Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  15:39:38

ΥΠΟΙΚ: «Θέλουμε να επιστρέψουν οι καταθέσεις από εξωτερικό. Σύντομα θα ανακοινωθούν τα ειδικά κίνητρα προσέλκυσης». Διαψεύδεται ότι διατυπώθηκαν αντιρρήσεις από τους Θεσμούς. Κύριο

Η Κυβέρνηση με ειδική ανακοίνωση της διαβεβαιώνει ότι-μετά τόσες καθυστερήσεις- θα νομοθετήσει τα ευεργετικά κίνητρα (όπως τα χαμηλά ποσά νομιμοποίησης, η διαγραφή κάθε ποινικής ευθύνης κλπ.) που θα κριθούν αναγκαία για επιστροφή των παρανόμων- αδήλωτων καταθέσεων, που βρέθηκαν τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό.

Κυρίως σε ευρωπαϊκές Τράπεζες από χιλιάδες πολίτες κάθε κοινωνικής κατηγορίας, μέσα σε συνθήκες αβεβαιότητας και ανασφάλειας. Η Κυβέρνηση χθές βράδυ διέψευσε ότι εκδηλώθηκαν αντιρρήσεις από τους «Θεσμούς» στις Βρυξέλλες ή στην Αθήνα.

Σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση

Η νομοθέτηση της εθελοντικής αποκάλυψης αδήλωτων εισοδημάτων και του περιουσιολογίου βρίσκονται στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης,» σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών.
Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, τους οποίους επικαλείται το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου την Πέμπτη, περί «παγώματος» της σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ Η ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΨΕΥΣΗ.

Αναβάλλονται προς το παρόν τα σχέδια της κυβέρνησης για την παροχή κινήτρων σε όσους φορολογουμένους αποκαλύψουν εθελοντικά αδήλωτα εισοδήματα που διατηρούν στην Ελλάδα και το εξωτερικό και κατ' επέκταση η δημιουργία του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου. Και αυτό καθώς οι θεσμοί αλλά κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι αντίθετοι τόσο στη θεσμοθέτηση ευνοϊκών διατάξεων για φοροφυγάδες όσο και στη θεσμοθέτηση ειδικών διατάξεων που θα προβλέπουν τον επαναπατρισμό κεφαλαίων στην Ελλάδα από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Διακρατικές συμφωνίες

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο πρότεινε αφενός τη χορήγηση κινήτρων για όσους αποκαλύψουν εθελοντικά εισοδήματα που δεν έχουν φορολογηθεί, αφετέρου τα κεφάλαια αυτά να τοποθετηθούν σε οποιαδήποτε χώρα-μέλος της Ε.Ε. Δηλαδή, εάν τα χρήματα αυτά βρίσκονται σε κάποια χώρα της Ε.Ε. να μπορούν να παραμείνουν σε αυτή, ενώ εάν βρίσκονται στο Λουξεμβούργο ή την Ελβετία να επιστρέψουν εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Και η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από τους θεσμούς οι οποίοι θεωρούν ότι δεν πρέπει να συνεχίσει η Ελλάδα να παρέχει κίνητρα στους φοροφυγάδες και μάλιστα με τόσο μεγάλες εκπτώσεις. Ο αντίλογος από την πλευρά της κυβέρνησης ήταν ότι δεν θα εμφανισθεί ουδείς εάν κληθεί να καταβάλει φόρους που θα ανέρχονται στο 50% των εισοδημάτων που έχουν αποκρυβεί (φόρος και πρόστιμα).

Στο πλαίσιο αυτό οι επικεφαλής των θεσμών ζήτησαν από τις ελληνικές αρχές να ενεργοποιήσουν τις διακρατικές συμφωνίες για ανταλλαγή πληροφοριών, με στόχο να εντοπισθούν Ελληνες φορολογούμενοι με κεφάλαια στο εξωτερικό. Το μόνο που δέχονται οι θεσμοί είναι να δοθούν μικρά κίνητρα όπως η μη επιβολή προσαυξήσεων με διατήρηση ωστόσο των ποινικών κυρώσεων.

Οπως γίνεται αντιληπτό, το σχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων «παγώνει», εκτός εάν στις διαπραγματεύσεις αποφασισθεί κάτι διαφορετικό, το οποίο θα μπορούσε να φέρει χρήματα στα ταμεία του Δημοσίου. Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει «ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να έρθει κάποιος που έχει αποκρύψει δύο εκατ. ευρώ και το Δημόσιο να του πάρει το ένα. Θα πρόκειται για μία αποτυχημένη ρύθμιση από τη γέννησή της».

Σημειώνει μάλιστα ότι η εξέλιξη αυτή καθιστά ανέφικτη τη δημιουργία του περιουσιολογίου, καθώς η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δεν θα μπορέσει να δημιουργήσει μία ουσιαστικά βάση δεδομένων με τα περιουσιακά στοιχείων των φορολογουμένων. Επί της ουσίας, το περιουσιολόγιο που επρόκειτο να τεθεί σε λειτουργία τον Ιανουάριο του 2016 αναβάλλεται. Το ίδιο στέλεχος αναφέρει ότι θα πρέπει να σχεδιασθεί από την αρχή, κάτι που σημαίνει ότι η εφαρμογή του μετατίθεται χρονικά για το 2017.

Ηλεκτρονικό σύστημα

Η θέση αυτή σχετικά με την αναβολή στη δημιουργία του περιουσιολογίου μοιάζει προσχηματική, καθώς με το περιουσιολόγιο καλούνται όλοι οι Ελληνες φορολογούμενοι να δηλώσουν το σύνολο των περιουσιακών τους στοιχείων. Στην περίπτωση που δεν δηλωθούν και εντοπισθούν αργότερα από τις φορολογικές αρχές μπορούν να κατάσχονται ή να φορολογούνται με τους οικείους συντελεστές συν τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις. Υπηρεσιακοί παράγοντες αναφέρουν ότι το πεπερασμένο ηλεκτρονικό σύστημα taxis καθιστά προς το παρόν αδύνατη τη δημιουργία του περιουσιολογίου στο οποίο θα πρέπει να φορτωθούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων.

Σημειώνεται ότι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δεν έχει προς το παρόν καμία ενημέρωση για τα δεδομένα που θα εισαχθούν στον φάκελο του κάθε φορολογουμένου και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αξιολογήσει ακόμα εάν η εφαρμογή μπορεί να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα. Τα ίδια στελέχη αναφέρουν ότι το σύστημα θα επιβαρυνθεί περαιτέρω, ενώ υπογραμμίζουν ότι ενδεχομένως να δημιουργηθούν ακόμα περισσότερα προβλήματα στις υπάρχουσες εφαρμογές.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline