Πέμπτη 25 Απριλίου 2024  19:54:06

Ο Βίκτωρας Ρέστης φέρεται ως ο καλόπιστος εφοπλιστής- μέγα θύμα. Ο «μάνατζερ» Γιώργος Δασκαλέας ο συντονιστής απατεώνας..Αναλυτικά ,όλο το κόλπο της εξαπάτησης... επενδυτών, με προσδοκίες για υπερκέρδη τύπου « πυραμίδας». Κύριο

Δεύτερο βιολί στην όλη απάτη πολλών προσώπων είτε αφελών και επιπόλαιων είτε μάλλον κερδοσκόπων και με νοοτροπία τοκογλύφου ο Γιάννης Λίτινας, με τον οποίο οι σχέσεις του Δασκαλέα είναι πλέον τεταμένες.

Βαρύτατες κατηγορίες απήγγειλε ο εισαγγελέας για την υπόθεση κυκλώματος που εξαπατούσε επενδυτές, για τη δράση του οποίου είναι κατηγορούμενα συνολικά 23 πρόσωπα, Έλληνες και αλλοδαποί.

Πέντε από τους εμπλεκόμενους, που συνελήφθησαν με εντάλματα και θεωρούνται ηγετική ομάδα, οδηγήθηκαν μετά το μεσημέρι στην Εισαγγελία Ποινικής Δίωξης με ένα βαρύτατο κατηγορητήριο, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, περιγράφει σε 60 σελίδες τον τρόπο δράσης του κυκλώματος σε βάρος δεκάδων επιχειρηματιών και άλλων, μέσω «πυραμιδικού» τύπου επενδύσεων.

Για την υπόθεση, που απασχολεί τους οικονομικούς εισαγγελείς και την αρμόδια Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, ασκήθηκε ποινική δίωξη, κατά περίπτωση, για τα εξής αδικήματα: Ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη, άμεση συνέργεια σε απάτη, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και συνέργεια σε αυτήν.

Οι πέντε κατηγορούμενοι, δύο άντρες και οι τρεις γυναίκες, οδηγήθηκαν ενώπιον της 10ης τακτικής ανακρίτριας και ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία, προκειμένου να προετοιμάσουν τις απολογίες τους. Οι απολογίες τους θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή, 13 Μαΐου και την Κυριακή, 15 Μάιου, ενώ για την υπόθεση εκκρεμούν δύο εντάλματα σύλληψης, ένα διεθνές και ένα ευρωπαϊκό.

ΡΕΣΤΗΣ, ΤΟ ΜΕΓΑ ΚΑΛΟΠΙΣΤΟ ΘΥΜΑ

Ένας γνωστός εφοπλιστής, ο ταλαιπωρημένος δικαστικά τα τελευταία χρόνια και προφυλακισμένος για αρκετούς μήνες Βίκτωρας Ρέστης, φέρεται να είναι ανάμεσα στα θύματα του κυκλώματος, το οποίο εξαπατούσε κατά τρόπο πρωτοφανή επενδυτές κάθε κατηγορίας και πρόθεσης..
Ο εφοπλιστής, που είναι κατηγορούμενος για άλλες υποθέσεις όπως αναφέρει το ΑΠΕ, φέρεται να επένδυσε μαζί με τη μητέρα του μεγάλα χρηματικά ποσά, με αποτέλεσμα τελικά να ζημιωθεί κατά περίπου 81 εκατ. δολάρια. Ποσόν που θεωρείται από άλλες πηγές ως υπερβολικό.

Το κύκλωμα, όπως προκύπτει από το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί για την μεγάλη διεθνή υπόθεση, οργανώθηκε και δρούσε επί σχεδόν μία δεκαετία από έναν χρηματιστή-διαχειριστή κεφαλαίων και έναν εμφανιζόμενο ως ιδρυτή σειράς επενδυτικών εταιριών, επίτιμο πρόξενο Ουκρανίας στην Κρήτη.
Στα κατηγορητήρια που συντάχθηκαν σε βάρος των δύο φερόμενων ως «εγκεφάλων» του κυκλώματος, αναφέρεται πως η δράση τους ξεκίνησε «τουλάχιστον από το έτος 2005 έως το Μάιο του 2015». Σύμφωνα με την δικογραφία, οι δύο κατηγορούμενοι καλούνται να λογοδοτήσουν για βαριά αδικήματα με κυρίαρχο αυτό της εγκληματικής οργάνωσης: «Συγκροτήσατε και διευθύνατε από κοινού ομάδα με δομημένη και διαρκή δράση με συγκεκριμένη κατανομή εγκληματικών ρόλων - αναφέρεται στο κατηγορητήριο - και στην οποία εντάχθηκαν ως μέλη οι λοιποί συγκατηγορούμενοί σας, και η οποία επιδιώκει την διάπραξη κακουργημάτων».

Ο επίτιμος πρόξενος καλείται να αντικρούσει ενώπιον της ανακρίτριας, στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, «περί το 2009 εισήλθε ως μέλος και ανέλαβε τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης, επιδιώκοντας τη διάπραξη της κακουργηματικής απάτης, ήτοι προβαίνοντας σε σύσταση πολύπλοκων εταιρικών σχημάτων, τα οποία υποτίθεται ότι δραστηριοποιούντο επενδυτικά στην αγορά συναλλάγματος αγοράς - FOREX, εκτός χρηματιστηρίου σε παράγωγα CFDs.»
Βάσει του κατηγορητηρίου, για τους δύο κατηγορούμενους «τα εταιρικά αυτά σχήματα διοικούνταν και ελέγχονταν, είτε απευθείας από τους κατηγορουμένους, είτε μέσω εξωχώριων εταιρικών συμπλεγμάτων, πίσω από τα οποία υποκρύπτονταν οι ίδιοι».

Στην δικογραφία αναφέρεται επίσης πως οι δύο πρωταγωνιστές, «προσέγγιζαν στο πλαίσιο λειτουργίας των επενδυτικών δομών διάφορα άτομα-επενδυτές, και επικαλούμενοι τις εξειδικευμένες χρηματοοικονομικές γνώσεις και τους ακαδημαϊκούς τίτλους του χρηματιστή, ο οποίος παρουσιαζόταν ως «ειδήμων» στις αγοραπωλησίες συναλλάγματος και ισχυριζόταν ότι είχε εφεύρει μια παγκοσμίως πρωτοποριακή και τεχνικά προηγμένη μεθοδολογία ανάλυσης της αγοράς, που προέβλεπε την ανθρώπινη συμπεριφορά, οι κατηγορούμενοι τους έπειθαν να επενδύσουν μεγάλα χρηματικά ποσά στις εκάστοτε δομές που είχαν συστήσει για το σκοπό αυτό, υποσχόμενοι μεγάλα κέρδη και αποδόσεις που ξεπερνούσαν το 3% μηνιαίως. Προκειμένου να τους πείσουν έτι περισσότερο, απέστελναν μηνιαία ενημερωτικά σημειώματα προς τους επενδυτές, σύμφωνα με τα οποία δήθεν, η επένδυση τους έβαινε κερδοφόρα συνεχώς».

Στην δικογραφία αναφέρεται επίσης πως η διαχείριση των επενδυόμενων κεφαλαίων γινόταν συγκεντρωτικά για όλους τους επενδυτές από τον χρηματιστή, ο οποίος βάσει των συμβάσεων, είχε οριστεί ως διαχειριστής τους. Ο ρόλος του πρόξενου σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ήταν να προσεγγίζει Ουκρανούς επιχειρηματίες (λόγω της επιχειρηματικής του δραστηριότητας στη συγκεκριμένη χώρα) αλλά και επιχειρηματίες γενικότερα από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, λειτουργώντας ως «πελαταγωγός», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο κατηγορητήριο.

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα καταλογίζονται στον πρόξενο, στο πλαίσιο του όλου εγχειρήματος εξαπάτησης «ήταν η μεσολάβηση προκειμένου να απονεμηθεί στον χρηματιστή ο τίτλος του «ανθρώπου της χρονιάς» στην Ουκρανία και αφετέρου να ανακηρυχθεί επίτιμος καθηγητής του κρατικού οικονομικού Πανεπιστημίου του Κιέβου». Μάλιστα, όπως καταλογίζεται στον πρόξενο, οι τίτλοι, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του ίδιου, προορίζονταν για αυτόν λόγω της θέσης του ως επίτιμου προξένου της Ουκρανίας στην Ελλάδα με έδρα της Κρήτη, τους οποίους όμως αποποιήθηκε προκειμένου να απονεμηθούν στον συγκατηγορούμενο του.
Τα μέλη της Οργάνωσης, φέρονται να «ξέπλεναν» τα χρήματα μέσω πρακτορείων ΟΠΑΠ, ώστε να φαίνονται ως κέρδη τυχερών παιχνιδιών.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΑΣΚΑΛΕΑΣ, ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Ο Γ. Δασκαλέας γεννήθηκε το 1968, σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ στη συνέχεια πήρε πτυχίο Business Economics από το βρετανικό Πανεπιστήμιο Hertford¬shire, MBA από το Trinity College & University. Κατόπιν, εξέλιξε τις ακαδημαϊκές σπουδές του με την απόκτηση PhD στη Χρηματοοικονομική Ανάλυση.

Επί σειρά ετών απέκτησε σοβαρό βιογραφικό ως αναλυτής αγορών και προγνώστης... ελκυστικών επενδυτικών προορισμών, ενώ είχε διατελέσει και
broker για λίγους μήνες στη Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ στις αρχές του 2000.
Παράλληλα, το 2000 είχε αναδειχθεί «Άνθρωπος της χρονιάς» από το περιοδικό Οικονομική Επιθεώρηση...
Προς το τέλος του 2002 ίδρυσε την Investment Consultants Ltd., η οποία λίγο αργότερα μετονομάστηκε σε PK Consultants USA, Inc στην οποία επιβλήθηκε το πρόστιμο των 450.000 ευρώ από την Επ. Κεφαλαιαγοράς το 2011.

Είναι παντρεμένος με την κα Πέννυ Ζιάζια – Δασκαλέα η οποία γεννήθηκε στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής και διαθέτει πτυχίο Διοίκησης Επιχειρήσεων από την ΑΣΟΕΕ, όντας φυσικά ο πιο άμεσος συνεργάτης του στις επιχειρήσεις.
Υ.Γ.: Φυσικά και για αυτή την υπόθεση θα πρέπει να το 2011 είχε τιμωρηθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με πρόστιμο 450.000 ευρώ

Η ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς από το 2010 είχε ελέγξει και τιμωρήσει τον κ. Γ. Δασκαλέα για τις... επενδυτικές υπηρεσίες που παρείχε παράνομα.
Η εποπτική αρχή είχε επιβάλλει μετά από επισταμένη έρευνα πρόστιμο 450.000 ευρώ στον κ. Γεώργιο Δασκαλέα διότι από το 2004 παρείχε επενδυτικές υπηρεσίες σε μεγάλο αριθμό επενδυτών στην Ελλάδα χωρίς να έχει λάβει την απαιτούμενη άδεια!

Επί σειρά ετών, ο Γ. Δασκαλέας προέβαινε σε διαχείριση χαρτοφυλακίου επενδύοντας σε παράγωγα επί συναλλάγματος (FX) για λογαριασμό επενδυτών.
Για τον ίδιο λόγο τότε η Επ. Κεφαλαιαγοράς είχε επιβάλει πρόστιμο 10.000 ευρώ «PK CONSULTANTS USA Inc.» με έδρα το Delaware των ΗΠΑ την οποία ο κ. Δασκαλέας εμφάνιζε ότι παρέχει τις υπηρεσίες διαχείρισης.

Πάντως, για την ίδια υπόθεση είχε αθωωθεί από την ελληνική δικαιοσύνη μεταγενέστερα.
Πιο αναλυτικά, το 2013 το Εφετείο Αθηνών με την υπ'αριθμ. 7539/2013 απόφαση του έκρινε αθώο τον κ. Δασκαλέα.

Ποιος είναι ο Γιώργος Δασκαλέας, που τιμήθηκε «άνθρωπος της χρονιάς» στην Ουκρανία

Στο κατάμεστο Εθνικό Παλάτι του Πολιτισμού στο Κίεβο, παρουσία των κορυφαίων πολιτικών, πανεπιστημιακών, οικονομικών και πολιτιστικών παραγόντων της χώρας πραγματοποιήθηκε η 17η τελετή απονομής των Βραβείων της χρονιάς. Ως «άνθρωπος της χρονιάς 2012» βραβεύτηκε ο ελληνικής καταγωγής Γιώργος Δασκαλέας.
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό κρατικό θεσμό στην Ουκρανία στον οποίο βραβεύονται άνθρωποι που ξεχωρίζουν στις επιστήμες, στον πολιτισμό και στην οικονομία.

Ο κ. Δασκαλέας τιμήθηκε ως «άνθρωπος της χρονιάς 2012» στην Ουκρανία διότι -όπως τόνισαν οι διοργανωτές στο προλογικό βίντεο- είναι «ο μόνος ίσως άνθρωπος που δεν ζητά χρήματα από την Ουκρανία, αλλά τα προσφέρει! Βάζει χρήματα στην ανάπτυξη της Ουκρανίας και ξέρει ότι δεν είναι "μύθος", αλλά πραγματικότητα και είναι σωστό να επενδύει κανείς στην ανάπτυξη αυτή».

Απονέμοντας το βραβείο στον κ. Δασκαλέα ο πρώην υπουργός κ. Βαλερί Τσιμπούχ τόνισε ότι «είναι μεγάλη μου τιμή να απονέμω αυτό το βραβείο στο φίλο κ. Δασκαλέα που γνώρισα στην Ελλάδα. Θέλω να σας πω ότι αυτός ο άνθρωπος δεν κάνει μόνο καλά πράγματα, κάνει και προγνώσεις στον οικονομικό τομέα που είναι πετυχημένες και σωστές. Είναι ένας ιδιαίτερος άνθρωπος ευαίσθητος και σωστός και χαίρομαι που σήμερα ήρθαν πολλοί φίλοι και από την Ελλάδα για να τον τιμήσουν».

Ο Δρ Δασκαλέας πρόσφατα εκλέχτηκε επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κιέβου στην Ουκρανία, στο πλαίσιο των τακτικών προγραμματισμένων διαλέξεων και στα σεμινάριά του δίνει ποσοτικά μοντέλα και μεθόδους πειθαρχημένης επένδυσης.
Τα αποκαλυπτήρια της μεγάλη απάτης, τύπου «πυραμίδας». Πώς έδρασε το απίστευτο κύκλωμα με τουλάχιστον 60 offshore - Αναλυτική το όλο κόλπο, η κομπίνα που έστησε ο «γκουρού» του Χρηματιστηρίου. ΟΙ διαπλοκές και τα πρόσωπα.

Ένα πρωτοφανές κύκλωμα, διεθνών προδιαγραφών το οποίο εμπλέκεται σε μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές απάτες στη χώρα, κατάφερε να εξαρθρώσει η Ελληνική Αστυνομία με τη βοήθεια ξένων υπηρεσιών. Η «πυραμίδα» που έφτιαξαν επιτήδειοι φαίνεται ότι... κόστισε πάνω από 500 εκατ. δολάρια σε επιφανείς Ελληνες πολίτες που έχασαν τα χρήματά τους «επενδύοντάς» τα σε fund με σκοπό να πολλαπλασιάσουν τις αποδόσεις τους.

H υπόθεση είναι γνωστή από τις αρχές του έτους και σ' αυτήν την εγκληματική οργάνωση εμπλέκονται δύο Έλληνες.
Όλα ξεκινούν το 2005 όταν ο Γ. Δασκαλέας, πρώην αναλυτής της ΔΥΝΑΜΙΚΗ χρηματιστηριακή, ιδρύει την εταιρεία «RK Consultants USA Inc» με έδρα τις ΗΠΑ. Ωστόσο, λίγα χρόνια αργότερα, τον Αύγουστο του 2010, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσε, ότι ο εν λόγω χρηματιστής δεν είχε άδεια για να παρέχει επενδυτικές υπηρεσίες στην Ελλάδα και δέσμευσε για ένα χρόνο τους τραπεζικούς λογαριασμούς της εταιρείας στην Ελλάδα.

Το 2009, λίγο πριν το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, ο επιχειρηματίας με δραστηριότητα στο εξωτερικό, Γιάννης Λίτινας, γνωρίζει τον Γιώργο Δασκαλέα και αρχίζουν να στήνουν τη μεγάλη κομπίνα. Παράλληλα, η σύζυγος του Γ. Δασκαλέα ιδρύει την εταιρεία «Richcroft Experts LLP» με έδρα το Κάρντιφ της Ουαλίας και ξεκινά να συνεργάζεται με τον Ι. Λίτινα και τους πελάτες του που ήταν, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, Ουκρανοί. Τα τρία πρώτα χρόνια, οι δύο άνδρες έχοντας συστήσει δύο funds, τη Symetra και τη Richcroft, αρχίζουν να εμβαθύνουν σε επενδύσεις τύπου forex.

Η άπατη έχει να κάνει με επενδυτικά κεφάλαια επιχειρηματιών και εφοπλιστών, Ελλήνων, Ουκρανών, ακόμα και Άγγλων, ενώ οι πληροφορίες θέλουν ακόμα και πολιτικούς αρχηγούς να είχαν επενδύσει, κυρίως στην Ουκρανία στο «fund» του Γ. Δ. Παράλληλα φέρετε να είχε στηθεί ένα δαιδαλώδες σύστημα από "Off Shore" εταιρείες, με έδρα τις Παρθένες Βρετανικές νήσους.

Το συνολικό ποσό που φέρεται να έχουν αρπάξει οι «επενδυτές» ξεκινά από τα 350 εκατ. δολάρια και φτάνει ακόμα και τα 500 εκ. δολάρια.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θύμα των κατηγορούμενων φέρεται να έχει πέσει και γνωστός Έλληνας εφοπλιστής, ο οποίος επένδυσε στην εταιρεία των δυο κατηγορουμένων πολλά εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας:
Εξαρθρώθηκε, από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, διεθνικού χαρακτήρα εγκληματική οργάνωση, η οποία μέσω της σύστασης πολύπλοκων εταιρικών σχημάτων, σε διάφορες χώρες του εξωτερικού, εξαπατούσε «επενδυτές».

Συνελήφθησαν, χθες (10-5-2016) το πρωί, με εντάλματα σύλληψης και μετά από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, σε διάφορες περιοχές της Αττικής και στην Καλαμάτα, πέντε (5) ημεδαποί, δύο (2) άνδρες ηλικίας 48 και 53 ετών, οι συνδιευθύνοντες την οργάνωση και τρεις (3) γυναίκες ηλικίας 35, 39 και 48 ετών, μέλη, κατηγορούμενοι για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, κακουργηματική απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Συγκατηγορούμενοι των ανωτέρω, είναι δεκαοκτώ (18) επιπλέον άτομα, εκ των οποίων δώδεκα (12) ημεδαποί, δύο (2) υπήκοοι Τουρκίας, δύο (2) Κύπρου, ένας (1) Ρωσίας και ένας (1) Ινδίας, σε βάρος των οποίων ασκήθηκε επίσης ποινική δίωξη.
Η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων, στο πλαίσιο διενέργειας έρευνας για υπόθεση απάτης και υπεξαίρεσης χρημάτων που αφορούσαν επενδύσεις στην αγορά συναλλάγματος, αποκάλυψε πλήρως την εγκληματική δράση της οργάνωσης και ταυτοποίησε τα μέλη της καθώς και τους συνεργούς τους.

Ως προς τον τρόπο δράσης της οργάνωσης, εξακριβώθηκε ότι οι παραπάνω εμπλεκόμενοι προέβαιναν στη σύσταση πολύπλοκων εταιρικών σχημάτων, τα οποία υποτίθεται πως δραστηριοποιούνταν επενδυτικά στην αγορά συναλλάγματος. Τα εταιρικά αυτά σχήματα διοικούνταν και ελέγχονταν , είτε απευθείας από τους εμπλεκόμενους, είτε μέσω offshore εταιρικών συμπλεγμάτων, «πίσω» από τα οποία υποκρύπτονταν οι ίδιοι.

Στο πλαίσιο λειτουργίας των επενδυτικών δομών, οι εμπλεκόμενοι προσέγγιζαν διάφορα άτομα-επενδυτές και επικαλούμενοι τις «εξειδικευμένες» χρηματοοικονομικές γνώσεις και τους «ακαδημαϊκούς τίτλους» του 48χρονου ημεδαπού, ο οποίος παρουσιαζόταν ως «ειδήμων» στις αγοραπωλησίες συναλλάγματος, τους έπειθαν να επενδύσουν μεγάλα χρηματικά ποσά υποσχόμενοι μεγάλα κέρδη και αποδόσεις που ξεπερνούν το 3% το μήνα.
Προκειμένου μάλιστα να γίνονται πειστικοί, έστελναν σε μηνιαία βάση ενημερωτικά σημειώματα προς τους επενδυτές, σύμφωνα με τα οποία η επένδυσή τους ήταν συνεχώς κερδοφόρα. Με τον τρόπο αυτό, έπειθαν τους ήδη υπάρχοντες επενδυτές, είτε να μην προβούν στην εξαργύρωση των συνεχώς αυξανόμενων κεφαλαίων τους, είτε να επενδύουν επιπλέον κεφάλαια. Επιπλέον δελέαζαν και καινούργια άτομα να επενδύσουν μεγάλα χρηματικά ποσά.

Η συνεχής είσοδος νέων κεφαλαίων στις επενδυτικές δομές, έδινε τη δυνατότητα στα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης να πληρώνουν στους επενδυτές τα υποτιθέμενα κέρδη και σε ορισμένες περιπτώσεις το σύνολο των κεφαλαίων τους, εδραιώνοντας με αυτόν τον τρόπο το αίσθημα εμπιστοσύνης. Ταυτόχρονα τα μέλη αποκόμιζαν μεγάλα χρηματικά ποσά, ως αμοιβή για τις υποτιθέμενες υπηρεσίες που παρείχαν.

Με τον τρόπο αυτό, η εγκληματική οργάνωση πέτυχε να συντηρήσει τις «επενδυτικές» δομές μέχρι το Μάιο του 2015 οπότε το σύνολο των κεφαλαίων τα οποία είχαν έως τότε «επενδυθεί», αναλώθηκαν.

Ως προς το ιστορικό των δομών εξακριβώθηκε ότι :

• το 2005 ο 48χρονος ημεδαπός συλληφθείς ίδρυσε στις Η.Π.Α. εταιρεία επενδύσεων σε συνάλλαγμα
• το 2010 ο 48χρονος, συνεπικουρούμενος από τον 53χρονο συλληφθέντα, ίδρυσε εταιρεία με το ίδιο αντικείμενο στην Ουαλία και πραγματικό δικαιούχο την 48χρονη ημεδαπή συλληφθείσα σύζυγό του.
• Το 2012 μετέφεραν την έδρα της πρώτης εταιρείας στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους και την μετέτρεψαν σε Αντισταθμιστικό Αμοιβαίο Κεφάλαιο
• Το 2012 και το 2013 ίδρυσαν δύο (2) νέα πανομοιότυπα funds με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους

Διαχρονικά οι δομές της εγκληματικής οργάνωσης χρησιμοποιούσαν τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες ομίλου εταιρειών με παρουσία σε πολλές χώρες.
Όπως επίσης διαπιστώθηκε από την έρευνα, η οργάνωση διέθετε τρεις (3) δικηγόρους, οι οποίοι με την ιδιότητα του νομικού συμβούλου στα τρία (3) funds , συνέτασσαν παραπλανητικές επιστολές με τις οποίες εξαπατούσαν τους επενδυτές. Διέθετε επίσης πλήθος ατόμων που συνέδραμαν, με τη χρησιμοποίηση πολύπλοκων μεθόδων «ξεπλύματος» και μέσω διάφορων τραπεζικών λογαριασμών, δικαιούχοι των οποίων ήταν offshore εταιρείες, στη μεταφορά και απόκρυψη από τις Ελληνικές Αρχές μεγάλων ποσών.

Συγκεκριμένα τα μέλη της οργάνωσης και οι επενδυτές-θύματα χρησιμοποίησαν ως απόκρυψη, τουλάχιστον εξήντα (60) offshore εταιρείες, με έδρες ενδεικτικά, το Μπελίζ, τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, τα νησιά Μάρσαλ, τις Σεϋχέλλες και την Ομοσπονδία Αγίου Χριστοφόρου και Νέβις.
Διατηρούσαν επίσης λογαριασμούς σε δεκάδες χώρες όπως το Σαν Μαρίνο, το Μπελίζ, τον Παναμά, την Εσθονία, τη Λετονία, την Ουκρανία, το Μαυροβούνιο, την Σιγκαπούρη, το Κουρακάο, την Αγία Λουκία, τον Άγιο Βικέντιο και Γρεναδίνες, τις Μπαχάμες κλπ.
Από το 2012,οπότε ιδρύθηκαν τα τρία (3) funds , μέχρι το Μάιο του 2015, που ανεστάλησαν οι λειτουργίες των δομών, διακινήθηκαν διατραπεζικά, κεφάλαια, που εμπιστεύτηκαν οι επενδυτές στην εγκληματική οργάνωση, ύψους 190.000.000 δολαρίων ΗΠΑ και 1.500.000 ευρώ.

Τα κέρδη της οργάνωσης ανέρχονται στα 35.000.000 δολάρια ΗΠΑ και 3.000.000 ευρώ. Λαμβάνοντας όμως υπ΄ όψιν ότι αρκετοί επενδυτές κατέθεταν τα χρήματα τους μετρητά, απευθείας στα μέλη της οργάνωσης, χωρίς αυτά να πιστώνονται στις τράπεζες των δομών, υπολογίζεται ότι τα κέρδη είναι κατά πολύ μεγαλύτερα από τα προαναφερόμενα.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες - γραφεία και αποθήκη που χρησιμοποιούσε η οργάνωση, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος εγγράφων που σχετίζονται με τη σύσταση και τον τρόπο λειτουργίας των επενδυτικών δομών, συμβόλαια και συμφωνίες μεταξύ επενδυτικών δομών και επενδυτών, πλήθος παραστατικών τραπεζών, -25- ηλεκτρονικοί υπολογιστές και μεγάλος αριθμός συσκευών αποθήκευσης δεδομένων.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline