Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  21:12:28

Βαρύ το κλίμα πίεσης ανάμεσα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφιση και υπεράσπιση του Ασφαλιστικού. Φόβοι για το πολιτικό κόστος, που θα έχουν στις εκλογικές τους περιφέρειες από την Δευτέρα. Κύριο

Αμφιβολίες εάν θα συνεχιστεί η πειθαρχική στάση των 153 στο μέλλον. Γεννηματά: Αντιμέτωποι με τη συνείδησή τους και τον κόσμο που τους ψήφισε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Με τον χαρακτήρα του επείγοντος περνάει λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της 8ης Μαΐου από τη Βουλή το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό - φορολογικό.
Εν μέσω εκρηκτικού κλίματος, και κοινωνικής έντασης, βουλευτών που αρνούνται να υπερασπισθούν το νομοσχέδιο στη Βουλή, πιεσμένοι να υπερφηφίσουν διατάξεις με νέα περικοπές και φόρους , η Βουλη καλείται λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της 8ης Μαΐου να ψηφίσει το ασφαλιστικό - φορολογικό νομοσχέδιο.

Το μείζον, από πλευράς διαδικασιών, τονίζει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,είναι πως η δικομματική κυβέρνηση αποφάσισε ξαφνικά να επιβάλει –και να το επιτύχει, έχουσα την πλειοψηφία στη Βουλή– αλλαγή του αρχικού σχεδιασμού, σύμφωνα με τον οποίο η επεξεργασία του νομοσχεδίου θα ολοκληρωνόταν στις αρμόδιες Επιτροπές το μεσημέρι της Παρασκευής, και η ψήφισή του από την Ολομέλεια λίγες ημέρες αργότερα. Τις πρώτες απογευματινές ώρες της Πέμπτης, δρομολογώντας νέες παραβιάσεις άρθρων του Κανονισμού της Βουλής, μετέτρεψε το κρίσιμο νομοσχέδιο από κανονικών διαδικασιών σε «επείγον» νομοθέτημα, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στην αντιπολίτευση, και δυσφορία σε αρκετούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – που ανεπισήμως δήλωναν ότι δεν μπορούν πια να πορεύονται με τρόπους που ακολουθούσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και τους οποίους ως αντιπολίτευση, επέκριναν με δριμύτητα. Κεντρικό επιχείρημα; Οπως ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής σε συζήτηση με δημοσιογράφους, η κυβέρνηση με ψηφισμένο το νομοσχέδιο θα αισθάνεται πιο ισχυρή στην κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα.

Η ψηφοφορία, η οποία προγραμματίστηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Κυριακής, αναμένεται με ενδιαφέρον, αφού θεωρείται κορυφαία δοκιμασία για τη δικομματική κυβερνώσα πλειοψηφία. Στους διαδρόμους της Βουλής, αμέσως μόλις έγινε γνωστή η νέα εξέλιξη, άπαντες προεξοφλούσαν πως θα υποβάλλονταν από κόμματα της αντιπολίτευσης αιτήματα για διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας, «προκειμένου όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τα όσα θα συμβούν στο ασφαλιστικό σύστημα και τις συντάξεις». Δεδομένων των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί με επίκεντρο τις υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεις και την αναμονή της αξιολόγησης του προγράμματος από τους θεσμούς, πάντως, ουδείς διακινδύνευε την πρόβλεψη πως στην παρούσα φάση θα υπάρξει, εξ αφορμής και της «ονομαστικής», κάποια διαφοροποίηση μεταξύ των 153 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Γεννηματά: Αντιμέτωποι με τη συνείδησή τους και τον κόσμο που τους ψήφισε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν να αναμετρηθούν με την συνείδηση τους και με τη θέληση των πολιτών που τους εξέλεξαν αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά καλώντας τους να μην υπερψηφίσουν το ασφαλιστικό-φορολογικό νομοσχέδιο.
Εμείς λέμε όχι στο ασφαλιστικό που καταδικάζει τους συνταξιούχους σε συντάξεις πείνας, όχι στο φορολογικό που καταστρέφει τους εργαζόμενους και την μεσαία τάξη και όχι στα υφεσιακά μέτρα που αυξάνουν την ανεργία και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων σημειώνει η κ. Γεννηματά σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Real News. Στη συνέντευξή της μεταξύ άλλων, αναφέρει:

Για συνεργασία με κυβέρνηση

Έχω απαντήσει πολλές φορές και αναρωτιέμαι γιατί έρχεται και επανέρχεται αυτή ερώτηση. Αποκλείουμε την συμμετοχή μας σε μια κυβέρνηση Α. Τσίπρα, με ΣΥΡΙΖΑ/ ΑΝΕΛ ή με ΣΥΡΙΖΑ σκέτο.

Για Μητσοτάκη

Η ΝΔ είναι ένα κόμμα της Δεξιάς, με το οποίο έχουμε μεγάλες ιδεολογικές και προγραμματικές διαφορές. Στην Ελλάδα «το Κέντρο» ήταν πάντα, ιστορικά, στον αστερισμό της ευρύτερης Δημοκρατικής Παράταξης και παραμένει. Δεν έχει ούτε θέση, ούτε σχέση με τη Δεξιά και ούτε πρόκειται να γίνει παράρτημά της , όσα προσωπεία και αν φορέσουν οι κατά καιρούς επικεφαλής της ΝΔ.

Για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς

Η πρόταση μου για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς ήταν και είναι ξεκάθαρη. Θέλουμε να ενισχύσουμε έναν αυτόνομο πόλο κόντρα στον νεοφιλευθερισμό της ΝΔ και το λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αδιαπραγμάτευτο, έτσι θα πορευθούμε. Δεν υπάρχει διαφοροποίηση του κ. Βενιζέλου επί της πολιτικής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ούτε φλερτ, με την ΝΔ. Το ζητούμενο είναι μια προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης για την έξοδο από την κρίση και την ανασυγκρότηση της χώρας. Μια πρόταση κοινής αποδοχής που θα δημιουργήσει ένα ισχυρό πλειοψηφικό κοινωνικό ρεύμα. Αυτό είναι το πρώτο και βασικό βήμα.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline