μεγάλη. Και αυτό κάνει την πρόταση για επιπλέον 2% του ΑΕΠ παραμετρικά προληπτικά μέτρα νομοθετημένα εκ των προτέρων πολύ προβληματική.

Πρώτον, δεν υπάρχει συνταγματικά τρόπος να ψηφιστούν προληπτικά μέτρα στην Ελλάδα και με συζητήσεις που είχα με συναδέλφους, αυτό ισχύει και σε ορισμένα άλλα κράτη μέλη. Ετσι θα πρέπει απλά να νομοθετήσουμε τα μέτρα και «απλώς» να υποσχεθούμε ότι θα ακυρωθούν το 2018 αν δεν χρειαστούν. Επικαλούμενος τόσο στην οικονομική, όσο και την πολιτική εμπειρία σας, μπορείτε να φανταστείτε να πάμε στο κοινοβούλιο αντί για ένα αναμενόμενο πακέτο 5,4 δισ. ευρώ ένα 9 δισ. ευρώ;

Πράγματι, κάθε πακέτο άνω των 5,4 δισ. είναι καταδικασμένο να αντιμετωπιστεί από τους έλληνες πολίτες και τους οικονομικούς αναλυτές, εντός και εκτός Ελλάδος ως κοινωνικά και οικονομικά αντιπαραγωγικό. Δεν υπάρχει περίπτωση τέτοιο πακέτο να περάσει από την παρούσα κυβέρνηση ή –για ότι αυτό σημαίνει- από καμία δημοκρατική κυβέρνηση που μπορώ να φανταστώ.
Παρά τα ανωτέρω, και με μεγάλο κόστος για εμάς από τη στιγμή που η πρότασή μας είναι όντως πολύ σκληρή, συνεργαστήκαμε εποικοδομητικά με τους θεσμούς για να καλύψουμε τις τέσσερις λέξεις-κλειδία, που αναφέρθηκαν τόσο από την Κριστίν Λαγκάρντ όσο και από τον Γερούν Ντάισλμπλουμ στο τελευταίο Eurogroup: νομοθέτηση, αντικειμενικότητα, αυτοματισμός, αξιοπιστία.

Προτείναμε έναν αυτόματο μηχανισμό αναπροσαρμογής των δαπανών του προϋπολογισμού –με αναφορά σε κάθε υπουργείο και λίγες συγκεκριμένες εξαιρέσεις για λόγους εθνικής ασφάλειας και προστασίας των ασθενέστερων στρωμάτων- ώστε να παράσχουμε την πρόσθετη διασφάλιση που απαιτούν χώρες-μέλη ότι θα είμαστε σε τροχιά για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018.
Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί μάς έκαναν πολλές προτάσεις για βελτίωση του μηχανισμού σε ευθυγράμμιση με την απόφαση του Eurogroup, τις οποίες έχουμε συμπεριλάβει. Θα έχετε λάβει την πρότασή μας στην τελική της μορφή μέχρι τη Δευτέρα. Θεωρώ ότι ένας τέτοιος μηχανισμός, σε συνδυασμό με το πακέτο μεταρρυθμίσεων, είναι υπεραρκετός για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση.

Και έρχομαι στο ζήτημα του χρέους, που αποτελεί επίσης μέρος της συμφωνίας του καλοκαιριού. Νομίζω ότι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι μια ξεκάθαρη δήλωση για μέτρα άμεσης εφαρμογής και μέτρα που θα ληφθούν μελλοντικά, κάτι που θα βοηθήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ανάκαμψη της χώρας και ότι το ρίσκο χώρας απομακρύνεται (επιτέλους!) από την ατζέντα.

Οι επενδυτές χρειάζονται μια ξεκάθαρη εικόνα για να επενδύσουν, κάτι που απαιτεί κατ' ελάχιστον μια ξεκάθαρη ανακοίνωση από το eurogroup ότι η Ελλάδα είναι στο σωστό δρόμο, βοηθώντας μας έτσι να μετατρέψουμε τον φαύλο κύκλο των δημοσιονομικών μέτρων -ύφεσης- περισσότερων μέτρων, σε έναν ενάρετο κύκλο με βάση την ανάπτυξη. Και δεν είναι ζήτημα μόνο επενδύσεων και ανάπτυξης. Εχουμε μπροστά μας και τη μεταρρυθμιστική κόπωση των Ελλήνων, που βρίσκονται αντιμέτωποι με έξι χρόνια κρίσης και έχουν χάσει το 25% του ΑΕΠ.

Η επιστροφή στην ανάπτυξη λογικά θα μετριάσει την ανάγκη ενός ακόμη γύρου νέων δημοσιονομικών μέτρων, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι θα βοηθήσει μια νέα μεταρρυθμιστική προσπάθεια με στόχο τα πολλά δομικά μας προβλήματα. Αυτό σίγουρα είναι προς το συμφέρον όχι μόνο των Ελλήνων πολιτών, αλλά και των δανειστών μας.

Οπότε, θεωρώ ότι τα στοιχεία για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης και την παροχή της ελάφρυνσης χρέους, υπάρχουν. Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει από το καλοκαίρι τη δέσμευσή της για μεταρρυθμίσεις, ενώ ταυτόχρονα έχει αποτελέσει πηγή γεωπολιτικής σταθερότητας σε μια πολύ προβληματική περιοχή, με τον τρόπο που αντιδράσαμε στην προσφυγική κρίση.

Κανείς δεν θα πρέπει να πιστεύει ότι μια ακόμη ελληνική κρίση, οδηγώντας ίσως σε ένα ακόμη αποτυχημένο Κράτος στην περιοχή (failed state), είναι επωφελής για οποιονδήποτε.
Η κυβέρνησή μου και εγώ θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για μια συνολική λύση. Όμως μια τέτοια λύση θα πρέπει να είναι αξιόπιστη όχι μόνο για τους πιστωτές μας και τους θεσμούς, αλλά και για τους Έλληνες πολίτες, που σε τελική ανάλυση πρέπει να έχουν την «ιδιοκτησία» του προγράμματος και να μπορούν να το διατηρήσουν. Θα ήθελα να πιστεύω ότι είμαστε τόσο κοντά, χωρίς να χρειάζεται να προσθέσω το «αλλά τόσο μακριά».

Με τις καλύτερες ευχές μου,
Ευκλείδης Τσακαλωτος.»

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline