Τετάρτη 24 Απριλίου 2024  11:44:10

Αχταρμάς σκόρπιων ιδεών του Π. Κουρουμπλή λανσάρεται ως «νέος εκλογικός νόμος». Από τη Β' Αθηνών και το μπόνους των 30- 50 εδρών έως το δικαίωμα ψήφου από..17 ετών και σμίκρυνση της θητείας Δημάρχων από 5 σε 4 χρόνια. Κύριο

Τίποτα δεν θα προχωρήσει, κουβέντα να γίνεται.

Χωρίς ενότητα και σοβαρότητα στοιχειώδους σχεδίου οι ιδέες-προτάσεις που εκτοξεύονται από το Υπ. Εσωτερικών για δημοσιότητα σε θέματα δύσκολα και περίπλοκα.

Χαρακτηριστική σχετικά η ανάλυση μας, τρείς ημέρες ενωρίτερα, για την διαρροή Κουρουμπλή ότι μελετάται η διάσπαση της Β' Αθηνών και κάθε άλλης μεγάλης πολυεδρικής περιφέρειας πάνω από 10 έδρες. Γιατί μπορεί να είναι πιο αναλογικό- δημοκρατικό το καθεστώς των μεγάλων περιφερειών, από μικρές, που τείνουν στο πλειοψηφικό.

Επανέρχονται τα σενάρια για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ενώ ορόσημο για τις αποφάσεις σχετικά με το θέμα αυτό είναι όπως και για τον ανασχηματισμό είναι το κλείσιμο της αξιολόγησης. Η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να ανοίξει το θέμα εντός του Μαΐου και μάλιστα σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Θα πρόκειται για τακτική « κουβέντα να γίνεται», αλλά όπως συνέβη με τον ανασχηματισμό παρόμοια θέματα δεν τα ελέγχεις εύκολα και σου δημιουργούν προβλήματα συνοχής, παραγοντισμών, εσωτερικών διαιρέσεων κλπ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που δημοσιεύονται και στο "Βήμα της Κυριακής" ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Κουρουμπλής προσανατολίζεται στο να δοθεί δικαίωμα ψήφου στους πολίτες από το 17ο έτος της ηλικίας τους. Επίσης υπάρχει σκέψη οι 270 έδρες να κατανέμονται με απλή αναλογική και να υπάρχει bonus 30 εδρών στον πρώτο κόμμα εφόσον αυτό φτάσει ή ξεπεράσει το 40% των ψήφων, ενώ το ίδιο θα προβλέπεται και για συνασπισμούς κομμάτων.

Δεν αποκλείεται να ψηφίζουν πλέον και οι απόδημοι Έλληνες, ενώ υπάρχουν και σκέψεις για αλλαγές στο σύστημα εκλογής με σταυρό προτίμησης. Ωστόσο η μεγάλη αλλαγή ενδέχεται να είναι το "σπάσιμο" των μεγάλων περιφερειών ώστε να μην δίνουν περισσότερους από δέκα βουλευτές. Και άλλες ανάλογες βιαστικές και πρόχειρες ιδέες στο απίθανο αυτό χαρμάνι, δηλαδή χωρίς κεντρική ιδέα και πολιτική επιδίωξη. Και βεβαίως χωρίς καμία συναίνεση. Ούτε στον ίδιο το ΣΥΡΙΖΑ, που δεν έχει σοβαρά συζητήσει τον εκλογικό νόμο λχ. από θέση και σκοπιμότητες κυβερνητικής εξουσίας όχι από τη παλιά, γενική θέση περί απλής και ανόθευτη αναλογικής.

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΠΡΟΧΘΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ «ΝΕΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ»

-Το πλειοψηφικό σύστημα θέλει να καθιερώσει στη Β' Αθηνών ο υπουργός Π. Κουρουμπλής με τον τεμαχισμό της σε 4 τουλάχιστον δεκαεδρικές περιφέρειες . Ανεβάζει το μέτρο από το 2% σε 10% για την εκλογή βουλευτή. Τσακίζονται τα μικρά κόμματα. Κύριο

Γράφτηκε από τον NonPaperNews
Παρασκευή, 13 Μαΐου 2016 14:11

Μεγάλη ωφέλεια για τα πρώτα κόμματα που θα μπορούν να εκλέγουν περισσότερους βουλευτές σε βάρος των υπόλοιπων κομμάτων.
Μειώνονται από 44 σε 10 οι έδρες στη Β' Αθηνών

«Με το σημερινό σύστημα νοθεύεται η ίδια η Δημοκρατία κι ευνοούνται συγκεκριμένα πρόσωπα και κόμματα» υποστήριξε για το εγχείρημα του στον τεμαχισμό της Β' Αθηνών στον οποίον βεβαίως ευνοούνται οι βαρώνοι και ομαδάρχες των μεγάλων κομμάτων αλλά εκλέγουν με σύστημα απλής αναλογικής περισσότερους βουλευτές όλα τα υπόλοιπα κόμματα.

Για «ριζικές ανατροπές» σε αυτά που ισχύουν μέχρι σήμερα στον εκλογικό νόμο έκανε λόγο ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής. Σε συνέντευξη του στον Alpha 9.89 τόνισε ότι ο νέος εκλογικός νόμος θα προβλέπει μείωση των εδρών στη Β' Αθηνών από 44 σε 10. «Εκ των ουκ άνευ ότι θα "σπάσουν" οι περιφέρειες», τόνισε ο κ. Κουρουμπλής.
«Με το σημερινό σύστημα νοθεύεται η ίδια η Δημοκρατία κι ευνοούνται συγκεκριμένα πρόσωπα και κόμματα», ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών προαναγγέλλοντας έτσι διασφαλισμένες προκριματικές διαδικασίες για την επιλογή των υποψηφίων των κομμάτων.

«Από κάθε άποψη θα λειτουργήσει η Δημοκρατία στον τόπο. Μεγάλο μέρος της παθογένειας του πολιτικού συστήματος είναι η έλλειψη εσωκομματικής Δημοκρατίας. Η επιλογή υποψηφίων θα είναι μέσα από διασφαλισμένη διαδικασία προκριματικών εκλογών. Θα φέρει αλλαγή στα ήθη στα κόμματα και θα περιορίσει την ηγεμονία του εκάστοτε ηγέτη. Θα έρθουν αλλαγές από τις οποίες θα δυσκολευτούν τα κόμματα. Η προσπάθεια αυτή θα στοχεύσει στο 40% των νέων ανθρώπων που αποστρέφονται την πολιτική και δεν τους αγγίζει», επεσήμανε.

«Είμαι της βασικής αρχής, ότι πρέπει να ψηφίζεται ο εκλογικός νόμος πρώιμα, μακριά από την περίοδο των εκλογών, για να είναι πειστικό το επιχείρημα απέναντι στην αντιπολίτευση. Αν γίνει παραμονές εκλογών, δεν είναι εύκολο να πείσεις κανέναν για τις διαθέσεις σου. Οι θεσμοί της Δημοκρατίας, τα κόμματα, πρέπει να είναι οι συντελεστές», υπογράμμισε ο κ. Κουρουμπλής.

«Τα λόγια για μας δεν υπάρχουν πια, είμαστε κυβέρνηση, δεν είναι ο Μητσοτάκης και το ΠΑΣΟΚ. Το μεγάλο στοίχημα είναι να πετύχουμε ανάπτυξη. Όσα μέτρα και αν ληφθούν και άδικα, θα ιαθούν μόνο αν μεγαλώσει η πίτα, αν απελευθερώσουμε το παραγωγικό δυναμικό από τις αγκυλώσεις. Όλοι «κόπτονται» για τον κόφτη είτε μπει είτε δεν μπει κόφτης. Μετά την τρικυμία και τις ανατροπές υπάρχει ανάγκη ενός νέου αφηγήματος. Είναι μία κυβέρνηση, ελληνική κυβέρνηση... Δεν πετάμε στα σύννεφα, καταλαβαίνουμε σε τί περιβάλλον είμαστε και τί προσπάθεια γίνεται. Η Ελλάδα παρέχει ασφάλεια», πρόσθεσε.
«Κάποιοι από τη ΝΔ είχαν φορέσει και κοστούμια κι ήταν έτοιμοι να πάρουν υπουργείο, περίμεναν να πέσει η κυβέρνηση, αυτά είναι ασύλληπτα πράγματα.».Στην ερώτηση για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού καθώς και για το κατά πόσο νιώθει ασφαλής ο ίδιος στη θέση του είπε: «πάντα ήμουν άνθρωπος που αισθανόμουν ασφάλεια».

Για τον Καλλικράτη ανέφερε: «Θα έρθει νόμος για την επαναθεσμοποίησή του και θα επιχειρεί ριζική ανατροπή και αλλαγή του μοντέλου του κράτους. Εκεί θα δοκιμαστούμε όλοι και εκεί θα αποδείξουμε πόσο δεν θα υποκύψουμε στον πειρασμό ως υπουργοί να κρατούμε διαχειριστικά μεγέθη».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline