Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  19:31:10

Handelsblatt ειρωνικά: «Ο Τσακαλώτος έχει φαντασία, επινοεί φόρους». Μύθος ότι ο επικεφαλής των «53» πιστών προεδρικών θέλει να παραιτηθεί αποχωρήσει από το ΥΠΟΙΚ, ότι έχει ενδοιασμούς για τα νέα σκληρά μέτρα και άλλα φαιδρά σενάρια. Κύριο

Αντίθετα, ο κ.Τσακαλώτος ανέλαβε χθες να πείσει τους επιφυλακτικούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι πρέπει να ψηφίζουν μαζικά τους νέους φόρους και τις νέες περικοπές ύψους 1,3 δις. Και το έπραξε χθες με επιμονή και ευσυνειδησία ως πρόθυμος καθεστωτικός εκπρόσωπος στην οικονομία.

«Το μόνο για το οποίο δεν μπορείς να κατηγορήσεις τον Ευκλείδη Τσακαλώτο είναι για έλλειψη φαντασίας», επισημαίνει η γερμανική Handelsblatt. Με καταφανή ειρωνεία για όσα γράφονταν μέχρι πρόσφατα ότι σκεπτόταν να παραιτηθεί από ΥΠΟΙΚ, ότι διαφωνούσε με τα σκληρά φορολογικά μέτρα, ότι συμμερίζεται ως επικεφαλής των « 53»(δήθεν της αριστεράς πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ) τις ανησυχίες βουλευτών και τις κοινωνικές διαμαρτυρίες κλπ ¨Όλα αυτά τα διέψευσε ο κ.Τσακαλώτος και χθες εμπράκτως, όπως έπραξε ως πιστός υπερασπιστής σ το Ασφαλιστικό- Φορολογικό στη Βουλή την περασμένη Κυριακή.

Αναφερόμενη τόσο την προηγούμενη ψηφοφορία στη Βουλή για το Ασφαλιστικό-Φορολογικό όσο και σε αυτή της ερχόμενης Κυριακής για το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα, η γερμανική εφημερίδα ανάφερει ότι προϊόντα και υπηρεσίες γίνονται ακριβότερα για τους Ελληνες, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας συμπιέζει ακόμη περισσότερο τους φορολογουμένους.

Μάλιστα, η Handelsblatt αναφέρεται ονομαστικά σε ορισμένους φόρους, όπως η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα που θα κάνει τη βενζίνη ακριβότερη κατά 5 με 8 λεπτά το λίτρο, αλλά και τις αυξήσεις σε τσιγάρα, ποτά και κινητά για τα οποία όπως λέει «οι Ελληνες πρέπει να βάλουν βαθύτερα την τσέπη τους».

«Για το μόνο που δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο είναι για έλλειψη φαντασίας. Επινόησε τουλάχιστον πέντε. Ετσι, τώρα θα μπει φόρος στη συνδρομητική τηλεόραση, ενώ φόρος θα μπει και στους τουρίστες, καθώς μπαίνει τέλος διανυκτέρευσης 2 με 4 ευρώ τη βραδιά», καταλήγει το δημοσίευμα.

ΠΙΣΤΟΣ ΑΓΚΙΤΑΤΟΡΑΣ ΣΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ήταν ο πρώτος που πήρε τον λόγο στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο υπουργός Οικονομικών, σε μία εκτενή τοποθέτησή του, αναφέρθηκε στις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης και στο θέμα του χρέους.
«Όσοι από εσάς δεν έχετε συμμετάσχει στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές δεν ξέρετε τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε», είπε στην αρχή ο κ. Τσακαλώτος. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην πρόταση για το χρέος και τα τρία στάδια αυτής και στις θετικές επιδόσεις της ομάδας διαπραγμάτευσης.

Η συνεδρίαση τη ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ η οποία έγινε χωρίς την παρουσία του Πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα άρχισε με την φράση του Ευ. Τσακαλώτου «είμαστε στην αρχή του τέλους», μια φράση την οποία ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε πολλές φορές.
Ηταν μια συνεδρίαση στην ουσία ενημερωτική χωρίς να υπάρξουν γκρίνιες από πλευράς των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ παρά μόνο ερωτήσεις τεχνοκρατικού περιεχομένου, οι οποίες απαντήθηκαν από όλους του υπουργούς που μίλησαν.

Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι το απόγευμα της Τετάρτης θα ενημερώσει και την ΚΟ των ΑΝΕΛ, ως συνέταιρους στην κυβέρνηση.
Εξηγώντας την φράση «είμαστε στην αρχή του τέλους» ο υπουργός Οικονομικών είπε: «Ερχεται άμεσα προς κατάθεση στη Βουλή ο αναπτυξιακός νόμος (νόμος για τις επενδύσεις), εν συνεχεία το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνού και καυσίμων και αμέσως μετά το νομοσχέδιο για την αυτοκαταγγελία, δηλαδή για την εθελούσια δήλωση αφορολόγητων χρημάτων και το νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές πληρωμές.

Οπως το «Βήμα» πληροφορείται υπήρξαν ερωτήσεις για το λεγόμενο νέο υπερταμείο των αποκρατικοποιήσεων για το οποίο ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι τα 25 δισ. ευρώ θα πάνε στις τράπεζες και τα άλλα 25 δισ. ευρώ θα μοιραστούν ανάμεσα σε επενδύσεις και την αγορά, ενώ υπενθύμισε τον στόχο του ΤΑΙΠΕΔ για 6,6 δισ. ευρώ από αποκρατκοποιήσεις.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης ο οποίος μίλησε στη συνέχεια είπε ότι τελειώνει πλέον η αβεβαιότητα, εκταμιεύονται 11 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2 δισ. θα εκταμιευθούν όπως είπε άμεσα και ότι οι τράπεζες με την συμφωνία διευκολύνονται γιατί θα μπορούν να δανείζονται ακόμη και με 0%.
Εγινε αρκετή συζήτηση για τον λεγόμενο «κόφτη» και ειπώθηκε ότι δεν θα χρειαστεί να ληφθούν άμεσα μέτρα διότι «θα πιάσουμε τους στόχους μας».

Οι υπουργοί ενημέρωσαν τους βουλευτές και για το περιεχόμενο των διατάξεων, αλλά και για τη δύσκολη διαπραγμάτευση που προηγήθηκε με τους θεσμούς, με χαρακτηριστική, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, τη φράση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, ότι «αυτή η διαπραγμάτευση ήταν η πιο δύσκολη των τελευταίων πέντε χρόνων». «Είναι τα τελευταία δημοσιονομικά μέτρα», ανέφεραν οι οικονομικοί υπουργοί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Το κλίμα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΟ περιγράφεται «πολύ καλό», και επισημαίνεται ότι έχει υπάρξει πολύ καλή προετοιμασία για το νομοσχέδιο, καθώς είχε προηγηθεί και 5ωρη συνεδρίαση, την περασμένη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της οποίας οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές ενημερώθηκαν από τους υπουργούς και τους συνεργάτες τους.
Στη σημερινή συνεδρίαση ενημέρωσαν τους βουλευτές οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, αλλά και οι Θοδωρής Δρίτσας (υπουργός Ναυτιλίας) και Γιάννης Τσιρώνης (αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος), καθώς στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και διατάξεις της αρμοδιότητας τους.

«Το κλίμα που αποτυπώνεται από τις τοποθετήσεις των περίπου 20 βουλευτών που πήραν τον λόγο, είναι ότι παρά τις δυσκολίες και τις φορολογικές πιέσεις που έχει το νομοσχέδιο, είμαστε αισιόδοξοι γιατί ανοίγει ο ορίζοντας για να έχουμε ανάκαμψη και δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης», περιέγραφε κοινοβουλευτική πηγή.

Σημαντικό μέρος των διευκρινιστικών ερωτήσεων που έθεσαν οι βουλευτές αφορούσαν στον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης και πώς θα λειτουργεί.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν την εκτίμηση της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργών ότι δεν θα χρειαστεί ενεργοποίηση του, σε συνάρτηση μάλιστα και με τις αναπτυξιακές δυνατότητες, αλλά και σε συνδυασμό με την επικείμενη ρύθμιση για το χρέος. Υπογράμμιζαν ότι η κυβέρνηση θα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και μεγάλη δυνατότητα παρέμβασης, ενώ σημείωναν ότι δεν υπάρχει ονομαστικοποίηση μέτρων.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline