Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  02:17:09

Όλα τα κόκκινα δάνεια θα δοθούν σε funds σε χαμηλές τιμές. (Επαγγελματικά, στεγαστικά, καταναλωτικά.) Μόνο έως τον Ιανουάριο του 2018 η προστασία του νόμου Κατσέλη για τα δάνεια πρώτης κατοικίας και μέχρι 140 χιλιάδες ευρώ. Κύριο

Μεγάλη δοκιμασία της κυβέρνησης από την κοινωνία όταν αρχίσει η εφαρμογή όσων συμφωνήθηκαν οριστικά με τους δανειστές. Τα funds δεν προσφέρουν στις τράπεζες παρά ποσοστά εξαγοράς 10-15% της αγοραστικής αξίας κάθε ακινήτου.

Τα δίνουν όλα στα ξένα κερδοσκοπικά funds και μάλιστα σε εξευτελιστικές τιμές εξαγοράς μεγάλων ακίνητων περιουσιών για τα κάθε είδους κόκκινα δάνεια, χωρίς άλλες καθυστερήσεις. Την άμεση απελευθέρωση της πώλησης όλων των κόκκινων δανείων με προστασία έως την 1η Ιανουαρίου 2018 μόνο εκείνων που αφορούν την κύρια κατοικία των δανειοληπτών ή είναι συνδεδεμένα με αυτήν, προβλέπει το προσχέδιο του Μνημονίου που διέρρευσε στον Τύπο.

Ωστόσο και στην περίπτωση των δανείων που αφορούν την κύρια κατοικία, η προστασία θα αφορά μόνο εκείνα για τα οποία η αντικειμενική αξία των ακινήτων δεν ξεπερνά τις 140.000 ευρώ. Για όλα τα άλλα δάνεια, η απελευθέρωση θα είναι άμεση. Θέμα με τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις που αναμένεται να προκαλέσει μεγάλους κοινωνικούς κραδασμούς και διαμαρτυρίες.

Συγκεκριμένα στο προσχέδιο προβλέπεται ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε τροποποίηση του νόμου Σταθάκη για τα κόκκινα δάνεια ώστε να επιτραπεί στο μέλλον η πώληση κόκκινων και μη δανείων και σε νομικά πρόσωπα που έχουν συσταθεί σε κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ και σε τρίτες χώρες εκτός ΕΕ, και όχι μόνο σε εταιρείες funds που έχουν έδρα τους την Ελλάδα.

Επιπλέον στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων της φορολογικής πολιτικής, η νομοθεσία περί φορολογίας εισοδήματος θα πρέπει να τροποποιηθεί ώστε να εξασφαλιστεί ότι για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα οι διαγραφές χρεών που θα προκύψουν απο τις συμφωνίες αναδιάρθρωσης κόκκινων δανείων να μη θεωρούνται ως φορολογητέο εισόδημα.

Τέλος, η φορολογική μεταχείριση των funds θα πρέπει να είναι σύμφωνη με τους κανόνες της ΕΕ και τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές με βάση όσα ορίζει ο νόμος περί τιτλοποίησης απαιτήσεων του 2003. Παράλληλα προβλέπεται και η δημιουργία συμβουλευτικής επιτροπής από την κυβέρνηση ώστε να καταστήσει πλήρως λειτουργικό το πλαίσιο αδειοδότησης των εταιρειών διαχείρισης κόκκινων δανείων. Θα λαμβάνει υπόψη του τις τρέχουσες τιμές της αγοράς και όχι τις αντικειμενικές αξίες, μέτρο το οποίο θεωρείται επί πλέον χαριστική μεταχείριση για τα funds.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline