Πέμπτη 18 Απριλίου 2024  13:01:06

Ένα αποκαλυπτικό άρθρο του Νίκου Αθηναίου, για τον αγωγό TAP, που ευλογούσαν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη. Η πλήρης στάση του Αλ. Τσίπρα και η αλλαγή της φιλοσοβιετικής στάσης του για άλλο αγωγό, που ματαιώθηκε. Κύριο

Τσίπρας σε μεταστροφή ιδεολογική και πολιτική: «Τα εγκαίνια του TAP προαναγγέλλουν μια νέα εποχή για την Ελλάδα και την Ευρώπη».

Του Νίκου Αθηναίου

Με στόχο τη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο — το οποίο θεωρείται ότι ουσιαστικά είναι όπλο στα χέρια της Ρωσίας που το χρησιμοποιεί για την επίτευξη σκοπών της εξωτερικής της πολιτικής — έγιναν σήμερα τα εγκαίνια των εργασιών για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου TAP στη Θεσσαλονίκη, παρουσία πλήθος επισήμων από τις ΗΠΑ, το Αζερμπαϊτζάν, την Τουρκία, Αλβανία και Βουλγαρία. Στα εγκαίνια παρέστη και μίλησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, που άλλαξε τελείως την παλαιά του εχθρική θέση..

-Ο TAP, που έχει την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ, αποτελεί στην ουσία ένα σύνθετο σύστημα αγωγών που θα αποτελούν το λεγόμενο Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου — σε αντικατάσταση του ακυρωθέντος Νοτίου Ρεύματος [South Stream] — που θα μεταφέρει, όταν είναι έτοιμος, ίσως το 2020, φυσικό αέριο από τη Κασπία και πιο συγκεκριμένα από το Αζερμπαϊτζάν [κοίτασμα Shah Deniz II] στη Γεωργία και από εκεί μέσω Τουρκίας στην Ελλάδα, στην Αλβανία και θα καταλήξει στην Ιταλία, από όπου στη συνέχεια θα μεταφέρεται σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως τη Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία, Ελβετία και Αυστρία. Την ίδια στιγμή θα ωφεληθούν και χώρες της ΝΑ Ευρώπης. Ο TAP θα συνδέεται με τον τουρκικό αγωγό TANAP [Trans Anatolian Pipeline] που επίσης μεταφέρει αζέρικο φυσικό αέριο στην περιοχή των Κήπων, στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Σύμφωνα με το Επιχειρηματικό Κέντρο του Αζερμπαϊτζάν, ο κ. Τσίπρας έχει δηλώσει ότι επιδιώκει τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω του TAP και από το Ιράν, το Ισραήλ και την Κύπρο.

Η συμφωνία για την κατασκευή του TAP υπογράφτηκε από τις κυβερνήσεις της Ελλάδας, Αλβανίας και Ιταλίας το Φεβρουάριο του 2013. Όπως γράφτηκε τότε, η συμφωνία προέβλεπε ότι ο αγωγός αυτός θα κατασκευαστεί χωρίς κρατικές επιχορηγήσεις, χωρίς δάνεια από την ΕΕ, και χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση των ευρωπαίων φορολογουμένων στους δύσκολους αυτούς καιρούς.

Ο Διευθυντής της κοινοπραξίας TAP κ. Ίαν Μπράντσο δήλωσε στο πρακτορείο Trend ότι η χρηματοδότηση του αγωγού «θα γίνει από διάφορους πολυμερείς οργανισμούς, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης [EBRD], την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων [EIB], καθώς και από Υπηρεσίες Εγγυήσεων Πιστώσεων για Εξαγωγές διαφόρων χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης [OECD] που με ποικίλους τρόπους εμπλέκονται στην παροχή αγαθών και υπηρεσιών». Ο κ. Μπράντσο πρόσθεσε ότι μεγάλο μέρος του TAP θα χρηματοδοτηθεί «εμπορικούς δανειστές». Στην παρούσα φάση, γίνονται ενέργειες για τον καθορισμό της αναλογίας χρηματοδότησης, σε συνδυασμό με τον δείκτη χρέους/ίδια κεφάλαια.

Ο Διευθυντής τη EBRD κ. Ρικάρντο Πουλίτι δήλωσε στο Reuters ότι σε ότι αφορά την Τράπεζά του, θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει μέχρι 1.5 δισεκατομμύρια ευρώ. «Θα δώσουμε 500 εκατομμύρια από δικά μας χρήματα, και θα προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε τα υπόλοιπα με κοινοπρακτικό δάνειο», είπε.
Η μετοχική σύνθεση του TAP είναι BP, 20%, SOCAR, 20%, Snam S.p.A, 20%, Fluxys, 19% Enagas, 16%, και Axpo 5%.
Ο «ανταγωνιστής» του TAP είναι το Βόρειο Ρεύμα ΙΙ [Nord Stream II] που θα μεταφέρει φυσικό αέριο κατευθείαν από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω Βαλτικής. Οι ποσότητες που θα μεταφέρονται στην Ευρώπη από τη Ρωσία μαζί με εκείνες του ήδη λειτουργούντος Nord Stream I θα ανέρχονται σε 110 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως.

Η Ρωσία ετοιμάζει, εξάλλου, και τον αγωγό φυσικού αερίου Γιαμάλ ΙΙ – ο Γιαμάλ Ι ήδη λειτουργεί – που θα είναι έτοιμος το 2019 και θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Σιβηρία επίσης στη Γερμανία και από εκεί στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για τον Nord Stream II, δηλαδή, στην ουσία για τη συνεργασία και κατ'επέκταση τις σχέσεις Γερμανίας-Ρωσίας μέσω Gazprom. Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος πελάτης της Gazprom στην Ευρώπη, με δεύτερη την Τουρκία. Η τελευταία προφανώς φιλοδοξεί να αναβαθμίσει τη γεωστρατηγική της θέση μέσω της ενέργειας, και θέλει να γίνει το ενεργειακό κέντρο της νοτιοανατολικής Ευρώπης πατώντας στα ενεργειακά αποθέματα του Αζερμπαϊτζάν και ίσως στο μέλλον του Ιράν και του Ιράκ. Στόχος που για διαφόρους εσωτερικούς και εξωτερικούς λόγους δείχνει ανέφικτος, γεγονός που θα επιτρέψει στη Ρωσία να εξακολουθήσει να έχει δεσπόζουσα θέση στο θέμα της ενέργειας στην περιοχή για τα αμέσως προσεχή χρόνια. N.A.

Ο ΤΑP είναι δικαίωση των πολιτικών πρωτοβουλιών της ΝΔ

Για «δικαίωση των πολιτικών πρωτοβουλιών της Νέας Δημοκρατίας», έκανε λόγο ο βουλευτής Θεόδωρος Καράογλου, ο οποίος εκπροσώπησε τον πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη, στη σημερινή εκδήλωση για τα εγκαίνια κατασκευής του αγωγού Φυσικού Αερίου TAP.

«Το έργο αυτό δρομολογήθηκε το 2013 από την κυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία», δήλωσε ο Θεόδωρος Καράογλου και αναφερόμενος στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είπε ότι «ως αντιπολίτευση το πολέμησε λυσσαλέα και σήμερα δικαιώνει με την υπογραφή του την πολιτική διορατικότητα της Ν.Δ., καπηλευόμενος επικοινωνιακά ένα έργο που δεν του ανήκει».
«Ο κ. Τσίπρας ανεβαίνει ένα πραγματικό Γολγοθά αυτοδιάψευσης, από τις αυταπάτες, ως την πραγματικότητα. Εγκαινίασε σήμερα στη Θεσσαλονίκη τον αγωγό TAP. Η πραγματικότητα όμως, ταυτίζει το σημαντικό αυτό έργο, με τις επίπονες προσπάθειες και τις πολιτικές που εκπόνησε και εφάρμοσε η Νέα Δημοκρατία, όλα τα προηγούμενα χρόνια. Η αλήθεια είναι και πάλι απέναντι από το ΣΥΡΙΖΑ, όπως ήταν και ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι από το έργο του TAP», τονίζει σε δήλωση του ο βουλευτής της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος, επίσης, έδωσε το «παρών» στην εκδήλωση εγκαινίων

Τσίπρας σε μεταστροφή ιδεολογική και πολιτική: Τα εγκαίνια του TAP προαναγγέλλουν μια νέα εποχή για την Ελλάδα και την Ευρώπη

Η κατασκευή του αγωγού TAP λαμβάνει χώρα σε μια κομβική στιγμή για την ελληνική οικονομία και την ευρύτερη περιοχή, σημείωσε, ξεκινώντας την ομιλία του στην εκδήλωση για την έναρξη των εργασιών του TAP, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Τα εγκαίνια συμπίπτουν χρονικά με την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και την ταχεία ανάκτηση του αναπτυξιακού βηματισμού της χώρας. Γίνονται δε σε μια σημαντική πόλη που ανακτά με γοργά βήματα τον ρόλο της ως κόμβος της Μεσσογείου...», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Ο TAP, που θα ανοίξει τον ζωτικής σημασίας Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου 3,5 χιλ. χλμ., αποτελεί ένα εγχείρημα περιφερειακής συνεργασίας, με μεγάλη οικονομική και γεωστρατηγική σημασία. Ο αγωγός,σε αρχική φάση θα μεταφέρει ετησίως 10 δισ. κυβικά μέτρα αζέρικου φυσικού αερίου, που επαρκεί για περίπου 7 εκατ. νοικοκυριά στην Ευρώπη», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως, μελλοντικά , «η ικανότητα του ΤΑP μπορεί να επεκταθεί σε περισσότερα από 20 δισ. κυβικά μέτρα». Ταυτόχρονα, ο ΤΑP θα διαθέτει δυνατότητα «φυσικής αντιστροφής ροής», θα μπορεί, δηλαδή,να διοχετεύει αέριο από την Ιταλία προς τη ΝΑ Ευρώπη.

Επίσης, επεσήμανε ο πρωθυπουργός, ο σχεδιαζόμενος αγωγός φυσικού αερίου IGB έχει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στον ενεργειακό σχεδιασμό της Ελλάδας, καθώς μπορεί να λειτουργήσει ως «γέφυρα» για τη μεταφορά φυσικού αερίου προς τις χώρες της νοτιοανατολικής και κεντρικής Ευρώπης.
«Οι αγωγοί TAP και IGB, σε συνδυασμό με τη σχεδιαζόμενη δημιουργία του Πλωτού Σταθμού Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και με το έργο της αναβάθμισης του Σταθμού LNG της Ρεβυθούσας, αποτελούν εξαιρετικά σημαντικά ενεργειακά εγχειρήματα. Αποτελούν δομικά στοιχεία της επιδιωκόμενης παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας», τόνισε.

«Με προϋπολογισμό λοιπόν που υπερβαίνει το 1,5 δισ. ευρώ, ο ΤΑP είναι μια από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, βάζοντάς τη για πρώτη φορά, με όρους κατασκευής, και όχι απλώς σχεδιασμού, στον ενεργειακό χάρτη, στον χάρτη των αγωγών», τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η απασχόληση από την υλοποίηση του έργου υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τις 8.000 θέσεις εργασίας που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει, αυτή τη στιγμή, η ελληνική οικονομία.

Ιδιαίτερα σημαντική, δε, είναι, όπως είπε, η εμπλοκή ελληνικών επιχειρήσεων και της βαριάς βιομηχανίας της χώρας μας, τόσο στο κατασκευαστικό σκέλος του αγωγού και των σταθμών συμπίεσης, όσο και στο κομμάτι της προμήθειας των υλικών για τα χερσαία τμήματα του αγωγού στην Ελλάδα.
Ήδη έχουν συμβολαιοποιηθεί 270.000 τόνοι σωληναγωγών μήκους περίπου 500 χλμ., αποκλειστικά από ελληνικές επιχειρήσεις.
Οι ελληνικές βιομηχανίες της περιοχής θα επωφεληθούν από την επικείμενη μείωση του ενεργειακού κόστους, ενώ νέες επιχειρήσεις θα εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες για οικονομίες φάσματος, που διανοίγονται.

Οι πυκνές διακλαδικές αλληλεξαρτήσεις του έργου θα ωφελήσουν μια πληθώρα τεχνικών επαγγελμάτων και θα ενισχύσουν την απασχόληση σε τοπικό επίπεδο, ενώ παράλληλα σημαντικά θα είναι και τα οφέλη, που θα προκύψουν για τα νοικοκυριά και τους τελικούς καταναλωτές φυσικού αερίου.
Επιπλέον, ταυτόχρονα με την κατασκευή του αγωγού, θα προχωρήσει και η υλοποίηση ενός εκτεταμένου προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, ύψους 32 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο των ανταποδοτικών οφελών προς τις τοπικές κοινωνίες.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, σημειώνοντας: «Στο β' εξάμηνο του έτους θα καταγράψουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και τα χρήματα που θα διατεθούν για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου θα δώσουν βαθιά ανάσα στην αγορά». Τόνισε δε ότι η συμφωνία για το ελληνικό χρέος, με μείωση των δαπανών για την εξυπηρέτησή του, θα ελευθερώσει πόρους για επενδύσεις και απασχόληση.

«Η εξέλιξη αυτή λειτουργεί προωθητικά για την ολοκλήρωση του προγράμματος, την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών, την ταχύτερη έξοδο από την περίοδο των μνημονίων» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Αυτή τη νέα εποχή λοιπόν, στην οποία έρχεται η Ελλάδα και η Ευρώπη, προαναγγέλλουν σήμερα τα εγκαίνια του TAP, εδώ στη Θεσσαλονίκη» κατέληξε.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline