Πέμπτη 25 Απριλίου 2024  03:18:26

Το σύνολο των επενδύσεων σε τοπικές κοινωνίες. Επενδύσεις 300 εκατ. ευρώ έως το 2020. Η ιδιωτικοποίηση είχε κλείσει από τον Σαμαρά με διεθνή διαγωνισμό πριν 2 χρόνια και έκτοτε καρκινοβατεί όπως οι επενδύσεις της COSCO, του Ελληνικού, του Αστέρα κ.α. Κύριο

Μήνυμα προς τους γερμανούς επιχειρηματίες ότι μπορούν να επενδύσουν στο δυναμικό της Ελλάδας έστειλε ο πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Fraport AG δρ Στέφαν Σούλτε, μιλώντας στο γεύμα που παρέθεσε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, στο πλαίσιο της εφετινής τακτικής γενικής συνέλευσης των μελών του.

Όπως επισήμανε, την 1η Δεκεμβρίου 2016 η Fraport Greece θα αναλάβει επίσημα τη διαχείριση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, καθώς όλες οι απαραίτητες διαδικασίες προχωρούν βάσει χρονοδιαγράμματος.

«Χρειάστηκε θάρρος και τόλμη για να γίνει αυτή η επένδυση σε συνεργασία με τον έλληνα εταίρο μας, τον Όμιλο Κοπελούζου. Αγαπάμε την Ελλάδα, πιστεύουμε στη χώρα, στο δυναμικό και στο μέλλον της» σημείωσε ο δρ Σούλτε, ο οποίος σε μια αποστροφή του λόγου του εξέφρασε τα συγχαρητήριά του προς τους εργαζόμενους που καταφέρνουν τόσα χρόνια να λειτουργούν αυτά τα αεροδρόμια. Ήδη μέσω της ιστοσελίδας www.fraport-greece.comέχουν φτάσει στην εταιρεία και ελέγχονται 1.700 βιογραφικά.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κοινοπραξία, η ανάπτυξη που αναμένεται ετησίως στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια είναι της τάξεως του 3-5%. Παράλληλα, τόνισε ότι το έργο παραχώρησης αποτελεί επένδυση ιδιαίτερης σημασίας για την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, η επένδυση στις υποδομές της Ελλάδας θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού. «Εμείς επενδύουμε και οι υποδομές που θα φτιάξουμε θα μείνουν στη χώρα. Είμαστε δεσμευμένοι για 40 χρόνια απέναντι στην Ελλάδα και η απόσβεση της επένδυσής μας εξαρτάται από την ανάπτυξη».

Το έργο περιλαμβάνει την εφάπαξ προκαταβολή τιμήματος παραχώρησης, ύψους 1,234 δισ. ευρώ, ετήσια καταβολή 22,9 εκατ. ευρώ, καθώς και ετήσιο μεταβλητό τίμημα προς το ελληνικό Δημόσιο. Επίσης, όπως τόνισε ο επικεφαλής της Fraport, μέχρι το 2020 θα πραγματοποιηθούν επενδύσεις συνολικού ύψους περίπου 330 εκατ. ευρώ στις υποδομές των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, ενώ η τουριστική προώθηση των πόλεων και περιοχών των αεροδρομίων μέσω του παγκόσμιου δικτύου της Fraport θα συμβάλει στην αύξηση της επιβατικής κίνησης και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

-Ο Δρ..Σούτλτε, αναφερόμενος στην υπογραφή, από τη Fraport, της σύμβασης παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, τόνισε ότι ανοίγει το δρόμο για μια σημαντική επένδυση σε μια εποχή μεγάλων προκλήσεων για την ελληνική οικονομία. Πρόκειται για μια συμφωνία που προβλέπει την καταβολή κεφαλαίων ύψους 1,234 δισ. ευρώ, όπως και ετήσιου μισθώματος 22,9 εκατ. ευρώ, καθώς και ενός ποσοστού επί των EBITDA των αεροδρομίων. Επιπλέον, όπως είπε, για το σύνολο των 14 αεροδρομίων, θα υλοποιηθούν επενδυτικά σχέδια ύψους περίπου 330 εκατ. ευρώ μέχρι το 2020.

«Το όλο επενδυτικό πλάνο ανταποκρίνεται στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών καθώς αναμένεται να προωθήσει κάθε περιοχή ως αυτόνομο τουριστικό προορισμό. Έτσι, η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η τόνωση του τουρισμού θα ενισχύσουν την απασχόληση σε παράπλευρους τομείς της οικονομίας, προσφέροντας ευκαιρίες σε τοπικές επιχειρήσεις και φορείς παροχής υπηρεσιών» τόνισε ο πρόεδρος της Fraport.

Ο ίδιος, θέλοντας να επισημάνει τη σημασία των επενδύσεων που θα γίνουν στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, ανέφερε ότι κατά 73% εξυπηρετούν διεθνείς πτήσεις, έχουν μεγάλη εποχικότητα, ήδη τους τέσσερις πρώτους μήνες του έτους καταγράφουν αύξηση αφίξεων 13,5%, ενώ θα επωφεληθούν από την εμπειρία των μετόχων της Fraport στη διαχείριση αεροδρομίων και θα διασφαλίσουν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και ασφάλειας.

Σημειώνεται ότι η Fraport διαθέτει παρουσία σε 16 διεθνή αεροδρόμια, μεταξύ των οποίων της Φρανκφούρτης, του Ν. Δελχί, του Σιάν, της Αγ. Πετρούπολης, του Ανόβερου, της Λουμπλιάνας και της Λίμα, μέσω των οποίων διακινούνται πάνω από 208 εκατομμύρια επιβάτες το χρόνο.

Περιγράφοντας, σε αδρές γραμμές, τα πρώτα βήματα των εργασιών μόλις η κοινοπραξία αναλάβει τα 14 αεροδρόμια, οι άμεσες αλλαγές θα γίνουν στην αισθητική αναμόρφωση, τα wc, καθώς και τις διαδικασίες για να βελτιωθούν οι ουρές αναμονής των επιβατών. Στη διάρκεια του δεύτερου και τρίτου χειμώνα της παραχώρησης θα προχωρήσουν εργασίες για τη βελτίωση των terminals και των διαδρόμων προσγείωσης/απογείωσης των αεροδρομίων.

«Η πρόκληση αυτού του έργου είναι ότι θα προχωρήσουν οι εργασίες, αλλά κυρίως οι αλλαγές στις διαδικασίες, ταυτόχρονα σε όλα τα αεροδρόμια, ενώ η κατάσταση και οι ανάγκες δεν είναι ίδιες σε όλα» επισήμανε ο δρ Σούλτε. Ήδη μια ομάδα καταγραφής και ανάλυσης από τη Φραγκφούρτη επισκέπτεται τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, ώστε να καταστρωθεί ένα πλάνο για ταχεία αλλαγή της εικόνας τους. Παράλληλα, μια ομάδα της εταιρείας βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με διεθνή χρηματοοικονομικά ιδρύματα και ελληνικές τράπεζες για τη χρηματοδότηση του έργου.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline